A margarinról (beszélgetés)
köszike :DDD
nem tudtam először miért kaptam ajándékot :)))
Nőcivel is csak egyetérteni tudok :)
A mérték ÉRTÉK. és a mérték nem a vödör :P
kb ilyen erővel a csapvízre, ásványvízre is rá lehetne húzni a "vizes lepedőt XD ha nagyon akarnánk. de nem :)
Na.Jó hírek a nagyvilágból.
Hajrá:
-minőség
-mértékletesség
-változatosság
:DDD
Tudtam!!!
:DDD
Most ezt is szétoffoljuk?:DDD
Ti "nyertetek" nőcivel. (nyereményetek postázom)
Megmutatom a választ. :P
A margarin kontra vaj ügy: [link]
Margarin vagy vaj?:
"Margarin vagy vaj?
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy margarin vagy a vaj fogyasztását részesítsük-e előnyben. Vajon melyik az egészséges zsiradék közülük?
A koleszterinre gyakorolt hatása által inkább a többszörösen telítettlen zsírsavakat tartalmazó margarin fogyasztása javasolt, a telített zsírsavakat tartalmazó vaj ellenében. A vér koleszterin-szintjének figyelemmel kisérésével sok betegséget előzhetünk meg. Így a margarin vagy vaj „versenyében” élettani szempontból a margarin az egyértelmű befutó."
Figyelj.
1.A viccelődés nem neked és még véletlenül sem feléd irányul itt és jelenleg.
2.Nem írtam semmi olyat,hogy vaj-ellenes vagyok,ne forgasd ki a szavaim!
3.A margarin nem műanyag mínusz 1molekula...
Egyed!
Egészségedre!
"A margarint eredetileg pulykák hízlalásához fejlesztették ki. Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítõjeként."
Korábbi hsz-ben leírtam,hogyan készül a margarin.
"A vaj, táplálkozás szempontjából sok elõnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak."
A vaj nagy előnye a rövid szénláncú zsírsavak,amik könnyű felszívódást garantálnak.A margarin nagy előnye,hogy növényi eredetű,kiváló összetételek megválogatásával egészen jó minőséget kapunk.A hozzáadott előnyöket szakszerűen dúsításnak nevezzük,ez esetben érthetünk alattuk vitaminokat.Ez szerintem jó hír...Azt is leírtam korábban,hogy egyik pártját sem fogom,nem is bírálom,fő a mértékletesség és a változatosság(mint mindenben) és kenyérre kenhető zsiradékból van más alternatíva is még,melyről szintén tettem említést...
"A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli."
Léteznek természetes ízfokozók,melyekről fontos tudni,hogy nekik maguknak nincs,vagy jelentéktelen az ízük.ILYEN! MÓDON a vaj ízéhez,vagy nem ízéhez nincs köze.Túl azon,hogy ízfokozóra azok az élelmiszerek szorulnak,amelyek olyan nyersanyagból készülnek,melyek ízre és aromára nézve nagyon előnytelenek.A tejről én ezt nem gondolom...Tehát felesleges lenne mondjuk hozzáadni.Mindazáltal ráfoghatjuk a jobb ízt a glutaminsavra(E-620),mint fehérjealkotóra...Nem elfelejtve,hogy a vaj,csak igen csekély mértékben tartalmaz (de tartalmaz!ezért tejfehérje allergiában kerülendő) fehérjét (kb.0,4%).Persze igaz,hogy ízfokozókból igen kevés is elég.A növényi olajok nem tartalmaznak fehérjét,ezért aki pl. tejfehérje allergiás,kitűnő a "natúr"(É:ilyesmivel még véletlenül sem dúsított) margarin...Tény,hogy egy vajas pogácsa sokkal finibb...:DDD
Hogy mi mennyi idős múltra tekint vissza,ne legyen már mérvadó...Vagy akinek igen,az menjen a lópatkoló kovácshoz fogorvos helyett,mondjuk...:)Nem is értem miért lett lecserélve szegény...
A transzzsírsav-tartalomról már más írt.
