A margarinról (beszélgetés)
Rendben,ez a tényállás,csak próbáltam végtelenül leegyszerűsíteni,annak tükrében,hogy most a hidrogénezés a téma.:)
Viszont való igaz valóban,hogy különböző zsiradékokat használnak fel és a keményített az csak az egyik komponens,mint az is,hogy a margarin minőségét a felhasznált zsírok minősége adja.:)
"Így gyártják a margarint."
Egész pontosan:
1. 45fokon: emulgeálás,köpülés,homogénezés
2. 85fokon pasztörizálás
3. 5fokra lehűtik,ekkor tejszerűen híg
4. 2MPa nyomással kristályosító csőbe nyomják,ahol megszilárdul.
Egyébként én "kipróbáltam": nyáron,vagy fűtéskor...egész éjszaka...tető nélkül...: tesco light bekrepált,ahogy írtad is,meg ronda sárga lett.Flóra lightnak meg sem kottyant.Tényleg jó minőség.:)
A 2-es pontodról nagyon akarok valamit kérdezni,csak nem sikerül...:( /nem tudom,mit nem értek.../
"Emiatt nem folyik a növényi olaj,hanem lesz kenyérre kenhető."
Ez a jobb asztali margarinokra nem igaz: ha megnézed, bennük a zsírsavaknak csak kb. 20-25 m/m %-a telített, mégis kemények. Ez az összetételne és a gyártási technogiának köszönhető.
"A transzzsírsavak szó elég rosszul hangzik,de nem mérget jelöl,hanem egyszerűen kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterin-háztartást,ami viszont szív- és érrendszeri bajokhoz vezetHET."
Elég kedvezőtlenül. A transz-zsírsavak bevitelét jobb drasztikusan, igen alacsony szintre csökkenteni.
"már nem kapja vissza megolvadás után az eredeti állagát"
Az asztali margarinok közül egyik sem szilárdul meg újra. Akkor szilárdulna meg, ha magas hőmérsékletről hirtelen hűtenénk le, mert így az olaj-víz emulzió két komponense nem tud teljesen szétválni. (Így gyártják a margarint.)
A jobb minőségű margarinokban úgy növelik meg az olaj telítettzsírsav-tartalmát transz-zsírsavak képződését kiküszübölve, hogy:
1. növényi zsírt (pálmazsír, pálmamagzsír, kókuszzsír) kevernek az olajhoz;
vagy
2. teljesen telítik a zsírsavakat (így értelemszerűen nem képződnek transz-izomerek), majd átészterezik a triglicerideket, vagyis lecserélik a telített zsírsavakat telítetlenekre.
Igazából talán még a célját érdemes leírni...Megpróbálom nagyon egyszerűen:
Emiatt nem folyik a növényi olaj,hanem lesz kenyérre kenhető.
A transzzsírsavak szó elég rosszul hangzik,de nem mérget jelöl,hanem egyszerűen kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterin-háztartást,ami viszont szív- és érrendszeri bajokhoz vezetHET.
Nem a tesco lightot kell venni,ha zavar a menekülése a kés elől,vagy hogy már nem kapja vissza megolvadás után az eredeti állagát és színét,hanem mondjuk a flóra lightot.Abba még omegákat is dobáltak!:)
De erről sem a transzzsírsavak tehetnek:emulziós különbség áll a háttérben.
Amúgy én nem vagyok megrögzött margarin-párti.Az én személyes véleményem az,hogy zsiradékból amúgyis mértékletesen kell fogyasztani.És mint mindenből ebből is jó a változatosság.Meg a jó minőség.
Íme amit én preferálok a pirítósomra(<-ezt meg a könnyebb emészthetőség miatt:) :
-light margarin -jó minőség
-vaj
-avokado
Nyami.:)
Talán nem tudod, pontosan mi is a hidrogénezés.
A hidrogénezés egy szerves kémiai eljárás, amely során az ún. telítetlen szénláncok H-atomokkal "feltöltődnek".
A transz-zsírsavak a hidrogénezés során keletkeznek.
Az, hogy "mű", semmit nem mond arról, hogy az adott vegyület mennyire káros, káros-e egyáltalán. A gyilkos galóca toxinja elég természetes, aligha lehet műnek mondani, ott nő az erdőben, mégis tönkremehet a májad, ha gombapaprikást csinálsz belőle, sőt bele is halhatsz.
"pl a túrórudiban is van, a csoki részében..."
Az nem csoki:-) Hanem kakaós bevonómassza, vagy valami hasonló neve van, már nem emlékszem pontosan.
"Inkább kevesebbet, igaz drágább, de jobb minőségi ételt enni,"
Magam is hasonló tanácsot fogalmaztam meg átvitten ("az asztali margarinok közül a drágábbak[...]csak nyomokban (1 m/m % alatt) tartalmaznak ilyen zsírsavakat.").
Igen, jó játék a margarin kenegetése kenyérre,
nem tapad a késre, lehet tologatni ide-oda :)
A margarin, én már régebben kipróbáltam, de más kajával is ami természetes, azt ha le ejtjük az asztal alá, rájönnek a hangyák, arról tudhatjuk ehető e?
Én zsírral készítem a pogácsát is, jobban bízok benne, amit csak lehet azt, meg olajjal, meg vajat használok.
A margarin írást én már régen is olvastam neten, el is ment az étvágyam tőle, az a nyúlós, olyan mint ha vizes olaj lenne a kés hegyéről is le képes esni, nem tapad, amibe transzzsír van az még a veszélyes, állítólag nem tud megavasodni! sem, azért használják a sült krumplihoz.
Ja.És a margarinja miatt agonizál.Igazad van!
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
ÉS......
Azoknak, akik állandóan amiatt aggódnak, hogy mit egyenek, itt az összefüggés a táplálkozás és az egészség között. Megkönnyebbülés végre megtudni az igazat a sok téveszme olvasása után.
1. A japánok nagyon kevés zsírt fogyasztanak, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.
2. A mexikóiak nagyon zsírosan étkeznek, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.
3. A kínaiak nagyon kevés vörösbort fogyasztanak, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.
4. Az olaszok sok vörösbort isznak, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.
5. A németek sok sört isznak, sok kolbászt esznek, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint a magyaroknál.
Mi ebből a tanulság?
Egyél, igyál azt és annyit, amennyi jól esik. Amiatt fogsz meghalni, hogy magyarul beszélsz..........
Imádom ezt a doktort !
Kérdés: Úgy hallottam, hogy az aerobikus testedzés meghosszabíthatja az ember életét, igaz ez?
Válasz: Az ember szíve nem dobog örökké. Ne pazarolja testedzésre a szívét! Idővel minden elhasználódik. Ha felgyorsítja a szívdobogását, attól nem fog tovább élni; ez olyan, mintha azt állítanánk, hogy meghosszabíthatjuk a kocsink életét azzal, hogy száguldozunk vele! Sokáig akar élni? Akkor szunyókáljon gyakrabban!
K: Egyek kevesebb húst, és több zöldséget, gyümölcsöt?
V: Meg kell értenie a logisztikát. Mit eszik a tehén? Szénát és kukoricát. És mik ezek? Zöldségek. Igy a steak nem más, mint egy nagyon effektív mechanizmus arra, hogy zöldségek kerüljenek a szervezetbe. Gabonafélékre van szüksége? Egyen csirkét. A marhahús kitűnő forrása a mezei fűnek. És egy sertésszeletben megtalálható a javasolt napi zöldségmennyiség 100%-a.
K: Csökkentsem az alkoholfogyasztásomat?
V: Dehogyis. A bor gyümölcsből készül.
A brandy az desztillált bor, ami azt jelenti, hogy kivonják belőle a vizet, így még töményebb formában juthatunk gyümölcshöz. A sör pedig gabonából készül.
K: Hogyan számitjuk ki a testzsír-százalékot?
V: Nos, ha egy teste van, és zsíros, akkor 1:1 Ha két teste van és zsíros, akkor 2:1 és így tovább....
Q: Mik az előnyei a rendszeres testedzésnek?
A: Egy előnye sincs. Az én filozófiám: Az a jó, ha nincs fájdalom!
K: Az olajban sült ételek károsak?
V: NEM FIGYEL RÁM!!!
.... Manapság növényi olajban szoktak sütni. Hogy lehetne az káros, hogy még több zöldséghez jutunk ezáltal?
K: Felülésekkel meg lehet szabadulnunk az úszógumitól?
V: Biztos, hogy nem! Amikor igénybevesz egy izmot, az nagyobb lesz. Akkor kell felüléseket csinálnia, ha nagyobb hasat akar!
Q: A csokoládé káros?
A: Megőrült?
HELLO
Kakaóbab! Az is zöldség!!!
K: Az úszástól jó alakja lesz az embernek?
A: Ha az úszás jót tesz az alaknak, akkor magyarázza meg nekem a bálnákat.
K: Fontos, hogy az ember formába hozza magát?
V: Hé! A "kerek" is egy forma!
Remélem, ezzel tisztáztuk az összes étkezéssel és testedzéssel kapcsolatos félreértéseket.
És ne felejtse el:
Az élet NE egy sír felé vezető biztonságos út legyen, hanem bukfencezzünk végig egy üveg borral az egyik kézben, egy csokival a másik kézben, és közben ordítsuk: Micsoda buli volt!!!
Kitalálni is nehéz lenne ennél tudománytalanabb szöveget. (Sokszor elgondolkodom, ki találhatja ki ezeket a buta körleveleket.)
A margarinnal kapcsolatban az egyetlen probléma, hogy ún. transz-zsírsavak vannak benne. Viszont az asztali margarinok közül a drágábbak (Flora, Rama, én többet nem ismerek) csak nyomokban (1 m/m % alatt) tartalmaznak ilyen zsírsavakat.
A sütőmargarinokkal nem tudom, mi a helyzet, ugyanis nem jelölik a csomagoláson a transz-zsírsavak arányát (szemben az asztaliakkal).
kicsit bonyolult volt a megfogalmazás, de a lényeg, a margarin az hidrogénezett növényi olajból, zsírból van, míg a vaj, az tejből...máris egyértelmű a különbség.
Amúgy minden, amiben hidrogénezett növényi zsiradék van, az káros, de ilyen van pl a túrórudiban, a csokiban, stb stb...
én is vaj párti vagyok, de kis mennyiségben muszáj ilyen hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmazó élelmiszert is enni, mert lassan már mindenben van sajnos...inkább arra kell figyelni, hogy minél kevesebbet ebből és többet a vajból...(csak ugye sokan a pénztárcájuk alapján döntenek, és a margarin ezerszer olcsóbb, mint a vaj, egy vajról nem is beszélve...de az meg isteni..)
be fog penészedni idővel ugyanúgy. :) én a hűtőben feledkeztem meg egyszer és szép kis szőrmók nőtt rá :) ezek szerint akkor azok urbanizált penészgombák mert a "műanyagon" is elélnek :D
amúgy meg nézd meg hogy ha kint hagyod a disznózsírt meg az étolajat melyik fog hamarabb romlani?
a növényi olaj (akár a pálma vagy kókusz) tovább fogja bírni mindenképp :)
Szia
Pont ezért osztottam meg, tudom sok kamu levél kering, deeee! ha jobb idő lesz kiteszek egyet a legyeknek kísérlet képpen! :)
Az igazság messze áll ettől. Az egészségre gyakorolt hatása rosszabb a vajjal szemben a gyártási folyamata végett ez tény de azért ne higgyetek el mindent amit lánclevélbe kaptok könyörgöm!!!
ez ellen kampányolok már régóta hogy azt a sok zagyvaságot miért veszi be egy értelmes ember...???
Kedves Ági!
A mai világban már nagyon meg kell válogatni, hogy mit eszünk sajnos. És hiába eszünk csak zöldségeket és gyümölcsöket, mégsem mondhatjuk el, hogy egészségesen táplálkozunk, a vegyszerek miatt.
De még mindig azt mondom, hogy természetes alapanyagú ételeket válasszunk, ne feldolgozott, kész termékeket. A lehetőségeinkhez mérten le kell redukálni a káros anyagokat az étkezésünkben!
Mert minden ilyesmi a margarinon kivül házilag készült és természetes alapanyagokkal dolgoztak és semmiféle káros anyag nem volt benne. Osztom a véleményedet ebben. Most meg annyi mindenféle selejtes dolgok a tejterméktől kezdve az élelmiszerig minden gyanús és legtöbbször emberi fogyasztásra alkalmatlan, mert utólag kiderül mérgező. Valamikor ez nem fordult elő. Igazad van
kedves Titánia. Üdv.Ágnes