Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Református keresztelőre készülünk. Mi kell hozzá, hol kell intézni, mi a menete, és mennyibe kerül mindez? fórum

Református keresztelőre készülünk. Mi kell hozzá, hol kell intézni, mi a menete, és mennyibe kerül mindez? (tudásbázis kérdés)


2015. okt. 24. 18:29
Nálunk a férfiszekció első sorában ültek a keresztgyerekek meghivottai, nagyszülük, stb, az úrasztalával szembe a keresztgyerek, a k. szülők és az apák, anyák.
16. fehérke111 (válaszként erre: 15. - Fehérke111)
2015. okt. 24. 18:25

Így jár, aki figyelmetlen! :-))) Lassan már a keresztelendő érettségijére készülnek, mi meg itt csak úgy ontjuk a tanácsokat :-)))

Ez már ezeréves fórum :-)))

2015. okt. 24. 18:23

Csatlakozom Guruljkához, így van: Úrasztala, lelkész vagy tiszteletes, (reformátusnál nő is lehet tiszteletes) nem misére hanem istentiszteletre megyünk. Nem térdelünk, nem vetünk keresztet. (Enyhén szólva is mulatságos volt, amikor az egyik katolikus ismerősünk, mielőtt helyet foglalt, térdet hajtott és keresztet vetett - csak éppen mindkét templomnak más a berendezése, így aztán ezt nem az oltárral szemben tette szegénykém, (mivel az nincs is) hanem a férfiak padsorával szemben.)

Érdemes figyelni az adott templomhoz tartozó gyülekezeti szokásokra: ahol jobban ragaszkodnak a hagyományokhoz, ott a férfiak és a nők a templom két külön részén lévő padsorokban foglalnak helyet, az első sorban ülnek a presbiterek.

Úrasztala díszítést is tényleg érdemes megbeszélni, ott azért figyelembe kell venni a tiszteletes "helyigényét" is, szívesen veszi-e a nagyobb, terjedelmesebb díszítést, vagy inkább valami kisebbet, ami az ünnepi alkalmat így is kihangsúlyozza.

Voltam már nagyobb településen református keresztelőn, és nagyon meglepett, hogy tetszés szerint ültek férfiak-nők vegyesen, és ami még meglepőbb volt, hogy istentisztelet közben ki-be járkáltak, senki nem zavartatta magát (láthatóan a tiszteletes sem, tehát ott nyilván megszokott dolog volt). Én nem vagyok vallásos, és tényleg csak az ilyen családi alkalmakkor megyek el a templomba, de ez zavaró volt, valahol talán tiszteletlenség is a többiekkel szemben.

Ha istentisztelet keretében lesz a keresztelő, akkor azt úgyis el fogják mondani, hogy a szertartás elején vagy végén lesz - általában a végén szokták, és akkor viszik csak be a babát a keresztszülők.

Huhh, ez hosszú lett, bocs. Végülis mindenképpen ott helyben, a templomban kell érdeklődni, nyilván vannak helyi szokások is. Rokonotok nincs az ottani gyülekezetben, aki konkrétan tudna segíteni?

2015. okt. 23. 19:52

A férjem görögkeleti, a keresztanya jehova Tanuja volt.- nem volt a pap különösebben elragadtatva -Amikor bementem intézni, az ottlevő pap felajánlotta, hogy majd ő megkereszteli a fiamat, örültem, mert Ő volt, aki apukámat eltemette. Később - 12 év múlva nála konfirmált a fiam

Két könyvet kellett kiolvasni és a Hiszekegyet megtanulni.

Templom és az Úr asztala feldiszitését megoldották, volt, pénzt annyit fizettem, amennyit akartam - na de fizettük az egyházadót, elvileg ezért volt ingyenes. Fiam két éves korában 1993-ben volt, azt hiszem 5.000 Ft-t adtam a templomnak ( és kaptam róla elismervényt is )


Pár év mulva én voltam keresztanya, a keresztfiam anyjának lövése nem volt a Hiszekegyről.

