Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Testsúly és genetika fórum

Testsúly és genetika (beszélgetés)

1 2
46. Görögtánc (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
tegnap 19:28
Sztem valamennyire igen. A kortól is. Sokáig tök sovány voltam, sokat ettem. Amúgy vega/2 éve vegán vagyok, de így is félre tudok zabálni egészségtelenül, de próbálom nem megtenni. Régen nem történt semmi hosszas félreevések után sem, de most már elindul felfelé a mérleg, ha hetekig többet/nem jót eszek.
45. manó2000 (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
tegnap 18:43
Szerintem genetika is, de az életmódon sok múlik. Aki genetikailag nem hajlamos a hízásra sokkal többet ehet míg másnak elég csak ránézni egy zsemlére és feldobott két kilót. :)
44. tien (válaszként erre: 42. - Srcrss)
tegnap 18:12

Most olvastam az össze-vissza evésről.

A vékonybél tanácstalan.A vastagbél reményét vesztette A máj már meg sem szólal.

Amikor nagggyon tudatos étkezünk ,majd _csak egyszer _(naná),benyomunk egy komplett mekis menüt , megspékelve burritoval.

Én elengedtem ,eszem ami jól esik.

Mindent.

43. xochipilly (válaszként erre: 33. - L’Engel)
tegnap 17:29

Ma láttam egy ábrát ami azt mutatja, hogy a környező országok közül itt a legmagasabb a zöldségek és a gyümölcsök ÁFÁja. Rögtön az jutott eszembe, hogy vajon többen vásárolnák-e ezeket ha pl feleannyi ÁFA lenne rajtuk, vagy maradna a régi "egyen a nyúl zöldséget" beidegződés...

Hozzáteszem, én is utálom a bolti zöldségek többségét mert ízetlenek, a vitamintartalmuk, rost-tartalmuk pedig erősen kérdéses, de elismerem, hogy még mindig egészségesebb alternatívák mint a kolbász-szalonna-hús-kenyéren alapuló táplálkozás ami sok magyarnál sajnos szinte világnézet.

42. srcrss (válaszként erre: 41. - Érdekes73)
tegnap 17:16
Igen. Egyetemista koromban krumplin, zöldséges rizsen meg zacskós levesen éltem.
41. Érdekes73 (válaszként erre: 40. - Srcrss)
tegnap 16:49
Sajna pénzkérdés is ki mit eszik.
40. srcrss (válaszként erre: 35. - Tien)
tegnap 16:47
Szerintem az egészségtelen kaja sem hízlal, ha kis mennyiségben fogyasztják. De abban igazad van, hogy senkit sem kell az étrendje miatt zaklatni. Egyen mindenki, amit akar, vagy amit megengedhet magának.
39. Channa* (válaszként erre: 35. - Tien)
tegnap 16:36

Minőségi húsok?

Az milyen?

38. L’Engel (válaszként erre: 35. - Tien)
tegnap 16:32

Így van. Sokszor egy dietetikus is jól jönne. Ezért is jellemzőbb a nem olyan gazdag országokra az elhízás. Mozogni már ingyen (is) lehet, de amikor nincs a helyzet magaslatán lelkileg az ember, akkor az örömöt sem abban fogja lelni, és motiváció sem lesz hozzá.

Bár azt hozzátenném, hogy a sok cukros üdítő, pizza és édesség sem 2Ft. :) Ettől függetlenül én sem zaklatok senkit az étrendje miatt, biztos megvannak a miértje annak, hogy azt fogyasztja, amit.

tegnap 16:29
A túlsúly mögött sokszor lelki okok is vannak.
tegnap 16:28
Genetika is számít de mozgás, életmód, étel minőség, mennyiség és életkor is befolyásolja.
35. tien (válaszként erre: 33. - L’Engel)
tegnap 16:12

Egy egészséges (zöldség,hal, minőségi húsok)étrend összeállításához egy kisebb személyi kölcsönt kell felvenni.

Ezért nem szoktam senkit sem az étrendje miatt "zaklatni".

Sajnos nem teheti meg ,hogy mindenben a minőséget vásárolja.

Marad az alsó polc .

34. srcrss (válaszként erre: 7. - Srcrss)
tegnap 15:05
Most bűntudatot érzek, mert azt írtam, hogy elhagyták magukat. 😕
33. L’Engel (válaszként erre: 8. - Asztanaviszta)
tegnap 14:57

Én ezt inkább úgy fogalmaznám meg, hogy a korral könnyebben hízhat az ember, mivel lassul az anyagcsere. Azonban ha időben észbe kapunk, egészségesen étkezünk, mozgunk, akkor jelentős hízást az életkor előrehaladása sem fog magával hozni. Az testalkat és az arányok változhatnak, de halomszámra a felesleges kilókat nem szükséges magunkra szedni.

Valamennyit számít a genetika, de érdemes megfigyelni, hogy egyes országokban (Például a skandináv országok vagy Franciaország) mennyivel alacsonyabb az elhízás aránya. Nálunk, magyaroknál, illetve Kelet-Európában a hazai ételek összetevői, a zsíros konyha, bizonyos esetekben a minőségi étrend megfizethetetlensége, a mozgásszegény életmód, az étellel jutalmazás kultúrája, a szeretet étellel való kimutatása, illetve az alacsonyabb életszínvonal miatti stresszevés vagy evéssel való boldogság elérése is hozzájárul az elhízás magas arányához.

tegnap 14:32
Lehet, hogy csak bizonyos korig vagy a terhességig szülésig van szerepe a genetikának?
31. hpetra22 (válaszként erre: 5. - Tien)
tegnap 14:30
Jó neked 🤗
tegnap 12:39

Szerintem a genetikának kisebb köze van hozzá, mint annak, hogy mit eszünk és mennyit mozgunk.

Az anyukám 3 gyereket szült és mindig sovány volt (52-56 kg), igaz 40 évesen meghalt.

Az apukám szintén mindig sovány és izmos volt (75-78 kg). Ő 55 évesen halt meg, pocakja sem volt.

Amíg otthon éltünk, addig mind a hárman olyanok voltunk mint a szüleink, azaz a húgunk volt a legsoványabb (44 kg). Én egy kicsit teltebb voltam 56 kg, de én magasabb is vagyok, a bátyánk 82 kg volt. Én és a bátyám verseny sportolók voltunk, azaz heti 6 edzés minimum.

Aztán, mindenki megházasodott. A húgom szült 4 gyereket, a súlya maradt. Én 1 gyereket szültem és abba hagytam a sportot még terhesség alatt, és ülő munkám lett (64-67 kg vagyok), nem vagyok kövér, pont jó a súlyom. A bátyánk abba hagyta a sportot és bár fizikai munkás (villanyszerelő), de 130 kg.

Tehát, egy helyről jöttünk, ugyan azt ettük, a genetikán közel azonos, ennek ellenére a bátyánk túlsúlyos jelenleg. Persze, nem az a lógós hájú, hanem olyan kemény, izmos és pocakos. A felesége etette másként, mint amihez hozzászokott.

Én az ülő munka miatt egy kicsit szélesedtem, de nem sokat, de tornázok, keveset eszek. Voltam már kevesebb a fenti súlynál, de gondolom a korom miatt, már nem áll jól, ha annyira sovány vagyok, mint lánykoromban. Nagyon beesett lesz az arcom, így ezt a 64 kg körüli súlyt, mindenképp kell tartanom.

Na, biztos van benne genetika, de inkább az evés mennyisége, ami számít. Még nem is azt mondom, hogy pl. a bátyám feltétlenül rosszakat eszik, mert csak sovány húst eszik (csirkemell és karaj), , de abból jó sokat;)

A szüleink viszont, mindent kiporcióztak nekünk. A bátyánk több kaját kapott, de nem annyit, amennyit most eszik.

Édességet, ritkán ettünk, gyümölcsöt naponta, de ott is meg volt, hogy mennyit ehetünk, pl. görögdinnyéből én egy negyednek a felét ettem, a másik felét a húgom, a bátyánk pedig negyedet. Én 1 szelet rántotthúst, a bátyám kettőt. Most simán megeszik 10 szeletet is. Én maradtam az 1 szeletnél.

29. tien (válaszként erre: 17. - Jucika33)
tegnap 11:30

Mindig irigyeltem a nőies formákat.

Nem nézek ki rosszul az 55-56 kg testsúlyommal,de egy nagyobb feneket és teltebb combot elviselnék.

Ehhez jó lenne még cca.5 kg.

(Lusta vagyok edzeni ezekért a formákért, egyébként is a kerti munka karbantart és rohangálás a kutyámmal)

28. srcrss (válaszként erre: 24. - Srcrss)
tegnap 10:34
Hozzáteszem, nem akarattal fogytam le 47 kg-ra. Muszáj volt visszahízni. 50-55 kg a normális súlyom. Most jó.
27. srcrss (válaszként erre: 21. - Timycat)
tegnap 10:31
A szüleid fiatalabb korukban sem voltak soványak?
26. srcrss (válaszként erre: 20. - Kacsahercegno)
tegnap 10:01
Én sem szeretem, amikor azt mondják, hogy nekem könnyű, mert én pl. nem eszek úgy hosszú távon, ahogy ők 20 kg túlsúllyal. Az én félreevésem semmi. Meglátnak egy croissant-nal, vagy elszólom magam, hogy tegnap pizzát ettem, és úgy beszélnek velem, mintha 10 éve reggeltől estig ilyesmit zabálnék, és nem híznék, mert nekem könnyű. 😄
25. srcrss
tegnap 09:45
Most folytatódik az egészséges életmód, egyelőre mozgás nélkül.
24. srcrss (válaszként erre: 22. - Srcrss)
tegnap 09:43
Nemrég 47 kg voltam. Egy hónapig zabáltam, de tényleg mindent összeettem, hogy feljöjjön 3 kg. 😄
23. globus (válaszként erre: 20. - Kacsahercegno)
tegnap 09:40
Van benne valami...tesóm nagyon vékony, de ő még egy 2 cm-es falatot is kettéfűrészel, mert "sok".
22. srcrss (válaszként erre: 19. - Timycat)
tegnap 09:40
De látod, híztál 4 kg-ot, amióta inaktív vagy. Mi is hízunk valamennyit, genetika ide vagy oda.
21. timycat (válaszként erre: 19. - Timycat)
tegnap 09:22

Ja és bár apám és anyám is dagadt, illetve apám csak volt, a nagyszüleim nem.

Ha minden jól megy anyai nagymamámtól jön az alkatom, ahhoz hogy jól nézzek ki gyakorlatilag csak hátra kell dőlnöm és enni amit jól esik.

20. Kacsahercegno (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
tegnap 09:18
Is-is, de szerintem az életmódnak nagyobb szerepe van. Egész életemben odafigyeltem, hogy mit eszem, amikor egy ideig nem foglalkoztam vele a covid alatt, fel is ugrott vagy 10 kiló. Mostmár kb. lement, de imádom, mikor azzal jönnek, hogy neked könnyű, mert vékony alkat vagy. Nem vagyok, csak odafigyelek, nem zabálok, mozgok... :D Ha elengedem magam, akkor egyből látszik is. Sajnos ez ilyen, szerintem a "bármit ehet és nem hízik" kategória a legritkább, aki vékony, annak általában a táplálkozási szokásai is olyanok.
19. timycat (válaszként erre: 10. - Srcrss)
tegnap 09:15

Genetika szerintem erősebb.

Én már 40+ vagyok, évek óta nem tudok mozogni, eszek ahogy korábban, sőt. Bár szemetet nem eszek, de az utóbbi időben este alvás előtt lecsúszik 100gramm kesu ami hizlal mint az állat, rajtam mégsem fog.

Eddig 50 kg körül voltam, mióta totálisan inaktív vagyok 54 lettem és ezen stagnálok. Ehhez hozzájön a korom, valami hormonváltozás tuti beindult már.

18. srcrss (válaszként erre: 17. - Jucika33)
tegnap 08:57
Változtatni kell a nyír-izom arányon, ha karcsúbb akarsz lenni.
17. jucika33 (válaszként erre: 5. - Tien)
tegnap 08:47
Na, láátod, ez is érdekes. Ki hogy érzi a súlyát. Én 170 cm vagyok. Amikor átlépem a 60 kg-ot, már kényelmetlen. Formátlan hordónak érzem magam.(Jelenleg a 62-vel már nem tudom, hogy mit is kéne csinálnom.) Más ugyanilyen paraméterekkel meg karcsúnak néz ki.
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook