Seherezádé - az új török sorozat (beszélgetés)
Szent Ég Lányok!!! Milyen szorgalmasak és kitartóak voltatok! Én hálás vagyok a sok szép idézetért! Én mostanság nem nagyon tudok ennyit foglalkozni e dologgal, de itt vagyok, olvaslak benneteket és mentem a "menthetőt" :)))
Üdv az újaknak!
Szép napot Mindenkinek!!!
Szép napot mindenkinek!
Nem is rossz ötlet az aranyköpések kigyűjtése. Ha jól emlékszem Peride nyanyának is volt pár beszólása, de szerintem itt Burhan bácsi viszi a prímet.
Szép és jó napot mindenkinek!
Ma végignézem, hogy melyik hiányzik még, de addig is van min "dolgoznotok". Én apránként terveztem adagolni, de Adélka megszánt benneteket, igy lett miben "turkálni". Eltart egy darabig, remélem addig is összetartja kis társaságunkat. Részemről tisztességtelen volna részt venni, de Nektek jó kutakodást kívánok.
Ha minden meglesz, mit találjunk ki??? Talán kezdjük el összegyűjteni a Peribének nevezett szipirtyó aranyköpéseit??? Nem kis feladat lenne az is!
"Így szóltam szívemhez: ne soká halogasd, ha öröm vár rád. Ébredj! Lesben áll a sorsod, s megadhatod árát. Ébredj! A boldogság virága álomba nem nyit virágot!"
"Minden reggel a felkelő Napot kérdezem, hogy vagy. Minden éjjel a cikázó villámot faggatom. Darabokra tört a szívem hiányodtól. Mi lehet páratlanabb a napnál, amikor találkozunk?"
"Igazat mondott a bölcs. A kedves olyan, akár a tűz. A hiánya szél, ami izzásban tartja a tüzet. A szívem hamuvá égett, de érted ég és a te hiányod, mint a sivatagi szél csak izzásban tartja, Sehrezat!"
"Mikor még nem volt semmi, a szerelem volt csak. S amikor már nem lesz semmi, a szerelem akkor is élni fog. A szerelem az első és az utolsó létező.Te a szerelem első jelét is megérted és tudod az utat lélektől-lélekig. Az ágyam, mely tövisből van, veled rózsává változik.A te szerelmed űzi el az aggodalmat és csal mosolyt az arcomra. Sehrezat! Tudnod kell, hogy te vagy létezésem értelme."
"Mit tehetnék,ha a szerelem szakadékba taszít? Ha elviselem a kedves hiányát,s türelemmel vagyok. A fájdalom, a bánat kerget engem a halálba.Ó, a bánat! Lelkemben nem maradt más, mint a szomorúság és a könnyek megállíthatatlan áradata. Kedvesem! Pillantásom nem talál téged, de mondd: szívedben él még a szerelem?"
"A boldogság, mint villám hasított az éjszakába.De a fény után az éjszaka csak sötétebb, nyomasztóbb és magányosabb lett. Az édes ital, melyet kedvesem adott, keserűvé, méreggé vált. Szívem többé nem lel nyugalmat. Meghalt a lelkem, mielőtt kedvesem újra láthattam volna.Meghalt a lelkem!"
"Meg se halld az irigyek szavát,mert a féltékenység felemészti szerelmedet. Mi lehetne szebb? Alkothatott-e szebbet a teremtő, mint két egymás karjába omló szerelmest? Nézd meg őket! Egymás karjaiban megtalálják a boldogságot. De ne feledd: az irigyek mindig árnyékként követik őket. Ha megpillantják, hogy két szerelmes szív egymásra lel, hideg vassal indulnak feldúlni boldogságukat!"
"Akik elítélnek, azok a véget érhetetlen örök szerelmem miatt szólnak meg engem. De mit tehetnék én, amikor a szívem sehol nem lel vigaszt? Hogy hallgattathatnám el? Talán parancsolhatok önmagamnak? Jaj,szívem! El tudod viselni, hogy nincs veled, kinek szép szeme a szerelem éltető forrása? El tudod viselni?"
"Szemhéjad, mint nárciszok szirmai. Mosolyod, akár a hajnal. Szemeidben a szerelem tüze ég és pillantásod lángra lobbant. Arcod a felkelő Hold mindent betöltő ezüstje. Ébenfekete hajad karcsú nyakadra omlik, mintha csak az éj sötétje borulna ránk. Ajkaid csábító vörös rubintként ragyognak. Sehrezat, kedvesem! Szépséged elvarázsol és megigéz engem. Bársonyos bőröd illatától édes a mennyország ezernyi varázslatos kertje.Sehrezat! Szerelmem! Az éj téged üdvözöl, s a Nap aranyló sugarai vakító fénnyel ragyogják be szerelmünket!"
