SZJA visszatérítés 2022. (beszélgetés)
Egyedülállóság emelt családi kizáró ok.
Valaki ez igaz?
Családi pótlékhoz van kötve.
Ma voltam a Navba.
5557. Sinya33 „De az egyedülálló csp üti az adókedvezményt.”
5558. Nofr77 „Nem, így neked nem jár! Miért járna, ha a hivatal szerint a feleséged egyedül neveli a gyereket? ……Amúgy miért kapja egyedülállóként?”
Van több speciális eset, amikor EGYÜTT ÉLŐ (házas)párok esetén is jogosult valamelyik fél egyedülállóknak járó családi pótlékra!! Nem azért mert csalni akarnak, hanem a Cst. 12. § (3) bekezdése alapján.
Lásd törvény: [link]
"12. § (3) A családi pótlék összegének megállapítása szempontjából egyedülállónak kell tekinteni azt a szülőt, gyámot is, aki saját maga, illetve akinek a házastársa, élettársa
a) köznevelési intézmény tanulója, felsőoktatási intézmény első oklevelet szerző hallgatója és jövedelme nincs,
b) vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül,
c) megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül és egyéb jövedelme nincs,
d) nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül, feltéve, ha nyugdíjának, ellátásának összege nem haladja meg az
öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és
egyéb jövedelme nincs,
e) időskorúak járadékában, rokkantsági járadékban, hadigondozási járadékban részesül, és egyéb jövedelme nincs, illetve az aktív korúak ellátására való jogosultságát megállapították,
f) a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és jövedelme nincs."
Gyet-ből nem vonnak szja-t, abból nem jár vissza.
És igen, ez adó visszatérítés, nem ajándék pénz. Aki fizetett adót, az visszakap belőle, aki nem, az nem.
Még egy kérdés😅 ha a dov.hu-n úgyan az a "státusza" a férjemének mint nekem ( én ma kaptam) akkor, elvileg megkapja holnap ?
Csak azért "fontos" a kérdés,mert ha NAVhoz kell menni akkor neki szabit kell kivenni,amit előre kell ugye jelezni.
További ajánlott fórumok:
- Kislányomnak IV-es fokú VUR-ja van, állandóan visszatérő húgyúti fertőzései.Van, aki hasonló "cipőben jár"?Beszélgessünk!
- Szja visszatérítést mikorra várhatom, mennyi ideje van az Apehnek visszautalni a pénzt?
- Valaki kapott már levelet a NAV-tól, SZJA visszatérítés ügyben?
- Kell-e adóbevallást készíteni SZJA visszatérítés esetén?
- 1000 Ft SZJA visszatérítést utaltak, van aki szintén így járt?
- Adóbevallás - SZJA visszatérítés