2009 augusztusban születendő babák... (beszélgetés)
Mi csak infacol-t használtunk, az segített!
A greap water-től meg még rosszabbul volt Gergő, pedig mindenki arra esküszik, azt ajánlották nagyon...nálunk az nem jött be. :(
Vio!!!
Kólikás hasfájásra milyen homeós szert ajánlasz????
Előre is köszi a segítségedet!!
itt is esett tegnap este a hó, de már szépen olvad szerencsére...
mi is beadattuk 1 évesen a menjugate oltást.
csak tényleg nemtóm, kockáztassam el hogy újabb oltás -> újabb terhelés a szervezetnek és sajnos nem kell afölött sem elsiklani, hogy ez a rengeteg oltástól amit már beadnak az immunrendszerük ellustul.
És ezek mellé még jön az, hogy a legtöbb megbetegedést a B okozza ami elleni nincs is védőoltás..
:(
Örülök, hogy nem volt semmi komoly mellékhatás. Én ettől tartok, hogy attól betegszik le. Nem vágom ugyan, ez mégis hogy lehet, mert elvileg nem a teljes kórokozót juttatják be, hanem pl a burkát csak.. de itt van előttem hogy egyik gyerekkori barátom hónapokig gyógyszert szedett, hogy a tbc elleni oltás után ne legyen tbc-s :S
Meg a másik bajom, hogy a kombinált 3 évente megismétlendő (A és C ellen véd) ami meg életre szól az csak a C ellen.. csakhogy az esetek nagy részében a B fertőz.
Most akkor terheljem a szervezetét vagy ne?
Én a h1N1-től nem tartok ennyire, mert maga a vírus nem öl, hanem ha valaki gyengébb és hajlamosabb a tüdőgyuszira, az akár magába a t.gyulladásba bele is halhat. Itt is arról van egyébként szó, hogy ezek a baktériumok velünk vannak, de nem betegítenek le.. viszont járvány idején igen és ezt megint nem értem.
De azt gondolom, egy influenzába nem nagy esély, hogy belehaljon valaki.. viszont egy agyhártya gyulladásba fifti-fifti, és ez a nem mindegy! Vagy agykárosodást is szenvedhet.
Na, de az oltás sem veszélytelen sosem! Áááá.. kész vagyok már ezektől..
Sziasztok!
Roni,Boldog Születésnapot Neked!
Sziasztok! "Szép" havas reggelünk van.
Kari is megkapta a Menjugate oltást másfél hónappal ezelőtt. Ilyen korban már csak egy adagból áll. Nagyon örülök, hogy ugyan 7ezer Ft volt, de beadattuk neki, mert nagyon durva, amiket hallani.
Sziasztok!
Köszi Aries az infót.
Remélem minél előbb el tudunk majd menni, mert már nagyon kíváncsi vagyok, csak az időnek kell egy kicsit jobbra fordulni.
Nálunk is most állandó a hisztizés. Most éppen már azért is megy, mert nem akar felöltözni, bejönni a bejárati ajtón...stb. nagyon idegölő tud lenni a kisasszony is. Én sem szoktam ráfigyelni, illetve azt szoktam mondani, hogy nyugodtan hisztizz, nem zavar senkit....és rá sem nézünk olyankor...ez eddig még bevált, mert abbahagyja...de néha nekem is nevetnem kell, olyankor elfordulok, vagy úgy csinálom, hogy ne lássa, mert nem akarom, hogy azt higyje, hogy tetszik.
Nóri pár napja se nem apás, se nem anyás...mindenkit csak addig foglalkoztat, amíg el nem éri amit akar. Nem hagyja magát megölelni, megpuszilni...nagyon önfejű lett. Ha kedve van, akkor odajön, és lenyom 8 -10 puszit(pl.ma este is), de csak akkor ha neki kedve van hozzá.
Remélem kinövi ezt az öntörvényűségét, bár szerintem egy oroszlánnak erre nincs sok esélye.
Nyuszimaminak Én is küldöm a drukkot!
Bakteriális agyhártya-gyuladást igen sokféle baktérium előidézhet, de az előforduló esetek zömét 3 baci rovására lehet írni: Neisseria meningitidis (köznyelven meningococcus), Haemophilus influenzae és Streptococcus pneumoniae (köznyelven pneumococcus). Ritkábban előfordul még Escherichia coli (újszülöttekben az esetek felét is okozhatja!), Streptococcus agalactiae, Listeria monocytogenes, Salmonellák, még ritkábban gombák (Candida, Aspergillus, Cryptococcus).
