Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Bölcsődébe adnám, de hogyan? fórum

Bölcsődébe adnám, de hogyan? (beszélgetős fórum)


1 2
56. 4c1a787e8f (válaszként erre: 49. - Totek-ma-nem-dobozolnak)
2012. nov. 30. 07:24

Én is ismerek egy ilyen családot...


Egy erdélyi, vallásos, gyereket nevelni AKARÓ ÉS TUDÓ mellesleg felsőfokú végzettségű pár.. Ők se az a "bölcsibeadós" fajta.


Végül az ikrek két éves korukra erős orvosi javaslatra a bölcsiben kötöttek ki a fiam mellett - egyébként imádták. Anyuka évekig kezelésre járt, előjöttek elég komoly betegségek nála.. Tulajdonképpen a túlterheléstől..

55. 4c1a787e8f (válaszként erre: 48. - Krisz42)
2012. nov. 30. 07:20

Hát aki bírja, csinálja..

De hogy utána a gyerek 3 éves korában nem lesz belőle hirtelen sziporkázó munkaerő, meg szuperszexinő az tuti..


Ehhez az kell, hogy gyerekezés alatt is meglegyen a tanulás, az edzés, legalább egy nagyonkicsit...


Ehhez meg legfőképpen akarat kell, és az, hogy ne bújjunk el az otthon-cba-játszótér bűvös világában csak azért is. Bőven elég ebből annyi, amennyit nem lehet elkerülni.


Szerény véleményem az, hogy nők egy jelentős része ebbe a világba bújik el a tényleges élet elől, "hiszen a gyerekért teszem"...


Az én lányom azért iskolaelső, mert a bölcsitől az egyetemig, a kocsmától a múzeumig mindent megjárt velem. Azt mondják az esze se kevés, de a tájékozottsága rendkívüli.. Nálam se azt látta, hogy ülök a homokozó szélén mereven bámulva, hanem azt, hogy még ott is, meg otthon is tanulok, dolgozok. Ettől nem lelki sérült lett, hanem ő is ezt csinálja...


Viszont ahhoz, hogy előrébb lépjünk, ahhoz néha segítség kell. Akkor vegyük igénybe. Ha az a célja, hogy többek legyünk tőle.

54. calena
2012. nov. 27. 18:49

Teljesen mindegy, hogy kiírta, de valaki itt azt írta, hogy unalom...a gyereke unatkozott.

Nekem soha nem unatkozott egyik fiam se. 17 hónap van köztük(már nagyok).A játszótéri társaság tökéletesen megfelet arra az időre mig kint voltunk.

Otthon meg mindig találtam valami érdekeset számukra, vagy ők maguk fedeztek fel akármit.

...és bánom, hogy a kicsivel nem maradtam 3évig otthon(2évesen bölcsis lett), akkor is félteni kellett már a munkahelyet. De, igazi közösségi gyerek vált belőle.Arról nem beszélve, hogy könnyebb volt az óvodai és iskolai élet. :-)

2012. nov. 27. 12:58
Három ilyen családot ismerek. Az egyik terhesen visszament dolgozni néhány hónapra, így a nagyobbikat felvették az önkormányzati bölcsibe és végig maradhatott. A másik család kb. másfél évig egy dadus segítségét vette igénybe heti három-négy alkalommal. A harmadik család önállóan oldotta meg, nem vett igénybe segítséget. Mindegyiknél teljesen aranyos, normális a nagyobbik gyerek és az ikrek is. A gyerekek kiegyensúlyozottsága nem ezen múlik.
2012. nov. 26. 22:13

kisgyermek nevelő. tudományosan hangzik :-) nem akartam a dadussal degradálni, de nekem az pl sokkal kedvesebb szó :-)

köszi, Rezeda!

51. Rezeda63 (válaszként erre: 49. - Totek-ma-nem-dobozolnak)
2012. nov. 26. 18:31

Szia!

Ne pánikolj!!!:))) Hanem kérj segítséget.

Csak zárójelben írom, hogy a bölcsiben nem dadusok vannak, hanem kisgyermek nevelő a "tisztességes" nevük :)))))

Kitartást az örök mozgó kisfiadhoz, és zökkenő mentes hétköznapokat a későbbiekben. :)

50. Rezeda63 (válaszként erre: 47. - 4c1a787e8f)
2012. nov. 26. 18:28

Szia!

Tökéletesen egyet értek veled!!!!! Valóban nincs egyedül üdvözítő megoldás, mert mindenki számára más út visz az "üdvözüléshez"

Minden jót kívánok neked és a gyerekeidnek:))))

2012. nov. 25. 23:15
ugyan tényleg nem ide akartam kilyukadni, de elmondom, hogy a férjemnél jobbat nem kívánhatnék, a kakis pelenkák cseréjétől, a piacra járáson át a porszívózásig bármire képes. És nem pofákat vágva. Egyszerűen így nevelték. Közösek a terheink. Viszont reggel 8-kor elmegy a dolgozóba és este 7-8 körül kerül elő. Így rá a hétköznapokban nem támaszkodhatok. A kisfiam örökmozgó, nagyon szívesen van az utcán, játszótéren, itthon a játékok, könyvek még nem sokáig kötik le. Kedves Lili42, mondd, te is azt kívánnád a gyerekednek egy szép májusi napon, hogy otthon dekkoljon, míg etetsz, fejsz, pelenkázol, öltöztetsz? Imádok vele lenni és már most be vagyok tojva attól, hogy elválás, bölcsi, dadus, de hiszem, hogy jobb lesz neki. Félreértés ne essék, nem NEKEM, hanem NEKI! Egyébként a fórumot tényleg a dolog technikai megvalósítása miatt indítottam. Véleményt, tanácsot egyetlen autentikus forrásból fogadok el, aki pedig az az anya, aki a 2 éves fia mellé ikreket vitt haza :-)
48. Krisz42 (válaszként erre: 47. - 4c1a787e8f)
2012. nov. 25. 21:44
Azért a ffi se ábránduljon,hanem segítsen.Nekem se volt segítség mikor a lányom megszültem a 2.5èves fiam mellé,ráadásul azelső féjem egy alkoholista állat lett.Kinn Kanadában voltam egyedül,ott az ovi is csak 2 és fêl óra,nem volt könnyű,de az tény,h gyerekfüggő is az egész.A 3.gyerekem olyan,aki lebontja a fél házat,4évesen már néha el lehet menni nagyobb bevásárlásra is,de 3évesen még az állatkertbe se vittük,mert nem szeretett sokat utazni,idegen helyen lenni.Játszótér és a közeli CBA,ennyi.
47. 4c1a787e8f (válaszként erre: 41. - 080e136033)
2012. nov. 25. 18:44

Ezt nem egyformán éli meg nehéznek mindenki. Nekem eddig életem legnehezebb féléve, amikor még az öngyilkosság is eszembe jutott az volt, amikor a két éves lányom mellé megszületett az öcsi.. Pedig csak egy volt, igaz kicsit korababa, és az elején problémás..

Idegbeteg voltam, elment a tejem, előjött egy pár pánikroham.. Pont azért, mert úgy éreztem nem tudok megfelelni mindennek. Ha főzni kell, mert a család nem jut másként élelemhez, akkor ahhoz vásárolni kell. Ha nem műanyagot akarsz főzni, akkor majd mindennap vásárolni kell, és nem csak a szupermarketben..

Az én lányom nem élvezte nap mint nap a bevásárlás-főzés-öcsikakiltatás-anyameghalafárdságtólmertéjszakamégnemalszunk dolgot, hiába "vontam be a tevékenységbe"...

Utólag is minden segítséget megragadtam vona, és jól is tettem, hogy megragadtam akkor..


Van aki lazán veszi, van aki meg nem.

