Ágyi poloska kiirtása - tapasztalatok (beszélgetés)
szívesen :) de az ágyadat mindenek előtt le kell védened fóliával és valamelyik ragasztóval - ahogy írja is a fickó a "missouri módszer" leírásánál -, és a csapdát pedig minél közelebb kell elhelyezni az ágyadhoz - ezt a kommentek közt írja, de itt van a blogja is, itt minden infó fent van:
én egyébként az ágyam alá tervezem elhelyezni, ha megcsináltam a magamét, bár még megy a brainstorming nálam is, hogy melyik módszert tudnám adaptálni az én körülményeimre, de az ágyam alatt két hatalmas ágyneműtartó is van, tele alkalmasnál alkalmasabb rejtekhelyekkel, azon felül, hogy telekárpitozott az egész fekvő felületem (ami most ugye fóliával van borítva)...
hát, mi biztosan nem, mert mi speciel irtattunk velük is, plusz, csak saját használatra csináltuk meg, amit tudtunk, és azért is teszem közzé nyilvánosan, hogy ha valakinek hasznára lehet, akkor hajrá, vágjon bele, mert tudom hogy nem vagyok egyedül azzal, hogy - így, három vegyszeres irtást követően - nem bírom már a mérgeket a közvetlen környezetemben, és inkább preferálnék egy olyan megoldást a továbbiakra nézve, ami mentes ezektől, de ugyanolyan (ha nem jobban) hatásos a kártevők ellen;
és nem utolsó sorban, amit itt közzéteszek, az 100%-osan tesztelve van általam - és a családom által -, és a nem válik be valami, azt is közzéteszem, mert nem célom senkit tévedésben hagyni; és bár nem nagyon érdekel vagy zavar, hogy ki milyen bizniszt lát a poloska-jelenségben, azért azt tudomásul kell venni, hogy nem mindenkinek engedik meg az anyagi lehetőségei a 4., 5., 6. irtást, ha nem válik be a standard 2-3 alkalmas permetezés, szal én igazán nem akasztom meg az üzletmenetüket, ha azokkal próbálok ötletelni itt, akik amúgy is kívül kerültek már a potenciális ügyfélkörükből... hádde nem? ;) na de a te csapdádat támogatom, csináld meg, ha tudsz valami tuti módszert, ami hatékony alternatívája lehet adott esetben a vegyszeres irtásnak, biztosan lenne rá kereslet! :)
köszi azért :)
örülök hogy segíthettem :) Remélem beválik nektek, és csődbe viszitek a kemikáliás rovarirtó vállalkozásokat! :)
ahaha, hát bocsi xDDD de annyira racionálisan pasis volt minden hosszászólásod, hogy simán benéztelek (ahogy engem is szoktak bizonyos motorport tematikájó fórumokon, de én mondjuk, dícséretnek veszem;)) kutakodtam most mindenfelé, hát... ez az internet egy aranybánya! minden kérdésünkre van megoldás, ötlet, mindenféle, csak nézelődni kell, rengeteg videó a youtube-on a CO2 csapda elkészítéséről (több féle method is van), egészen lelkes lettem, muszáj egyet gyártanom, hogy ha már van rá mód, ne én legyek az élő csali ezeknek az emberevőknek, és hát pasit se vetnék be (humanitárius okoktól indíttatva) ha nem muszáj. ;) már minden létezőt elolvastam sztem a biológiájukról "ismerd meg ellenséged" alapon, már csak át kéne ültetni a gyakorlatba valahogy (gondolok itt a CO2 csapdára)... meglepve konstatáltam amúgy, hogy ezt a fóliás dolgot már előttem is "feltalálták" és alkalmazzák, mi speciel csak azért találtuk ki, hogy az egérragasztó gél - ami meglehetősen folyékony bír lenni, mire felveszi a végleges alakját és konzisztenciáját - ne áztassa át se az ágyat, se a szőnyeget, se semmit; arra nem is gondoltam, hogy ez mennyi mindenre jó még a dögök látogatásai ellen! :)
de - többek közt - itt van konkrét recept az élesztős-cukros széndioxid-csapdához:
itt meg videók:
üdv köztünk sorstárs, javaslom, első körben olvasgasd visszafelé a fórumot, én is a legtöbb infót és tippet innen kaptam, és csak ezután kezdtem kutakodni külf. oldalakon is...
a hősokkolásos eljárásról már megfogalmaztuk itt páran a kételyeinket, tekintve, hogy a poloskáknak jellemzően nem egy-két un. "fészke" van, hanem adott esetben rengeteg, de ezeket fészeknek nevezni enyhén szólva félrevezető, mert tapasztalatom szerint inkább szóródnak mindenfelé, a tipikus "fészek"-jelenséget max egy nagyon elfertőződött lakásban tudom elképzelni, ahol már egymás hegyén-hátán tolonganak, egyébként bolygatás (irtás, takarítás, stb) után szoktak máshová elcuccolni, szal kétlem, hogy ha egy-két helyen alkalmazzák a hősokkot, az elegendő lenne, minden apró résbe pedig fizikai képtelenség alkalmazni sztem ezt a módszert.
a fóliáról: már leírtam többször, több helyen, de akkor még egyszer: a világ összes lézető ágyát be lehet fóliázni, kivétel nélkül! nincs olyan, amelyiket ne lehetne, ha máshogy nem, beteríteni egí 4x5m-es festéskor használatos takarófóliával; itt egy szemléltető kép ötletadónak, ez minden formájú ágy esetén megfelelő megoldás, DE kombinálni kell ragasztós réteggel, mert önmagában a fólia nem feltétlen véd meg, hiába csúszós a felülete, a képen is látható, hogy redők szükségképpen keletkeznek, amikben ügyesen felmászhatnak, tehát kell egy módszer, ami meg is fogja őket!
ezen az oldalon rengeteg használható ötlet van, ajánlom mindenki figyelmébe (aki nem beszéli az angolt, használhatja a google-fordítót):
"mint racionális gondolkodású pasinak"
:)
Köszi, irtó aranyos vagy..... de igazából nő vagyok XD XD (no de nem veszem magamra)
(napok óta gondolkodok a dolgon... van néhány kósza ötletem, de mivel nincs ágyi poloskám, így nem tudom tesztelni :( szódásszifonos ötlet elméletileg kivitelezhető, de irtó sok babra van vele, mert ugye ahogy fogy a patronból a co2 mennyisége, úgy csökken a nyomás is, ráadásul a nyomókáját is precízen kellene beállítani tűszeleppel...... a nagynyomású gázpalackkal pedig nem tudom hogy vagytok, de szerintem veszélyes - főleg egy tömbházban... ezért írtam mellé a pasi szót :) )
"amúgy ja, csapdát kéne gyártanod, simán élhetnél ebből, konkurenciát állítva a toxikus anyagokkal operáló gázmestereknek - van azoknak munkájuk úgyis elég, és neked is lehetne ott, ahol ők nem boldogulnak - lásd: bennünket itt a fórumon, szal lehetne alapozni egyfajta utómunkára (is)"
Oké akkor egy igényfelmérés: (csak hogy tudjak kalkulálni a költségek terén): kinek mennyit érne meg ha a poloskái nem csípnék agyon este és kinyiffannának toxikus anyagok nélkül? Csak hogy költségkereten belül maradjak... XD
szeva! ;) én is gondolkodtam ezen, hogy az odáig oké, hogy védekezem a csípések ellen - azaz nem engedem táplálékhoz jutni a dögöket, ergó előbb vagy utóbb kipusztulnak, na de mi lenne, ha rásegítenénk kicsit a metódusra?
pont a te ötleted akadt be nálam, hogy csapda kéne, olyan, ami konkrétan tizedeli is őket, ugyanakkor nem toxikus, mert azt én már egyszerűen nem bírom - és gondolom, emiatt is lettem érzékenyebb a csípésekre, mert az irtások előtt, nem voltak viszkető, szabad szemmel is látható csípnyomaim, csakis azok az aprócska véraláfutás-szerű eéelnkpiros pettyecskék, amiket én speciel csak olvasószemüveggel láttam, annyira picik voltak; azután viszont jöttek a csalánkiütés-szerűek, amik már viszkettek is, és erre mondta a bőrgyógyász ismim, hogy ez allergiás reakció a mérgekre, ami keveredik a poloska által kiválasztott nyálanyaggal - vagy micsodával - amit a bőrbe juttat, és ez így együttesen, már újabb tüneteket ad, ezért a viszketés, pirosodás, stb. (én egyébként is viszonylag allergiás vagyok a vegyszerekre, ezért is szedek folyamatosan kalciumot és magnéziumot, de ha túl sokat érintkezem pl takarítószerekkel, rögtön kijön az ekcémám az alkaromon).
na szóval, írtad a CO2-csapdát, de mi is gerjeszt tartósan CO2-t? mert azért a patron - lássuk be - nem az igazi, legalábbis tartósan tuti nem! ;) de akkor mi? szárazjég? az nem nagyon van a normál háztartásokban, nem is könnyen beszerezhető kis tételben, esetleg szódabikarbóna? vagy sütőpor? vagy... ami a leghatékonyabb... na mi is? hát az ÉLESZTŐ!!!!!!!
na az képes jó nagy buborékokat gyártani a tésztába, mégpedig hosszú időn át, akár hűvösebb hőmérsékleten is (hűtőben kifejezetten lassan kel meg a tészta, de megkel ott is!), melegben pedig ultrahatékony, ezért gondoltam arra, hogy egy befóliázott ágy alatt, vagy az ágyneműtartóban, ahol a fólia bent tarja jól a meleget és távoltartja a huzatot, kifejezetten működőképes lehet egy ilyen élesztős-csapda, szerinted?
persze úgy kéne megcsinálni, hogy ha beleestek a tálkába a dögök, kimászni ne tudjanak belőle, ami pedig akadályozza őket a mászásba az vagy a finom szemcséjű hintőpot, liszt, vagy az olaj, ha körbe beolajozzuk a csapda belsejét, abból tuti nem bírnak kimászni, nem? valami ilyesmiben gondolkodom.... női aggyal, ezért kérdeném, hogy neked - mint racionális gondolkodású pasinak - mi a konstruktív véleményed erről? ;)
//amúgy ja, csapdát kéne gyártanod, simán élhetnél ebből, konkurenciát állítva a toxikus anyagokkal operáló gázmestereknek - van azoknak munkájuk úgyis elég, és neked is lehetne ott, ahol ők nem boldogulnak - lásd: bennünket itt a fórumon, szal lehetne alapozni egyfajta utómunkára (is) ;)
XD 150 ezer??? Aha...
na felcsapok poloskairtónak, látom jól jövedelmező lenne...:D
Akkor vegyél co2 palackot :) tűszelepet, reduktort adj hozzá egy pasit és kész :) Ha csak estékre kapcsolod be szerintem egy egész éven keresztül működik. (lehet olcsóbb és hatásosabb lenne mint 3x kihívni a bogarasokat és körbefújatni kemikáliákkal...)
Második verzió: végy egy pasit, egy szódásszifont és egy doboz patront :D a többit a képzeletedre bízom :)
Nagyon szívesen.
Na végre valami jó hír! :)
Egyébként a sima fólia felületén nem tudnak felkapaszkodni, mert olyan a "lábszerkezetük" :). Néha érdemes komoly kutatómunkát végezni és megismerni az ellenséget: mikre képesek, mik a korlátaik és milyen a szokásaik, mert úgy könnyebb természetes úton is tenni ellenük...
Utánuk olvastam és tovább agyaltam, lenne még egy ötletem, ha valaki esetleg vevő rá. Elméletileg a CO2 után mennek ezek a kis dögök : CO2 csapdát kellene csinálnotok a hatékonyság és a gyorsaság növelése érdekében :)
Eddig próbálkozott itt valaki ezzel?
na még valamit kifelejtettem, pedig fontos szvsz, hogy a fólia bevonat miért létfontosságú, miért nem elhagyható, pedig higgyétek el, én is rengeteget agyaltam rajta, hogy miként lehetne megúszni a használatát a - vélt - kényelmetlensége miatt, de minden agyalás eredménye az lett végül, hogy nem, nem válthatja ki semmi a fóliát, mert az pont egy olyan felület, amin nem tudnak ottmaradni a rovarok, mert egyrészt nem szeretik, kényelmetlen nekik a felülete, másrészt, nincsenek benne búvóhelynek alkalmas rések, redők; és nem utolsósorban: a csúszóssága miatt állandó mozgásban van - ami nekem kényelmetlen, mert folyton igazgatnom kell, de nekik egyenesen búvóhely-negatív emiatt - jah, meg a zajossága miatt is... szumma szummárum, van az a szitu, amikor a zizegésnek is lehetnek elvitathatatlan érdemei! xDD
most így hirtelen ennyi, ha majd még eszembe jut valami fontos, feltétlen beírom, és ha kérdése van bárkinek az "éhezők viadala"-jellegű módszerrel kapcsolatosan, akkor tegye fel, igyekszem segíteni, ha tudok... csípésmentes jó éjszakát kívánok mindenkinek, sziasztok! :)
"üsse kavics" két s-sel, így akartam, természetesen! ;) egyébként köszönet minden segítő hozzászólásért, Árpádnak a cipermetrinesért, Flopedo-nak a részletes esettanulmányért és tippekért, kkrisz88-nak az ötletéért, bár én is azt gondolom, hogy ha a matracból ki is űzi őket az ember, még mindig ott vannak a lakásban fellelhető változatos búvóhely-lehetőségek, ahová nem lehet ilyen módon célzottan bejuttatni a CO2-t...
ami viszont a zörgős matrac-, ill. ágybevonatot illeti, egyáltalán nem zavaró, és nem is izzaszt (én ettől féltem a legjobban talán, bár azóta le is hűlt már a levegő, de ezelőtt se volt vészes, lehetőleg sűrű szövésű 100%-os pamutvászon lepedő kell rá), szal a zörgés mérsékelt, és egy idő után, miután már "bejáratódik" a használattól a fólia, a zörgősségéből is sokat veszít, de pont most a héten vettem a Pennyben olyan takarófóliát, ami újrahasznosított anyagból van, és olyasmi puha állagú, mint a folpack, és egyáltalán nem zajos!
de arra figyeljen mindenki, aki ezt a metódust használja, hogy a fólián levő lepedőt, takarót, párnát, és mindent naponta, lehetőleg felkelés után jól fel kell rázni, nehogy belebújjanak a huzatok alá esetleg a dögök, mert akkor hiába van körberagasztva az ágy, ha azon belül maradnak, nyugalomban! (én amíg szép idő volt, kitettem őket a napra az erkényre, most pedig kiteszem őket egy full fém szobainasra, hogy addig se az ágyban legyenek, amgy nincsenek használatban).
üdv mindenkinek, szomorúan látom, hogy megint nőtt a taglétszám... :( nálunk most nyugi van, se egy csípés, se egy semmi, viszont lassan mindenem ragasztógéles, nem győzöm csereberélni folyton az ágyneműt, mert még nem bírtam megszokni, hogy valamimet ne fordítsam bele a "védelmi zónába" - lehet, ki kéne terjesztenem, hogy több helyem legyen, mert én sem egyhelyben, pláne hanyatt, se magzati pózban képtelen vagyok aludni, sokat forgolódom -, szal amióta "levédtük" az ágyakat, azóta csípmentesek vagyunk, a dögök kiéheztetésére játszunk, és itt szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy amíg csak a kétoldalú ragasztócsík volt fent az ágyamon, addig voltak apró, csalánkiütés-szerű csípéskéim rendszeresen, a teafaolaj sokat segített, de nem nyújtott számomra tökéletes védelmet, mertvalszeg nem sikerült mindig minden négyzetmilliméterét bekennem a bőrömnek, pláne álmosan, stb...
az én ágyam se matracos, telibekárpitozott, alatta teljes kiterjedésében gurulós ágyneműtartókkal, támlája is van - de nálam is alaposan átnéztek mindent, teljesen tiszta volt mindenütt, egy pötty nem volt rajta, nem hogy peték, sehol! szinte új, kidobni semmiképpen nem akartam, és nem is fogom, ezért mi bevontuk TELJESEN - támlástól-mindenestől az egészet festőfóliával, és arra került körbe a kétoldalas TESA és rá az egérragasztó gél - na azóta nincs semmi, azóta alszom nyugodtan, mert ha RÁM IS POTTYANTANÁK MAGUKAT a plafonról, üse kavics, onnan valahogy ki kell masírozzanak az ágyamból, hogy visszataláljanak a bóvóhelyeikre!
márpedig aki az én ágyamból ki szeretne evickélni, annak át kell kelnie a ragasztós zónámon, ami pedig fizikai képtelenség, mert úgy ragad mint a nyavalya!!!!
jelzem, a kétoldalas TESA pár napig jól ragadt, de így sem közelítette meg az egeres gél nyúlós-tapadós, gyantaszerű ragacsos állagát, viszont pár nap után - pláne miután felporszívóztunk - végleg annyi lett neki, már alig ragadt!! nah, az úgy kábé kalap trágyát se ér, teszteltem - a katicabogár simán átsétált rajta, de a muslinca se ragadt bele!
szóval ezt felejtsétek el, halottnak a csók effektus, semmi egyébre nem jó; vagy a légypapír, vagy az egeres gél, ez a kettő hatékony egyedül, mondom, teszteltem! ;)
Ez szomorú, akkor mégsem szúnyog volt? Hol a csudába voltak március óta? Azóta nem ettek?
A Bio Killt próbáltad már? Az mennyire hatásos? Talán ha felváltva fújnánk más-más szerekkel, akkor nem lennének immunisak rá.
Anyagilag értettem. Ha irtásonként legalább 15 ezer forinttal számolok, akkor még a második irtás árát se mértük el.
Azért azt hozzátenném, hogy nem ültem ölbe tett kézzel. Minden éjjel ment a vadászat. Baromi fárasztó volt és abszolút kialvatlan voltam. De ez ezzel jár. Bennem a Nagyi tartotta a lelket. Mikor felhívtam, hogy mi a szitu, akkor Ő csak annyit mondott hogy piszok hosszú és gyötrelmes időszak elébe nézek, de ne drámázzak. Igaza lett.
Nálunk a karnisban találtuk az utolsókat. De voltak a szekrényben, a parketta alatt, a könyvek gerincében, a konektor alatt, a fali képek mögött . Sőt képesek voltak az üveglap és a kép közé bemászni... Nagyon találékonyak és amikor elkezdi az ember piszkálni őket, akkor szanaszét szélednek. Az is hülyeség h kényelmesek és messziről nem járnak vissza. Dehogyis nem! Sajnos igen messziről képesek mobilizálni magukat szükség esetén. Ja és mi is elhúztuk az ágyakat és tettünk is két oldalút az ágy lábára, de az ellen nem segített, mikor a lámpa vezetéke mellől előbújtak és szó szerint lepottyantották magukat... (Ha ezt nem látom el, sem hiszem) Nálunk le kellett szedni mindent a falról. Minden kinyomva sziloplaszttal és kigipszelve. Emellett a problémás helyeket (lámpa, konektor) hetente egyszer továbbra is fújom.