Édesanyák eszmecseréje csemetéikről (beszélgetés)
Szia Csehe!
Az az igazság, hogy a vizet már én is előre felforraltam, sőt a pont negyven fokhoz sem ragaszkodok már (elég vicces lehettem, ahogy a -50 és +150 fok között mérő digtális maghőmérővel álltam az edény felett) szóval kezdem lazábban venni a dolgot.
Hát Apával biztos könnyebb lenne, de itt olyan nevetséges fizetést ajánlottak a környező szállodákban, hogy muszáj volt visszamenni. Én nem is a könnyebbség miatt aggódom, csk félek, hogy sok mindenről lemarad, és nagyon szeretném, ha sok időt tölthetne együtt a két fiú.
Mivel mindenki ki van akadva az előre elkészített tápszeren, elmondom, hogy nekem a védőnő ajánlotta. Én mindig így csinálom, és soha semmi baj nem volt, és egyszer sem volt beteg Luca, nem fájt a hasa sem És én sem főzök ki mindent minden alkalommal. Fél éves kor után meg már nem is kell kifőzni. Sőt én a vizet sem forralom 1/4 óráig, vízforrraló feltölt, felforr, kész.
Azért meg minden együtt érzésem, hogy Hhena egyedül van a picivel. Én is elég sokat vagyok egyedül vele, mert apa mindig dolgozik, sőt még segítségem sincsen. Igaz így nem is hátráltat senki.:)
Szia Emőke és Zazuka!
Hát erősen elkezdtem őszülni, főleg mert nem igazán akartam elfogadni a segítséget, meg próbáltam mindent egyből és egyedül, nem akartam Cabsavot felébreszteni hadd pihenjen rá a munkára. De rá kellett jönnöm, hogy valamiből engednem kell. Nagyon jó volt, hogy dajkálta Lureket amíg én éppen két kajakészítés, és kifőzés között voltam.
Hát ez a 3. nap Apa nélkül, Kisfiunk ennek megfelelően nyűgös, fél percre nem tudom letenni, ma már a délutáni alvást is úgy adtuk elő, hogy hosszas gőgicsélés után elaludt az ölemben, és valahogy letettem a nagyágyra, tovább öleltem, Ő meg szorította az ujjamat, és így elmaradt. Remélem majd kicsit jobb lesz idővel. Cabsav nem tudom meddig marad, majd elválik, hogy melyikünk hogy bírja a teljes Család nélkül.
De most ráálltunk a napi 3x5-re Urticából, és talán még nem késő a szoptatáshoz. (nem tudom próbált-e már valaki úgy fejni, hogy valamelyik kezében egy 5280 grammos rúgkapáló babát egyensúlyoz, de én már csak nevetgélek rajta)
Most gyorsan beszélek egy sort Apával.
Emőke szerintem legalább menjetek el megnézni egy babaúszást, és akkor döntsetek.
Jó éjt, és jó pihenést!
Hű, Hhena, ez egy igazi horrorfilmbe való eset.
Hány ősz hajszálat termeltél ezzel az őrülettel?
Szegénykém.
Vessen meg érte mindenki, de én bizony nem főzöm ki a cuccost minden alkalommal, csak napi egyszer. Ha baja lenne tőle a babának, persze másként tennék, de mivel úgy látom semmi gond, így ez marad.
Ne alkalmazza, aki nem ért vele egyet. Megjegyzem egy gyereket már "fölneveltem".
Azt nem tudom, hogy a tápszert tényleg szabad-e egész napra elkészíteni (ezen nem kicsit meglepődtem, mindig tanul az ember újat), de a vizet tényleg fölforralhatod előre. Én is ezt csinálom.
Lehet, hogy a Kolpingba én is elvinném...:)))
Amúgy készülünk majd menni legalább egy hétvégére kipróbálni, mert volt az egyik ismerősünk már a 3 gyerkőcükkel és nagyon dícsérték. Én is láttam már, de akkor nagyon szakmai szemmel néztem még.
Sziasztok Anyukák!
Végre eljutottam ide, hogy írjak pár sort.
Nos, a hétvégénk nagyon jól sikerült, Virág tényleg egy angyal, nagyon jól viselte a környezetváltozást. Hatalmasakat mosolygott mindenkire, egyedül a kajálásán látszott meg, hogy máshol vagyunk, mert újra elkezdett zabálni és utána meg persze görcsöltünk nem kicsit. Na de ez volt a legrosszabb az egészben.
