Ti mit csinálnátok, ha a tanár felhív, hogy a kamasz gyereked nem ír az órán? (tudásbázis)
Vekerdy Tamásnak semmi köze a liberalizmus fogalmának megállapításához. Használja a szót, amit alaptudás nélkül könnyen félre lehet érteni, ezt tetted te is.
Nem, nem "kell, hogy oktassalak". Kijavítottam egy ordas szarvashibát a hozzászólásodban. Ha számodra ez személyes magtámadtatás, az a te problémád és nem az enyém.
Nézd, az, hogy két mondatot nem írt le vagy nem tudott leírni, az nem egy feladat vagy az együttműködés megtagadása. Alapvetően ezzel van baj.
Illetve a fizikai bántalmazással, ha jól vettem ki a zavaros mondatokból.
Ha igaz, és tényleg így történt, akkor az osztály is látta, tanusíthatják a többiek. Ezért írtam, hogy nem hagynám, azonnal kérnék egy fogadóórát az igazgatótól ahol mindenki, a gyerek is ott van, face to face elmondhatja mi történt, a tanár is hogy mi az ő verziója és ha szükséges vizsgálatot kell az iskolának indítania. Ha nem sikerül ezen a szinten megoldani, rendőrségi feljelentés. De mielőtt tajtékozva a tanár kirúgását követelném azért csak meghallgatnám mindkét felet, és megképrdezném a gyerekemet hogy ha odamegyünk egy fogadóórára, akkor is megáll-e a sztorija.
Igen, a magyar iskola már rendszer szinten rossz. Pontosabban a célja nem a boldog, kreatív, önálló gondolkozásra képes gyerekek kitermelése, hanem egy önálló gondolatoktól mentes, megnyomorított, szerencsétlen, könnyen irányítható tömeg létrehozása. Ilyen értelemben nagyon is jól működik, hiszen a célját eléri. Ettől függetlenül aki nem akart vagy tudott más megoldást találni a gyereke számára, annak mégiscsak ezzel a rendszerrel kell valahogyan együttműködnie. Mellesleg olyan a világ egyetlen jól működő oktatási rendszerében nincsen, hogy a tanár ad egy feladatot, a gyerek meg ha nem akarja nem csinálja és ennek semmiféle következménye nincsen. Sőt... Norvégiában élünk, itt tényleg liberális (és nem anarchista) az iskola, de fel sem merül hogy ha a tanár kiad egy feladatot és azt a gyerek nem csinálja akkor a szülő megteheti hogy nem foglalkozik ezzel. Megkérdezhetem a tanárt adott esetben, hogy miért tartja fontosnak hogy írjon a gyerekem az órán, ő el is fogja magyarázni, de nem mondhatom azt hogy az én gyerekmnek nem kell, vagy ez hülyeség, vagy nem érdekel. Ő a tanár, az ő szakmai felelőssége hogy milyen feladatokat ad, a gyerek kötelezettsége pedig a feladatait elvégezni. Véleménye lehet, el is mondhatja, meg is kérdezik, de a feladatot a tanár adja. Ha a gyerek nem végzi el, pedig képes lenne rá, akkor egy darabig próbálják ezt megbeszélni, másképp megközelíteni stb. de a vége itt is az, hogy egész egyszerűen nem fog jó értékelést kapni, szűkülnek a továbbtanulás lehetőségei. Akármilyen társadalomban él valaki, azt hogy vannak az embernek feladatai amiket el kell végeznie, és vannak akik megszabják számára hogy mi a feladata (nem lehet mindenki rendszer felett álló géniusz) azt igenis gyerekkorban fokozatosan kell megtanulni, felnőttként nagyon keserves lesz ha addit nem tanulta meg. Csak ott majd nem a szüleit hívják fel, hanem mondjuk kiteszik a munkahelyéről. Az egy másik kérdés, ha a gyerek nem képes elvégezni a feladatot, akkor meg kell találni az okot, segíteni rajta, fejleszteni, vagy csökkenteni a követelményt, megkeresni a megfelelő oktatási formát stb. de gondolom ha amúgy négyes rendű a gyerek akkor nem kellene hogy az órai munka ennyire meghaladja a képességeit...
"Erre ma fejbevágta "
FEJBE VÁGTA? A tanár a gyereket?! Azonnal kirúgatnám.
"Az iskola nem kívánságműsor, ott tanulja meg a gyerek, hogy azt is megtegye, amihez nincs kedve, mert ez a kötelessége. A tanár a felettese, tehát tegye meg, amit mond. "
Nem, ez egész egyszerűen nem igaz. A tanár nem a felettese a gyereknek, hanem az oktatója.
Az iskola nem azt tanítja meg, hogy tegye, amihez nincs kedve. AZ iskola ismereteket közvetítő közeg, nem pedig az emberi lények betörésére létrejött intézmény. A tanárnak meg az a dolga, hogy olyan módszerekkel érje el az ismeretek átjuttatását, aminek semmi köze a betöréshez, hatalmi szóhoz. Az iskolának boldog közegnek kellene lennie.
Horror, hogy hogyan gondolkodnak az emberek az iskoláról és annak funkciójáról!
Az anarchia szót keresed.
A liberalizmusban jogok ÉS kötelezettségek vannak.
A diktatúrában csak kötelezettségek.
Az anarchiában meg csak jogok.
Ne keverd a szezont a fazonnal!
Ha a tanár jelez, az a baj.
Ha nem jelzi a "problémát", az a baj.
Ha a gyerek négyest kap, az a baj.
Gondoljátok csak át, hogy főleg egy szaktanár hány diákot tanít, hány szülőnek ""kell megfelelnie"", hány problémába, félreértésbe ütközik.
Szerintem nem gáz, hogy jelezte, csak nem értek azzal egyet, hogy csak az a diák figyel, aki leír mindent a tábláról (amúgy elég avítt módszer, melyik kamaszt motiválja...?).
Ez egyénfüggő, pedagógusként kötelező az egyéneket akként kezelni, amilyenek.
Viszont a kamasznak nem ártana jegyzetelnie, ha nem is mindent. De felsőben már jelentősége van, gimiben nagyobb, aztán egyetemen olykor életmentő - mármint a jegyzet.
Ez elsorban tanar-diak problema, nem pedig tanar-szulo.
Jol is neznenk ki, ha minden alkalommal a pedagogus szaladna a szulohoz.
Bocs, de az elején ezt írtad: "magyar órán nem dolgozott,nem másolt a tábláról le semmit a füzetébe." Most akkor egyáltalán nem dolgozott, vagy két mondatot nem írt le, mert nem volt ideje rá? Ez két teljesen különböző ügy lenne.
És ettől az ügytől függetlenül csodálkozom, hogy sokan azt írták, hogy nem nagy ügy, ha a gyerek nem ír órán, nem kell ezzel különösebben foglalkozni. Miért ne lenne komoly dolog? Az iskola nem kívánságműsor, ott tanulja meg a gyerek, hogy azt is megtegye, amihez nincs kedve, mert ez a kötelessége. A tanár a felettese, tehát tegye meg, amit mond. Ha a tanár visszaél a helyzetével, az megint más, de alapesetben nem az a normális, hogy a gyerek fütyül arra, amit a tanár mond, és ebben még a szülei is megerősítik.
Szerintem nem kell megsértődni, ha felteszel egy hanyagul megfogalmazott kérdést, és mindenki aszerint válaszol rá, ahogy lefordította magában.
Senki nem akart (meg)bántani, hanem inkább segíteni.
Eddig nem ezt írtad, szerintem nem mi tehetünk róla hogy azt érttetük amit leírtál :)
Ha lassabb a gyerek, utánamennék hogy miért az, ha ez tisztázva van, akkor megkeresném a megfelelő iskolát és feltételeket ami mellett tud tanulni.
Ha megütnék a gyerekemet az iskolában, rendőrségi feljelentést tennék, de minimum az igazgatóhoz fordulnék.
Egyébként ez a gyerek verziója? Azért én csak utánajárnék hogy mi és hogyan történt... tehát iskolaigazgatónál fogadóórát kérni ahol a tanár, az igazgató, ie és a gyerek is jelen van. Valószínűleg ez az egyetlen módja hogy kiderüljön mi történt valójában.
Egyetèrtek.
Igen, beszèlni kell, viszont a szülőnek is egyutt kell mukodnie.
Egyébként azt gondolom, hogy a szülővel való sűrű kapcsolattartás nagyon jól beválhat, itt nálunk gyakran alkalmazzák. Különösen hogy nincs osztályzás, nincs intő, nincsenek ilyen szankciók. Viszont ha bármi gond van a gyerekkel, amit nem sikerül a gyerekkel való megbeszélés útján megoldani vagy ami egy picit is súlyosabb, azonnal értesítenek. Én szeretem ezt a rendszert, mert azt is tudom, hogy ha nem szólnak akkor minden rendben van. Ha nekem van gondom velük, én is szólok, írok stb. és ők is megteszik amit tudnak hogy rendezzék. Szerintem ez így lenne normális és eredményes is. A tanár tájékoztasson, a szülő meg tájékozódjon a gyereke viselt dolgait illetően. Sőt, én a gyereket is bevonnám, akár egy közös fogadóóra keretében ahol ott van a szülő, a tanár, a gyerek, mindenki elmondja mi a baja, mit vár el, mi nem tetszik. Nálunk minden fogadóóra így zajlik, a gyerek is hallja hogy mi az amivel a tanár vagy a szülő nem elégedett és normális kultúrált formában ő is elmondhatja hogy ő min szeretne változtatni. Sokkal eredményesebb (bár jóval energiaigényesebb) módszer mint intőket meg egyeseket irogatni.
Ezek alapján én lehet hogy azt kérném a tanártól, hogy üljünk le hármasban, a gyerekkel együtt és beszéljük át mi van a háttérben.
További ajánlott fórumok:
- Ti mit csinálnátok, ha kétes üzeneteket találnátok a párotok Facebook-ján?
- Mit csinálnátok azzal a személlyel, aki elrontja gyermeketek lakodalmát?
- Mit csinálnátok a helyemben? :S
- Ti mit csinálnátok ebben a helyzetben?
- Ti mit csinálnátok a helyemben? Voltatok már ilyen helyzetben? Szerelmes vagyok?
- Kamasz gyerekedet elengednéd a Sziget fesztiválra?