Pilates eredmények (beszélgetés)
Ja! Kifelejtettem, hogy anno a legjobb jógaoktatót találtam meg véletlenül, és remekül lélegzett az egész csoport. :D Ez még ma is megmaradt, csak picit kell figyelnem rá.
A Pilates videókban tetszik pl. a kicsit befelé fordított lábtartás. Jó ötlet arra, hogy feszes legyen a lábizomzat az emelgetések alatt is. A kihívásos videók érdekesek is,de én ezt a pocsék hangminőséget nem bírom hallgatni.
Egyébként nem tudom, melyik volt előbb, de (én vén vagyok) már Jane Fonda is elmagyarázta az aerobic-ban, hogy a hasat kicsit behúzva, feszesen kell tartani mindenfajta edzés közben. A feneket is kicsit behúzva. Különben nem hatékony az edzés.
A jógaoktatást is eléggé elvitték gimnasztika irányba némelyek, holott az aztán hagyományosan az a fajta mozgás, amiben nem szabad kényszernek lennie.
Igen, arra kell koncentrálni. A mi aerobic edzőnk ezt az izomcsoportot PC izomnak nevezi. Sokat tornáztatja, mert ha ezek nem feszesek, akkor a hasi szerveinket nincs ami tartsa. Igen, ez valahol intim torna is. A mi edzőnk erre külön szán edzésenként 5-10 percet és az egyik legfontosabb izomnak tartja, mert szerinte így nem lesz méh süllyedésünk, stb. Szinte minden gyakorlatnál szokta mondani, hogy a PC izmokat feszítsük meg és azt is mondja, hogy mikor lazítsunk.
Szerintem a pilates nagyon jó torna, de itt is a rendszeresség a lényeg, és nagyon kell figyelni a mozdulatokra. Én a gerincproblémásoknak a fekvős gyakorlatokat ajánlom. Jártam pilatesre, de abba kellett hagynom, mert nem bírta a gerincem. Az ottani edző/oktató nagyon szépen megcsinálta a gyakorlatokat, de soha senkit nem javított ki és olyan gyakorlatokat csináltatott, amit egy haladónak is nehéz szabályosan megcsinálni. Így maradtam az itthoni pilatesnél....
:) Köszönöm a hozzászólásod! Úgy látom nagyjából egy cipőben járunk. Sok sikert a formálódáshoz!
Nálam is megvan az első eredmény: a masszőröm, aki gyógytornász is, azt mondja jobb állapotban van a hátam. Sőt, a hasamon is látok változást.
Nem magát az elvet, hanem az elnevezést mondtam marketingnek :)
Simonfi Ági leírása:
"S hogy pontosan mely izmaid is alkotják erőközpontod?
Összes hasizmod: egyenes, külső+belső ferdék, de a legfontosabb és más hasizom erősítő gyakorlatok által teljesen elhanyagolt terület, a legbelső-legmélyebb izomréteg, a haránt hasizom - pedig ettől lesz igazán szép, feszes a hasizmod...
Az ágyéki gerincszakasz mély hátizmai (leginkább a sokbahasadt izom - bocsika, hátha gyógytornász is olvassa a cikket :-))
Farizmaid (leginkább a nagy farizom) úgyszintén
Kiegészülve alulról a medencealapi záróizmokkal (vagyis tulajdonképpen Pilates órán - ha jól csinálod - intimtornázol is :-)), felülről pedig a rekeszizommal."
Na, az biztos, hogy mindennek a tartása tőlem még távol van.
Azt hiszem pont a te egyik máshol pilates témában tett hozzászólásod alapján a köldök körüli, ágyéki részre koncentrálok.
Simonfi kicsit az a suttogós gyógytornász-stílus.
:D
A németeknél meg hadarnak és csipognak, de keresek még.
Egyenlőre örülök, hogy olyasmit mozgok, amit élvezek. Később - ha a hátam rendbe jön - csinálom a dinamikusabb gyakorlatsorokat.
Nekem egyenlőre az is nehézséget okoz, hogy csigolyáról-csigolyára emelkedjek fel vagy ereszkedjek vissza, mindezt lassan, erőközpontot tartva stb. :))) Mint mondtam nincs kondim ehhez.
Nem a pilatesszel szeretnék fogyni, hanem kardiózom mellette és diétával. A pilatesszel csak a hátam szeretném rendbe hozni és a szülés utáni alakom formálni (visszanyerni a szülés előtti alakom?).
A diéta nem megy valami jól, de igyekszem odafigyelni.
Én valamikor aktívan jógáztam, légzésre mozgunk a hatha jógában is, de itt az elején az a hanyatt fekvésben mocorgás engem is meglepett.
No újra utánanézek ennek a Pilatesnek, pedig idegenkedem tőle.
Én jó pár évvel ezelőtt egy 35 perces kezdő pilates tornát csináltam. Én mindig sportolok, és ennek ellenére kellett 2 hónap, hogy végig tudjam csinálni a gyakorlatokat az instrukciók alapján (mozdulat, levegővétel, kifújás, stb.).
Eredmény kb. 3 hónap után látszott. Átformált egy kicsit.
A 15 kg-ot mozgással nem fogod tudni leadni, csak úgy, ha kevesebbet eszel, illet e megválogatod a kajákat.
Jelenleg Nagy Bernadett kezdő óráját csinálom:
A videók eltérő minőségűek. Ha tudsz angolul akkor sokkal nagyobb választékot kapsz bármilyen mozgásformából (amire csak vágysz), kiváló hangminőség mellett.
Nonono, arra élből képtelen vagyok, nem az én világom a tánc.
Én az otthoni edzések miatt nézegetek, keresek újabbakat, de a youtube-s Kiss Zsuzsi-anyagoknak a hangja is nagyon rossz minőség. Legalább is amit eddig találtam.
Nem unalmas, mindenkinek más jön be...Egyenlőre egész jól eltereli a figyelmem, hogy egyáltalán (!) végre tudjam hajtani a gyakorlatokat.
Egy rosz gerinc mellett el sem tudnám képzelni mondjuk a kevésbé unalmas zumbát.