Vegetáriánus gyermekek? (beszélgetés)
""Az olyan kerdesekre, mint hogy ,,ettel- e valaha kisgyereket?", nem valaszolok."
Basszus, tényleg ezt kérdeztem volna? Visszanéztem, nem ezt kérdeztem. Azt kérdeztem, ETETTÉL-E kisgyereket?"
Ne haragudjatok meg,de én hellyel-közzel olyan jókat derülök a vitán...(ez már nem az első pont...)
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Én gyerekként undorodtam a hústól...
Voltam ám olyan vérszegény,hogy csak úgy csattogott!!!:D Csak lesett anyám,hogy mitől vagyok olyan nyeszlett,mire a labor kimutatta...
Minden újszülöttnek adják magyarországon. Már a kórházban megkapják az első adagot, még a kiskönyvükbe is beírják. Ha peedig szoptatja az anyuka és nem lesz tápszeres, akkor az átlag gyerekorvos autómatikusan felírja.
Ez országfüggő, ahol most élünk vasat mindenki kap, a K vitaminon meg röhögött a gyerekorvos. Németországban pedig egyiket sem kellett szedni a gyereknek. És mindenhol állítják az orvosok, hogy nekik van igazuk!!!
:DDD
Tudod mi van...Legközelebb majd kétszeri is...
:DDD Ez van!;)
:DDD
A kínaiakkal az a "baj",hogy túl sokféle húst esznek...Akinek van füle...:DDD
Szia!
Engedelmeddel picit pontosítalak.
"Energia: A növényi ételek energiasűrűsége kicsi, ezért nagy térfogatban elfogyasztva sem fedezik minden esetben az energiaszükségletet. "
Nagyon sok olyan növény van,ami kellően magas E-jű.
"Fehérje: A növények aminosav-összetétele egy-két esszenciális aminosavban hiányos. Megfelelő összeállítással növényi fehérjékből is ki lehet alakítani komplett aminosavkészletet. pl. nagy lizintartalmú hüvelyeseket a viszonylag nagy metionin- és treonintartalmú cereáliákkal érdemes párosítani. Elégtelen energiabevitel esetén a szervezet a bevitt fehérjét energiaforrásként használja. Ezért jó fehérjehasznosulás elengedhetetlen feltétele a megfelelő energiabevitel."
Igen.Mindig gabonát párosítunk valamivel.:)
"Vas: A növényekben jelen lévő vas rosszul szívódik fel. A vas hasznosulását az aszkorbinsavban gazdag növények elősegítik, a fitinsav és egyes rostféleségek gátolják. "
Örülnék,ha volna valakinek szakmai anyaga,amennyiben hiányos vagyok,szívesen veszem a segítséget,de én csak gabonák héjában tudok fitinsavról.Erről van azért egy-két megnyugtató hírem...Mivel héj,ezért csak a teljes kiőrlésűekre vonatkozik.Na az is elég,ha azt ajánljuk fogyasztani.Ugyan hőre nem,de fermentációra lebomlik,a kész kenyér ezért alacsony fitinsav-tartalmú.Kár lenne most vitát nyitni a bolti kenyérről...Megnyugtató,ha van kenyérgépünk,csináljuk magunk!:)
A vas felszívódása valóban botrányos a növényekből,úgy kb.2-8%-os,szemben az állati eredetűvel,aminek 35-40%-os.Ráadásul tényleg kell hozzá a B12,ami növényekben egyszerűen nincs,de az valóban: pótolható is.
"A leírtakat figyelembe véve nagyon körültekintőnek, szinte szakértőnek kell lenni, ha megfelelően akar valaki így táplálkozni. "
Hát bizony nem egyszerű.Nem is értem,hogy emberek néha minek bonyolítják az életüket...:S
"Azt meg egészségtelennek tartom, hogy szintetikus vitaminokkal kell pótolni a hiányos táplálkozás miatt."
Én nem gondolom,hogy egészségtelen,csak számomra élvezetesebb eredetiben,mint bogyóban az étkezés...:DDD
;)
Megnövekedtek az igények, és sokan nem engedhetnek meg drágább készítményeket maguknak, ezért szükség van mesterséges szerekre is. Mondhatjuk, hogy mindenki táplálkozzon, éljen egészségesen, de ha leszállunk a földre, akkor rájövünk, hogy ez lehetetlen.
Amúgy vannak vitaminok. pl. E, aminél tök mindegy, hogy természetes vagy szintetikus étrendkiegészítő, mindegyik jól hasznosul. Ettől függetlenül ennél is azt mondom, hogy nem kapszulázni kell.
K vitamint nem tudom hol adnak megelőzés céljából. Amúgy "filokinon", leveles zöldség nincs az anyatejben. Ezt inkább bélpanaszos, csak szoptatott babáknak adják, nem?
A vasról tudni kell, hogy az anyatej abszolút nem tartalmazza, és egy újszülöttnek a mája kb. fél éves koráig elegendő mennyiséget tárol. (Mikor ezzel "feltölti" az anya, akkor lesz terhesen vashiányos). Ezért is van, hogy kb. fél évesen kezdik a hozzátáplálást. Ha csak nem kóros esetről van szó, nálunk felesleges. Más országokban meg nem tudom mit és mikortől adnak. Ha tök más alapanyagokkal dolgoznak, és a vas tartalma nem elgendő a babának, lehet hogy automatikusan adják.
