Szocpol 2011-2012... Mit tudsz róla? (beszélgetés)
sziasztok!
az szocpolt 2012.ben /től/ új lakás vásárlására v építésére adják, gyermekszámtól ill. a lakás nagyságától, komfortfokozatától függően támogatják.
Feltétel, hogy legyen valamelyik szülőnek 180 nap munkaviszonya legalább, és ne legyen köztartozása.
bővebben és pontosan itt találjátok a feltételeket:
Ezt én sem értem, mert vannak párok, akik a már meglévő házra vesznek fel szocpolt, hogy kialakítsanak pl. egy gyerekszobát. Régebben legalábbis így volt, mondjuk néhány éve.
Na hátha lesznek itt nálunk okosabbak is.
Igen.
Meg közben arra is rájöttem, hogy nem is lenne elég a pénz, amit adnak. Egy emeletráépítés legalább 3-4 mio ft. Szóval a 1,5mio nagyon kevés lenne erre is.
Igen, nekünk van egy családi házunk (persze deviza hitelből...) és mivel öreg is meg kicsi is már a három gyerekkel, ezért gondolkodtam új építésűben. Persze előtte ezt el kell adnom.
De olvastam én is az emeletráépítést. Tényleg ebben az esetben sem lehet a nevemen ingatlan???
Akkor mire is építsek?
Ez érdekes.
Azért én ezen még gondolkozom, bár nem vagyok ráépítés párti. Hozzáépítésre nem ad, mert nálunk inkább az jönne szóba. A régi szocpolban adott arra is, ha hozzáépítettél legalább egy szobányit.
Igen, nevetséges az összeg, ami adható, de azért nem 800 ezer, hanem energiaszinttől függő, lehet akár 1.300 x 1,3 is az összeg pl. két gyermeknél.
Persze,ez megint csak annak segítség, akinek amúgy is sok pénze van, ez kétségtelen. Ha lenne használt lakásra, akkor segítség lenne.
Érdekesség lehet: tetőtér beépítésére és emeletráépítésre is adható. Persze, nem saját tetőtérre gondol,mert akkor már van lakóing.tulajdona az igénylőknek.
Ami lehetséges itt: megvásárolni a tetőteret pl. szülőtől(ha később ezt nem zárják ki), és annak beépítésére kérni építési engedélyt, amikor kész, társasházzá alakítani. Bonyolult, de lesz sok, aki kihasználja.
Amúgy megvan a rendelet, csomó feltétele van, többnyire ugyanaz, mint a régi szocpolnál.
Eltérések pl.:
- jövedelemigazolás
- köztartozásmentesség
- energiatanusítvány( a szocpol mértékét befolyásolja
- csak kettő, vagy annál több gyermekesek kaphatják
- lesz megelőlegezett is, de csak akkor jár, ha mindkét gyerek megszületik 8 év alatt, ha csak egy, akkor vissza kell fizetni kamatokkal
- adható az új ház építés és új vásárláson kívül tetőtérben és emeleten kialakított lakásépítésére is.
- piaci kamatozású hitelből is jóváírható utólag, de csak ha két gyermek születik .
Most így több eltérés nem jut eszembe...
Én itt találtam meg a konkrét rendeletet.
Szerintem nem olyan nagyon szigorúak a feltételek, az jött be hogy az egyik szülőnek 180 nap biztosítási idővel kell rendelkeznie, illetve nem lehet köztartozásuk.
A pénz viszont tényleg kevés. Nekünk 3 gyermekünk van és max. 2mio ft-ot kaphatunk, vagy még egy kicsit ha A+-os házat veszünk. Na most ez nálunk egy új ház esetében nagyon kevéske hozzájárulás...
Itt 25mio ft-nál kezdődnek a 4 szobás társasházi lakások...
(nem tudom, miért szakadt félbe) szóval:
mellesleg olyan kevés pénzt adnak olyan szigorú feltételekkel, h egyszerűen nem éri meg a fáradságot.
Na már ez is valami...
Köszi!
Én is írtam, hogy még nincs törvény, arra gondoltam konkrétként, hogy esetleg valaki tudja mikor jön ki a törvény maga...
Vagy pl. arra, hogy a gyed munkaviszonynak számít-e? Mert ugye 6 hónap munkaviszony kell, de én gyeden vagyok...
A férjem sajna 3 hétig munkanélküli volt.:(
További ajánlott fórumok:
- Hallottál már a tantráról? Mit tudsz róla?
- Havanna lakótelep! Mit tudsz róla? Éltél már ott? Mi a véleményed?
- Hólyagtükrözés! Tudsz róla valamit?
- Hogyan vetik terhelési próba alá az új hidakat? Tudsz róla valamit?
- Horvátország-Dugi Otok sziget.Mit tudsz róla?Nyaraltál már ott?
- 2015-ös szocpol igénylés, ki mit tud róla?