Nálunk nem is volt keresztapa, ahol én vagyok a K. anya, ott sem.

13. Guruljka (válaszként erre: 2. - Bobimami)
2014. máj. 26. 21:55

A reformátusoknál nem tisztelendő van, hanem lelkész vagy tiszteletes.

Nincs oltár. Úrasztala van.

Az Úrasztalán esetleg egy csokor fehér virág van. Hogy azt ki hozza, nem tudom, mert az a gyülekezeten is múlik.


[link]


De tényleg jobb a templomban megérdeklődni, mint itt a más felekezethez tartozók tippelését olvasni. Akár még telefonon is kaphatsz felvilágosítást szerintem.

2010. jún. 27. 18:01
Mi is készülünk keresztelőre nemsokára, csak éppen evangélikusra. Nem áll távol a reformátustól szerintem, már ami kell hozzá. Nálunk az fontos, hogy a keresztszülő meg legyen keresztelve. Be kell vinni az igazolást erről a tényről a templomba. Időpontot kell egyeztetni és kész. Adományként lehet fizetni érte, annyit amennyit gondolunk, vagy amennyit meg tudunk engedni magunknak. A keresztszülők a lányomék lesznek (a barátjával) és átvállalták ezt a költséget. Szerintem kb. 10 ezer bőven megfelel.
11. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 10. - A5f2072932)
2010. jún. 27. 13:59
Hát sajna pedig kell fizetni mindenhol. Egyházi adónak hívják...A történelmi egyházaknál. A többit nem ismerem. Ott lehet, hogy akkor nem kell fizetni, mert ott a szülők igencsak zsebbenyúlósan adakoznak havonta. :)
2010. jún. 27. 13:45
Ha mindenképpen meg szeretnéd kereszteltetni a gyereket pici korában, amikor Ő még nem tud felelősen dönteni, sem hinni, ami egyébként alapfeltétele a keresztelkedésnek, akkor jó ha tudod, hogy a keresztelő az egyetlen szertartás amiért sehol, semmit nem kell fizetni. Ahol pénzt várnak el, oda én biztosan nem mennék..de ez csak egy magánvélemény...
2010. jún. 19. 19:41
abba a templomba szokták a közös gyereket keresztelni ahol az esküvő is volt
8. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 7. - Molyka)
2010. jún. 19. 16:46
:)
7. Molyka (válaszként erre: 6. - 57aa4ea1e8)
2010. jún. 19. 16:44
Akkor jó. :)
6. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 5. - Molyka)
2010. jún. 19. 16:40
sztem egy tizes az okés már nekik. én tuti nem adnék többet.
5. Molyka (válaszként erre: 4. - 57aa4ea1e8)
2010. jún. 19. 16:38
Okés. De mire gondoljak? :) Ez olyan, mint a dokinak annyit ad az ember, amit gondol... mondta a doki (szerencsére nem nekem) hogy egy szimpla kis beavatkozásért, ami 3 perc se 50-70 ezer Ft szokott kapni.
4. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 3. - Molyka)
2010. jún. 19. 16:33
sztem mindegy... egyházi adót fognak fizettetni veled, ami annyi, amennyit gondolsz :) ne gondolj nagyon keveset, mert ferdén fognak rád nézni.
3. Molyka (válaszként erre: 2. - Bobimami)
2010. jún. 19. 16:20
Jó, viszünk. :) De mindegy hogy melyik templomba megyünk, kit választunk, stb?
2010. jún. 19. 16:18
be kell menni a református templomba,és ott a tisztelendő ,mindent elmond.....amit nem::::azt,hogy illik pár szál fehér virágot vinni a templomba,,az oltárra....
2010. jún. 19. 16:15
Református keresztelőre készülünk. Mi kell hozzá, hol kell intézni, mi a menete, és mennyibe kerül mindez?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook