Varrónők segítsetek! (tudásbázis)
Azon agyaltam itt közben, hogy a gomblyuk-motívum után az 1-4-ig számozás a gomblyukvarrás egyes lépéseinek száma, hogy akkora lyukat csinálhass, amekkorát akarsz.
1.lépés: az egyik "gát", hogy ne szakadjon tovább a lyuk
2.lépés: egyik gomblyukoldal
3.lépés: másik "gát"
4.lépés: másik gomblyukoldal
Bocsi, de a "gát" igazi nevét elfelejtettem. Kb. érettségikor használtam utoljára ezeket a szavakat... :S
És ha ez úgy van, ahogy gondolom, akkor szerintem a 0 lesz a "sima" egyenes varrás. De akkor a -S+ nemtom mi...
Azon agyaltam itt közben, hogy a gomblyuk-motívum után az 1-4-ig számozás a gomblyukvarrás egyes lépéseinek száma, hogy akkora lyukat csinálhass, amekkorát akarsz.
1.lépés: az egyik "gát", hogy ne szakadjon tovább a lyuk
2.lépés: egyik gomblyukoldal
3.lépés: másik "gát"
4.lépés: másik gomblyukoldal
Bocsi, de a "gát" igazi nevét elfelejtettem. Kb. érettségikor használtam utoljára ezeket a szavakat... :S
És ha ez úgy van, ahogy gondolom, akkor szerintem a 0 lesz a "sima" egyenes varrás. De akkor a -S+ nemtom mi...
Milyen géped van?
Ha nincs használati utasítás hozzá, lehet hogy itt valakinek lesz ám! Kérdezz rá, ha nem jutsz előbbre.
A cérna befűzése két óra után sikerült mikor eszembejutott hogy bár nincshazsnálati útmutatóm de a neten szétnézhetnék. Találtam egy általánost ami segített szóval az ment. Elölről kellett belefűzni a cérnát. Tű nem volt hozzá. Anyukám vett nekem 3x15 darabot. Három féle méret. A legkisebbet tettem bele. Elég egyértelmű mert fékör alakú a tű "combja". először eltörtem 3 tűt mert a nyomótalp rosszul volt felszerelve. Az öltésekkel is valami gáz van asszem. Az öltés nagyságát szabályozó tekerőgombon van egy nulla aztán egy gomblyuk motívum azthiszem, aztán 1 2 3 4 aztán egy -S+ jel. Nem tudom mire állítsam. Van egy varróiskola című könyvem amit 91 ben adtak ki. Nagyon jól elmagyaráz mindet csak régiek benne a képek. Vagyis a ruhák amik a képeken vannak. Ja meg van egy rakat alkatrész amit nem tudok hogy mire valók. Az egyik azthiszem gomblyukvarró, meg vannak más formájú nyomótalpak, meg orsók,olaj, ecset,egy nagy gumi,meg egyéb fém cuccok amikről gőzöm sincs.
Van egy öltéskiegyenlítő ami nem igazán tudom mire való. 5-től 1.5 ig vannak rajta kis egységek.
Ezek alapján mit tudsz mondani?
Könnyen lehet, hogy tényleg ez a baj. Jótanács: mindenhová fűzd bele, ahol lyukat látsz. :D Felülről indul, aztán le a szálfeszesítő tárcsapárhoz (ezen vannak a számok), majd a fel-le mozgó szálhúzó szemhez, majd vissza le a tű feletti szálvezető(k)be. Ezután jön a tű.
A tárcsába rendesen pattintsd bele a cérnát. Valahogy így néz ki metszetben: )(, szóval ne félj, nem fogja elszakítani a cérnát, ha "eltűnik" benne. És van rajta egy kis fém kampó, abba is akaszd bele, mert az is vezető.
A tűről: 2féle varrógép létezik:
1) előlről megy bele a tű hosszú hornya,
2) bal oldalról megy bele.
Ezt onnan tudod eldönteni, hogy hogyan, merre lóg a cérna, mielőtt belefűzöd a tűbe (elől vagy oldalt). A horony arra való, hogy védje a cérnát az öltés közbeni súrlódástól. Bár gondolom, a tű most benne van és valszeg, aki beletette, tudta, hogyan kell...
No, asszem hirtelen ennyi jutott eszembe. Bocsi, ha kicsit szájbarágósra sikerült!!! Ha van még kérdésed, írd meg nyugodtan, ha tudok, segítek. Valaha (10éve) tanultam, még emlékszem erre-arra... ;)
Topikindítónak: ha a szabásmintát jól fektetted le, akkor is figyelj arra, hogy egyik anyagot se feszítsd meg, mert ezért "kap fel" az eleje és pöndörödik előre a szára... Ez nagyon sokszor előfordul olyan anyagoknál, amik valamilyen irányban nyúlnak egy kicsit. Ez úgy néz ki, jól eltúlozva, mint mikor fodrot varrsz egy szoknya aljára. :S
Ha kifekteted az anyagot és rárakod a szabásmintát, várj pár percet, mielőtt azt rögzítenéd, akkor van ideje "visszaalakulni". És ha nem lenne egyforma a nadrág első és hátsó szára, ne dolgozd el a különbséget, mert azért "kap fel". (Nem emlékszem, mi a pontos neve ennek a jelenségnek.)
Nem egyforma a két cérna minősége;
Nagyon laza a felső szál nagyon laza.
Most ennyi jutott eszembe.
Hello
A kérdésem azt lenne hogy miért nem használja a varrógép az alsó orsóban levő cérnát és lógnak 5 centis darabok a másik cérnából az anyag visszáján. Remélem érthető a kérdés. Nem értek a varrógépekhez.
Sziasztok!
Egy kis segitséget szeretnék kérni! Mostanában elég sokat varrok, persze nem profi szinten és nem is nagyüzemben, csak hobbiként. Jelenleg van egy hyunday tipusú varrógépem, de ez nem nagyon birja a strapát. Valaki segitene, hogy milyen gépeket érdemes megvenni?
Húúú!Ezt nagyon profin leírtad és nekem még emésztenem kell egy kicsit mire megértem,de nagyon köszönöm a segítséget!
Szép napot!:-)
-a szabásminta elejének a külső és belsőszárát hajtsd egymásra, megkapod a nadrág élvonalát. Ezt nem kell élbe vasalni, ha nem akarod, de a jelentősége a következő:az élvonalnak kell láncirányban lenni!!!
-az anyag szélétől, ha ráfektetted a szab mintát, mérd le ?cm-re van az élvonal, derékvonaltól, az aljáig ugyan annnyinak kell lenni(ez kb.20...cm)a nagyságtól függ.
-a hátarészt is hajtsd félbe térdmagasságig, ez lesz az élvonal, ha a derévonalig behajtod. A szabásnál szintén ügyelj az élvonal láncirányú felfektetésére.
-gépelés: külsőszár, belsőszár eleje felől. Csak ezután lehet az ülepét összegépelni. Ajánlatos fércelni, próbálni mielött gépelsz. Remélem tutam segíteni, jó munkát kívánok:B.Rozika
Köszönöm!
Most egy kicsit elment a kedvem,de NEM ADOM FEL!!
Minta után tudok szabni valamikor munkám volt.(csak ez a rész)
Amikor a mintát réteszed az anyagra, párhuzamos legyen az anyag szélével. Ezt általában egy nyíl mutaja Vagyis a nyíl legyen párhuzamos az anyag szélével akkor nem tekeredik meg.
Úgy csináltam mindent,ahogy le van írva,de már másodszor járok így.
Nem tudom miért tekeredik meg állandóan a szára.
Mi lehet a titka??Aki tudja ossza meg velem:-)
Burdából szabtam ki magamnak egy nadrágot.Össze is állítottam szépen és amikor megvarrtam,látom,hogy a szára meg van tekeredve.
Tehát az oldal vonal nem ott fut ahol kell,hanem előre jön.
Mit rontottam el???