"Mesélik, hogy egy réges-régi korban, egy távoli országban élt egy uralkodó, Sahseriar. A dicső király, égen s földön mindenek ura oly sok hamisságot látott, hogy már nem tudott hinni a nőknek. Minden éjjel, amikor az éj sötétjébe nézett, azt mondogatta: barátom, soha ne higgy a nőknek! Mind hamis ígérettel áltat. Sahseriar nagy haragjában minden éjjel más leányt vitt ágyába. Együtt háltak és másnap reggel leüttette a lány fejét. Mégnem egy nap vezíre okos, szépséges leánya Seherezádé jelent meg színe előtt. Másnap reggel ezt a leányt is meg akarta öletni, ám ekkor Seherezádé belekezdett az első mesébe. Abban a percben a dicső uralkodó belemerült a méznél is édesebb történetbe és Seherezádé éjfekete szemébe. A királyt ámulatba ejtették Seherezádé históriái. Csodálta milyen édesek, milyen varázslatosak ezek a történetek. Miután Seherezádé 1001 éjen át mesélt a királynak, Sahseriar azt mondta: Ó,Seherezádé! Szeretlek attól a pillanattól fogva, hogy megláttalak. Légy a feleségem, Seherezádé! Seherezádé és Sahseriar menyegzője 40 nap és 40 éjen át tartott. Három fiuk született és boldogan éltek, amíg meg nem haltak."
"Egyszer megkérdezték tőlem: mi a szerelem? Azt feleltem: a szerelem olyan, mint a sütemény. Olyan sütemény, amely egyszerre édes, mégis keserű. Keserű, ha többé nem remélhetem, hogy újra láthatom és édes, ha végre karomba zárhatom a kedvesem. Szavamat adtam! Mindent megteszek azért, hogy boldoggá tegyelek téged. Tanúja volt a csillagos éj, a csillagok, a fénylő Hold s az egész világ tanúsítja, hogy teljes szívemmel szeretlek téged!"
Ennyi van meg nekem, de nem biztos, hogy ez az összes. Jó keresgélést!:)
Ez nagyon könnyű lesz, de nekem ez az egyik legkedvesebb:
Sokat gondolkodtam mit adhatnék, de nincs az a drágakő, ami kifejezné érzéseimet, nincs az a szó ami elmondaná azt a borzalmas kínt, amit elszenvedek mert ekkora fájdalmat okoztam neked. Te a legszebb kincseket érdemled...Mindet. De most csak a gyerekkoromat tudom neked ajándékozni. "
(közben pedig észrevettem, hogy Marcsi0921 megelőzött az idézettel :((( )
Te vagy lelkem legszebb és legfájdalmasabb gondolata. Ahogy megpillantottam szépségedet, a szerelem átjárta a lelkem. A szívembe hatolt és soha nem múló érzésekkel töltötte be azt.
Megőrjít ez a tűz! Éget és felemészti a belsőmet. Tiéd a szívem és ha azt kérded: Királyom, fordulhatnék-e hozzád egy kívánsággal?
Azt felelném: Kívánj és megadom Neked! Az életemet is feláldoznám érted Seherezádé…az életem is!
15. rész, youtube-os darabolt változatban a 9:30-nál
Most elteszem magam, Ti is tegyétek ugyanezt!!
Szép Onuros éjszakát mindenkinek! Az idézetek holnap is várnak, úgyhogy most tessék pihenni!!!!
Talált, süllyed!!!
Vannak részek, amiket én is tudok fejből, hogy mi van benne, mert a sallangok nélkül már számtalanszor megnéztem.
Találtam még egy pár idézetet!
De most már nem mondom meg, hogy melyik részben van, csak begépelem nektek! :)
Ez hihetetlen, nem tudok meglenni nélküle, most épp maratont tartok,meglátom meddig bírom.
Fáj, mert nem mondhatom el, mi szívemet nyomja. Legjobb barátom kérdez, s nem nyílhatok meg előtte. Szívem szerelemmel teli, de szerelmem pillantásra sem méltat, mert megbántottam a nőt, akit szeretek. Mindenemet odaadnám, ha kitörölhetném annak a fekete éjszakának az emlékét.
11-ik rész 33:53 :)))))))))))
Nagyon jó, hogy előkerültek az idézetek! Bocsánat, nem akartam lelőni, hogy melyik részben vannak, de mivel az utolsó 20-25 részben vannak, gondoltam, hogy még elég friss! De a régebbieket meghagyom nektek, kutakodjatok csak. Nem akarom lelőni a poént, mert gmarta5 is sokat dolgozott vele, nem akartam belekontárkodni!
Köszönöm, hogy befogadtatok!:)
Én is elkezdtem kiírni a szép Onuros idézeteket, de gmarta5 megelőzött. Mivel még nincs meg az összes, én is hozzájárulok a gyűjteményhez!:)
"Ó szerelmes! Arra tekints,mi jót kaphatsz az élettől! Mert a világ marad, de az élet véges. Szeresd az életet, fogadd el, amit ad! A boldogság csak egy pillanat, hát ne várj! Ne feledd: az életben a szerelmen kívül nincs más! Ha nem vár szerelem, számodra nem marad más, csak az üresség és a magány." (Sehrezat monológja, 133.rész)
"A szerelem a létező legnagyobb boldogság és legnagyobb kín. Sehrezat az örök szerelmem! Ám ha ruhája megszorítja karcsú derekát, eszemet veszi a féltékenység. Az éjszaka fekete szárnyai puhán ölelik át a szerelmeseket, de nekem nem jut más, csak bánat és gyötrelem. Beteg vagyok! A vér nem folyik ereimben és erre nem lehet más gyógyír, csak kedvesem érintése. Ő az ezüstös fényű hajnal hírnöke! Nemes gyöngyszem, a csillagok aranya. Tündöklőn ragyogó vízcsepp, orcája akár két rózsa. Ajka égő rubint, az alkimista aranya. Szemhéja festve fedi a varázslatos, éjsötét, örök ámulatba ejtő szemeket!"(Onurunk monológja, 133.rész)
"Viruló rózsafa voltam. Ágaimra csalogány szállt s én megtanultam a dalát. Azt kérte tőlem: vidd el a sahnak a szerelem varázslatos hangját! Amikor az éjszaka lassan leengedte fekete függönyét s én belekezdtem volna, ajkamon elhalt a szó. Ó, balsors! Száraz ággá tettél engem! Elhervadt a szerelem rózsája. A csalogány már nem talál rám! A távolból csupán az elmúlás bús dalát hallhatom." (Sehrezat 147.rész)
"A szerencsétlen koldus minden reggel az álmaiban megélt palota árnyékában ébred. Én palotámban minden reggel egyre nyomorultabbul ébredek. Bénult a lelkem! A szívem, akár a vergődő madárka. Ó, balsors, kegyetlen sors! Az elválás tengerébe vetettél. Mély szakadékba, ahonnan számunkra többé nem vezet kiút. Mindennek vége! Ezután egyetlen szépséget láthat csupán a szemem: az éjszakát, mely feketébb Sehrezat hajánál!" (Onurunk, 147.rész)
"Haragod éles tőre megsebezte szívemet! Keserves kín járja át. De csak az tudja, milyen fájdalmas a szerelem, aki igazán szeret. Ó,kedvesem! Arcod hiába fedi kendő, nem rejtheted el önmagad! Mért rejtőzöl el mögé? A szerelem csodálatos dolog, lebbentsd fel fátyladat!" (Onurunk, 149.rész)
"Eljött a nap! Ó, szerelem a pokol tüzénél is forróbb lángra lobbantottad szívemet. De a napok végtelen éjszakába fordultak, s kihunyt a remény. Ó, szerelem béklyódba kötöttél! Örvendj! E maréknyi hamuvá porladt szívemben szerelemnek többé nincs hely! De ne feledd: a sors ezt nem hagyja büntetlenül! Amikor más karjában alszol el, lelkedet kínzó érzés járja át. A fájdalom, mit nekem okoztál, felemészti lényedet. Ó, szerelmem! Téged sem kímél, téged is meggyötör!"(Onurunk, 157.rész)
"Ó, szerelmem! Éjnél is feketébb szemed örökre rabul ejtett. Pillantásod, mint tüzes nyíl ejt fájó sebet, de teérted szívem elviseli ezt, mert ezerszer boldogabb, hogy szerelmed foglya lehet!" (Onurunk levele,157.rész)
A végső monológ (Nadide):
"Azt mesélik, hogy egy réges-régi korban élt egy uralkodó, Seriar király. Dicső király, égen s földön mindenek ura! Egy nap, amikor kíséretével váratlanul hazatért egy vadászatról, hitvesét összeölelkezve találta egy szolgával. Nem hitt a szemének! Azon nyomban megölte feleségét. Attól a naptól kezdve, amikor asszonyokra került a szó, azt vallotta: barátom, soha ne higgy a nőnek! Mind hamis ígérettel áltat. Seriar király váltig hitte, hogy minden nő hálátlan és hűtlen teremtés. Minden éjjel más lányt vitt ágyába. Együtt háltak és másnap reggel leüttette a lány fejét. Felgerjedt haragja az asszonyok ellen. Az anyák féltek, ha leánygyermek született. Egy nap a vezír lánya Seherezádé azt mondta, megmenti a szüzeket Seriar király éktelen haragjától. Könyörgött apjának, hogy őt küldje el a királyhoz aznap éjjel. Az apja beleegyezett. A vezír könnyáztatta szemmel kísérte lányát Seriar elé. Aznap éjjel Seherezádé ölelte a királyt. Aztán Seherezádé belekezdett az első mesébe. Amikor felvirradt a hajnal, a mese épp a legizgalmasabb résznél ért véget. A király kérte Seherezádét, hogy folytassa. Ő azt mondta: elfáradtam, hadd aludjak. Ha megengeded, hogy holnap folytassam, a következő mese sokkal izgalmasabb és kalandosabb lesz. A király megengedte. És Seherezádé álomba merült. A második éjszakán Seherezádé újabb varázslatos történetbe kezdett, de aznap ezt a történetet sem fejezte be. A király hallani akarta a mesék végét, így megkímélte Seherezádé életét. És a lány 1001 éjszakán át mesélt neki. Az 1001. éjszaka után Seriar király soha többé nem mondta, hogy a nők mind egyformák: csalfák, hűtlenek és hálátlanok. Feleségül vette Seherezádét! A históriákat, melyekkel Seherezádé elvarázsolta a királyt, úgy ismerjük: az 1001 éjszaka meséi."
Azt hiszem, most már minden szép idézet megvan.
Szép estét mindenkinek!:)
Te vagy lelkem legszebb és legfájdalmasabb gondolata. Ahogy megpillantottam szépségedet, a szerelem átjárta a lelkem. A szívembe hatolt és soha nem múló érzésekkel töltötte be azt.
Megőrjít ez a tűz! Éget és felemészti a belsőmet. Tiéd a szívem és ha azt kérded: Királyom, fordulhatnék-e hozzád egy kívánsággal?
Azt felelném: Kívánj és megadom Neked! Az életemet is feláldoznám érted Seherezádé…az életem is!
15-ik rész, 39:15-nél :)))
Ó, kedvesem! Ajkamat érintse a bor, mi ajkaid! Hangod örök ámulatba ejtsen, szívemben reményt ébresszen! Mert a te hangod szebben dalol, mint csalogányok minden éneke. Lelkemben boldogság gyúl, szerelmünk új hajnalra ébred.
65-ik rész, 19:27 :)))
Az epizódot kapásból tudtam, csak az időpontot kellett keresni :)))
Sziasztok,
Üdv. az újaknak és a régieknek is :))))
Megyek idézetet keresni, ez őrület :)))))))))
Itt a hatalmas lehetőség, előtted! Megígérem, hogy
minden nap beírok egyet-kettőt. De hogy mégse olyan könnyen szerezzétek meg, kérem az epizód számát és az elhangzás időpontját. Ha ezt kikutatjátok, biztos fogtok emlékezni, hol és mikor hangzott el.
Sziasztok!
Házi feladat második idézet:
Fáj, mert nem mondhatom el, mi szívemet nyomja. Legjobb barátom kérdez, s nem nyílhatok meg előtte. Szívem szerelemmel teli, de szerelmem pillantásra sem méltat, mert megbántottam a nőt, akit szeretek. Mindenemet odaadnám, ha kitörölhetném annak a fekete éjszakának az emlékét.
11.rész 00.34.15
Folyt. köv! A feladat ugyanaz, csak ügyesen, türelmesen!!!!
Rádöbbentem, hogy milyen kegyetlen voltam veled... bocsáss meg, mert megfeledkeztem arról, hogy milyen nehéz időket éltél át eddig. Elfeledkeztem arról, milyen gondoskodó vagy és mennyi szeretetet rejt a szíved. Azt kívánom, bár visszavonhatnám a szavakat, amikkel megbántottalak.
Az éj sötétje újra átjárja lelkemet. Nem hagytál mást nekem, csak bánatot és könnyeket. Szememre nem jön álom, felemészt a gondolat, hogy nem vagy itt velem. Boldogság! Felesküdtél és leszel már mindig ellenem? Miért engeded, hogy tőlem távol legyen szerelmem? A szív fájdalmát eltitkolni nem lehet. Holdsugár, te jól ismered kedvesem! Menj el hozzá, lopózz be hozzá az éjszaka csöndjében, s mond meg Neki: Seherezádé ébredj! Az álomban nem nyílik a boldogság virága….
Hali!
Eddig csak olvasgattam, de most rászántam magam a regisztrációra is. Jöttem haza és automatikusan kapcsoltam volna a tv-t, aztán rájöttem... hoppá, hát már vége. Hát... nem kicsit fog hiányozni.
Lenne egy kérdésem/kérésem is. Valakinek megvan az összes idézet leírva? Elkezdtem kiírogatni, de több mással együtt elveszett, mikor újra kellett formatálni a gépem (le kellett volna menteni, igen, megjártam). Valaki el tudja küldeni pm-ben őket? Megköszönném *_*