Egy csomó szakember meg nem tartja rossznak. Engem meg qrvára nem érdekel. Ha esetleg gyerekem lesz, akkor a helyzetnek megfelelően sok tényezőtől függően döntök.
A jó D-vitamin ellátáshoz kb. napi 15 perc legalább az arcot, kezet, kart szabadban ért napsütés kell (mert ugye az UV B sugárzás 3/4-ét elnyeli az üveg). Ja, és mindez igaz, ha reggel-korán d.u. történik meg. Szerencsétlen delikvent jó esetben ilyenkor dolgozik (télen más jó eséllyel sötétben megy haza, esetleg sötétben is kezdett); ha baba, akkor meg be van öltöztetve, max. az arcát éri némi napfény, ha megfelelő időben tudott az anyuka kimenni vele. Egy felnőtt átblicceli ezt az időszakot, de egy kisbaba esetében elég kritikus lehet egy hosszú, kemény tél (főleg számolva azzal, hogy az anyatej -ha még kapja- és más élelmiszerek D-vitamin tartalma is függ a napfény mennyiségétől). Talán ezért gondolja úgy sok szakember, hogy inkább adjunk D-vitamint, mint hogy "majd meglátjuk" felkiáltással hagyjuk, hogy a csontjai a kritikus, gyors fejlődés szakaszában rendellenesen fejlődjenek.
Vajh miért?? A koralporr egy csalánzó külső vázának örlemény. A ccsukamájolaj is szuper dolog. De pl. a vigantol az mi??
De mindezek közül bármelyiket csak abban az esetben kell szedni, ha nem megfelelő az egyébként a szervezetbe bejuttatott mennyisége.
És van még egy-két dolog amit feleslegesen szedetnek a csecsemőkkel.Ilyen pl. a szoptatott babáknál a K vitamin, vagy egyes országokban az alpból felírt vastartalmú készítmények.
"(pl. a husevok vizelete tele van feherjevel, mert azt sem tudja a szervezetuk, hogyan szabaduljon tole) "
Ez baromság.
A savanyítás tejtekmékek esetében azt jelenti, hogy a laktózt baktériumok tejsavvá alakítják.
Amúgy hülyeség ezon lovagolni, hogy mi van azzal a megemésztetlen maradékkal. Elárulom Ferkó, a te beleidben sem bomlik le minden hasznos anyag 100%-osnan, sőt eleve nem csak a hasznosak kerülnek bele.
Szepen leirtam, hogy egyes dolgokat nagyon kevesse hangoztatnak...ezt valaszolom az elso soraidra.
Nagyon jo, hogy VEGRE irod, hogy a D- vitamin legalabb 90%- ban nem taplalekokbol, hanem a napfenybol van....de akkor etelek napoztatasa es kvarclampazasa helyett inkabb napfenyen setalas legyen, telen kis kvarclampa.
Igen, elegge baromsag szintetikus vitaminokat es szereket hasznalni, amelyekrol tudott, hogy sokkal gyengebben hasznosulnak a termeszeteseknel, foleg szintetikus D- vitamint.
A korallpor termeszetes, a szintetikus D- szintetikus vacak.
Arra is bíztatják a szülőket, hogy a gyereket ne tömjék édességgel, járjanak el vele (vagy legalább vigyék el) rendszeresen sportolni. De bíztatnak a környezettudatosságra is, ill. arra, hogy ne viselkedjenek türelmetlenül a gyerekkel. Aztán tessék, meg lehet nézni...
Én tudom azt is, hogy először az angolkórt gyógyító napfény hatására jöttek rá (az 1800-as évek végén), aztán 1920-30 körül készítettek kvarc lámpát, és ezzel a lámpával folytatott kísérletek során jöttek rá, hogy a táplálékkal IS bevihető az "ellenanyag". Megfigyelték, hogy a táplálék sugárzásával és a beteg közvetlen sugárzásával is lehet gyógyítani. Izolálták a D-vitamin provitaminját, és jó idő elteltével tudtak D-vitamint előállítani. Remélem ennyi elég, hogy bizonyítsam, épp vakkantok a témához.
Az az orvosi szokás, hogy vitamin készítményt adnak a babáknak, pusztán azért van, mert tömegesen nem tarták be az energiába kerülő ajánlásokat, annyira viszont minden barom képes (jobb esetben), hogy egy-egy tablettát beadjon a gyerekének.
Egyébként vicces, hogy a D-vitamin tabletta fujj, a korallpor meg királyság.
Hat igen. . . . sugerliba ebben a hozzaszolasaban szepen leirta a , , dejoooo a finom, frissen a boci csocsebol. . . aaaaa, dehogy intim tevekenysegkent, habzoan kigyomoszolt, odabent kazeintol ragacsos, sok, lebonthatatlan kazeintol megromlo tejkoooo".
jav. ,,lebontatlan kazeintol" helyett ,, lebontatlan laktoztol"