A margarinról (beszélgetés)
Na,hogy könnyítsek a TV parizer vásárlók lelkén,elárulok egy NAAAAAAGY titkot!
Sága,Pick,Kaiser's méregdrága parizer-készítményei,még a füstöltek is!!!(:P),a virslik is mind nátrium nitrittel (E250) vannak tartósítva...:)
Ezen nem múlik...
Na ja.Na ja.
:DDD
Jujj,azt be kéne tiltani,nem olvastad a kutatást???
:P :DDD
Pácsó.Ne egyed nagykanállal.Amúgy is rossz az íze.
Szerinted mi?
Vagy: jobban örülnél egy kis clostridium botulinumnak?:)
Nem a tápértékről beszélek.Az egy más kérdés.De akinek nincs másra pénze...:(...Nos ne mondjuk neki azt,hogy mérget eszik.
Az ízfokozó is adalékanyag...;)
Mi bajod vele?
Nem az a kérdés,hogy milyen lenne,hanem az élvezeti érték és eltarthatóság.Tudomásul kell venni,hogy nagyipar van.Nem.Mégsem kell tudomásul venni.Vegyél tanyát és termelj.
Dehogynem!Nekem ezek cseppet sem viccesek.
Mit kellene írni az ártalmasokról?Elolvastam a szöveget,az összes "kínaira" reagáltam.Valószínüleg azért nem írtam azokról,mert nem találtam...És rákérdeztem az ezzel ellentétes véleményre.
Ennyi.:)
És az ártalmasokról miért nem írsz- azok nem fontosak, csak az hogy mi az ártalmatlan ?
Eygébként ez egy nagyon ismert kis poénos szöveg- te mindent rögtön véresen komolyan veszel. Nem kellene :-)
A hozzá nem értésedet az élelmiszerkémiához ismét tökéletesen bebizonyítottad!
Kérdés: sikér miben van?
Kérdés: Konkrétan mond meg,hogy melyik az az anyag,amit félelmetesnek tűnő szakzsargonnal idekopiztál valahonnan,még az elgépelést sem voltál képes javítani,annyira süket vagy a témában!
Túl azon,hogy valótlan állításokat is találtam a teljesen ártalmatlanok mellett,melyek hiába valótlanak,ha igazak lennének sem ártalmasak.De...nem is igazak!
MENJ TANYÁRA,TERMELJ!
Ez aztán az étlap :)
Mit kérsz enni, kisfiam?
- Én vizet akarok, anya. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst,
sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul
E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de
karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!
- Egyszóval te Tesco párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből,
kisízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből,
a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból,
emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló kenyeret.
- Győri rozsosat?
- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/átészterezett növényi olajat,
amelyben persze van só, emulgeálószer, kálium-szorbát.
- Már kenem is a Delmát, fiam.
- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben
elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje,
nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és
Na-nitrit.
- Akkor te a Zalahús műbeles virslijét kapod fiam.
Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal,
indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal,
sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.
- Magától értetődik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.
- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot,
aszpartámot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat,
nátrium-benzoátot és fenilalanint?
- Vitamor szörpöt? Igeeeen!
- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt,
hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és
E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű
zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.
- Maggi szárnyaskrémleves lesz brokkolival! Hurrá! S utána?
- Utána pedig búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal,
vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával,
búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle
acetilezett-dikeményítővel, adipáttal.
- Hawaii!
- Bizony, bizony, gyerekek, Hawaii pizza lesz, dr. Oetker módra.
- Az a kedvencünk.
- Este a tévéhez pedig mit kaptok, na mit?
- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált
élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium-glutamátot,
dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis
szilícium-dioxidot?
- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay's újhagymás chipset.
- S mi lesz a vacsora?
- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartámmal,
fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal
javított joghurtot, amelyben kalcium-foszfáttal, vízzel és cukorral
fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús vázdarabkák vannak.
- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!
- Ne kiabálj, Lajoska. Te mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van
egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé,
szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő,
fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot baromfifasírt.
Ezt szegény apád is hogy imádta..., nyugodjék békében...
Kár,hogy nem követed már a topikot a továbbiakban,mert ez így nagyon misztikus...Lehet tényleg az?
A nem netes anyag nálam azt jelenti,hogy valami bizonyított,érthető,valós dologról van szó.Ha valami papír alapú,de nem ilyen,az egy kategória azzal,amit mellőznék már tízezredjére...Továbbá azért érdekeltek volna a saját szavaid,hogy tudjam:nem lettél te is papagáj,ha nem gond,hogy élek a hasonlattal.De ok,azt mondod meggyőzött:de mi? Leírtuk itt már,hogy hogyan készül és mi van benne.Azokból mi zavar?Ezt ha megtudhatnám,az látod jó lenne.Vagy:azok közül mivel nem értesz egyet.Pl:kőolajból gyártják?:O
Szerinted van értelme,mert szerintem nincs. Nem is akarlak sem téged,sem mást meggyőzni.
Amit én tudok róla (nem a neten keringő levelekre utalok ezzel)az engem meggyőzött. Annak ellenére elkerülhetetlen, hogy ne egyek én is, vagy bárki más, (persze akkor, ha nem kimondottan fanatikusan elkerüli.) margarinnal készült ételt.
Nem vagyok az a rámenős fajta, aki mindenáron másra erőlteti(vagy szeretné ráerőltetni) a véleményét. Én ezzel a margarin témát is lezártam. :)
Érthető az indok,hogy van saját véleményed: Nem eszed.De azt állítani,hogy egészségtelen,már egy tény-megállapításnak számít,ami jelen esetben nem állja meg a helyét,nem igaz.De érdekelne:szerinted (és most ne linkelj,olvastunk ilyet eleget,hanem saját szavaiddal,saját meggyőződésedből mutasd be,mondd el,hogy) miért nem egészséges.
Tényeket ismerni,átadni nem okoskodás.
valóban. megtárgyalva :))))
amúgy ma is vajat ettem :D
igen. a festmények és a rajz is saját mű :)
akinek cicája van rossz ember nem lehet :) ha több akkor pláne :)
Nos, hogy megbeszéltük a margarin témát,:) elmondom van közös vonásunk is, nekem is van 2 cicám, és szeretek festeni, ha időm engedi.
Megnéztem a képeidet és abból gondoltam, a képeket Te festetted.
vannak még élő emberek (én többekközt) akiket ezekkel a mű vackokkal ki lehet kergetni a világból :D
a margarinon kívül egyiket se használom. volt hogy csináltam valami kaját és megkérdezték hogy kno..r vagy ma..gi én meg mondom ez SAJÁT :) tényleg hozzá vannak szokva a mű ízekhez viszont természetes, nyers alapanyagokból is megcsinálhatók az "alap porok" :)
Én is szelektálok és persze megvan a magam véleménye. ha tehetem vajat eszem de nem azért mert egészségmániás vagyok hanem mert egyszerűen finomabb :)
Viszont csak azt vallom hogy a legtöbb dolog amit MÉRTÉKKEL fogyasztunk nem okozhat károkat.
Azt viszont szerintem nem lehet figyelmen kívül hagyni hogy BÁRMI amit a boltokban megveszel tartalmazhat hidrogénezett növényi zsírt... ergo elkerülhetetlen hogy edd :)
az amit a kenyérre kensz az lehet hogy csak 1-2%-a
bizonyára rossz tapasztalatod van vele kapcsolatban...