És a gyerekek sem egyformák. Van aki órákig eljátszik egy műanyagedénnyel a konyhában, van aki ezalatt lebontja a házat, és háromszor van kint az ügyelet..


Mindenki magára vigyázzon, és annyit vállaljon be, amennyit bír. Ő maga, a gyerek, a házassága.. Mert azért ez utóbbi sem mindegy, ilyenkor ábrándul ki sok férfi a leharcolt, semmire sem jó feleségből...


Nem segítséget kérni, és az erőt okosan beosztani ciki, hanem ennek ellenkezője... Utólag már kár írkálni a depressziós meg a pánikbeteg fórumba, pláne, ha meg lehetett volna előzni..


Az ikrek meg mindennek a duplája, hát sok erőt a fórumindítónak hozzá..


Meg annyit, hogy csak magára halgasson, mert az észosztók nem lesznek ott, amikor este már hány a fáradságtól, meg folyik a könnye, meg amikor éppen hatodszorra ébred fel valamelyik gyerek éjszaka..

46. Rezeda63 (válaszként erre: 40. - T_marcsi)
2012. nov. 25. 18:32

Igen! Én is olvastam róla. Sajnálatos dolog, hogy így akarnak férőhelyszámot növelni. A mostani 28-as létszámot ha megtoldjuk egyharmaddal........ nem is minősítem, mi az aki ezt kitalálta. El lehet képzelni, mit jelent egy harminc egynéhány fős csoport egy alig 3 éves gyermek számára.

Tavaly előtt a bölcsődék férőhelyszámát is ugyan így bővítették. Addig 10 fős volt egy csoport, most 12 vagy 14 attól függően, hogy mennyi idősek a csoportba járó gyerekek. Így tettek eleget az uniós elvárásoknak bőlcsődei férőhelyek vonatkozásában.

Summa summárum, ez minden csak nem a gyerek érdeke.

2012. nov. 25. 18:24
A szabályozás szerint az a gyermek nem jogosult bölcsődei ellátásra akinek a jogán az anya Gyed-en van. Ha megszületnek az ikrek az ő jogukon kapsz ellátást, értelemszerűen a nagyobbik jogosult az ellátásra. Egyébként gyed mellett a családi napközit sem veheted igénybe, csak a gyermek felügyelet szolgáltatását, mert ugyan azok a törvények vonatkoznak a felvételre mint a bölcsiben. Egyébként a bölcsik rugalmasak, és mindíg "gyártható" olyan indok ami alapján felvehetik a gyereket, ha akarják. Márpedig miért ne akarnák :-)
44. Kistanítónéni (válaszként erre: 41. - 080e136033)
2012. nov. 25. 13:57

Elárulom egy ikerpár mellett nem igazán ér rá semmire az ember. Nekem úgy is iszonyat nehéz volt, hogy 13 éves volt a lányom és nem kettő, mint a fórumindítónak.

Aki szerint ez ennyire sima ügy, annak kívánom, hogy legyenek ikrei. Ennyi. Arról nem is beszélve, hogy én két hónapot töltöttem terhesen a kórházban, de a legtöbb ikres ismerősöm is több hetet, mert az ikerterhesség veszélyeztetett terhesség, sokkal több komplikáció adódhat. Akkor hova teszi a kétéves gyereket, ha befektetik? Én ezért javasoltam pl. napi négy órában a magánbölcsit. Ha valami csoda folytán az államiba is fölveszik, akkor azt.

43. calena (válaszként erre: 40. - T_marcsi)
2012. nov. 25. 09:36

A felnőttek száma viszont marad. Most gondoljatok bele...12-14 gyermek van egy szobában és 1 gondozonő van de. és du.-án, a köztes időben tehát 10-14-ig vannak ketten.

..és akkor még nem beszéltünk arról, hogy ők is lehetnek betegek és nekik is vannak gyermekeik.....