"A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli. Rontja az anyatej minõségét. Csökkenti az immunrendszer reakcióját. Csökkenti az inzulin reakcióját."
Ma már minden ezt csinálja,amit rossz fényben akarunk feltüntetni...Amúgy meg nem igazán.
"egyetlen molekula"
Hát ez is baromi érdekes kijelentés például annak fényében,hogy mondjuk és például hozva: egy fehérje működését egyetlen aminosav eltérés teljességgel befolyásolni tudja,azaz: minimum gyakorlati értelemben véve tuti,hogy nem beszélhetünk többé ugyanarról...Ha most meggondolom,hogy egy molekula lehet egyszerű,meg összetett is...Na most akkor mit is értünk "egyetlen" alatt...Meg ha hozzáveszem,hogy ugyanaz a molekula maga milyen különbséget tud adni:monomerként természetes,polimerként(összekapcsolódva...:) műanyag...Lásd:etilén.Akkor ez nem túl jelentős kijelentés.Túl azon,hogy jelen esetben nem is igaz.A műanyagokat egyszerű szénhidrogénekből származtatjuk,míg a növényi olajokból gyártott margarin karbonsavakat jelez.Ugyan,lehetséges szénhidrogénből származtatni ezeket,de:
1.az nem egyetlen molekula eltérést jelent és már megint:hogyan is értelmezzük az "egyetlen" szót...
2.A napraforgóból készen sajtolják ki ezeket a karbonsavakat,nem pedig szénhidrogénekből varázsolják elő,kb. ilyesmi "hátraszaltóval":
kőolaj -krakkolás-> ch -+OH-> primer alkohol -oxidáció-> aldehid -oxidáció-> karbonsav
Ez mitől olcsóbb (a kőolaj eleve:olcsó???),mint egyszerűen növényekből sajtolni...:O
Úgy baromság az egész ismertető,ahogy van.
Szakvéleményt kérek,ha és ahol tévedek.Több körlevél nem érdekel.(kivéve tán a köv. linkeltet,de talán arra ez is válasz egyben...)
manapság sajnos nem sajnos nem mindenki teheti meg hogy csak vajat vagy hidegen sajtolt olajat használjon..
mint ahogyan a teljes kiőrlésű lisztet a bio tej és egyéb termékeket sem.. a nagy átlag márpedig ilyen. örülj neki hogy megteheted!!!
ha nem viszi az ember túlzásba nem olyan rossz alternatíva feltéve ha minőségit választ.
Szerintem mindenki fölfogta a magyarázatokat, nem nehéz őket megérteni. Ettől még a margarin nem majdnem-műanyag, és a többi állítás túlnyomó többsége is hamis.
"Na ilyen a magyar, amit pedig nem kellene, azt meg simán elhiszi, beveszi, megeszi."
Jelenleg éppen téged és babafejt ültettek föl.
4 idézet, ami komolytalanná teszi a cikket:
"ha csak átgondoljuk azt, hogy[...]milyen összetett élelmiszeripari/vegyipari gyártástechnológiai bravúr a margarin előállítása, akkor látnunk kell, hogy ez egy természetellenes és nagyon veszélyes termék."
"Erős savnak tekinthető, mivel pH-ja=3."
"A természetes citromsav veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja."
"Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges."
A transz-zsírsavakkal kapcsolatos állítások igazak. A drágább margarinok transz-zsírsavtartalma kellően alacsony (1 m/m % alatt, jellemzően 0,5 m/m %).
gyáááááva :DDDD
mán bocsika de ő torkollt le minket már majdnem hogy mekkora tajparasztok vagyunk.. (amit részemről bóknak veszek :) )
semmi bajom nincs vele csak hát kissé butuska módon reagálta le :)
Ez a baj, hogy magyarázatokkal sem fogtad fel,
nem rémhír ez, nyomatékosan le van vezetve, egyszerűen nem egészséges mert...(cikkben leírva)
Hiszem - nem hiszem.
Ha nem hiszem okoskodom.
Na ilyen a magyar, amit pedig nem kellene, azt meg simán elhiszi, beveszi, megeszi.