A férjem nem kicsit lett beteg a hétvégére, de nagyon komolyan kikúráltuk, viszont tegnap estére nekem kezdett el fájni a torkom, így gyorsan elkezdtem szedni Algopyrint. Most úgy tűnik, hogy rendben vagyok.
Hena drága, nem semmi amin keresztül mentél. De ha nem fog beindulni a tejed, akkor sem keseredj el, nagyon sok gyönyörű baba nőtt és nő fel tápon.
Én is így álltam a dologhoz, hogy ha lesz tejem, akkor jó, ha nem, akkor nem. (Megjegyzem, hogy a büdös életbe nem szült mostoha-anyósom volt az első, aki azt mondta, hogy "hát azért csak jó volna a gyereknek, ha tudnád szoptatni..."), ő, akinek fogalma sincs, hogy mi fán terem az egész, na de mindegy.
Egyébként hogy győzöd egyedül? Nem cserélnék veled, na meg a párod szíve gondolom, hogy majdnem megszakadt, amikor vissza kellett mennie. :( Meddig akar még kint dolgozni Cabsav Skóciában?
Sziasztok :)
Mától eggyel többen vagytok, mi meg (pocakosok) eggyel kevesebben. Bubbaboo ma hajnalban szült, Faludi Maja Kíra 02.25-kor megérkezett! 3170 g és 50 cm :)
Én is kaja előtt pelenkázok. Pont ma éjszaka próbáltam ki, hogy utána, mert Kriszti iszonyú éhes volt, és nem akartam húzni az időt. Hiába büfiztettem meg előtte, elkezdett csuklani, meg bukott is. Na meg kaja közben elaludt, és felébresztettem, aminek egy óra altatás volt az ára. Tehát soha többet.
Egyébként a tápszer elkészítéséről kérdezd meg szerintem a dokit, ha nem mersz eltérni az utasítástól.
Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de én képtelen vagyok utolérni magamat. Próbáltam a napirendet kialakítani, de Kriszti erősebb nálam. Na meg nagyobb hangja van. Van, hogy még délután egy órakor is hálóingben ringatom.
Apa sajnos mától megint Skóciában húzza az igát, így ezt a lehetőséget sajnos el kell vetnem, pedig mennyivel egyszerűbb lenne.
Agnus Castust is hasonló adagolásban kell szedni?
kipróbálhatnátok azt is, hogy B menüt előre elkészíted, és apa adja neki, amíg te fejsz.
Urticából, ebben a potenciában a napi 2-3X5 golyó ajánlottt. Próbáld ki szerintem az Agnus Castust, ha elfogyott az urtica., CSak ne feledkezz meg a szabályokról, az nagyon fontos.:)
Köszönöm a bíztatást, meg a tanácsokat is. Lehet, hogy nem kell magamat enniyre ahhoz kötnöm, ami a dobozon áll, de nem mertem eddig felülbírálni.
Pelusozás azért került az etetés elé, mert különben visszajön valamennyi ennivaló, ha utána rázom össze a kis pocakját.(na meg azt mondták, hogy így kell, én meg mint egy robot csináltam)
Tudom, hogy egyből szoptatás után kéne fejnem, de Dénes Mihály azt nem hajlandó eltűrni, hogy annyit kelljen várnia a B menüre, így marad az időhúzás, holott tudom, hogy nem jó.
Urticából most napi 5-öt szedek. De előtte próbáltam kúraszerűen is, kb. ugyanakkora a hatása.
Remélem addig sikerül belejönnünk ebbe a dologba, amíg nem lesz késő.