2012. nov. 25. 09:27
Szerintem nem azert inditotta az anyuka ezt a forumot hogy ismeretlenul felulbirjaljak a donteset, vannak gyerekek akik 3 evesen is eljatszanak orakat otthon, masok pedig mar 2 evesen igenylik a tarsosagot, az en lanyom szinten ilyen, nalunk februarban csak egy teso fog szuletni, de en is be fogom adni csaladi napkozibe mert mar most unatkozik otthon.
41. 080e136033 (válaszként erre: 35. - Totek-ma-nem-dobozolnak)
2012. nov. 25. 00:32

Továbbra is fenntartom, hogy ha GYED-ben részesülsz azért, hogy a gyerekeidet neveld, akkor neveld mindegyiket, és ne passzold le az egyiket egy állami intézménybe.


És mellesleg miért is nem tudsz napközben, ha úgyis egész nap otthon vagy, nem dolgozol, nem tanulsz, a gyerekieddel foglalkozni?


Megjegyzem, nem a bölcsődével van bajom, hanem, azzal, hogy miközben amúgy is otthon vagy és ráérnél a gyerekeiddel foglalkozni, ehelyett lepasszolod.

40. t_marcsi (válaszként erre: 36. - Rezeda63)
2012. nov. 24. 22:01

Ami már biztos, hogy az egy főre jutó négyzetméterszámot csökkentik. Tehát eddig ha pl. 3 nm2-t kellett számolni egy gyerekre, akkor ezek után elég lesz 2 nm2. Így is lehet férőhelyet teremteni :( Ezt a rádióban hallottam asszem kb. 1 hónapja és totál kiakadtam :(


neten találtam:

"A kormány azonban nemcsak így kívánja növelni a kapacitást. A hírportál értesülése szerint a szabványban az egy gyermekre jutó négyzetméterszámot háromról kettőre kívánják csökkenteni, így a férőhelyek száma – ha a javaslatot elfogadják – egy tollvonással ötven százalékkal bővíthető."

2012. nov. 24. 17:07
jav: anyaverseny
38. 4c1a787e8f (válaszként erre: 26. - Totek-ma-nem-dobozolnak)
2012. nov. 24. 17:06

Én megértelek, azt is, hogy félsz, és szerintem nem annyira ördögtől való bölcsibe adni a nagyot, nem érdemes kiborulni, eljutni a határhoz, pláne, ha egyébként kevés a segítéség.. Ez csak ma ilyen "anyavereny" téma, hogy 100 éves korig otthon kell lenni, utána meg egy perc alatt ismét szuper munkaerővé kell válni.. Nem kell ebbe belemenni, ha nem akarsz..


De ha van hely a bölcsikben, ha nem, jogszabály szerint ha gyed-ben részesülsz - akármelyik gyerek után - nem viheted bölcsibe..


Hacsak


1. Nem vagy nappali tagozatos egyetemi hallgató


2. Indokolt esetben orvos a te egészségi állapotod alapján javasolhatja a bölcsit.. Ez tényleg komoly esetekben szokott igaz lenni..Szóval vihetnéd, de akkor le kell mondjál a gyed-ről. Vagy marad a csana.. Az egyébként a "lerázás" szempontjából is jó köztes megoldás lehetne, az nem annyira kötött, elég lenne a nehezebb napokon vinned..

37. szafaripók (válaszként erre: 36. - Rezeda63)
2012. nov. 24. 16:45

Mit mondhatnék? Én csak a kérdésre válaszoltam.

Nem vagyok szakértője a témának, van egy gyerekem, akinek a szülői értekezletén elmondták, milyen változások lesznek.

JELENLEG ez a helyzet: van egy törvény, ami meg fog változni. Aztán, hogy addig még mi változik, más kérdés...

36. Rezeda63 (válaszként erre: 33. - Szafaripók)
2012. nov. 24. 16:41

Szia!

Igen! Változott, de kérdezem én, honnan lesz annyi férőhely, hogy minden 3 éves gyereket be tudjanak óvodázni????

