Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
No, én ezen a hétvégén nemigen fogok főzni.
A fiamat leverte a lábáról az első oltás.
Remélem, hamar jobban lesz, de most még fekszik. A boltban is én voltam, vettem neki szőlőt, azt legalább szereti.
Még dolgoztam, amikor bevezettem a heti egy főzőnapot (valahogy most is a csütörtök) akkor még 4-5 éhes szájra készítettem és igyekeztem olyanokat főzni ami eláll, fagyasztható és pl a férjem esetében 24 órás műszakban is melegíthető legyen. Most persze már lényegesen kisebb adagokat csinálok, a pandémia miatt tényleg csak 2 személyeseket. Most kiélem magam, minden nap van leves, azt mindketten nagyon szeretjük. Sokszor krémleves, pl az előző napi főzelék maradékából. Most élvezzük, hogy együtt itthon lehetünk, étkezésen nincs vita, kivéve a néhány tabut.
Ha végre lehetünk együtt a gyerekekkel is, az már a királyság lesz!
Kombi hűtő, 2 fiókos a fagyasztó része. Mondjuk csak 1 főre spájzolok, és inkább arra használom, hogy nyáron a piaci termelőktől olcsóbban meg tudom venni a télire való zöldségeket, mint télen a zöldségesnél. Innét "vásárolok" december közepétől május végéig, június közepéig. Valóban készételt ebben az időszakban csak nagyon keveset rakok bele, és húsféleségeket is csak akkor, ha nagyon-nagyon akciósat találok.
Látod, nekem még akkora kertecském sincs, és télen ökör áron adnak minden zöldséget, fűtés számla mellett egész télen nem ennék a krumplin kívül semmit, ha nyáron nem spájzolnék.
A fagyasztásról hirtelen két dolog jutott eszembe!
Az egyik, tavaly óta a friss zöldbabot, borsót, cukkinit a mikróban blansírozom.
A másik, szeletelt répát, gyökeret, zellert, karalábét, brokkoli szárát pici olajon, sóval, petrussal megcsinálom levesalapnak, kevés vízzel és így fagyasztom. Ammikor előveszem már csak habarás v rántás kell bele és vajgaluska.
Hát elég nagyok, 40 és 38 évesek. A nagyobbnál van két unokánk, a pici még csak 4 hónapos lesz, ő nagy szopis anya nélküle sehova.
A kisebbik lány meg egész héten dolgozott, oltópontozott is, veszélyes lenne, ha ő kísérné a nővérét, mert még ottfognák!😡
Néztem a 30 napos időjárás előrejelzést, akár az "időképet", akár a "köpönyeget" nézem, jön a tavasz, most már egyre inkább kúszik felfelé a hőmérséklet.
A köpönyeg kissé visszafogottabb, átlagosan 21-23 fokot, pünkösdre 24-26 fokot mutat.
Az időkép átlagban 22-24, pünkösdre 26-28 fokot jelez. Hát azért a 28 fok már inkább nyári meleg!!!
Jöhet az fél évenként esedékes fagyasztó olvasztás, így leltároztam benne.
Ami nem fog elfogyni akkorra, a karikára szelt répa-gyökér, és a karikára szelt zöldpaprika. Nyersen szoktam elrakni őket. A répát, gyökeret ha sós vízben blansírozom, akkor az úgy vissza mehet a fagyóba.
De ha a zöldpaprikát hagymával összesütöm, addig oké! Csak utána hogyan kellene tárolni, hogy jó is legyen??? Hogy zsírral együtt csavaros üvegben és csak a normál hűtőbe rakni, vagy kisebb adagokban bezacskózni és vissza a fagyóba??? Hogyan lesz jó?
Igen gyönyórű idő van máris. Szép napot kívánok! Visszük a lányt a második oltásra, közben a csöppött tologatjuk.
Nálunk is maradék lesz, sóskamártás, krumpli, hús Apanak, tükörtojás nekem
Most visszagondolva, olyan igazi cukrászdai édes-habost valamikor az ősszel vettem utoljára. A decemberi ünnepeken elég volt a beigli és hasonlók. Húsvétra is rakott palacsintát csináltam.
Néztem a naptárt, 2 hét múlva pünkösd (szombat-vasárnap-hétfő egyben!), majd meglepem magam valami finomsággal. :))
Sajnos a mákostésztára rá se bírok nézni. Gyerekkoromban az egyik nagynéném csinált: jó megfőzte az amúgy friss tésztát, nyakonöntötte forró zsírral és jól belekeverte a kristálycukros mákot. A tányéromon egy .... landolt..
Viszont szeretem a mákot, felvidékiesen a szilvásgombócra, vagy a nudlira szórva, mertékkel
Szervusztok! Jó reggelt, szép napot kívánok mindenkinek!
Ahogy kikukucskálok a redőny résein (nem akarok még zörögni vele, a szomszédok még alszanak!) ragyogóan süt a nap, szép idő lesz. Egész biztosan lemegyek, egyrészt sétálni, tegnap az eső idő előtt haza zavart, másrészt tojást még venni kell a hétvégi ebédhez nem biztos, hogy elég lesz, ami van.
Nekem meg vannak sütis időszakaim.
Ez a piskótás végül is nem készült el, de egyszer talán összejön.
Nekem meg cukrászda nincs a közelemben. A boltban meg nem mindig kapható cukrászsütemény.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?