Szia! Nem semmin mentél keresztül! Szerintem, hogy nem került egyből mellre a baba, még nem olyan nagybaj. A szájpenész annál inkább. a pontokat kicsit felcseréled, időt nyersz, pl. vízforralás közben lehet pelenkázni. Tápszer, mi 7 hónapja táposak vagyunk,de csak mostanában készítek evésenként tápit, mert már ritkán kell. Eleinte, mikor minden evéshez kellett, előre csináltam 1 napit. Ill. egy üveget tele, az elég volt 1 napra. Nyugodtan tárolhatod a hűtőben elvileg 48 órát, de ha a24 órát tartod, akkor is spóroltál egy csomó időt. Én különben a vizet is előre felforralom, és külön tárolom, így mindig kéznél van forralt víz, csak melegíteni kell a kellő hőfokra. Etetés után azonnal kezdj el fejni, mert akkor még jobban működik a tejleadó reflexed, ami későbbre már leállhat, és fejni csak alig tudsz valamit, még akkor is, ha van sok tejed. A fáradság szintén nem a tejtermelésnek kedvez. A plusz fogyasztások. Az én tapasztalatom: sokáig ittam a szoptatós teát, gyógyszer, golyók, ma csak egy golyót szedek és a tejcsi uannyi. A sört meg tök fölösleges innni, főleg ha utálod... A szopis teát úgyhagytuk el, hogy észre se lehetett venni. Mondjuk én az urtica urensen kívül még 2 félét próbáltam, és az utolsó nagyon jó volt, napi 100 g-mal javult a teljesítményem:) Agnus Castus a neve, D6-os potenciát keress. Napi 3X5 golyó. És ez más kiszerelésű, úgyhogy 1 üveg hónapokig elég. Meg hát a homeopátiás szerek szedésének is vannak szabályai, ha ezeket nem tartod be, akkor olyan , mintha nem is szednéd. DE! A legfőbb tejcsi termelőd nem ezek, hanem a babucid. Minél többet van cicin, annál jobban ingerli a tejtermelést. Ha jól tudom, 3 hónapos kor után csak ez befolyásolja a tejtermelést, a hormonok már nem. Úgyhogy addigra gyakoroljatok:) ÉS nagyon fontos a pihenés, a fehérjedús táplálkozás, és a folyadék fogyasztás, én napi 4-4,5 litert ittam, de alapból is "sokat" iszok:)
Ne keseredj el, ha nem sikerülnek a szoptatások elsőre, ezt mindkettőtöknek tanulni kell, ez egy új helyzet, sok mindent ki kell próbálni. Különböző testhelyzeteket, időpontokat mondjuk. Na, erről is tudnék mesélni, szerintem sokan röhögnének rajtam, hogy én hogy szoptattam,mikor rázósabb volt a helyzet.
Na, mostmár nem írok többet, ha kérdésed van még majd írj! És fel a fejjel, meglátod, minden rendbe jön majd.:):)
Nagyon szépen köszönöm a választ, az a gondom, hogy külön a babacuccok kifőzésére vettem egy edényt, és nem fértek bele egyszerre a dolgok, csak két menetben. A kézi mellszívó ugyanis áll vagy 500 (na jó ez egy kis túlzás) kütyüből, de már elmúlt a szájpenész, így most már egyszerűen csak a mikrohullámú sterilizálót használom, na meg Dénes Mihály sem 3 óránként akar már enni.
Viszont a tápszerre az van írva, hogy nem lehet előre elkészíteni, és ha elkészítettük, de a baba nem ette meg, akkor sem lehet tovább eltenni, mint fél óra. (Frankón csuklik, aki ráírta az utasításokat, már párszor kívántam Neki, hogy üvöltsön mellette torkaszakadtából a gyereke, amíg 5 percig forral, majd pedig hűti 40 fokra, de pont 40-re, mert csak úgy lesz jó)
Amúgy a pelusozás menne már lassan, de Kisfiam olyan ügyesen pisil amint lankad a figyelmem, hogy szinte minden peluscsere komplett átöltözéssel is jár.
De azért küzdök, mint Malacka a jégen, csak nagyon félek, hogy elrontottam az elején ezt a szoptatást, és már nem tudom helyrehozni:(.
Szia!
Leírom én hogy csinálnám aztán meglátod...
A tápszert nem kell frissen csinálni, előre el lehet készíteni, hűtőbe tenni, így csak elő kell venni amikor szükség van rá. Még a koraszülött intenzíven is így csinálják, nem lesz tőle semmi baja. Azt írtad mindent kifőzöl, 30 perces program. Ez oké, de nem kell ott ácsorogni mellette, inkább próbálj addig lefejni, vagy elmenni zuhanyozni, nyertél majdnem fél órát :) Illetve jóval többet, mert fejésre is írtál 30 percet, meg mellszívó tisztításra, főzésre is 20-at, minek kétszer főzögetni, mikor egyszerre is lehet? A peluscsere lehet, hogy most még 15 perc, de néhány nap múlva tuti belejössz, 2 perc is elég lesz :) Én a szoptatós teákban nem hiszek, de ha Te igen, igyál nyugodtan. A folyadékkal viszont vigyázz, fordítva sülhet el! Most bonyolult lenne leírni az egész hormonrendszert, de ha túl sokat iszol csökken a tejtermelés. Annyival kell többet inni amennyit szoptatsz. Mivel a normális napi folyadékfogyasztás kb. 2 liter, ehhez jön hozzá a szopott tejcsi ami legyen mondjuk egy liter, tehát napi 3, max. 3.5 liter folyadéknál nem kell többet inni. Ez is sok, de ha ennél többet iszol az már nem jó.