Ja! És hiába változott az oktatási törvény idevonatkozó passzusa, a gyermekvédelmiben (ami a bölcsit szabályozza) benemaradt, hogy a bölcsődében nevelhető "a 3. életévének betöltését követő augusztus 31-ig" Tehát a szülő dönti el, hogy hol kér ellátást a gyermek számára.

A múltkorában hallgattam az államtitkár asszonnyal egy riportot, és azt mondta erre a kötelező beóvodázásra, hogy el lehet halasztani a törvény hatályba léptetését, ha a feltételek nem lesznek adottak. Hát, szerintem a feltételek semmit sem változtak, ritka kivételtől eltekintve. Nálunk ha minden 3 évest beóvodáznánk, még legalább 100 férőhely kellene, és ez egy 15 ezres kisváros.

Tehát nem érdemes mindent elhinni, amit mondanak. Így van ez azzal kapcsolatban, is, hogy a bölcsődében sokat kell fizetni. A média felkapta a témát, megszellőztette, és csak az maradt meg, hogy drága. Holott a kép lényegesen árnyaltabb. Ugyan ez a kötelező beóvodázás is.

Üdv. :-)

2012. nov. 24. 09:39

Rezeda, köszönöm, szépen összefoglaltad, nem csak ítéltél ismeretlenül!

Lili42, azt sem hiszem, hogy az energiával teli kisfiamnak sokkal jobb "itthon maradni" és figyelni a szoptatások, pelenkázások "végtelen folyamát". Ennél ő is jobbat érdemel. Nem beszélve arról, hogy az ikerterhesség elég kiszámíthatatlan. A vége felé, illetve szinte bármikor kórházba kerülhetek. Nem hiszem, hogy lelkileg megnyomorítom, ha akár fél napra bölcsis lesz (hangsúlyoztam, hogy a kerületünkben VAN hely, nem veszem el senkitől, aki dolgozni menne), délután pedig minőségi időt tölthetünk együtt. Akár onnantól, hogy az ikreket nagyira bízva én megyek érte a bölcsibe és KETTEN jövünk haza vagy a parkba a többiek után.

Hányan töörtetek felettem úgy pálcát, hogy egy 2 éves mellé vittetek haza ikreket? Ha ilyen anyuka van itt, nagyon szívesen olvasnám az ő élményeit! :-)

2012. nov. 24. 00:03
Ha amúgy is otthon leszel a kicsikkel, nem kéne elpaterolni a nagyot, neki sem jó, ha azt látja, a tesókkal egész nap vagy, ő meg már nem kell, ráadásul szemétség olyan gyerektől elvenni helyet, akinek meg dolgozna mindkét szülője...
33. szafaripók (válaszként erre: 32. - T_marcsi)
2012. nov. 23. 20:12
Igen, változott, a következő nevelési évben lép hatályba!
32. t_marcsi (válaszként erre: 31. - Calena)
2012. nov. 23. 20:02
Nekem már most szóltak, hogy 3 éves kortól kötelező az óvoda, figyeljek, mert változott a törvény. Valóban így van?
31. calena
2012. nov. 23. 19:41

Igen, gondozónő, mert sok szülő még azzal sincs tisztában, hogy mi a foglakozásunk...


Ismerős a helyzeted. Az anyuka őszíntén beszélt a vezetőnővel és a vezető is őszíntén beszélt az anyukával. Nyitottak vagyunk és megértőek. Fel is vette a gyermeket, ahogy lett üres hely és más jelentkező nem volt.Mert azért a bölcsőde napközbeni ellátás a szülő és főleg az anya munkaidejére.


Az óvoda sem kötelező, csak az iskola előkészítő.

30. calena (válaszként erre: 27. - Rezeda63)
2012. nov. 23. 19:26

NAGYON SZÉPEN ÍRTAD!!

Minden gondozónő nevében NAGYON KÖSZÖNÖM!!!

