Testsúly és genetika (beszélgetés)
Most olvastam az össze-vissza evésről.
A vékonybél tanácstalan.A vastagbél reményét vesztette A máj már meg sem szólal.
Amikor nagggyon tudatos étkezünk ,majd _csak egyszer _(naná),benyomunk egy komplett mekis menüt , megspékelve burritoval.
Én elengedtem ,eszem ami jól esik.
Mindent.
Ma láttam egy ábrát ami azt mutatja, hogy a környező országok közül itt a legmagasabb a zöldségek és a gyümölcsök ÁFÁja. Rögtön az jutott eszembe, hogy vajon többen vásárolnák-e ezeket ha pl feleannyi ÁFA lenne rajtuk, vagy maradna a régi "egyen a nyúl zöldséget" beidegződés...
Hozzáteszem, én is utálom a bolti zöldségek többségét mert ízetlenek, a vitamintartalmuk, rost-tartalmuk pedig erősen kérdéses, de elismerem, hogy még mindig egészségesebb alternatívák mint a kolbász-szalonna-hús-kenyéren alapuló táplálkozás ami sok magyarnál sajnos szinte világnézet.
Minőségi húsok?
Az milyen?
Így van. Sokszor egy dietetikus is jól jönne. Ezért is jellemzőbb a nem olyan gazdag országokra az elhízás. Mozogni már ingyen (is) lehet, de amikor nincs a helyzet magaslatán lelkileg az ember, akkor az örömöt sem abban fogja lelni, és motiváció sem lesz hozzá.
Bár azt hozzátenném, hogy a sok cukros üdítő, pizza és édesség sem 2Ft. :) Ettől függetlenül én sem zaklatok senkit az étrendje miatt, biztos megvannak a miértje annak, hogy azt fogyasztja, amit.
Egy egészséges (zöldség,hal, minőségi húsok)étrend összeállításához egy kisebb személyi kölcsönt kell felvenni.
Ezért nem szoktam senkit sem az étrendje miatt "zaklatni".
Sajnos nem teheti meg ,hogy mindenben a minőséget vásárolja.
Marad az alsó polc .
Én ezt inkább úgy fogalmaznám meg, hogy a korral könnyebben hízhat az ember, mivel lassul az anyagcsere. Azonban ha időben észbe kapunk, egészségesen étkezünk, mozgunk, akkor jelentős hízást az életkor előrehaladása sem fog magával hozni. Az testalkat és az arányok változhatnak, de halomszámra a felesleges kilókat nem szükséges magunkra szedni.
Valamennyit számít a genetika, de érdemes megfigyelni, hogy egyes országokban (Például a skandináv országok vagy Franciaország) mennyivel alacsonyabb az elhízás aránya. Nálunk, magyaroknál, illetve Kelet-Európában a hazai ételek összetevői, a zsíros konyha, bizonyos esetekben a minőségi étrend megfizethetetlensége, a mozgásszegény életmód, az étellel jutalmazás kultúrája, a szeretet étellel való kimutatása, illetve az alacsonyabb életszínvonal miatti stresszevés vagy evéssel való boldogság elérése is hozzájárul az elhízás magas arányához.
Szerintem a genetikának kisebb köze van hozzá, mint annak, hogy mit eszünk és mennyit mozgunk.
Az anyukám 3 gyereket szült és mindig sovány volt (52-56 kg), igaz 40 évesen meghalt.
Az apukám szintén mindig sovány és izmos volt (75-78 kg). Ő 55 évesen halt meg, pocakja sem volt.
Amíg otthon éltünk, addig mind a hárman olyanok voltunk mint a szüleink, azaz a húgunk volt a legsoványabb (44 kg). Én egy kicsit teltebb voltam 56 kg, de én magasabb is vagyok, a bátyánk 82 kg volt. Én és a bátyám verseny sportolók voltunk, azaz heti 6 edzés minimum.
Aztán, mindenki megházasodott. A húgom szült 4 gyereket, a súlya maradt. Én 1 gyereket szültem és abba hagytam a sportot még terhesség alatt, és ülő munkám lett (64-67 kg vagyok), nem vagyok kövér, pont jó a súlyom. A bátyánk abba hagyta a sportot és bár fizikai munkás (villanyszerelő), de 130 kg.
Tehát, egy helyről jöttünk, ugyan azt ettük, a genetikán közel azonos, ennek ellenére a bátyánk túlsúlyos jelenleg. Persze, nem az a lógós hájú, hanem olyan kemény, izmos és pocakos. A felesége etette másként, mint amihez hozzászokott.
Én az ülő munka miatt egy kicsit szélesedtem, de nem sokat, de tornázok, keveset eszek. Voltam már kevesebb a fenti súlynál, de gondolom a korom miatt, már nem áll jól, ha annyira sovány vagyok, mint lánykoromban. Nagyon beesett lesz az arcom, így ezt a 64 kg körüli súlyt, mindenképp kell tartanom.
Na, biztos van benne genetika, de inkább az evés mennyisége, ami számít. Még nem is azt mondom, hogy pl. a bátyám feltétlenül rosszakat eszik, mert csak sovány húst eszik (csirkemell és karaj), , de abból jó sokat;)
A szüleink viszont, mindent kiporcióztak nekünk. A bátyánk több kaját kapott, de nem annyit, amennyit most eszik.
Édességet, ritkán ettünk, gyümölcsöt naponta, de ott is meg volt, hogy mennyit ehetünk, pl. görögdinnyéből én egy negyednek a felét ettem, a másik felét a húgom, a bátyánk pedig negyedet. Én 1 szelet rántotthúst, a bátyám kettőt. Most simán megeszik 10 szeletet is. Én maradtam az 1 szeletnél.
Mindig irigyeltem a nőies formákat.
Nem nézek ki rosszul az 55-56 kg testsúlyommal,de egy nagyobb feneket és teltebb combot elviselnék.
Ehhez jó lenne még cca.5 kg.
(Lusta vagyok edzeni ezekért a formákért, egyébként is a kerti munka karbantart és rohangálás a kutyámmal)
Ja és bár apám és anyám is dagadt, illetve apám csak volt, a nagyszüleim nem.
Ha minden jól megy anyai nagymamámtól jön az alkatom, ahhoz hogy jól nézzek ki gyakorlatilag csak hátra kell dőlnöm és enni amit jól esik.
Genetika szerintem erősebb.
Én már 40+ vagyok, évek óta nem tudok mozogni, eszek ahogy korábban, sőt. Bár szemetet nem eszek, de az utóbbi időben este alvás előtt lecsúszik 100gramm kesu ami hizlal mint az állat, rajtam mégsem fog.
Eddig 50 kg körül voltam, mióta totálisan inaktív vagyok 54 lettem és ezen stagnálok. Ehhez hozzájön a korom, valami hormonváltozás tuti beindult már.
További ajánlott fórumok:
- Az ideális testsúly tanulható
- Preimplantációs Genetikai Diagnosztika (PGD)
- Álnegatív kombinált teszt eredmény mennyire gyakori, tehát hogy negatív kockázat mellett mégis genetikai rendellenessége van a babának?
- SMA - egy gyógyíthatatlan genetikai betegség
- Gyermeked apja 8 év után megpróbál(?) közeledni, de ezt a testsúlyod csökkenéséhez köti/kötné?Szerinted?
- Meddőségi genetikai és immunológiai vizsgálat