Én 5 napig egyáltalán nem szoptathattam szülés után, aztán az egyik baba nagyon nehezen, de belekezdett szopizni, a másiknak 3 hónapos koráig fejni kellett (ikrek), szóval meg kellett tanulnom spórolni az idővel. De még könyvet olvasni is ráértem (nem úgy mint most :( )bár szerencsére szájpenészünk nem volt.
Remélem tudtam valamiben segíteni.
Sziasztok.
MIndig olvaslak titeket.
Emőke, remélem jól sikerül az utazás.
Én is rengeteg vizet iszom, hogy legyen tejem.
Réka néhány napja két óránként óhajt enni, szerencsére éjszaka nem. Akkor csak kétszer kelünk.
Nekem azt mondta a dokinő, hogy jó ha gyakrabban akar enni, attól csak több tejem lesz.
Eddig bejött.
Hena remélem megoldódik a gondod, csak ne keseredj el.
Én is kértem tanácsot, hogy mit ehet egy szoptatós anya, de igaz az, hogy mindenkinek ki kell tapasztalnia.
De az tuti, hogy aprómagvasat nem, sem joghurtban, sem teában, sem semmilyen formában.
Emőke! A betegség tüsszögésben mutatkozott, de váladék is jött, innen tudtam, hogy nem az anyatejet tüsszögi. Elég nyűgös volt, de láza nem volt. Felhívtam a dokit, mert a széklete sem tetszett, váladékos volt. Na meg állandóan szopizni akart. A doki mondta, hogy minél többször etessem, mert az anyatej a legjobb gyógyszer, és párásítsam a szobát. A sűrű szopinak az lett az eredménye, hogy fél óránként kéri a kaját, amitől lett egy jó kis hasmenése. Telefon dokinak. Max 2,5 óránként kaphat. Tehát 2 óra sírás a kaja után. Majd mos rájött, hogy ha nem enged el szopi közben, akkor biztos a kaja. Így eszünk 1,5 órát, és utána sírás, amikor anyu nemet mond. De legalább a tüsszögéssel már nem jön annyi váladék.
Hhena! Nekem ugyan van tejem, de a sűrű szopinál már gond volt. Nekem bejött, hogy forró vizet engedtem a mellemre, és őrült mennyiségű folyadékot ittam. Szoptatás közben is van mellettem egy üveg ásványvíz. Na meg muszáj legalább 2 órát aludni egy nap egyben. Nálam csak ennyi jön össze mostanában, addig apa az ügyeletes ringató.
Húha, remélem senki nem sértődik majd meg, de elég hosszú lesz a történet, de talán tudtok majd segíteni, vagy lelkierőt önteni belém, mert eléggé fogytán van.
Este kilenckor lett meg Dénes Mihály, csak egy pillanatra adták oda, aztán elvitték, szóval szó sem lehetett a szülőszobai mellrehelyezésről. Csak msánap reggel hatkor láttam megint, de mivel mecuniumos volt a magzatvíz, és bele is ivot pici Kincsem, nem engedték meg egész nap, hogy szoptatni próbáljam, mert anélkül is folyamatosan bukott. Aztán második ill. harmadik nap már engedték volna, de nem tudta bevenni a szájába a mellemet, így mindjárt bimbóvéővel indultunk. Hiába voltunk baba-mama szobában besárgult Babaya, így csak 3 óránként hozták ki szopizni, ekkor szinte mindig aludt.
