Szép magyar nyelvünk (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Szép magyar nyelvünk
És az első válasz: Nagyon jól :).
Azt hiszem, nem is kell kommentálni.
Én sem használom, de mondom, most több helyen olvastam mindkét verzióját. És olyan furcsa szó.
Melyikőtök a nyelvész/tanonc? (Bocs.)
Szia!
Ha már választani kell, akkor inkább a második, de valószínűleg egyiket sem használnám.
Szavazás: Mijen kedved van most?
Hát MOST már nem a legjobb.
Amúgy találkoztam már olyan nővel a fórumon, aki nem tűnt teljesen butának viszont konzekvensen MINDEN j-s/ly-os szóban csak j-t írt. Lehet, hogy szerinte sikkes. :)
Wer weiss.
A 318-asról nem tudok semmi okosat mondani.
Sziasztok,
eszembe jutott egy kérdés, hogy jó-e, azt majd Ti döntsétek el.
Mihelyt elmegyek...
Mihelyst elmegyek...
Éppen most olvasgattam a fórumokban ezeket.
Na, melyik tetszik jobban?
Szia!
Nem igazán értem, akkor most szerinted nem helyes? Mert ha a MHSZ írja, akkor nyilván az. Ettől függetlenül nekem sem tetszik és nem is fogom használni.
Szia,
nem teljesen emlékszem már, de nem ezt tanultuk a részleges és teljes hasonulásoknál?
Ezvel - ezzel, azval - azzal. És valószínűleg ebből fejlődött ki (vissza) az evvel-avval.
Valahogy ez rémlik nekem a távolból. (Régen volt már!)
Szia!
Nem jöttél még vissza? Érdekelne, mit szólnak a nyelvészek az eszek alakra. :P
Szia!
Köszi, akkor ez a hivatalos, de még mindig nem tetszik. :(
Sziasztok!
Arról kinek mi a véleménye, hogy nyelvtanilag helyes az azzal, ezzel mellett az avval, evvel is? Mert szerintem ez hibás, hogy nem a rag hasonul a szótőhöz, hanem a szótő a raghoz! Úgy hallottam, hogy ez már nem számít hibának magyar nyelvtanból. Miért? Mert sokan rászoktak erre?
Helló
2. :)
Szia!
Abban igazad van, hogy nem a kórház a bababarát és ne haragudj, nem akartam én beleszólni, csak feltűnt az a mondatod. Az viszont szerintem is érthető, hogy valaki szeretne kicsit tájékozódni a kórházról, mielőtt szülni (vagy műtétre stb.) megy oda.
És még egy pillanatra visszatérve a kérdésre. Nem a kórház bababarát (vagy nem), hanem az EMBER! Az orvos! A nővér, a bába és a többiek.
És mivel Te is, én is, ő is ember és ők, /mi/ szimpatizálnak egymással - vagy nem, nagyon nehéz ezt kimondani, hogy valami/valaki bababarát-e.
Egy rossz példával élve:
jó a lecsó? - finom, mert szeretem,
jó a lecsó? - rossz, mert utálom.
Evvel csak azt akartam jelezni, hogy egy adott dologhoz mindenki másképp áll hozzá és őhozzá is másképp állnak!
Bocsánat, ha zavarosra sikeredett.
Mert a kérdést furcsállottam. De - úgy tűnik - általánossá válnak az ilyesfajta kérdések is, meg az olyanok is, hogy "a babám lázas, mit tegyek vele"? Jóságos Isten, hát vidd el az orvoshoz!
Szóval, egyre több kérdést furcsállok, vagy egyre több buktat ki, de ezek szerint bennem van a hiba!
Szült már valaki a János korházban? Milyen volt a hozzá állásuk? Ember és Baba barát a korház?
Ezt most találtam itt, jobbra, mellettünk. Most eltekintve az alapvető helyesírási hibáktól, én a kérdésen buktam ki!
Ha már felmerül bennem a kérdés, hogy egy kórház nem ember- és bababarát, akkor miért kell odamennem? Nem választhatok másikat?
De már azon is elgondolkodtam, hogy ez a Gyakori kérdések.hu e-nem-e-valami-kamu-e? Tegnap ez a kérdés jött fel (nem tudom pontosan idézni!): ha a péniszemről leborotválom a szőrt, nagyon viszket. Mit tegyek?
Tudtam volna pár jó tanácsot adni, de visszatartottam magam.
Helyesírási hiba nem volt a kérdésben!
Mi van, széplányok?
Lusti-busti vagy munka? Netán nyaralás? Utazás vagy strand?
Mi meg itt árválkodunk?
Higgadj le!
Ez a mai időjárástól van. Ha mindenen így felidegesíted magad, akkor estére jól nézel ki!
Puszi.
Ma nagyon ingerlékeny vagyok.
Megláttam ezt a képaláírást: Szabina a táborba!
Basszus, ha már beszédben igénytelen legalább ne így írja ki! Nem lehet valaki ennyire paraszt!
Ez már tényleg dühít.
0. Emilía78 2008-07-04 08:31
Jakubcsek Gabriella 45 évesen babát vár. Te örülnél ha 45 évesen lennél babás?
Akkor reggel jól olvastam! Csak közben szóltak neki és kijavította!