Szerintetek mikor aratják a tarhonyát? (tudásbázis)
Hát ez nekem túl bonyolult!
Volt egy olyan tervem, hogy beszövetkezek közétek a Tarhonyatermesztők Szövetségébe, be látom már, hogy nem nekem találták ki az ilyet! Hóágyúm sincs, pályázni se akarok, meg aztán reggel óta hiába várom, hogy valaki a tapasztaltabbak közül segítségemre siet pár kedves szóval, jótanáccsal.
Nah, mindegy, majd csak lesz valahogy, belevágok szólóban!
Épp most akartam szólni, hogy egy hét múlva aranytarhonyaszüret, de te frissebb voltál egy nappal :)
Most kivételesen lett is volna elég hó a térdig hóban szüreteléshez, erre most kezd olvadni... Mit gondolsz, hó helyett jég is jó?
Mikor kell a futótarhonyát elültetni?
Egyáltalán: honnan lehet tudni, hogy futó-e?
Bokorba ülteted-e, mint a babot, vagy rónára, mint a borsót, mákot stb.?
Sortávolság?
Milyen legyen a talaj?
Öntözése?
(Bocs a sok kérdésért, de kezdő vagyok... :-D)
Ugye nem tarhonya-közmunka pályázatos?
Mert azzal nem szetetnék hírből se......
Figyelem, közeleg az aranytarhonya aratás és vetés napja (február 13).
éve átálltam a tarhonya vető-aratógép használatára, így már nem nagy táblákon dolgozom, hanem 2 méter csíkokban van a forgó kialakítva. Azt vettem észre, hogy sokkal jobb a minőség, legalább is az értékesítési lehetőségem megnövekedett.
Előnye még a gép használatának az is, hogy kb 5-6 m3 hóval megoldható az egész művelet, amit a gép előállít önmagának, nem kell a hóágyukat használni.
Gondolom többen hozzájutottak már a vető-arató géphez, így könnyítve meg a tarhonya termesztést gépesítve.
úgy tudom, hogy most 50%-os érték kifizetésének vállalása esetén, már szállítják a gépet. az első 5 %-t kell befizetni a kasszánál, a másik 50 5-ot vissza nem térítendő támogatásként a Szövetség adja tagjainak.:-)
Mar alig varom a pirosra erett tarhonyat!
Mar lelkileg, keszulok az aratasra, es a markot verni, keveket rakni belole...
De nem fog az hullani nagyon a keve kotekor?
:D
Mert ugye vannak a családi vonalat vivők, meg az újítók....
Először én is bokorba vetettem, mint a babot.
Hát tudtam én, hogy palántázni kell?
Apró termés volt, de élmény volt betakarítani. :)
Ami jár a tagsággal, az jár még akkor is, ha soha sem használódik ki.
Látod se néznek, csak mennek a saját maguk feje után, mondván az Anyukájuk így termelte a tarhonyát akkor az jó is. persze, hogy jó, de azért a "változatosságról" se feledkezzünk meg. Mindig lehet új figurát, (jaj mit is beszélek), új fajtát, termelési módot kipróbálni, hátha az jobb.:-)
Nekem is írtad anno az automata ablaknyitogatót, meg a könyvet.
Elmerengtem csak no. :)
Egy kedves ismerősöm küldte Fogtőről (2016-02-11 22:11), mivel úgy érezte, hogy az Ő aranytarhonyája nagyon jó minőségű és azt kérte, hogy próbáljam igazolni egy év múlva, hogy így van.
Megtettem, elvetettem, hát majd február 13-án megkóstoljuk és véleményezzük. Egyáltalán nem baj, ha más termelők "fejlesztéseit" segítjük, hisz annál jobb minél többféle minőséget termelünk.:-)
Bizony ez a fajtájától függ. Van 1 nap alatt termőre forduló, de van (pl az aranytarhonya), annak bizony 365 nap kell. A tapasztalat alapján írtam már többször, hogy a minőség érdekében február 13-a az aratás és a vetés napja is. Figyelni kell arra, hogy 1 méteres hó, vagy 0,5 méteres hólében történjen mindkettő esemény. Természetesen itt is vetésforgót kell alkalmazni, a legjobb kijelölni két táblát, így az egyikben vetsz, a másikon aratsz. Amelyik táblán az aratás van, az 1 évig pihen, vagy esetleg más korán érő fajták termesztése lehet rajta. Egy biztos, hogy amelyikbe vetni kívánsz február 13-án, azt a táblát Luca naptól pihentetni kell!
De hát ezek ismert tények, majdnem mindegyik szakkönyvben le van írva, sőt mikor a tarhonyatermesztők klubjába léptél, két dolgot kaptál ingyen, az egyik a termeléssel kapcsolatos leírások, a másik az automata ablaknyitó, hogy bármikor lehessen hozzád küldeni akár mintát, akár valami közleményt anélkül, hogy ablakost kéne hívnod a betört ablakodhoz.:-)
Teljes tarhonya hianyban szenvedek!
Ures a hambarom!
Mar teljesen kisoportem az utolso szemet is!
Teljesen tarhonya hianyban szenvedek!
Ha ez igy fog folytatodni, tarhonya elvono kurara kell bejelentkeznem.
Igen sajnalatos esemeny.
Pedig mar a mutojasos tarhonyat is megennem... annyira a vegen jarok...
Nem lehetett tul jo az idei termes, mert meg harmadosnak sem kerestek senkit a betakaritasahoz, nem hogy felesnek...
Te jó ég!
Hát ez egy teljesen párhuzamos tarhonya világ? :D
Ó igen! Bár lassan itt az Adventi tarhonya.....
Imádom!
Belefőzöm a forralt borva, isteni pudling lesz belőle.
Van tarhonya mentőcsapat is?
További ajánlott fórumok:
- 160, -Ft=1 CHF Szerintetek lesz ebből valami? És mikor?
- Ettetek már rakott tarhonyát?
- Hogyan készíted a tarhonyát?
- Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell tarhonyát csinálni? Olyat szeretnék amilyen az éttermekben van, sötét barna.
- Hogy készítsem a - Virslis tarhonyát -?
- Rakott tarhonyát szeretnék csinálni, bele tehetem a tegnapról maradt pörköltet?