Ti mennyi pénzből éltek havonta és hogyan viselitek az esetleges pénzügyi nehézségeket? (beszélgetés)
Ha a gyerekkorodban ehhez voltál szokva, akkor nem kérdés.
:)
Ha nem jó talaj van az adott környéken (pl sima homok), akkor saját fúrott kút nélkül például egyáltalán nem éri meg. Akkor még a szántás, ganézás, stb tételekről és az időbeli energiáról nem is beszéltem.
A két dolog pedig saját kert kontra vackok nem feltétlen van úgy, ahogy mások is írták.
Köszi, ezen azért már gondolkoztam. Csak a teljes kiőrlésű lisztet is vagy megrendelem valahonnan, vagy hazacipelek hetente pár kilónyit...A túlsúlyom miatt szeretnék jobb kenyérféléket enni, és éppen a túlsúlyom miatt is van, hogy erősen csökkent a teherbírásom, a fizikai erőm. A fiam tudna segíteni, ő el bír egy-két havonta pár kiló lisztet hozni valahonnan. Lehet, hogy összeszedek egy sütőre valót, igazad lehet.
A faluban piac is csak dísznek van, nem árulnak semmit. A városi (fél óra busz) piac meg drága is, és az áru sem szép. Nem annyival jobb, mind amennyit a buszköltség és a cipekedés megérne.
Teljesen igazad van-nekem ugyan nincs kertem, de ha lenne sem termesztenék benne semmit, mert egyszerűen sajnálnám rá az energiát, plusz nem is tudom, hogy hogy kell.
Tudom, hogy ez sokak szemében szégyenletes, de vállalom.
Viszont megvannak a beszállítóim, így ők is jól járnak meg én is.
Sok más szempont is van. Egy kiló gyümölcsöt nem eszem meg egész évben sem. Lekvárt sem.
No néha sütibe megveszem, mert három üvegnyi fogy talán egy év alatt. No ezen azért gondolkodtam már, mert tényeg vacak a bolti. Nem telepítenék gyümölcsfát, de vagy három kiló kajszit vehettem volna talán valakitől.
Savanyúság egyáltalán nem fogy a férjem halála óta, paradicsomot pár darabot én eszem, de a fiam nem. Két évben egyszer ha csinálok paradicsomlevest, azért megint nem érné meg még a villany árát sem.
A krumlit úgy tudom, töltgetni vagy mit is kell, és permetezni a krumplibogár ellen. Én inkább megveszem a boltban, bocs!!! És ha 600 Ft/kg áron meg tudom venni hetente azt a kilónyi tisztított, darabolt zöldségfélét, akkor az elfér a mélyhűtőben, és nem kell bedugnom a fagyót. Nincs vetőmeg, locsolás, tisztítási veszteség. ja meg vetőmag ára.
Nagy családnál, több gyereknél megéri, de mindenkinek mások az étkezési és egyéb szokásai. Nekem nem érné meg csak azért fizetni a fagyasztó áramfogyasztását, hogy tele legyen. Nem elvből, hanem mert nem éri meg, ketten vagyunk a fiammal, és nem eszünk ilyesmit!!!
Krumplit még teherautóról sem veszek, mert nem tudom hol tárolni. Ahogyan befőttet sem tudnék hova tenni, pláne hogy nem is eszem. Nincsen fagymentes tásoló-helyiségem, azaz kamrám. (Nyilván lenne már ennyi idő elteltével, ha fontos lenne, de nem hiányzik.)
Biztosan más lenne az étkezésünk, ha a hagyományos falusi gazdálkodást szoktuk volna meg, de hát Bpestről költöztünk ide.
(Jó, hogy szóba került a savanyúság, alighanem ki kell dobnom, ami május óta a hűtőben van... még akkor vettem a férjemnek. Próbáltam megenni, de hát nem jut eszembe, és nem is esik annyira jól.)
Jóvanna....:D
Mi is voltunk nagyon pénz nélkül, de ha mire a vetemény kikelt volna, már adódott munkahely.
Én meg azt nem tudom megcsinálni, hogy a városban vásároljak be, mert nem bírok annyit elcipelni, hogy az útiköltséggel együtt is megérje.
Az itteni boltokban meg nincs választék, kenyér is csak fehér van. Örül az ember a jólétnek, de egyszerűen nem tudom a gluténmentes étrendet követni.
Én is itthon ülök, és nincs is rendes kapám. Van ilyen réteg is, na bumm!
Szó nélkül megveszem a boltban, ami kevés kell. Vagy a kenyeret is sütnöm kellene csupán azért, mert lehetséges?
Egyébként a pesti boltokhoz képest olcsóbbak a boltok, legalábbis itt nálunk. Innen szoktam küldeni a lányomnak a rizst, a kolbászt, a lisztet, de még a cukor is itt olcsóbb.
Mazsinka, nagyon szép emlékeid vannak. De fel tusod mérni, ennyi fajta gyümölcs, ennyi állat mekkora munkával jár? Nem lehet eljárni munkába tőle, azaz még az a kevés állami nyugdíj is még kevesebb lesz, azaz öregen is folytatnod kell e kert gondozását.
Nem volt ingyen az a hús sem, mert kertben tényleg nem terem meg az a takarmány, de kellenek oltások még a baromfinak is, vagy rengeteget kifizetsz gyógyszerekre, állatorovosra. Azt a sok fát is metszeni, gondozni, permetezni kell,akár hivatalos bolti szerekkel, akár bio levekkel. És a víz se mászik ki s kútból, nyiván villany szivattyú kellett hozzá....
És én is falun élek leköltözött városiként, és nincs kertem. Nem volt nagy a család a kezdet kezdetén sem, és nem is értettünk hozzá akkor sem. Mostanra még kevesebben vagyunk, már csak ketten a fiammal, de én nem fogok vacakolni vele.
Kezdem az őszi ásással. Aki nem gyerekkorában tanulta meg, az már sosem fogja, ez tuti. Utána a vetőmagok ára, a locsolás, gyomlálás, kapálás....és vagy tönkremegy az egész az időjárás miatt, vagy azzal szembesülsz, hogy unod a cukkinit enni minden nap, mert éppen az terem. Egyetlen bokorért meg minek kínlódni? Megveszem a boltban. Ami viszont valóban olcsóbb, mint a pesti boltok.
Mégis szeretek falun élni, mert a munkahelyemre sem utaztam többet, mint Pesten élve, és nyugalom és csend van, most már a levegő is jó (megszűnt a szeméttelep...). De nem mernék általánosítani ebben sem, mert mindenki más, és mindenki máshol szeret élni. Még akkor is, ha nem igazán célszerű mások szemében.
Nincs szükségem pénzügyi tanácsokra, ha pedig igen, akkor úgy ismerem magam, hogy képes vagyok priorizálni üzleti ügyekben, különbséget tudok tenni önjelölt brókerek és tényleges szakemberek között!
Köszönöm szépen, teljesen korrekt módon vetítetted le a véleményedet.
Én amióta keresőképes lettem, és össze tudtam szedni egy nagyobb összeget, módszeresen ingatlanba fektettem. És - lehetséges csak szerencsével - eddig nagyon jó hozama volt. Tudom és tudtam, hogy mibe és hol érdemes fektetni. Nyilván azért is sikerült profitot termelnem belőle, mert építési vállalkozás a családom egyik vezető profilja.
Hitelt soha nem vettem fel, mert bár soha nem vontam meg magamtól semmit, mégis sikerült felelős döntéssel jól forgatni a meglévőt. Hencegés és mások kioktatása nélkül! - félre ne értsd, ezt nem rád értettem, mert ahogy az első sorban rögzítettem volt; a te hozzászólásod nem csak a levegőbeszédről szólt és mások hülyének nézéséről! :)
Egyébként köszönöm a véleményed!
További ajánlott fórumok:
- A nehézségek ellenére is le lehet fogyni
- 17 hetes kismamák hogy vagytok? Hogy viselitek ezt a meleget? Picurka mocorog már?
- Hosszú téli esték.. Hogy viselitek ezt a téli depressziós időszakot?
- Nektek is nehézséget jelent reggelente a tükörbe nézni/kilépni az utcára?
- Végkép elkeseredve, avagy hogyan tovább a nehézségekből
- Mosási nehézségek...