ÁEK-MÁV-Honvéd szülészet (legfrissebb) (beszélgetés)
Ez van a szülőszoba ajtaján kifüggesztve:
kedves Kismamák!Az alábbi felszerelés ajánlott a szülőszobai tartózkodás esetén:
- hálóing
- papucs (zuhanyzásra alkalmas is)
- fehérnemű
- köntös
- törülköző
- tisztasági és szárnyas betét (nagy méretű)
- tusfürdő
- toalett papír
- fogkefe-fogkrém
- pohár, szívószál
- szénsavmentes ásványvíz
- citrom (szomjoltásra)
- szőlőcukor
Együtt szülés esetén a hozzátartozóknak papucs, illetve kényelmes öltözék ajánlott.
Kérjük, hogy a szükséges dokumentációkat (terhes kiskönyv, teljes labor, vércsoport, HbsAg, streptococcus szűrés lelete, sz.e. apasági nyilatkozat, ami közjegyző által külön papíron is hitelesítve van, és 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat) készítsék be és hozzák magukkal szülésmegindulás esetén.
Mindenkinek kívánunk örömben gazadag felkészülést!
Dobrocsi Éva osztályvezető ápoló
Sziasztok!
Új fórumozó, 15 hetes:)
Van esetleg valakinek tapasztalata Dr. Vajda Miklóssal és a szüléslevezetéseivel kapcsolatban? Eddig itt nem sok mindent találtam róla:(
Köszi!
szülésznőt nem lehet választani.
de mindenki nagyon kedves. :)
Sziasztok!
Abban tudnátok segíteni, hogy csak szülésznőt lehet választani a kórházban?
Sziasztok!
Juniusban szültem a Honvéd korházban. Elég ha beviszed az eredeti anyakönyvi kivonatot, azt megnézik és vissza is adják, nem kell kérni sehol semmilyen másolatot.
Kása doktor engem is kezelt egyszer nagyon szimpi volt, illetve a szobatársam nála szült és csak jókat mondott róla, bejött hozzá elmondani a továbbiakat és akkor is nagyon szimpinek tűnt.
Délután leírom.
Szept 13-ra vagyok kiírva, nincs választott orvosom, de dr. Kiss A-hoz járok terhesgondozásra a Róbert K. körúti épületbe, szakrendelésre, egyszer már a magánrendelésén is voltam, az Káposztásmegyeren van.
Ki van írva a házassági anyakönyvi kivonat is, 300 napnál nem régebbi.
De jó :)
Én egyszer picike vérzés, illetve pecsételeés miatt rohantam be a kórházba és ő volt az ügyeletes. Anynira szimpi volt a hozzáállása hogy azonnal dokit váltottunk. És sokkal közelebb van hozzánk mint a Tétényi kórház...
A.drienn, igen,megköszönném ha leírnád mit kell vinni :) házassági anyakönyvi kivonatot kérik? mert Én voltam bent az anyakönyvvezetőnél a Béke téren és azt mondta,hogy már adnak ki mert egy online adatbázisból le tudják kérni a kórházban...
08.14-re kaptam uh-ra időpontot...nagyon messze van még.
Te mikorra vagy kiírva? van választott dokid?
Én most, júli 9-én voltan szülésfelkészítőn, leírjam, mi van kiírva a szülőszoba ajtaján a listára vagy már megszerezted?
És igen, a szülésfelkészítők minden hónap 1. vagy 2. szerdáján vannak, a pontos időpontról az osztály telefonszámán vagy a szülőszoba telefonszámán adnak tájékoztatást. (Amikor én hívtam, konkrétan az a főorvos vette fel, aki az előadást tartotta.)
Köszönöm!
A Róbert Károly krt-i Honvédkórházba járok terhesgondozásra, dr. Kiss Attilához (igaz ebben a hónapban amikor mennem kellett, dr. Murányi Zoltán helyettesítette). De mivel nemrég (2 éve) költöztünk Bp-re, nem beszéltünk a dr. úrral arról, hogy akkor ő legyen a fogadott, hiszen csak tavaly óta ismerem egyáltalán. Igaz kezelt a teherbeesésig is. Na, szóval nem fogadtam meg, lehet hogy el se vállalt volna, neki annyi betege van.
Kicsit érdekes, hogy itt mindenhová időpontért kell könyörögni, csak nagyritkán adnak egyik alkalommal automatikusan a következőre. UH-kra mindig a MÁV-ba mentem, mert a Honvédban a szakrendelésen nincs UH. Mindkét genetikai UH-on dr. Harsányi Lehelnél voltam. A kombinált tesztet is a MÁV-ban csináltattam.
Július elején voltunk szülésfelkészítő előadáson és szülőszoba látogatásaon, nagyon-nagyon hasznos volt. Dr. Vermes Gábor, aki tartotta, csúcsszuper volt!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy Dr. Kása Dánielről vannak-e valakinek tapasztalatai?
Ő a választott ovosom. Egyenlőre nagyon szimpi.
Köszönöm!
Sziasztok!
Még nagyon új vagyok itt, most regisztáltam. 32 hetes kismama vagyok, és azt szeretném kérdezni tőletek, hogy vannak-e tapasztalataitok arról, ha valaki nem fogadott orvosnál, hanem ügyeletesnél szült a MÁV-ban?
Köszönöm!
Nem :) Amikor a legidősebb született (ő ősszel lesz 7 éves), akkor költözött a kórház a Szabolcs utcába, ő oda érkezett. A második lányom öt éves volt tavasszal, ő már a MÁV-ban született. A nagyobbik fiam három éves, a kicsi 20 hónapos :)
Várják nagyon a tesót, én is ;)
Hűha 5.x!!! Az igen! :-) Akkor az első/első kettő babát még a BM-ben szülted nála? Szerintem nagyon nagyon jó orvos, először mondjuk szokni kellett a stílusát. Vagy én értem meg hozzá, nem tudom :-) De úgy látom egyre több is a betege v csak mert már 1x rendel a magánrendelőjében hetente, lehet azért tűnik így. Igen, úgy látom ha azt mondja "ki lehet menni hétvégén" -> az ikrekkel kiengedett engem is a terhespat.ról ebédelni, sétálni; v "le lehet venni már azt a ctg-t több órányi anyagunk van", "ha azt mondtam most jöjjön az X, akkor most jöjjön, ne menjen még ide v oda", ugrik mindenki. Amúgy amikor hajnalban oda tolták a lányokat és rövid úton távoztak a császáros örzőből -nem állítottak fel éjjel és egyedül voltam a szobában pont- én meg ott szerencsétlenkedtem velük, egy óra múlva ő volt az első aki bejött hozzám. Ezt soha nem fogom neki elfelejteni, bár jött utána is, meg most is. Na de ez nem fizetett hirdetés :-))) Egyébként nekem az összes orvos nagyon lelkiismeretesnek tűnt, mindenki látogatta a betegeit.
Mekkorák a gyerekek? Várják a kistesót?
Nekem megmondták mielőtt "befogták a gyerek száját vele", "óhh itt nem lehet sírni, ilyen hangosan (!), ez egy koraszülött intenzív". Mert ha az inkubátorban sír, sztem azt nem hallják, de mikor "kinn" van, akkor ugye igen. És éppen cicizett volna már nagyon de még tej zéró...És úgy tudom a hang az inger és ha pont egy egy kg körüli babat is pont etetnek, gondolom őt még jobban zavarja ha több bébi üvölt körülötte. Később nem zavarja őket a zaj, fiam alszik a kiabáló nővérek mellett. Egyébként összességében én is nagyon elégedett voltam a kórházzal is, de csak azt próbáltam írni h csodát nem szabad várni. Főleg a csecsemősök túlterheltek, bár az ikreknél én is nehezen viseltem ezt. ÉS ha valakinek úgy aklakul h császár -már pedig val.szeg elég gyakran alakul úgy a tapasztalatok alapján- az is lehet szép és megható.
Sziasztok!
Sokat olvasgattam a fórumot szülés előtt, gondoltam megosztok egy pár dolgot a MÁV-os szülésről. 2009ben születtek az ikerlányaim 6 órás eredménytelen vajúdást követően császármetszéssel -előtte benn feküdtem 2 hetet a terhespatológián, nagyon rendes volt mindenki- és most május végén született a kisfiam programcsászárral, farfekvés miatt. A lányaim időben jöttek, egyből a csecsemőosztályra kerültünk, viszont a kisfiam egy napig a PIC vendégszeretetét élvezte, mert szüléskor nem sírt fel egyből és volt egy kis ijedelem. Szerencsére azóta jól van! Magánrendelésre jártam, ott voltak az uh-k, kivéve a genetikaiakat. A vérvételek a MÁVban voltak, amikor odaértem reggel hívtam az orvosom, aki kb. 3 perc múlva jelent meg és adta a beutalót, a sort természetesen ki kellett várni, mert csak az összeszaladó szemű hölgy vesz vért -egyébként sztem profi, bár baromi ijesztő-, a lelet miatt az orvosomat hívtam, ő mindig megnézte, majd ki is nyomtatta a gépből. Egyébként az orvosom Dr. Zilahi Gábor, akivel nagyon elégedettek voltunk, olyan amilyennek egy nőgyógyásznak lennie kell sztem. Profi, kedves, de határozott és mindkét szülésnél úgy tűnt eléggé nagy respektje van a kórházban. Havi egy magánrendelésre kellett menni kb. A ctg-knél -36. héttől hetente- a kórházban szintén őt kellett hívni, szülésznők tettek fel a gépre, ő később vizsgált. Egyébként úgy láttam minden orvos hasonló "rendszer szerint" dolgozik. 8 szülőszoba van, ahányszor ctg-n voltam megnéztem kíváncsiságból, 5-6ra mindig ki volt írva h c.sec, szóval elég magas a császárarány. A szülésznők kedvesek általában, -tudom h sok embernek szimpatikus az Irén nevű idősebb szülésznő, na nekem nem annyira volt- vannak gyakornokok is -volt akinél én fogtam a ctg fejet vizsgálat közben, mert nem tudta feltenni- szóval ők inkább kedvesek mint rutinosak. Vannak alternatív eszközök, igaz én csak az elsőnél vajúdtam és magamon a ctg fejekkel és bennem az infúzióval nem annyira kívántam se labdán ülni, se hasonló dolgokat, a bordásfal sztem viccből van azzal a kötéllel egyetemben. Bár lehet h vannak akiknek tényleg bejön. Sétálgatni viszont akartam, lehetett is, levették a ctg-t. Borotválás, beöntés is van, de lehet ez orvosfüggő, én örültem h van, nehogy bármi "baleset" legyen. Akkor pár szót a császárról, a hiedelmekkel ellentétben lehet szép a császáros szülés is és nem biztos h "fel kell dolgozni" meg "kivették a gyereket" és az "nem is rendes szülés". Az aneszteziológus bejön a műtét előtt, bemutatkozik, kérdez párat, mint Európában, szóval ez elég profi. A lányoknál egy hosszú hajú lány volt, most egy szlovák/orosz(?) akcentusú nő, le a kalappal mind a kettő előtt, először egy pici szuri van amivel elérzéstelenítik a spinál területét, a spinálból gyakorlatilag nem is lehet semmit érezni. A császár maga fél óra kb. és a babát/babákat behozzák a műtőbe. Nekem mind a kétszer az aneszteziológus "jött a hírrel h jól van a baba, nagy lett, stb..." ami egy megnyugvás, főleg h a fiamat átmutatta az orvosom a paravánon én meg jó ideges lettem h nem sírt fel, de akkor már adták ki az üvegfal felé. Amúgy apuka onnan drukkol és fotózik. Kiemelés és vizsgálat után ráteszik a mellkasára, ez újdonság. Mikor behozzák lehet neki puszit adni és kicsit gyönyörködni benne. Amikor beadják a spinált érdemes lecsúszni azon az ágyon rendesen -egyébként elég gyorsan hat-, mert én most úgy jártam h alig láttam a férjem, mert a műszerek -vérnyomást meg mittudomén mit mérnek közben- és a zsinórjuk belelógtak a képbe eléggé és ha sokat forgatod a fejed ezzel az érzéstelenítővel, kicsit bekábulsz. Ha meg műtét után túl hamar emeled fel, iszonyú fejfájásod lesz, de erre figyeltem és megúsztam szerencsére. Maga a műtét nem fáj, de érzed h matatnak ott, a fiamnál kicsit rángattak, de hazudnék ha azt mondanám h fájt. Műtét után ha programcsászár átraknak egy kerekes ágyra és azzal tolnak vissza a szülőszobára, majd az osztályra is, ha meg nem program, hanem időközbeni császár v délután van, nem tudom mitől függ, fém(?) hordágyra tesznek -közben emelgetnek, ami nem tudom mennyire jó, de biztos tudják mit csinálnak- és a szülőszobára azzal tolnak, sőt le az osztályra is, de ott megint átraknak az ágyra, emelgetés :-( A szülőszobán jó esetben 2 órát van az ember és kiviszik a babát, sajnos nekem ez egyszer sem jött össze.:-( Ott már lehet inni szívószállal, rokonok bejöhetnek gratulálni és jön a feketeleves mert kapod az első méhösszehúzó infúziót (utána már csak injekciókat, az ikreknél több infúzió volt, de amúgy csak egy van) az azért nem túl jó ill. a spinál hatása a remegés. A csecsemőosztályon további 6 óra fekvés az örzőben, jönnek óránként és hasat nyomkodnak+nézik a vérzést. Aki tud, próbáljon aludni legalább 40 percet, az is valami. De nem könnyű, mert nem szabad bejönni látogatónak, de lépten nyomon megszegik, ha nem a te családod, a másoké. Itt már kihozzák a babát, segítenek mellre tenni. Nekem ez sem volt, az ikreket kihozták kb. 10 percre, de senki se segített semmit és jött az éjszaka, gyorsan el is vitték őket, most meg a fiam a PICen "bulizott". 6 óra múlva aztán segítenek lezuhanyozni, kedvesek, rendesek, menet közben hoznak kekszet ha kérsz, újratöltik vízzel a kulacsodat (ja kulacsot érdemes vinni iszogatni h a fogaddal tudd nyitogatni-. De a nyafizást, azt ha nem is próbálsz felállni, nyűgösködést hasnyomogatásnál nem nagyon tolerálják, de gondoljunk bele, nekik a napi 8-9 császárból mi vagyunk az egyik és kell az a 3 ágy elég gyorsan újra. Ha valaki gyermeke PICre kerülne: nagyon profi a PIC részleg, mintha nem is abban a lepukkant kórházban lenne, hanem valami magánintézményben, 2x kell fertőtleníteni, kezet mosni, babák inkubátorban, letakarva, személyzet, kedves, segítenek, nekem kicsit szájarágósak is voltak, de ők 600-1600-2000grammos babák szüleihez szoktak, az is biztos. Kötött etetési idők vannak: 8, f12, hajnal 5, 8, 11, 16, valahogy így. Mellre lehet tenni a babákat, de ha nem jön tej -nekem nem volt még akkor- nyomják a tápszert jó nagy lyukú cumisüvegen keresztül. Meg is mondják h "itt fontos h csend legyen", mert a fiamnak elég nagy hangja volt, majdnem 4 kilósan született, jöttek h "Úristen hallgattassam el". Folyamatosan minden babán van pulzusszámláló és vizsgálják őket pl. vérvétel, stb. A fiam első nap kapott CPAP, levegő-az orrába, de 2x kirángatta a zsinórt és nem erőltették tovább. Az Ildikó nővér nekem nagyon szimpi volt, a Réka az elég szájbarágós volt pl :-( Másnap szerencsére kiadták mellém az osztályra, ahova a lányokat a császárt követő első éjszaka. A lányokkal eléggé úgy éreztem "magamra maradtam", odatolták őket és közölték h "mellre lehet tenni őket, fel lehet venni" és kiment a nővér a szobából. De mind1, megoldottam. Amikor már a rendes szobában 1xre sírtak érdekes volt, főleg mert a szobatársaim nem igazán voltak a "kicsit hagyjuk sírni" módszer pártján, de segítség híján nem sok választásom maradt. A szobába bejönni nem lehetett, de akkoriban mindenki úgy szegte meg h bejött. Mostanában inkább az a divat h a látogatófolyósóra tolják ki a babát. Szoktak szólni, de nem vészes. A kórteremben sem lehet enni, de azt sem veszik túl komolyan. Állítólag pocsék a kaja, nem tudom, nekem hoztak szerencsére kintről. Ez sztem szörnyű h nincs egy külön helyiség, ha már nem a szoba ahol a látogatók Apukák, testvérek, nagyszülők nyugodtan megnézhetik a gyereket. Van aki tényleg csak az üvegablakig tolja, nekem nem volt szívem azt mondani a lányaimnak pl h nem nézhetik meg rendesen a testvérüket. Minden nap van vizit figyelnek az Anyukákra is, a fájdalomcsillapítót kínálgatják, a babákon is megcsinálják a vizsgálatokat (PKU, BCG oltás, gyerekorvosi vizsg, koponyauh, hallásvizsg.)A csecsemősök valóban túlterheltek, de segítenek! Első 2 nap mindenkire rá van bízva h mennyit van mellen és mennyit eszik a gyereke. Utána elkezdik javasolni hogy mérd és ha nem eszik eleget, adnak tápszert minden ellenkező híreszteléssel ellentétben. A mi szobánk szemben volt a mérleggel. Nekünk nagyon vicces volt, mert a fiamnál a PICen tömték tápszerrel, miután lekerült közölték h ááhh itt csak anyatej. De hiába tettem mellre, nem volt még tejem és már forgatta is a fejét. 2 óra masszív üvöltés után hoztak tápszert. Szerencsére másnap d.u-ra belövellt a tej és azóta anyatejes. A lányok is azok voltak, de ott azért kellett pótolni, bár a kórházban miután megjött elég volt még. Szóval mi összességében nagyon elégedettek voltunk, igen kicsit futószalagon mennek a dolgok, igen, sok a dolguk, ezért néha nyeglék is, de azért egy kezdő kismama is jó ha úgy érkezik a kórházba h pár dolgot olvasott a kisbabákról, látott már újszülöttet, esetleg tisztába is tett már babát. Popsitörlőt, pelust vinni kell. Ruhát a babának, mellszívót, melltartóbetétet, WC papírt, mindent ami a szülőszobára ki van írva, játszócumit, sőt üveget a lefejt tejnek -ilyenkor van felesleg ha megjön, később nem biztos- szóval ezek meg hasznosak ha vannak nálunk és mellbimbó védő és bimbóvédő krém. Hajrá mindenkinek!
Szia!
Köszi a választ, én felhagytam a magánnal, marad az sztk. Egyetértek Veled, semmi különbség nincs a 2 között. Sok ember véleményét kikértem már, akik fogadott orvos nélkül szültek, nem hallottam negatív tapasztalatokat, ha mégis, max a csecsemősökre, de ők nem az anyáért vannak ott, hanem a babáért és fogadott orvos mellett sem lesznek kedvesebbek, ha épp fáradtak. :)
máshol is ilyen nehezen megy az időpont kérés vagy csak itt? :( gondolom csak először nehéz ide bejutni és utána megy magától minden..remélem legalább is hogy így van..
Én múlt héten voltam a Rókus kórházban uh-n-ide irányítottak át a Mávból- de komolyan mondom hogy soha többet... csótány a lábam körül,az orvos meg hihetetlenül bunkó..
ha sikerül jövő héten semélyese bejutnom akkor írok,addig is kitartást és legyetek jók :)
Köszönöm szépen a válaszokat, remlem így már sikerülni fog.
további szép napot Nektek :)