Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Töltött káposzta ... és egyebek fórum

Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)


❮❮ ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 ... ❯❯
938. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 937. - 7454c77428)
2021. máj. 5. 16:32
Meg talán egyszerűbb is, mint pödörgetni és vigyázni arra, hogy szépen, egyforma távolságba rakni a rácsokat a tetejére. 😀
937. 7454c77428 (válaszként erre: 936. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 5. 16:26
én is szívesebben tennék rácsot a tetejére,de a lányom lapot akar.hát mit csináljak,kinyújtom.
936. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 935. - 7454c77428)
2021. máj. 5. 16:19

Most ahogy írod, hogy a tetejére több tésztát hagysz, eszembe jutott, hogy édesanyám anno sokszor sütött diós rácsos tésztát. A "rácsot" a tetejére mi gyerekek nyújtottuk, pakoltuk, persze, nem lett mindig a legszebb, de az ízén nem változtatott.

Most rákerestem:

[link]

935. 7454c77428 (válaszként erre: 918. - Guruljka)
2021. máj. 5. 16:10
pedig roppant egyszerű-bár a tetejére több tésztát hagyok,hogy rendesen ki tudjam nyújtani.
2021. máj. 5. 15:45

Olvastátok Alessandro rántott tejbegríz receptjét? Ilyesmit anno édesanyám is csinált, csak az volt a gond, hogy sütés közben nagyon gyorsan szétomlott a panírozott kocka.

Ha nem tejbegrízt, hanem tejbekását panírozunk és sütünk, valahogy stabilabb a kása, inkább egyben marad. Jobb szeretem abból.

933. csemár (válaszként erre: 932. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 5. 15:44

Elolvastam, amit írtál.

Nincs válaszom.

932. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 931. - Csemár)
2021. máj. 5. 15:38

Nincs itt ezen mit beszélni. Én nem bántottalak meg, nem is volt mivel, hiszen pontosan azért is emeltem ki a cikkből a receptet, hogy más se tegye!!!

Ha ezt úgy veszed, hogy itt bárki is megbántott, azt rosszul gondolod, nagyon tévedsz!

És gondolom, mint két felnőtt ember, mi is meg tudjuk egymással beszélni, ha valami félresikerül, felesleges ide harmadikat közvetítőként bevonni.

931. csemár (válaszként erre: 929. - Bulikázós)
2021. máj. 5. 15:17

Bulikázós!

Légyszi, ezt beszéld meg a Fórumindítóval!

Én szívesen voltam köztetek, de a szóból értek, s a "szó" ott van alább.

930. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 928. - Csemár)
2021. máj. 5. 15:17

Most ezt miért csinálod?

Senki nem szólhat egy szót sem, azért is kerestem meg és másoltam be a cikkben szereplő receptet, hogy senkinek eszébe se jusson (másik fórumról) ide jönni és okoskodni.

Nem volt szándékom megbántani sem téged, sem Guruljkát, éppen ezért gondold meg és gyere vissza! Itt, nem szokás bántani a másikat!

929. bulikázós (válaszként erre: 928. - Csemár)
2021. máj. 5. 15:07
Ne már!😘
928. csemár (válaszként erre: 925. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 5. 14:51

Én kitartóan a témánál maradva pusztán csak ételnevekkel rukkolok elő mint nyelvészkedő nyugdíjas, de ha így is sok, hát abbahagyom.

Már abba is hagytam!

Tiszteletem!

927. csemár (válaszként erre: 926. - Csemár)
2021. máj. 5. 14:48

S mi ebből a "tanulság"?

A "muszaka" a magyarban angol jövevényszó - lesz. (Ha majd egyszer bekerül valamelyik szótárba.)

926. csemár (válaszként erre: 924. - Guruljka)
2021. máj. 5. 14:45

Az angol Wikiből fordítva. :-)

(Ez már a 21. század! :-D)

925. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 923. - Guruljka)
2021. máj. 5. 14:44

Csak olvasom, olvasom, hogy egyáltalán lesz-e a cikkben recept is hozzá, vagy csak nyelvészeti szakirodalom. Ami ugye nem a fórum témája, és senki sem szeretné, ha bárki által is szó érné a ház elejét. :))


Egy kicsit lentebb megtaláltam, és íme, a tarkedli receptje:


50 dkg liszt

2,5 dl tej

2 dkg friss élesztő

5 csapott evőkanál cukor

2 egész tojás

1 evőkanál rum

3 evőkanál sertészsír (ma már inkább olaj)

1 csipet só

zsiradék a sütéshez.


Ebben az a legérdekesebb, hogy ma szinte ugyanezt gyúrtam be pogácsa tésztaként, csupán: abba nem raktam cukrot, rumot, a belekavart zsír helyett a pogácsa recept vajat ír. És itt annyival több a tej, hogy kanállal szaggatható tésztát kapunk.


Szóval, egyszerű és nagyszerű, vagy pogácsa, vagy tarkedli lesz belőle, ha esetleg a tej egy kicsit meglódul.

924. Guruljka (válaszként erre: 922. - Csemár)
2021. máj. 5. 14:28

Ej... pedig a Wiki-ben megvan!

[link]

923. Guruljka (válaszként erre: 921. - Csemár)
2021. máj. 5. 14:26

[link]


Múltkor, amikor keresgéltem ebben a témában, a német Dalken-t gyanúsítottam meg azzal, hogy a tarkedli-talkedlit "nemzette".

922. csemár (válaszként erre: 921. - Csemár)
2021. máj. 5. 14:18

Vagy itt van a "muszaka", amit ugyancsak emlegetett itt valaki.

Ez a szó nincs benne se az értelmező szótárban, de még az idegen szavak szótárában se.

Viszont aki egyszer is megkóstolta, az aztán sokáig emlegeti!

921. csemár (válaszként erre: 920. - Guruljka)
2021. máj. 5. 13:54

S az összevető népraz csak az igazán izgalmas!


Az emlegetett tarkedlinál maradva: "cseh fánk" - mondjuk mi, magyarok. Amott meg a "tarkedli" szó bajor-osztrák eredetű. (Erre varrjunk gombot!)

920. Guruljka (válaszként erre: 915. - Csemár)
2021. máj. 5. 13:47
Szívesen belekóstoltam volna a néprajzba, de levelező is heti 4 napos jelenlétet igényelt, amikor néztem.
919. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 914. - Csemár)
2021. máj. 5. 13:47

No látod, ez eszembe sem jutott.

És még merjen panaszkodni a kis nyugdíjas. :))

918. Guruljka (válaszként erre: 917. - Csemár)
2021. máj. 5. 13:40

Egyszer akartam almás pitét sütni, mert nagyon szeretem.

Attól az ismerőstől kértem a receptet, aki a találkozókon mindig sikert arat az almás pitéjével.


Nem sikerült.


Nem sütök többet almás pitét, de bármi más almásat szívesen.

Ez a tegnapi kis egyszerű tészta is remek.

917. csemár (válaszként erre: 916. - Guruljka)
2021. máj. 5. 12:17
Kedvet kaptam most az almás pitéhez én is, de türtőztetem magam. Majd szombaton!
2021. máj. 5. 12:10

Tegnap sütöttem bucit is, és kipróbáltam egy almás sütit.

Mindkettő jól sikerült, és mivel a fiam még a 4 óránál is korábban ébredt, az almásból ő is evett pár darabot.

Igaz, jó fahéjas, amit a fiam magyon szeret.

Nem ment kárba ez a kicsit éretlen vagy milyen alma: kőkemény volt és nem sok ízét éreztem. Hát kis kockákra vágva és megsütve már más volt.

915. csemár (válaszként erre: 913. - Guruljka)
2021. máj. 5. 12:09
"A konyha néprajza" - együttműködhetnek a nyelvészek és a néprajzosok... :-)
914. csemár (válaszként erre: 911. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 5. 12:07

Örülök, hogy jó lett!


Te aztán elmondhatod most (Mária Antónia után, szabadon): "Ha nincs kenyerünk, együnk kalácsot!"

913. Guruljka (válaszként erre: 893. - Csemár)
2021. máj. 5. 12:07
Elgondolkodtam azon, hogy az étkezési szokások, meg az ételek elnevezésének etimológiája milyen érdekes területe a néprajznak.
2021. máj. 5. 11:50
És közben még készen lett az ebédem is. Újragondolt Spencer-féle hagymás bab. :))
911. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 910. - Csemár)
2021. máj. 5. 11:49

15 szelet féltenyérnyi kenyérkém lett, kb. másfél cm vastagok lettek.


De nagyon gyanús volt amikorra begyúrtam, akkora disznó lett a tálban az 50 dkg lisztből, hogy lemértem, pontosan 1 kg-ot mutatott a mérleg. Már akkorra gyönyörűen megkelt, sülés közben pedig még tovább hízott... az első db. kóstolós lett. Le is csúszott rögtön. Még egyszer köszi.

910. csemár (válaszként erre: 908. - Fórumnyitó (anonim))
2021. máj. 5. 11:19
Hány bucikád lett így?
909. 7454c77428 (válaszként erre: 907. - Csemár)
2021. máj. 5. 10:56
hát,ha kéznél van?
❮❮ ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook