Édesanyák eszmecseréje csemetéikről (beszélgetés)
Sziasztok Anyukák! :-))
Még élek, de már alig...valaki árulja már el, hogy hogyan lehet napi két óra alvással létezni? Lassan már az ájulás határán vagyok, Maja egész éjjel ordít (szó szerint) mint a sakál, hasfájós szegénykém :-(, zeng az egész utca a mi dobhártyánkról és idegeinkről nem is beszélve. Még csak csütörtök óta vagyunk itthon, de az apja már nem bírja, ma reggel jól össze is veszett velem, hogy neki nem kell több gyerek, elköttetti magát, nincs erre szüksége :-((
Pedig jóval többet alszik, mint én, nappal zárt ajtónál dadálom a kicsit órák hosszat, hogy Ő tudjon pihenni...
Kipurcanok, és ciki, de non-stop megy a hasam az idegtől, olyan érzés, mint vizsgák, szigorlatok előtt volt :-(
Próbálom most napközben többször ébreszteni, etetni, mert az éjjeli ribiliót nappal piheni ki, ha hagyom, lazán alszik 4-5 órát egyben!
Pedig úgy vágynék már hozzátok dumcsizni, kicsit kikapcsolódni, de nem térek magamhoz egyenlőre.
Sok puszi és "irígylek" minden talpraesett anyukát közületek...Próbálom összeszedni magam.
Sziasztok. Én már kóstoltattam Rékával néhány dolgot. Megnyalattam pl. vele a narancsot, citromot, almát. Mindegyik nagyon ízlett neki, látszott rajta, hogy akarna még. Persze ennél többet nem adtam, csak kíváncsi voltam és szerintem nem baj, ha érzékel más ízeket is.
Szerintetek? Ti nem próbáltatok ilyet vagy csak én vagyok lökött?
Sziasztok!
Az UH fakultatív jellegű dolog, nem kötelező, de azért nem árt, egyfajta prevenció. Legközelebb kérdezz rá a gyerekorvosnál!!!
Az oltás nekünk is fel van már írva, csak el kellene menni érte vmikor....
Nos az Uh szerencsére nálunk is rendben van, és Kriszti nagyon ügyes volt. Egy két nyüssz volt csak.
Emőke! Milyen az a betét? Nekünk is van benne valami kivehető, de mi olyan helyen vettük, ahol nem tudtak róla sok mindent.
Sziasztok!
Nem tudom tudjátok-e most olvastam és gondoltam bemásolom Nektek.
Jó egészséget kívánok Nektek és a Babáitoknak is!
Támogatják a pneumococcus-oltást
Január 16-tól a pneumococcus okozta agyhártyagyulladás elleni oltás 70 százalékos TB támogatással rendelhető az 5 éves kor alatti, kiemelten magas rizikócsoportba tartozó gyermekek számára. Eddig az oltásért közel 16 ezer forintot kellett fizetni.
A Porontyon korábban beszámoltunk arról, hogy hiába javasolják a szakemberek a pneumococcus elleni védőoltást, kevesen fogják tudni beadatni gyermeküknek, mivel az oltóanyag teljes árát, azaz közel 16 ezer forintot kell kifizetniük.
Januártól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 70 százalékkal támogatja az oltást a fokozott kockázati csoportba tartozók körében, ennek értelmében az ötévesnél fiatalabb, krónikus betegségekben (szív és érrendszeri, tüdő, vese, máj) szenvedők és a beteg koraszülöttek számára felírt oltóanyagért 4787 forintot kell fizetni. Az intézkedés közel tízezer családot érint.
A pneumococcus oltást 2 hónapos kortól lehet először adni. A csecsemők és 6 hónapnál fiatalabb kisgyerekek 3 oltást kapnak 1-1 hónapos kihagyással, majd egy negyedik oltást két éves korban. A 7-11 hónapos gyerekek két oltást kapnak 1 hónapos kihagyással, majd a harmadik oltást két éves korban. A 12-23 hónapos gyerekek 2 oltást kapnak legalább 2 hónapos kihagyással. 2-5 éves gyerekek számára egyszeri oltás elegendő.
Szai Emőke!
Ma voltunk a kontrollon, minden oké, majd megyünk ortopédiára a héten valamikor.
Jelenleg éppen a pneumococcus injekcióra vadászok, mert felírta a doktornő, de egyik gyógyszertárban sincsen, sőt mindenhol azt mondták, hogy felkiáltójeles a gépben, tehát megpróbálhatják megrendelni,de hiánycikk. Eddig 50 km sugarú körben hivogattam a patikákat, most kezdem bővíteni :(.
Nektek miért kell menni UH-ra?
Sajnos itt is hull vmi, pedig nekünk is menni kell az én 6 hetes kontrollomra. Na de mindegy, kocsiban nem ázunk meg.
