Segítsetek! Ellopták a bankkártyám adatait! Valaki járt már így? (beszélgetés)
Ott abban az esetben tényleg ennyi lett volna.
A pénztár magasabban volt mint ahol én álltam és a pénztárgép takarta az asztalt. Odaadtam a kártyát, de várni kellett mert a kollégája még nem fejezte be a tankolást. Ő letette az asztalra a kártyámat a pénztárgép elé és közben jegyzetelt.
Hogy nyomhatta vajon bele egy gyurmába, ha ott állsz és várod, hogy visszaadja?
Tényleg azt hiszed, hogy csak ennyi az egész? Hogy nem adod ki a kártyát a kezedből?
Látod, a kérdezőnek sem a kártyáját lopták el, csak az adatait. De valószínűleg nem egy pénztáros írta le.
Nem kell ellopni a kártyát csak felírni az adatait.
Egyébként már nem sok helyen kell kiadni a kártyát a kezemből. Régen a dombor nyomatost ha kiadtam a kezemből,megtehette a pénztáros, hogy belenyomta egy gyurmába, a többit meg feljegyezte vagy megjegyezte fejben.
A mostani kártyám már érintős, ezt biztonságosabbnak tartom.
Ha a kártyát legalább egy időre ellopják, igen, tudnak vele vásárolni.
De ha van SMS-értesítésed, akkor már az első vásárlás után letiltod a kártyádat és jelented a visszaélést.
Azért nem jó a dombornyomott kártya (kivéve, ha sokat használod külföldön) mert drága a pótlása.
Egyébként a bankkártyát valami belső zsebben érdemes tartani. Nem pénztárcában és nem is az iratokkal együtt.
Hogy klónozzák a kártyát?
Az én esetemben például nem lett volna szükség semmi furfangra, csak egyszerűen leírja a kártya adatait, kiadja egy külföldi vagy akár hazai ismerősének és online nyugodtan vásárolhat vele.
Igen, de ez nem a fogyasztók által választható. Én csak örülök, ha ezzel a rendszerrel fizet a bankom.
Sokan megspórolják az SMS-értesítések árát, pedig ha tankolni is szokott valaki, akkor az esetleg nem ártana. Általában innen klónoznak kártyát, vagy ATM-ből.
ban kártyával kapcsolatban de ez nem abc benzinkút ATM jogosulatlan használatra megoldás.
ez inkább a internetes vásárlásokra!
a történet a én pozitív élményem egy webshop vásárlás tapasztalat.
a vásárlás menete a megszokót pl... kártya szám és a hátulján lévő 3 jegyű szám, ez a alap eset.
na de nálam ez 2 műveleten kívül plusz egy van ,
ami a 2 művelet után meg kel adnom a én általam megadót jelszót amit a ban kártya kiadó biztosítja ezt a plusz védelmet.
ez még biztonságossá teszi a online felületen lévő vásárlást.
Sajnos találtam ellenkező értelmű cikket is.
ttps://homar.blog.hu/2012/12/05/elloptak_felmilliot_a_szamlajarol_az_axa_bank_nem_fizet
Azért pár aktuális jogszabály sem ártana, és esetleg ha megnézed a szerződésed, meg a bankod honlapját is az Általános Szerződési feltételekről.
Másolom a cikket, mert nem tudom linkelni.
"Ellopták a pénzét a bankkártyáról? Így szerezheti vissza
2016. július 7. 11:38
Ma már szinte mindenkinek van bankkártyája, amit abban a biztos tudatban használ, hogy a pénze biztonságban van. Ám mi van akkor, ha megszerzik a kártyaadatokat, s ellopják róla a pénzt? Megtagadhatja-e a bank a kártérítést? Most megtudhatja.
Nem egyedi eset ma már Magyarországon sem, hogy támadás éri az ügyfél bankkártyáját, s eltűnik róla a pénz. Számos ilyen bejelentés érkezik évente a jegybankhoz is. Az egyik legutóbbi esetben például a bank észlelte a támadást az egyik ügyfele bankkártyája kapcsán. A pénzintézet haladéktalanul letiltotta a bankkártyát, s telefonon értesítette az ügyfelét, aki épp külföldön tartózkodott, ahol egyébként nem használta a plasztikját, mert készpénzt vitt magával. Amikor az ügyfél hazaért, közölte vele a bank, hogy az ellopott pénzére keresztet vethet, ők nem fizetik vissza.
Sőt, még hálás is lehet nekik az ügyfél, mert voltak olyan „jó fejek”, hogy letiltották a kártyát a további pénzlopást megakadályozandó. Arról is tájékoztatták az ügyfelet, hogy a támadás Madridból érkezett - ahol a kártyabirtokos sosem járt -, s újabban a benzinkutak kapcsán tártak fel visszaéléseket, azoknál az ügyfeleknél, akik bankkártyával fizettek, ugyanis egyik-másik terminálon klónozták a kártyákat.
A bankkártyák – amelynek tulajdonosa bank, a használója az ügyfél - lecsapolása kapcsán kérdéseinkre a Magyra Nemzeti Bank (MNB) adott választ. Közölték, a bank nem bújhat ki ilyen egyszerű magyarázattal a kártérítés elől, ugyanis a 2009. évi LXXXV. törvény 44. és 45. paragrafusa rendelkezik a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról. E szerint „a jóvá nem hagyott fizetési művelet teljesítése esetén a pénzforgalmi szolgáltató (a bank –a szerk.) haladéktalanul köteles megtéríteni a fizető fél részére a fizetési művelet összegét. Továbbá köteles a fizetési számla esetében a megterhelés előtti állapotot helyreállítani, és megtéríteni a fizető fél kárát.”
Bejelentési kötelezettség
A jogszabály szerint a kártyabirtokos köteles haladéktalanul bejelenteni a kártyakibocsátó banknak, ha a kártyáját ellopták, elveszette, az akaratán kívül bármely módon kikerül ellenőrzése alól, a kártya használatához szükséges azonosító kód vagy más azonosító adat jogosulatlan személy tudomására jutott (Figyelem! Jogosulatlan használatnak minősül az is, ha PIN-kódját akár hozzátartozóinak, barátainak elárulja!), illetve a bankszámláján jogosulatlan vagy jóvá nem hagyott műveletet végeztek.
A kártyakibocsátó banknak kötelessége, hogy biztosítson olyan távközlési lehetőséget, amelyen a fenti esetekben az ügyfél bármikor bejelentést tehet. Ám fontos tudni, hogy a bejelentést nem csak a kártyabirtokos teheti meg.
A kárviselés szabályai
A bejelentés megtételét megelőzően bekövetkezett, az elektronikus fizetési eszköz elvesztéséből, ellopásából, elrablásából vagy jogosulatlan használatából eredő kárt a kártya tulajdonosa viseli, maximum negyvenötezer forint értékben. Ez alól kivétel, ha a kár a kártyatulajdonos szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása miatt következett be vagy azt csalárd módon eljárva okozta. Ugyanakkor nem terheli felelősség a kártyatulajdonost abban az esetben, ha a kárt olyan személyre szabott eljárással - például hamisított bankkártyával - okozták, amely információtechnológiai eszköz vagy távközlési eszköz használatával történt. Továbbá, ha a készpénz-helyettesítő fizetési eszközt személyes biztonsági elemek – például PIN-kód – nélkül használtak. Valamint abban az esetben, ha a pénzforgalmi szolgáltató a biztonságos bankkártya-használattal kapcsolatos kötelezettségének nem tett eleget.
A jogszabály tisztázza azt is, hogy a „bekövetkezett kár” alatt olyan, az ügyfél által jóvá nem hagyott fizetési műveleteket kell érteni, amelyek ellopott bankkártyával történtek, vagy a kártya jogosulatlan használatából származtak.
Egy másik tanács
Ha a bankkártya-forgalmon kimutatható egy gyanús fizetés – a konkrét esetben a benzinkút -, akkor a szolgáltató működési helye szerint illetékes rendőrségen ismeretlen tettes ellen kell feljelentést tenni lopás gyanúja miatt. Természetesen a konkrét szolgáltató(k) címét megadva. A klónozott terminálokra így könnyebben csaphat le a hatóság.
Hunyor Erna Szofia"
Igen, sokan nem kérnek SMS-értesítést.
Pedig megéri az a darabonkénti 20-30 Ft, és az a havi kis alapdíj.
Egyértelmű, azonnal online le kell tiltani, új kártyát csináltatni.
További ajánlott fórumok:
- Közös bankkártya
- Regisztrált valaki olyan oldalra ahol online filmeket lehet nézni, de kérik a bankkártya számot és azt ígérik, hogy nem kerül semmibe?
- Melyik bank küldi ki postán a bankkártyát?
- Lejárt/elveszett bankkártya helyett igényelhetek újat költségek nélkül?
- Anyám kérdezi, hogy az OTP-s bankkártya baleset biztosítását visszafizetik-e, ha tavaly felmondta a szerződést és most járt le a hónapban?
- Tankolás bankkártyával fizetve... járt már így valaki?