Paleolit életmód-avagy az étrend és a testi-lelki egészség kapcsolata (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Paleolit életmód-avagy az étrend és a testi-lelki egészség kapcsolata
Szerintem nagyon sok cég profitál belőle, még az enyém is, de nem azért csinálom, hanem veszett nagy hitem van benne. Már rég alulról szagolnám, ha akkor nem ugrottam volna ki a hagyományos táplálkozásból. És az orvosok még asszisztáltak volna hozzá. Nem tudom, mi került volna a boncolási papíromra, totál kész volt a testem, jártányi erőm sem volt. Én ezért csinálom, ezért támogatom, és talán ezért vagyunk néhányan olyan véresszájúak a témával.
Rám a család a hátam mőgött azt mondja, bolond vagyok, de egyikőjük sem volt ott segíteni, mikor nem tudtam dolgozni, már csont és bőr voltam, leállt az emésztésem, én nem is tudom, hogy sakkoztam ezt ki, isteni szerencsém volt, hogy volt még időm a kizárásos diétára.
És egyszer csak pár hét alatt rendben mentek a dolgaim.
Eritrit nekem nem megy, vagyis már nem merem megpróbálni sem, mert a "nyírfacukor" kegyetlenül elintézett a múltkor.
Meg még a normál kajákra is sajnálom az időt, nem még csokikat készítsek. Lehet, lustaság... :) Bár egész nap lobog a hajam, meg nem állok, de hát néha egy kis bűn az én kényserszigorú paleom mellett?! Feloldozom magam! :)
De olyan aranyos vagy, hogy törődsz velem!
Köszönöm! :)
Értem már a hasonlatot.:)
AlBundy-t mint karaktert kedvelem, a sorozatot is. Én magam nem vagyok cipőűrus..:)
az én lányom született eszkimó :DDD
gyümölcsöt, zöldséget 9 hónapos koráig fogadott el, mert akkor bevezettük a húst.
onnantól csak húst evett, tojást, levessel turmixolva.
később, az oviban elromlott, minden marhaságot megkóstolt, de szigorúan gyümölcs és zöldségmenteset.
suliban kezdett hízni, amikor mindenki péksütiket hozott be, csokikat, kólát.
tavaly kezdett paleozni ő is, 17 kilot fogyott, imádja a húsokat, kevés keménysajt, tojás, némi jégsaláta, és házicsoki, házijégkrém.
mi is igyekszünk semmi készítményt nem enni.
mi is főzünk, mi is fűszerezünk, és semmi bajunk a sóval.
édes tündérem :D
nem kell lemondani a marcipános csokiról!
darált eritrit, és darált mandula = marcipán :D
kakaó, eritrit, kókuszkrém = csokiöntet
hűtő, és nyami :D:D:D
nem régiben csináltam csülkös "bablevest".
párom szerint nagyon finom volt, csak kicsit kevesellte a babot. mondtam neki, tán azért, mert egyáltalán nem is volt benne :D
lenmagliszttel sűrítettem, minden más a hagyományos. csipetkét szezám lisztből csináltam :D
"Nálam a "mindennapi kenyerünk" egyenlő a mindennapi étellel, ezt nem szó szerint kell érteni."
Ehhez annyira nem értek azért, mert nem vagyok teológus, és ezt inkább a Szendi kapcsán írtam, hogy p.lógusként miért képzeli azt, hogy ha ő lepocskondiázza vkinek a hitét/szokásait, az majd tárt karokkal fogadja?
Amúgy vki lentebb említette a Waldorf-ovit, ahol az egészséges életmódra is nevelnek. Ez így van, viszont ott gabonákat is esznek, kedden van az árpanap, szerdán a zab, ha jól emlékszem van kemence, sütnek kenyeret, pogácsát, persze van friss gyümölcs-zöldség stb.
Vmi olyan elmélet van a W. mögött, hogy a gabona embernek való táplálék, meg a kenyér mind a négy elemet tartalmazza, tűz-víz-levegő-föld, szal kicsit ezoterikus az egész, de azért elgondolkodtató. Mi van, ha fejlődik az ember evolúciósan, és nem kell mindig az őskori étrenden élnünk szigorúan?
A pajzsmirigy alulműködésemre elő is írta a lowcarb-ot az endokrinológus, és bár az utóbbi időben kilengtem, most azért újra próbálkozom.
Sajnálom, ha úgy tűnik, hogy én semmit nem hiszek el a Szendinek/paleósoknak, mert sztem nem erről van szó. De ha én az egészséges vegyes étrendben hiszek, azzal kizárom magam egy paleo társaságból? Jó ez így szerintetek?
nem tudhatom, valóban.
de láthatom.
tele a kórház alig 40 éves emberekkel, akiknek cukorbajuk, IR, érelmeszesedésük, agyvérzésük, stb. miatt le kell vágni 10-20 cm-t lábaikból, karjaikból. évente jönnek megint vágatni valamelyik végtagjukból.
"Az a baj, hogy szerintetek a beszélgetni az kételkedni és kötekedni mindenáron. Amikor már az is baj, hogy miért paleo a neve ennek az egésznek, akkor régen rossz."
A paleo név nekem is kicsit marketingszagú, de ettől még jó ötlet elképzelni hogyan éltek az őseink. Logikus, hogy azt kell enni, ami a környezetünkben is megtalálható.
Ezt Buksicicának is írom: A paleonak köszönhető, hogy a húsevést "divatba" hozta, ez jó. Én a vega mozgalommal nem tudtam teljesen azonosulni, de annak is voltak hasznos hozadékai. Most a paleoval vagyok így, tetszik, de nem tudok abban hinni, hogy a gabona minden rossznak az okozója. Azt elhiszem, hogy nem kenyéren-tésztán kell élni, de azt, hogy egy szelet kenyér vagy egy marék barna rizs mindenkinek annyit ártana, hogy be kéne tiltani, ezt nem tudom elképzelni.
nagyon szeretem a kakaót, és 1 év paleozás mellett sem szeretnék lemondni a házilag készült csokoládéjaimról. nincs is miért lemondni, csupa paleos alapanyagok használok, nem is hízlal :D
jégkrémeket is készítek, tavaly szaloncukrot is csináltam.
nem hogy nem drágább, de szerintem olcsóbban jövök ki, mint régen.
nem költök tejre, túróra, tejfölre, joghurtokra, kefírre, tejporra, tejszínre, fagylaltra, jégkrémre, felvágottakra, szalámikra, kolbászokra, lisztre, kenyérre, péksüteményekre, tésztákra, rízsre, olajokra, krumplira, babokra, lencsére, sárgaborsóra, lázcsillapító-, fájdalomcsillapítógyógyszerre, torokcukorkákra, antibiotikumra, papírzsebkendőre, orrcseppekre, allergiagyógyszerekre, szörpökre, üdítőkre, cukorra, csokolédéra, cukorkákra, leveskockákra, levesporokra, félkész-, és készételekre. nem rendelek házhoz pizzát, kínait, hamburgert, colával.
rengeteg pénzem marad egészséges dolgokra.
egyébként, ha havonta sütök sütit maglisztekből, akkor se drága :D
pl. kókuszreszelékből vízzel turmixolva remek kókusztejet tudok készíteni. szűrés után a visszamaradó lisztből remek süti készül.
ugyanígy készül a manadulatej is, és a leszűrés után maradó mandula is remek sütialap.
rizsa31
Kezdjük előlről! Mit szeretnél tudni? Ma már lehet nem válaszolok, mert már 10-kor le szerettem volna feküdni, hogy korán kelhessek, mint egy kedves paleós társam, aki átszokott erre családostul, most már meg nem mondom mért, de paleóval összefügg.
Még annyi, hogy megnéztem pár beírásodat - amikre schilladora - reagált, és ott említed a hagyományokat, meg a kenyér szó jelentőségét.
Nálam a "mindennapi kenyerünk" egyenlő a mindennapi étellel, ezt nem szó szerint kell érteni.
Apu cukros volt, annak jó kis szövődményeivel, a nővére Altzheimeres (Szendi tanulmányai szerint 3. típusú cukorbetegség), nekem van már PM alulműködés. Én a paleóval így hirtelen a teljesség igénye nélkül, a bypassműtétet, lábszárfekélyt és altzheimer lehetőségét szeretném lecsökkenteni a PM problémát esetleg javítani, hagyomány ide vagy oda.
Ha jól emlékszem, nálad más fórumokban azt olvastam,hogy olvastad a zöld könyvet, és PM problémád is van. Nem 100 %, de most már nem nézek utána. Téged nem győzött meg a könyv, engem, minket igen, s már tapasztalatunk is van.
Ez nem allja meg a helyet, az azsiai nok teljesen mas boradottsagokkal rendelkeznek, mint mi. Nekik nehezebben gyogyul a boruk, mint a mienk, viszont lassabban oregszik, nezz utana.
Sajnos mar nem emlekszem, hol olvastam.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly februárban elkezdtem nagyjából 160 gr-os CH diétát tartani, és valamikor áprilisban megvettem az első könyvet, mikor férjemre várakoztam egy L,,riben.
Van egy feljegyzésem május elejéről, hogy 70 kg, s kb innen datálom a paleot. Összel már 64 voltam, talán évvégén 60.
Jelenleg zéró rendszeres sport, néha egy nagyobb tekerés 70-100 km, télen síelés. És hát lenne itt egy szobabicikli is, de nem fűlik hozzá a fogam. Viszont az elején, meg még azért most is, sokat gyalogoltam.
:DDD
Nagyon helyes!
" uram bocsá' - vitatkozni, megbeszélni, meggyőzni is lehet! - ez viszi előbbre a tudományt és a társadalmat is."
Így van, beszélgetni kéne erről, de ez itt tökéletes patthelyzet. Mit lehet ilyenkor tenni?
További ajánlott fórumok:
- Milyen tapasztalatok vannak a Clostilbegyt nevű tablettával kapcsolatban?
- Kérdések és válaszok a 90 napossal kapcsolatban
- ÉGVILÁG... minden, ami csillagászattal kapcsolatos
- Időjárassal kapcsolatos szavak
- Honlap működésével kapcsolatos információk
- Mik a tapasztalatok a juharszirupos diétával kapcsolatban?