Ötödik napon mehettünk haza a kórházból, Gyönyörűm olyan súlyos szájpenésszel, hogy a saját gyerekorvosunk a fejét fogta, amikor meglátta. Vastagon állt a fehér lepedék a nyelvén, a szájpadlásán, kívül a kis ajkain. Első nap otthon egyáltalán nem volt hajlandó enni, szó sem lehetett a cicről, csak sírt szegényem.(Mivel a kórházban nem nagyon szopizott csak 5-10 grammokat, írtak fel egyből tápszert, de még kanállal sem tudtuk belediktálni, mert egyre jobban sírt, ha valami a nyelvéhez ért, hajnali háromkor sikerült pár csepp tápszert a szájába csöpögteni, amikor hangosan tátott szájjal zokogott.) Nekem persze ekkor indult be a tejci, így első éjjel szinte csavarni lehetett a ruhámból a melltartóbetét ellenére, de kinek volt ideje lefejni.
Aztán írtak fel a szájpenészre boraxot, és megkezdődött a tortúra. Dénes Mihály kb 3 óránként ébredt fel, ilyenkor ez volt a program:
1. Peluscsere (Anya kicsit gyakorlatlan, Fiatalember össze-vissza pisil, ahogy lekerül a pelus) 15 perc
2. Víz forralása, ebbe gézmártogatás, száj kitörlése 15 perc
3. Próbálkozás a szopizással 30 perc
4. Nem nagyon jön elég, szóval irány a konyha, tápszer elkészítése (vizet 5 percig forralni, majd visszahűteni 40 fokra, bifiduszok csak úgy bújnak elő) 10 perc
5. Etetés, majd a szájacska boraxos ecsetelése
30 perc
6. Szájpenész miatt nem elég a "sima" sterilizáló, mindent főzzek ki 15-20 percig, újabb 30 perces program
7. Na ezután tudtam leülni fejni egy kicsit, hátha jobban beindul a tejci 30 perc
8. Melszívó tisztítása, sterilizálása 20 perc
Ha nagyon ügyes voltam, és Lureket evés után egyből le tudtam tenni, akkor pont végeztem a műsorral, mire Ő megint ébredt. Igaz néha elblicceltem a fejést, mert külünben nem jutottam volna el tusizni, enni, de még pisilni sem.
Közben ittam a Hipp féle szoptatós teát, ettem az Urtica Urens 5 CH-t, fogyasztottam az alkoholmentes sört (pedig ki nem állhatom a sör ízét). De egy hét után utolért a kialvatlanság, és minden különösebb ok nélkül (visszamentem a szülész-doktorbácsihoz), belázasodatm, és 3 napig 39,4-39,7 fokos hőmérséklettel léteztem. Mivel semmi nem vitte le a lázamat, naponta többször el kellett "szöknöm" Kisfiam és a kötelező programok elől, hogy hideg vizzel lezuhanyozzak, na ekkor lett 38,8-38,9.
Mire elmúlt a láz, vitte magával azt a kevés tejet is, ami volt:((((((.
De én azóta is próbálkozom, nem is akármennyire.
Erre mondják azt körülöttem az okosok, hogy a szoptatás olcsóbb, egyszerűbb. Nem érdekel mennyibe kerül, mert nem az számít, hanem, hogy Csodaszépnek az anyatej lenne a legjobb, de Hippes szoptatós teából 20 filter 799 ft, ez négy napra elég, napi egy üveg (brrr....) alkoholmentes sör (sajnos nem tudom bármelyiket meginni) 260 ft, na meg szedem mellé az Urticát, bár az csak pár ft. Míg a tápszerből egy heti adag kevesebb, mint 700 ft, szóval nem az olcsóság motivál.
Előre megvettük az angol A betűs cég kézi mellszívóját, azóta beruháztunk az elektromosba is, hátha kicsit könnyebb lesz nekem, és jobban be tudom osztani az időmet, de egyre kevesebb a reményem, hogy szoptatni tudjak. És persze igyekszem nem elkeseredni, és nem sirdogálni, mert attól csak rosszabb lesz, de néha igen csak nehéz. Szóval minden tippet nagyon szívesen veszek.
Ha valaki tud tanácsot adni, előre is köszönöm, és bocs, hogy ilyen hosszú lett.
További ajánlott fórumok:
- Miért ítélik el sokan a főállású édesanyákat?
- Százhalombattai kismamák, édesanyák
- Azokat várom eszmecserére, akiknek pajzsmirigy alulmüködésük van, gyógyszert szednek, és akármit csinálnak nem tudnak fogyni
- Csak engem dühít, hogy otthon lévő anyukák, bölcsibe "dugják" a csemetéiket?
- Rák jegyűek, gyertek egy kis eszmecserére!
- Küzdelmem a rákkal, kétgyermekes édesanyaként