N. meningitidis: Régen nagy járványokat okozott, ma szórványos előfordulású. A kórokozó rendkívül érzékeny a külvilág behatásaira. Nálunk leggyakrabban a B-csoportba tartozók okoznak megbetegedést (van A, B, C, D, H, I, K, L, X, Y, Z, 29E, W135). A betegség kifeljődésében a baci burkán lévő "endotoxin" a felelős. A fertőzés az esetek túlnyomó többségében tünetmentes vagy legfejebb torokfájást okoz. Agyhártya-gyulladás csak a fertőzöttek kb 0,5%-ában jelentkezik. Itt fontosak a különböző hajlamosító tényezők (ld. később). A fertőzés forrása a bacit a torkában hordozó ember, terjedése cseppfertőzéssel terjed, szezonalitása téli-kora tavaszi időszakra esik. A fertőzés valószínűsége zárt közösségben és családban kb. 20-25 %, míg átlagos esetben ennek ezredrésze. Ami még érdekes, hogy az elmúlt 30 évben évente 100-nál kevesebb esetet regisztrált a tisztiorvosi szolgálat. Tehát régen is volt ez a betegség, csak a média szemében nem volt slágertéma!
Haemophilus influenzae: A külvilágban ellenállóbb, mint a menigococcus. Ennek is több típusa van (a-f), leggyakoribb (95%) a B. Ez a baci gyakorta kimutatható egészséges emberek felső légúti váladékában, tehát a fertőzöttek csak kis részében okoz betegséget. Csak ritkán okoz agyhártya-gyulladást, legtöbbször náthás tüneteket, tüdőgyulladást okoz. Fertőzőképessége zárt közösségben kb 2-3%, normál esetben ennek kb ezrede.
Streptococcus pneumoniae: Köznyelvben nevezik diplococcusnak és pneumococcusnak is. Eléggé ellenálló a külvilág behatásaival szemben. Jelenleg kb 90-100 típusa ismert, ezek közül leggyakrabban 18 fordul elő. A bacival történt fertőzés nagy része itt is tünetmentes, gyakrabban középfül-gyulladást, orrüreg-gyulladást, tüdőgyulladást okoz. A baci jelentősége abban rejlik, hogy csecsemőkorban a megfelelő kezelés ellenére is az agyhártya-gyulladásos esetek 25-40%-a halálos kimenetelű.
Kórfejlődés: Az esetek többségében a baci a vérárammal jut el az agyhártyára, legtöbbször az orr-garatüregből, ahol egyébként megtelepszik. Ahhoz, hogy átjuson az agyhártyára, át kell törnie a "vér-agy gátat". Tehát ez egy védő barrierként is szerepel. Sajnos a gyógyszerek esetében is barrierként szerepel. További fontos momentum, hogy ezeknek a kórokozóknak a burka olyan, hogy védelmet nyújt az immunrendszer falósejtjeivel szemben, tehát ezek nem tudják eliminálni ezeket a bacikat a keringésből. Ha van a szervezetnek specifikus ellenanyaga, akkor már jobb a helyzet (pl. oltás).
Hogy melyek azok a hajlamosító tényezők, amik segítenek az esetek egyes részében a véráramba jutáshoz, még nem teljesen ismertek. Néhány adat:
- fiúkban gyakoribb, mint lányokban
- új- és koraszülöttekben gyakoribb
- léphiányosok és lépirtottakban gyakoribb
- sarlósejtes anémiában és egyéb haemoglobinopátiában szenvedőkben gyakoribb
- immunhányok különböző formái
- alultápláltság, alkiholizmus, kábítószerezés, egyéb betegségek
Ha a baci átjut a vér-agy gáton, akkor van 24 "szabad órája", mert eddig a szervezet nem "bántja". Ennyi idő alatt a szaporodása korlátlan, óránként megkétszereződik a baktérium száma.
Az elváltozásokat a baktériumok anyagcsere termékei és a szervezet gyulladásos reakciója együtt váltja ki. Most nem részletezném a különféle anyagokat. Lényeg, hogy az antibiotikus terápia megkezdésekor, ha ún. sejtfaloldó gyógyszert alkalmaznak, akkor az első időben erősödhetnek a gyulladásos reakciók a baktériumok szétesése miatt. Ezért is fontos a minél korábbi jól irányzott terápia, mert az idő előrehaladtával igen nagy léptékban emelkedik a jelenlévő bacik száma, illetve a szervezet részéről a gyulladásos reakció. A folyamat lényege, hogy az koponyaüregben (ami ugye fix térfogatú) genny és folyadék kezd felgyűlni. Mivel nincs lehetőség a koponya tágulására, ezért az agy állománya kezd kompresszálódni.
Tünetek:
- láz, megelőzi az agyi tünetek kialakulását. Viszont újszülöttekben nincs mindig láz!
- hányinger, hányás, aluszékonyság
- fejfájás
- lehet elsápadás, remegés
- ritkábban görcsroham
- tarkómerevség
- Kering-jel: nyújtott térddel az alsó végtagot nem lehet 45 foknál jobban megemelni.
- a beteg nem képes előrehajolva a térdeihez érinteni az orrát (gerincvelő nyújtási próba)
- bőrtünetek, elsősorban meningococcusnál, testszerte gombnostűfejnyi bevérzések
így van! ;)
Nálunk Nimi inkább Apás (ő elég fiús, mozgékony, nem egy érzelgős típus és az apja energiaszintje magasabb mint az enyém, jobban bírja a kiképzést, meg engedékenyebb is :D ), Jáde meg úgy van velünk ahogy Gergő veletek :)
Agyhártyagyulladás-járványra készülnek a szakemberek - ezt a tisztifőorvosi hivatalnál mondták híradónknak. Az elmúlt fél évben kezdett gyakoribbá válni a betegség, most hétről hétre emelkedik a betegszám. Van védőoltás ellene, de azt csak nagyon kevesen adatják be.
Csak néhányan voltak hétfőn egy halászteleki óvodában. A legtöbb gyerek otthon maradt, mert az egyik kislányról kiderült, hogy vírusos agyhártyagyulladása van. A kislányt a budapesti Szent László Kórházban kezelik, az RTL Híradó úgy tudja, csak itt még két beteget, két huszonéves nőt kezelnek ugyanezzel.
Magyarországon általában évente tíz-tizenöten betegednek meg vírusos agyhártyagyulladásban. Az elmúlt fél évben azonban megduplázódott a számuk. Idén pedig már 43 betegnél alakult ki vírusos agyhártyagyulladás.
„Most sajnos felszállóágban van a meningococcus fertőzések száma” – mondta Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.
Az agyhártyagyulladás-járvány körülbelül 10 évente ismétlődik, legutóbb 1998-ban volt Magyarországon. Akkor összesen százan betegedtek meg. A szakemberek arra készülnek, hogy idén megint lesz járvány, de tömeges megbetegedésre most sem számítanak.
„Egy baktériumfajta okozza. Az orr garatból át tud menni és az agyat meg tudja betegíteni, tehát be tud jutni a véráramba” – mondta Ócsai Lajos.
A kórokozót nagyjából minden ötödik ember hordozza úgy, hogy nem betegszik meg, de megbetegíthet másokat. Főleg csecsemőket, kisgyerekeket, serdülőket és fiatal felnőtteket. Náluk alakul ki leggyakrabban a betegség.
Az agyhártyagyulladás ritkán nagyon súlyos lehet, akár halált is okozhat. Tavaly ketten, egy egyetemista és egy tinédzser fiú halt bele a betegségbe.
Az agyhártyagyulladásnak 10 típusa van, Magyarországon most leginkább az a típus terjed, ami ellen van védőoltás. Ez hatezer forintba kerül. Mivel nem kötelező, csak nagyon kevesen kapják meg.
Gergő nagyon apás és nagyon anyás! egyszerre! :)
ha jön haza férjem, akkor rohan az ajtóhoz és annyira örül neki. :) én ilyenkor kicsit "félrelépek", teszek veszek a lakásban, hagyom, hogy együtt birkózzanak. a szobai hintát azt mindig apának viszi, nekem nem, vagy csak nagyon ritkán. vele imád hintázni. :)
de jól van ez így. tőlem meg mást kap meg, amit az apja nem tud neki adni! ;)
nálunk is van műbalhé..apja azt csinálta,hogy felemelte olyan magasra,amilyen magas ő(az apja) és lógatta alevegőbe..egy darabig ruddalózott,toporzékolt a levegőbe..:))addig lógatta,még abba nem hagyta..utána csend volt..:))illetve jött a duma a bébitől:
-mégeccej,ez jó volt(még egyszer,ez jó volt)..:)
ezt mondja,ha tetszik neki valami...még!én is tudom uralnia hisztit..ha pl az asztalnál jön rá,akkor az ziher,hogy a tányér repül vagy a pohár..vagy ami a keze útjában van..kis méregzsák:)))
Sziasztok! Nálunk is vannak hisztis percek. Én se veszek tudomást róla, és abba is hagyja.
Vagy ami még bejön, hogy el kell terelni a gondolatát.
Nálunk is úgy van, hogy aki nincs itthon, azt hiányolja a csajszi. De ha apa itthon van, akkor velem nem igen foglalkozik - kivéve ha nem lát x méteren belül, akkor keres csak, hogy hol vagyok :)
Sziasztok! Örülök hogy éled a fórum:) Andikának nagyon sok puszi és drukk!!!! Olvasgattam de nem írtam mert nem sok időm volt rá.
Műbalhé nálunk is van de én ilyenkor utánzom őket és nevetés a vége :D
"Az állatkert egy szuper hely. Olyan állatokat is lehet látni amelyek nem is léteznek. "
Gyerekszáj :D