29. Krisz42 (válaszként erre: 27. - Rezeda63)
2012. nov. 21. 21:24
Nálunk otthon semmi gond nincs,a legkisebb még sem szeret annyira oviba járni.Mert otthon jobban érzi magát.Van kèt nagy testvére,de megèrti,ha a nővèrével tanulok,sőt az egyik verset megtanulta ő is.A nagyfiam is megértette,h a húgával kell foglalkoznom,de két gyereknél biztos nem könnyű.Az ne zavarjon,h jön a jó idő a kicsik nem vágynak el otthonról,nem érzik azt,h most miért nem lehetnek egész nap kinn,de nagymama segítsége jobb megoldás.Én is bölcsis lettem,aztán közösségi,nyitott ember,de rájöttem,h mik a hibáim,mert túl naív,túl nyitott,túl hiszékeny lettem.Azért,mert én jóindulatú nyitott voltam,más nem az.Mára megtanultam helyesen ítélni,de fiatalon nagyon elrontottam a párvâlasztást,amit meg is szenvedtem rendesen.
2012. nov. 21. 20:35
Nem okoskodás,de szerintem a napirendet 3gyermekre kellene kialakítani már az első időktől kezdve, mert később csak nehezebb lesz.
2012. nov. 21. 19:22

Sziasztok!

- Ikrek esetén van lehetőség méltányosságból a nagyobb gyerek elhelyezésére, feltéve ha a bölcsi rendelkezik szabad kapacitással.

- Ha meg leszenek az ikreid, csupán az 50%-át kell fizetned a megállípatott térítési díjnak.

- Tévedés, hogy a bölcsiben több ezer forintot kell fizetni. A bölcsődék nagy részénék ma is csak az étkezésért kell fizetni.

- Van olyan gyerek, is aki ingyenesen veheti igénybe az ellátást. Ennek feltételei vannak.

- Nem szabad megítélni, és elítélni a másikat, azért mert bölcsibe kívánja adni a gyerekét. Nem mindenki attól jó szülő, ha otthon tartja a gyerekét. Sőt!!!!! Sokan esetleg attól lesznek jobb szülők, ha nap egy részére "teher menetesítve" vannak a gyerektől.

- A bölcsi, a kiegyensúlyozott, harmonikus, szerető családban nevelkedő gyermeknek, csak egy pluszt ad, olyat, amit a szülő a legjobb akarata ellenére sem tud megadni a gyerekének. A baj azokkal a csöppségekkel van, ahola szülők között vagy a családban gondok vannak, és ahol a szülői nevelési stílus nem következetes és kiszámítható.

- Én a családi napközit nem választanám, mert ott többségében laikus emberek dolgoznak, hiszen ott semmiféle szakkképesítés nem szükséges. Kivéve akkor, ha csupán felügyeletetszeretnél a gyerekednek. Ha azt szeretnéd, hogy "gyarapodjon is" akkor szakemberre bíznám a helyedben.

- A betegségeket akkor is elkapja a gyerek, ha majdan óvodát kezd, csak mivel az már úgymond "természetes" nem csinálank nagy faxnit a szülők a betegségből.

- A magán bölcsi nagyon drága, és nemminden esetben ad annyival többet, mint amennyivel többe kerül.

- Nyugodj meg! Nem lesz lelkibeteg a gyereked a bölcsitől, ha utána szánsz ő rá is időt. Szerintem nem nagyobb taruma a bölcsi a nap egy részében, mint napról napra végignézni azt amivel két kicsi ellátása jár.

Remélem tudtam segíteni! Üdv.


Kicsit azt érzem, hogy újra sikk a bölcsit rossz asszociációban emlegetni, és rosz szülőnek minősíteni azt aki igénybe veszi a segítséget. Az én gyerekem ott nőtt fel, és soha semmi hátrányát nem érezte, és azt mondhatom az összes intézmény közül ott szerették a legjobban. A többiben már csak "darab" volt........ létszám. És lelki nyomorék sem lett, hanem nyitott, talpraesett, közösségi jellem.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook