Akiket gerincsérvvel műtöttek vagy még nem műtöttek, de tanácsokat tudnak adni! (beszélgetés)
Igen,kiszakadt sérvek voltak.
Nekem úgy kezdődött, hogy szültem és utána nem tudtam egyenesen menni, azaz csak előre görnyedve és ülni sem tudtam és semmit sem tudtam csinálni, mert fájt a derekam és a lábaim. Én azt hittem, hogy a szüléstől van, de anyósom azt mondta, hogy ok néhány nap lehet ilyen de 2 hét az sok. Igy orvost hívott hozzám, aki elküldött reumára, de ott nem foglalkoztak velem. Persze voltak jobb napjaim is, de az volt az általános, hogy fájt folyamatosan. Volt olyan, hogy nem is hirtelen csak nagyon lassan előre hajoltam (szabtam valamit) és összeestem. És ez fájdalom nélkül történt. Nagy nehezen felálltam és egy idő után gondoltam folytatom, de ismét ez történt. volt olyan, ha lábra álltam, akkor annyira fájtak a lábaim, hogy képtelen voltam rajtuk állni, így napokig feküdtem. És volt olyan is, hogy a gyerek a szomszéd nénit hívta át, mert én nem tudtam elvenni gyógyszert, mert nem bírtam fellépni a küszöbre, a férjem nem volt otthon, a gyerek meg nem érte el a polcon a gyógyszert. Volt olyan, hogy egy tüsszentés után napokig képtelen voltam mozdulni. Hát nem volt kellemes időszak.
Rehab? engem ugyan nem műtöttek, de nem kötelező a műtét után csak ajánlott. Ha valaki inkább otthon akarja csinálni a tornát, akkor nem kell befeküdnie oda is. Én azt mondom, hogy fontos lenne, mert ott folyamatos felügyelet van és szakemberek foglalkoznak a betegekkel. Otthon pedig max. naponta 1x1 órára kijön talán a gyógytornász, ami inkább fecsegésből és kávézásból áll.
jaja, jár nekünk az évente egyszeri szanatórium, fürdő stb., de olyan drága, hogy én pl. ezt nem tudom finanszírozni, pedig jól keresek. A fürdőjegy árának nagy részét ki kell fizetni és mellette még masszázs is van és egyebek, ami nem olcsó. Az ingyenesség megszűnt régen.
Tisztas, az alapján, amit leírtál, nem hiszem, hogy sérved lenne. Azért megvannak ezeknek a dolgoknak a viszonylag tipikus tünetei. Persze, igazából egy CT vagy MRI kéne ahhoz, hogy kiderüljön, igazából mi a helyzet. Azt mondják, 10 emberből 8-nak van sérve, anélkül, hogy tudna róla, mivel ha nem nyom valamilyen idegpályát, akkor nem is igazán okoz tüneteket.
Lehet, hogy neked segítene valami gyógymasszázs, vagy esetleg egy jó kiropraktőr (csontkovács).
Az indexen van is csontkovácsos topik, esetleg ott is tájékozódhatsz, hova lenne érdemes menni.
Én is voltam kiropraktőrnél, amikor még nem tudtam, mi is a bajom (mert hát ugye a reumatológus nem küldött semmilyen vizsgálatra), és valamit segített is, de többet nem tudott, mert ugye a sérv... Vigyáznak is, sérveshez nem nyúlnak, mert hogy ott bajt is csinálhatna. De egyébként sokan járnak más problémákkal, és hatásos tud lenni, ha jó kezekbe kerül az ember.
Sokan dicsérik a ceragem ágy kezelést is, lehet, az is jó lenne neked.
Na, szóval a lényeg, hogy ne láss rémeket, de ha nagyon idegesít, amit magadon tapasztalsz, akkor járj utána, hogy mitől van, hogy megnyugodj.
Kedves Írisz!
Örülök, hogy nem bántódtál meg a kérdéseimen.
Igen, végül is egy élhető élet is már gyógyulásnak számít valahol, főleg, ha előtte sok volt a szenvedés. Elég baj, hogy sokan rossz, nemtörődöm kezekbe kerülnek.
Az is biztos, hogy a gyógytorna sokat tud segíteni, akár műtötték az embert, akár nem. Műtötten is muszáj csinálni, ha jót akar magának az ember.
Mióta "benne vagyok a témában" (sajnos), én is sokféle beteggel találkoztam, sokan járnak sajnos ebben a cipőben, a legkülönbözőbb életkorokból. Van, aki évek óta él együtt kisebb-nagyobb fájdalmakkal, van, akit műtöttek, és sok évvel utána is jól van, van, akit 10 éven belül már harmadszor műtöttek, és olyan is, akin nem segített a műtét sem igazán. Elég nagy a szórás, és ez sem könnyíti meg a betegek döntését. No meg - tisztelet a kivételnek, gyakran az egészségügyben sem kapnak korrekt tájékoztatást, ellátást.
Sziasztok!
Vagyok megint...délután elmentem a kutyáknak husiért,hát,nem volt egy élmény...Összesen 4 kilót vettem (2-2) nincs messze az állateledel bolt,kb 500m.A parkban meg kellett állnom,nem bírtam a kosarat,szédültem és hányingerem lett.Ez már nem először fordul elő...Pihentem egy padnál,aztán hazavánszorogtam a 4 kiló hússal...mint egy nyomorék.Úgy érzem,nekem is van nyaki sérvem is,bár azt még nem vizsgálták,csak az ágyéki részt.A CT meszesedést is mutatott ki,és gerincszűkületet is a sérv mellé.
Igen,kezdem újra a konzervatív kezeléseket,gondolom kedden kiírja a főorvosnő.Szept.19-én hagytam abba 4 heti kezelést.Nem használt,a fájdalmam egy kicsit szűnt.Viszont most már a jobb lábamra húzódik teljesen,már én is bicegek a csípőfájdalom miatt.Nem tudom,mi lesz a vége ennek...
Szia)
Mindenkinek más és más lehet a tünete. Nekem ugy kezdődött hogy egy napon arra ébredtem fáj a bal lábam.nem csináltam belől ügyet hisz ugy gondoltam ez csak egy lábfájás és mivel a elmult 30 évben állómunkát végeztem igy ráfogtam erre. mikor már 2 hete fájt nap mint nap, akkor kerestem fel a háziorvosom aki tovább küldött neurológiára és rheumatológiára. Én is nagyon sokat olvasgattam ebben a témában és onnan tudom sok betegtárssmnk a dereka vagy a háta fáj zsibbad és érzéketlen és még sorolhatnám a sok sok különböző tüneteket.tehát odskell figyelni bármilyen apró tünetre is és utánajárni.
Hu, hat neked is jutott eleg, te szegeny! Nem semmi, hogy igy tudtal hinni a gyogyulasban! Orulok, hogy jol vagy! :) Es koszi a tanacsot!
Ha mar ilyen segitokeszek vagytok, megkerdeznem a velemenyeteket, szerintetek ez serv-e. (tudom, hogy csak velemeny, ezert csak iranyadonak veszem, nyilvan nem vagytok josok :)
Nekem is irodai munkatol es az azt koveto par oras otthoni gepezestol lett eloszor (6-7) eve kisizuleti blokk a jobb vallamban. Akkor atmenetileg segitett a kezeles, de szinte folyamatosan fajt a vallam. Aztan szepen hanyagoltam a kulon tornat, mert nagyon sokat dolgoztam, es mar nem volt erom. Igy nem volt atmozgatva. Szoval a vallfajas mar regi teher.
De ket honapja kb. pilateseztem, es a hatamon gordultem, amikor ereztem, hogy ropog es nagyon faj. De ezert meg jogaztam egyet ra, jo alaposan tekeregtem. Masnap ugy ebredtem, hoyg rettenetesen faj a vallam, mintha vki ulne a nyakamban, es a karom legfelso resze is. Valamint par csigolyam (a nyakamban 2, es a hatamban 2) mar erintesre is erzekeny volt. Nekem akkor ez benne volt a "nagyon faj" kategoriaban, de olvasva titeket, talan megsem, mert 1Paracetamol par orara segitett. Sem zsibbadas, sem egesz vegtagba sugarzo fajdalom nem volt. Azota is gyakran nagyon faj, de nem turhetetlenul. A hatam merev, nyakam ropog, neha be-begorcsol egy izomszal. Egy csigolyam a hatamon, egy meg a nyakamon erzekeny 1-1 mozdulatra, de tegnap vegigtapogattam, es akkor nem volt, megis egy kis szurast azert igy erzek, amikor hatra vagyok dolve, vagy hatrahajtom a fejem.
AZ orvosok (4 hazidokit kerdeztem az elmult 2 honap alatt) csak kerdeznek, egy meg is nezte a hatam (!) :D es azt mondjak h megeroltettem.
Csak mar annyit olvasgattam, es hol ezt irjak a servrol, hol azt, allitolag tunetmentes is lehet sokaig. De ha meg az lenne, akkor nem is dolgozhatnek akarhol. Mar annyira korbejartam ezt a temat, hogy kezdek belehulyulni. :)
És még annyi, hogy én tudtam dolgozni, mert irodában dolgozok, tehát nem kellett rettegnem a táppénz miatt.
És még annyi, hogy a vállam is elég rossz az egerezéstől, de azt is a sportkórházban kezelték szintén tornával és azóta arra is használom a tornát és nem is gyullad be annyira, ahogy régen.
Én csak azért mesélem el ezt, hogy tudjatok róla nem csak a műtét a megoldás. Persze mindenki maga dönt és tudja, hogy mit bír/tud elviselni.
A családomban elég gyakori ez a betegség és van aki megműtette magát és ugyanúgy problémái vannak. Hiába mondom neki a tornát csak azt mondja rá, hogy mozog ő eleget, hiszen ő végzi a házimunkát és nem érti meg, hogy az nem ugyanaz, mint egy speciális torna. A másik viszont azt csinálja mint én és ő is jól van.
Azt mondta a dokim, hogy ez az érzéketlenség lehet megmarad örökre. Ezzel nem lehet mit tenni. És ez nem zavaró annyira, mint a fájdalom. Lehet sokáig nyomodtak ezek az idegpályák és azért maradtak ilyenek a lábaim.
Igen, van ennek is kockázata. A egyik nénikém sem műtette meg, mert ő is félt tőle, így a folyamatos rossz tartástól, rossz terheléstől tönkrement a csipője, így múlt évben kapott egy protézist.
Most, hogy írod az izom sorvadást, a bal lábam a csípőmtől a lábujjamig érzéketlen egy kb. 5 cm-es sávban és ugyanezen a lábamon az izom kicsit elsorvadt, de ez csak abban mutatkozik meg nekem, hogy ezt a vádliizmomat nem tudom megfeszíteni, mint a másikat.
De ez még mindig jobb, mint a kerekesszék.
Persze azt is tudom, hogy nem mindenki vállalja be ezt a hosszú szenvedést, de én még nagyon tenni sem tudtam ellene, mert akkor, mint írtam is a dokim azt gondolta, hogy szimulálok és mindezt azért, mert neki baromira nem volt kedve foglalkozni egy 22 éves nő derékfájásával.
És igen, meggyógyultam, hiszen nincs minden napos fájdalmam, nem sántítok, nem meghajolva, eldeformálódva megyek, mint régen és ehhez nem kell rengeteg gyógyszert beszednem, hanem csak tornáznom kell és figyelni a többi dologra (emelés, hajolgatás, cipő sarok magasság, ágy, szék, télen meleg a derekamnak, tüsszentésnél, köhögésnél kitámasztani magam, stb.).
Van egy születési rendellenességem. Van egy plussz csigolyám, ami miatt a gerincem sokkal jobban kileng a kelleténél és így kikopnak a csigolyáim. sosem okozott problémát, mert sportóltam, de a terhesség előtt kicsivel abbahagytam, így a gerinctartó izmaim ellazultak és utat engedtek a kopásnak. Az első sérvem terhesség alatt alakult ki. A többi 2-3 év alatt.
A pihenéssel csak rontottam a helyzetemen. A gyerek kicsi volt emelgettem, senki nem mondta, hogy mit nem csinálhatok és egyre csak romlott az állapotom. Az akkori dokimat baromira nem érdekelte az egész, egy röntgent nem csinált és folyamatosan azt hajtogatta, hogy ne szimuláljak. A férjem ölbevitt az urológusához és ő kezelt végülis. Amikor mentünk és elég sokszor volt (heti rendszerességel), akkor oda hívott egy idegsebész és egy ortopéd orvost. Már nagyon régen ajánlották a műtétet, de én nagyon féltem tőle. 22 éves koromban kezdődött a szülés után és nem akartam kerekesszéket. Ma lehet, hogy rutin műtétnek számít, de még most sem engedném a műtétet. Amilyen béna vagyok tuti én lennék az aki valóban lebénulna, ahogy a pajzsmirigy műtétemnél is beleestem abba a 0,5%-ba és nem tudtam beszélni hónapokig, mert lebénult a hangszalagom.
Ne vedd bántásnak, Írisz, de azt írtad, meggyógyultál.
Előtte meg ezt: "Nekem is mindkét lábamat érinti az érzéketlenség. Az egyik lábamon csípőtől lábujjig, a másik lábamon csak térdig."
Ez milyen "gyógyulás"?
Le a kalappal előtted, de nem biztos, hogy mindenki be tud/akar vállalni 11 év szenvedést.
Én is azt mondom, hogy akkor műtsenek valakit, ha muszáj, és amíg lehet, meg kell próbálni sok mindent, de találkoztam a gyógytornán olyannal is, aki húzta-halasztotta, most meg azért jár hosszú ideje kezelésekre, tornára, hogy rendbehozzák a lábát, mert károsodott már az ideg, és az izomzata sorvadt.
Én is sokáig szenvedtem,érdekes modon az utobbi 2 honapban,már nem is a derekam,hanem a combom fáj és zsibbadt a lábam,egész a sarkamig,tabl,injekciót,fizikókezelést,mindent megprobáltam,senki nem küldött idegsebészhez, a végén már nem volt reflex a lábomban,akkor hamar elküldtek idegsebészhez utána 2 napra kész lett a mágneses rezonció vizsgálat ami kimutatta,ha hogy a porcbol le volt törve egy darab és az nyomta az ideget,ezért huztam már a lábamat,Rögtön mütöttek,nem bántam meg,mert azzal a fájdalommal már élni nem lehetett,-
Most már 11 hónapja túl vagyok a mütéten,jól vagyok hála Istennek.Kivánom,hogy mielöbb szabadulj meg a fájdalomtól.
Ne várd meg amig lebénulé a lábad,mert utána hiába mütik,már mindig sánta maradsz.Én évekig jártam gyógytornára s nem segitett.
Végeztesd el a mágnese rezonnaciát és az kimutatja,hogy kell a mütét vagy sem.
Én 11 évig szenvedtem, mert csak azt mondta a doki, hogy pihenjek és szedjem a gyógyszert. A 11 év alatt nem volt olyan nap, hogy ne fájt volna nagyon. Nem tudtam ülni, feküdni, állni, menni. Sántítottam is és elég érdekesen tartottam magam. Pedig aztán én eléggé meg vagyok kímélve. Nekem nem kell vásárolno, így cipelnem sem, stb.
Már sokszor leírtam: 2000-ben kerültem a sportkórház egyik reumás doktornőjéhez, aki azt mondta, hogy kezdjük el a műtéteket, ugyanis jelenleg 5 db kiszakadt porckorong sérvem van, ami nyomja a gerincvelőt és több idegpályát, ezért fáj folyamatosan mindkét lábam is ezért érzéketlen is. Azt mondta, hogy körbe kell lemezelni a gerincemet. Én kértem, hogy próbáljunk még ki valamit. Elküldött egy nagyon jó gyógytornászhoz ott a kórházba, de látszott rajta, hogy nem hisz az egészben. 2 hétig minden reggel 7-8 ig kemény gyógytornán vettem részt és megmutattak mindent, hogy kell csinálnom (bicajozni, hajolni, meleni, stb.). Próbáltam húzni az időt a műtéttel és otthon is napi szinten tornáztam és nem is tudom mikor vettem észre, hogy nem is fáj annyira a derekam:) Ezen felbuzdúlva újúlt erővel vetettem bele magam a tornába és azóta is újabb 11 éve ezt csinálom. Nem rég jártam egy másik reumásnál, aki azt mondta, hogy meggyógyultam:))))) Mondtam neki, hogy szerintem ebből nem lehet meggyógyulni, nem?
A hasonfekvős gyakorlatoktól nagyon húzódott a derekam és fájt is, erre mondta a gyógytornász, hogy akkor ezt sokat fogjuk csinálni.
Az elmúlt 11 évben alig szedtem gyógyszert, pedig előtte én is marékszámra ettem a szteroidos gyógyszereket is és kaptam sok-sok szurit is. Évente talán 4-5 alkalommal fáj, de mindig meg van az oka. Pl. emelgettem, hajolgattam és közben elfordultam, nem támasztottam ki magam tüsszentéskor, köhögéskor, nagy időváltozás (szélvihar).
Szia, danina!
Sajnálom, hogy fájdalmaid vannak. Tudom, milyen kiborító ez az egész, idegileg is megviseli az embert.
Az a gyanúm, hogy a munkádat nem fogod tudni csinálni tovább, akár műtenek, akár nem. A hajolgatás, súlyok emelése nem jó se így, se úgy.
Én is úgy tudom, hogy a kiszakadt sérv veszélyes lehet (ezért is szokták műteni).
Azért érdemes felkeresni egy jó gyógytornászt a leleteiddel.
Legalább azokat a konzervatív kezeléseket kiírták neked?
Jobbulást kívánok!
Én is úgy érzem,nem jó semmi sem...Gyógyszert már be se veszek,már a gyomrom is kezd kikészülni a rengeteg fájdalomcsillapítótól.Kenem kenőccsel,abból van vagy 3 féle,Flector,Diclac,Diclofenac + tigristapasz...Ja meg lóbalzsam is...
Nem tudom eldönteni,mit tegyek,menjek vissza dolgozni...de hogyan??
Vagy ,,tologattassam" magamat még egy ideig ide-oda...??
Keressek másik orvost???Nem tudom!!!?
Sziasztok!
A kenőcsnek amit használok a neve BIOFREEZE!
Nagyon jó, én a mütét előtt is és most is ezt használom, illetve szoktam még egy magnézium kurát is csinálni.
Nekem szépen visszahúzódtak mind az 5:) A torna segített. Amióta tornázok azóta semmi bajom szinte:)
Persze időjárás változást vagy nehéz munkát megérzek vagy ha sokat állok folyamatosan, nem jó a cipősarkam magassága, de a torna előtti állapotomhoz képest ez szuper:))))
Azt mondta a dokim, hogy akkor kell aggódni a bénulás miatt ha a belső combunk zsibbad, illetve vizelet és székletvisszatartás problémák vannak.
A mozdulatokat meg kell tanulnod, nekem ezeket is a gyógytornász mutatta meg, majd gyakoroltam.
Én irodában dolgozok, így nem tudom felmérni, hogy mikor tudsz ismét dolgozni.
Örülök én,hogy megúsztam a műtétet!
De mikor jön teljesen rendbe?Vagy egyáltalán,rendbejön annyira,hogy visszamehessek dolgozni?Árufeltöltő vagyok,állandóan hajolnom,emelnem kell.A gerinc.....ialista oldalon azt olvastam,a kiszakadt sérv már nem tud visszahúzódni,csak a ,,sima" sérv,és vigyázni kell a mozdulatokkal,mert bénulást is okozhat.Ez tényleg így van?
Szerintem ennek örülni kell!
Torna! Egy jó gyógytornászra van szükséged! Ne zavarjon ha húzódik és kattog.
Sziasztok!
Megvolt az idegsebész vizsgálat...Azt mondta,nem tartja indokoltnak a műtétet.További alternatív kezelést javasolt.Kedden megyek vissza a reumatológus főorvosnőhöz...Kezd betelni a pohár.3 hónapja vagyok itthon,mint 2,5 hónap után kiderült,nem lumbágóval,kiszakadt sérvvel,nem tudok hajolni,egyre jobban fáj a jobb csípőm,ha alvás közben fordulok,vagy ülés után felállok,valami roppan a derekamnál,a háziorvos már sokallja a táppénzemet,dolgozni így nem tudok,hát mit csináljak?????
Reggel,amikor ébredek,olyan gyengének érzem a lábaimat,aztán feltápászkodom,bejáródik.Próbálok tornázgatni,de kattog,húzódik a derekam,néha a csillagokat is látom...
Meddig megy ez még?Mire várnak?Nem értem...
szwervusztok.
én is gerincmütött vagyok,.
kék irisz,megirnád a kenöcs nevét amit használsz,
válaszodoat köszönöm.
Sok torna, kevés gyógyszer!
Ha teheted, akkor ne a pihenést fogadd el, hanem tornázz napi szinten és akkor semmi bajod nem lesz. Engem azzal rontottak el, hogy csak ezt mondták nekem és én el is hittem.
Sziasztok, en elkezdtem a legelejen, aztan az utolso par oldalt is, hogy lassam, ki hogy van azota. Kozte nem olvastam el mindent.
Hat nagyon erosek vagytok mindannyian, hogy ennyi fajdalmat es ijeszto muteteket kibirtatok, plane, aki kisbaba mellett.
Remelem, hogy mindenki ugy-ahogy megvan!
Nekem is vannak problemaim, neha azt hiszem, hogy semmiseg, neha meg vagyok gyozodve rola, hogy serv. Hazidoki nem kuld tovabb, szedjek bogyot, pihenjek, mert csak megeroltettem...
Talaltam a neten egy nagyon szimpatikus gyogymasszort (o bp-i), tole kertem levelben tanacsokat (mert en meg kulfoldon vagyok, es itt tojnak ram), es nagyon tetszik a gondolkodasa. Ajanlom mindenkinek, hogy amilyen figyelemmel van a teste irant, legalabb annyira figyeljetek oda a lelketekre is. 1-2 levelvaltas utan olyan szinten tokeletesen jellemezte a lelki gondjaimat, hogy csak amultam. Ezert is kezdek el meditalni a torna es joga mellett.
Egussi, a szam is tatva maradt, ahogy olvastalak, nem semmi, Te szegeny!
Nem probalsz meg egy kicsit lelki vonalon is gyogyulni? Ha gondolod, megmutatom a weboldalat, van sok jo olvasnivalo rajta.
További ajánlott fórumok:
- Akik már 30-40 kilót ledobtak itt tanácsokat adhatnak
- Mandulaműtét - étkezési, ápolási tanácsokat kérek szépen
- Mi lehet a gond? Tanácsokat, javaslatokat kérnék....
- Kezelhetetlen gyerek, tanácsokat kérnék
- Segítenétek? Véleményeket, tanácsokat várok! (köszönöm)
- Kérhetnék tanácsokat? Van egy hat éves öcsém, és egy nyolc éves húgom!