Hena, nekünk nem kellett menni 6 hetes kontrollra Virággal, mert ami kell neki azokat a vizsgálatokat elkezdtük már 3 hetes korában, így voltunk már ortopédián, csípőUh-on, de megyünk még vissza 8-án ortopédiára és 13-án pedig koponya- és hasi uh-ra, de mindezek különböző helyszíneken vannak. És 14-én pedig megkapjuk az oltást is...:(((
Szia Anita!
Először is nagyon szorítok Nektek, remélem nem izgulsz!!!Én az utolsó héten voltam a legnyugodtabb egyébként.
A port(babyport) a hordozó, amiben elméletileg tényleg nem lehetne a picúr, csakhogy ez már annyira profi, hogy adtak hozzá egy komoly betétet, ami kimondottan 3 hónapig jó újszülött kortól, magyarul olyan pozicióban van a baba, mintha a pociban lenne.
És már nagyon várunk "ide"!!!:)))
Szia! Én aggódtam a hajacska miatt. Remélem, hogy szép haja lesz majd egyszer, bár így kopaszon is aranyos.
Nálunk is esik a hó, és pont ma kell mennünk UH-ra. Nagyon örülök neki. Ráadásul Apa is beteg, és ha egy férfi beteg...
Sziasztok csajok! Mennyi minden történt, míg nem írtam! Vandancsi, szorítunk! De jó, napról napra többen vagyunk.
Nem tudom már ki aggódott a lánya hajáért, de megnyugtatom, hogy egyszercsak kinő. Luca mindjárt 9 hónapos, és csak nemrég kezdett kinőni a haja, ami az elején egész gyorsan elhullot.
A felvétel, hát én is elég gyorsan felvettem, ha sírdogált, sőt fogzásnál volt olyan, hogy le se tudtam tenni pár napig, annyira anyás lett. Én még ennek hátrányát nem látom, de lehet, hogy majd lesz. Ill. annyi, hogy bezárt területen (kiságy, járóka) sokáig nem szeret lenni az én lányom, inkább menne mindenfele.
Nálatok mi újság? Bírjátok a telet? Nálunk ugyanis havazik...:)
Szia!
Nagyon drukkolok Neked!!!
A sírást hamar meg lehet különböztetni. Nálunk, ha sír, és a száját nyitogatja éhes. Ha húzogatja a lábát, és hiába veszem fel, akkor a poci fáj. És ha felveszem, és csönd lesz, akkor csak anyára vágyik.
Vandacsi hát akkor szorítunk érted !!
Réka nekem is elmarad az ülőkében egy darabig.
A porszívózás az egyetlen hosszabb művelet amit elbír egyedül maradva, de csak azért, mert a porszívó hangjára mindig csenben lesz :)
Megyek megnézem Boo kicsikéjét.
Szia Vandancsi!
Nagyon szorítunk Neked, és várunk majd ebben a topicban.
Suttogót én is olvastam, már akkor sem tűnt egyértelműnek, egy darabig próbáltam abból okosodni, hogy miért sír, de aztán kitapasztaltam saját magam.
Veled sem lesz ez másképp, hamar rájössz majd, hogy melyik sírás mit jelent.
Mi nem kaptunk, de az összes szomszédos kisebb település ad 30 és 60 ezer közötti összeget.
Mellesleg én is viszem mindenhova Dénes Mihályt a házban egy hintázó-hordozóban, kivéve ha alszik a kiságyban, bár ez nem nagyon jellemző :).
Tudnál mondani nekem valamit erről a pneumococcus oltásról? Mi is gondolkodunk rajta, de nem ismerem a veszélyeit.
Ti már voltatok a 6 hetes vizsgálaton a gyerekorvosnál? Ha igen, ott mit néztek?
Sziasztok Anyucik!
jövök kicsit ismerkedni a hellyel, mert elvileg már csak 3 napunk van együtt, aztán külön válunk.
Emőke, mi az a port??? Hordozó kendő, avgy kengurú, vagy pihenőszék?
Nem, kenguru nem lehet, mert abban úgy tudom, 3 hónapnál kisebb koráig nem lehet beletenni. Na mindegy, nem találgatok, majd felvilágosítotok.
Lányok, mikortól lehet nagyjából megkülönböztetni, hogy mikor miért sír a babó? Na, mert erre nagyon kíváncsi leszek. A suttogós könyv alapján minden olyan egyszerűnek tűnik, csak félek, hogy a valóságban korántsem ennyire egyértelmű.
Ja, Boo tett fel képeket a kicsi lányáról, majd nézzétek meg, nagyon cuki!
Sziasztok, majd jövök egyszercsak! Szorítsatok!!!! :)))
Hát, azért kíváncsi lennék, hogy mennyire bírtad megállni?!
Én annyira csodálkozom ezen, hogy ennyire ölbe-babák a kislányaitok?
Nekem is sokat van kézben Virág, de ha leteszem és ott vagyok mellette és dumcsizok neki, akkor nincs semmi gond. Egyébként meg most már viszem magammal mindenhova a portban a lakásban is és akkor semmi gond. Ahhoz még nagyon kicsik, hogy egyedül hagyjuk őket, szerintem.
Egyébként ez is annyira jellemző erre az országra, sajnos ...:(((
Mondtam az uramnak, hogy jövő héten egy kicsit rá kellene feküdni erre a témára, na meg rákérdezni az önkormányzatnál is, hogy adnak-e vmit, de szerintem nem fognak, mert szegény kerület. :-/
Ti kaptatok?
Benvik, néha én is úgy érzem, így fogom leélni az életem, hogy Réka itt lóg rajtam :))
Mondjuk tegnap kimondottan jó napja volt, egész jól elvolt az ülőkében, ki is tudtam takarítani tőle.
Gagyogott, sikítozott és a kezét ette :))
Most itt alszik az ölemben. Mihelyst leraknám kipattanna a szeme az tuti
Sziasztok. Mi kaptunk értesítést, hogy a babakötvény létezik és azzal a papírríl bementünk a bankunkhoz és áttették oda egy számlára a pénzt, illetve lehetőség van arra is, hogy a te számládról havonta utaltass oda pénzt.
Egyébként akkorkapjátok a papírt, ha a babának már megvan a TAJ száma.
Mi kb. 3-4 hetet vártunk.
Szia Emőke!
Nekünk senki nem küldött semmit, mi annyit tettünk, hogy körbejártuk a bankokat, és megnéztük hol lehet nyitni start számlát, aztán meg is nyitottuk az egyik banknál. Én úgy gondoltam, hogy majd az állam átutalja-befizeti erre a számlára a 40 ezer forintot.
Tényleg, Nálatok ad valamennyit mellé az önkormányzat ahol laktok?
Hát én többek között ez alapján is gondolom, de úgy emlékszem, hogy ezt mondta a kórházban is az ügyintéző csaj, hogy a kórház automatikusan értesíti a KSH-át és így tovább...
"Igénylés
A Magyar Államkincstár a születés hónapját követő 10 munkanapon belül hivatalból értesül a gyermek születéséről, majd ezt követően 8 munkanapon belül a gyermek nevére kincstári számlát nyit, amelyen a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait nyilvántartja. A kincstári számla megnyitásáról a Magyar Államkincstár a szülőknek levelet küld.
A szülő Start-számlát nyithat a gyermek nevére valamely banknál vagy befektetési szolgáltatónál. A Start-számla megnyitásához a szülőnek igazolnia kell, hogy a családi pótlékot a nevére folyósítják, továbbá be kell mutatnia a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a gyermek adóigazolványát, illetve engedélyt kell adni a számlavezető pénzintézetnek arra, hogy a gyermek adatait a Start-számlával kapcsolatos ügyintézéshez nyilvántartsa. (Az adóigazolványt az APEH állítja ki, a gyermek adóazonosító jeléről a Magyar Államkincstár leveléből értesülhetnek a szülők.) A Start-számla a gyermek adóigazolványának kiváltása nélkül is megnyitható, ha a szülő felhatalmazást ad, hogy a gyermek adóazonosító jelét a Magyar Államkincstár küldje meg a számlavezetőnek.
A számlanyitásról a bank vagy befektetési szolgáltató értesíti a Magyar Államkincstárat, amely ez alapján a szülő által nyitott Start-számlára utalja az állami támogatást.
A Start-számlát nemcsak közvetlenül a gyermek születése után, hanem bármikor később is meg lehet nyitni. Ebben az esetben a saját számla létrehozásáig a gyermeknek járó állami támogatás a kincstári számlán marad, és a Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékű kamatot ír jóvá a számlán levő összeg után. Ha a szülő végül megnyitja a Start-számlát, a Magyar Államkincstár az addig a kincstári számlán összegyűlt összeget átutalja."
Szóval egy csomó helyen olvastam ezt a fenti idézetet!
Hát Emőke, ezen a babakötvényes dolgon most meglepődtem.
Mi a kórházban kaptunk egy halom szóróanyagot a különböző bankoktól, meg jött egy nővérke is egy adatlappal, hogy ha igényeljük a kötvényt, akkor töltsük ki a nyilatkozatot, és adjuk le a kórházban. Azt mondta, később fel fog keresni egy hölgy, hogy megbeszéljünk időpontot egy találkozóra.
Ez nekem új, hogy az Államkincstár magától küldi a kötvényt.
További ajánlott fórumok:
- Miért ítélik el sokan a főállású édesanyákat?
- Százhalombattai kismamák, édesanyák
- Azokat várom eszmecserére, akiknek pajzsmirigy alulmüködésük van, gyógyszert szednek, és akármit csinálnak nem tudnak fogyni
- Csak engem dühít, hogy otthon lévő anyukák, bölcsibe "dugják" a csemetéiket?
- Rák jegyűek, gyertek egy kis eszmecserére!
- Küzdelmem a rákkal, kétgyermekes édesanyaként