Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)
De igen.
Hány gyerek (és hány anya) halt vajon bele a szülési komplikációkba, illetve azok utóhatásaiba?
Nem ítélkezem.
Annyit mondtam, hogy az otthonszülés, mint olyan, kimeríti az ésszerűtlen kockázatvállalás fogalmát.
Ne nézzük a másikat hülyének, de ne is játsszunk valaki más életével, egészségével.
Nincs olyan orvos, aki előre ki merné jelenteni, hogy "márpedig ez a szülés komplikációmentes lesz", innentől pedig a "ha nincs orvosi ellenjavallata az otthonszülésnek" kitétel értelmezhetetlen számomra.
A kockázat növelése egy ésszerű határig elfogadható.
Példa: motorozni is veszélyes, mégis sokan csinálják. De nem bukósisak nélkül, mert az már túl magas kockázat lenne.
Aki nem klinikán szül szintén növeli a kockázatot.
Ha nincs orvosi ellenjavallata az otthonszülésnek dönthessen a nő, hogy mit választ. Ne nézzük már a másikat hülyének.
Mint írtam, minden szülésben van kockázat, de nem muszáj erre még rá is erősíteni. Aki otthon szül, ezt teszi, az ésszerű kockázatnál sokkal többet vállal, szinte kihívja maga ellen a sorsot.
Ebben egyetértünk. A császár a legbiztonságosabb, úgy a baba, mint az anya szempontjából.
Minden kórházban?
Akkor aki nem klinikán szül felelőtlen? Ugyanis ha baj van, a legtöbb kórházból tovább kell szállítani az anyát és a gyereket is, ha baj van.
Egyébként én, ha még egyszer szülnék csakis császárral.
Nincs olyan, hogy "normális" szülés. Minden eset más és más, előfordul, hogy minden a létező legjobban indul, aztán mégis vészhelyzet áll elő. És a kórházban ott van a szakmai segítség, az infrastruktúra, az eszközök, minden egy karnyújtásnyira. Míg otthon... mire kiér a mentő, esetleg már nincs kit menteni.
A kórházi szülésnél is előfordulhatnak fatális esetek, de nem kell feleslegesen növelni a kockázatot.
Nézzen utána? Hol nézzen utána?
És mi a normális otthon szülés?
Amiről utólag kiderül, hogy komplikáció mentes volt, mindenki szerencséjére?..
Mert előre egyetlen szülésről sem lehet ezt állítani!
Ha meg a kórházi szülésre vezethető vissza, akkor azt tiltsuk be, ugye? Csak, mert így igazságos.
Ilyen alapon tiltsuk be a gépkocsikat is.Hány gyerek hal meg miattuk?
Nézz utána, a normális otthonszülés nem veszélyesebb, mint a kórházi. Természetesen nem a Geréb féle, veszélyeztetett terhes ikerszülésre gondolok. És nem, nem kell mentő a ház elé, mielőtt ezt hozod fel.
Bárkinek joga van a saját életével jatszadozni.
De a gyermeke életével nincs joga senkinek.
Engem sem.
Nincs...
...az...
...a pénz!!!
Nah, az ördög ügyvédje...
Én erre azt mondom, hogy ha csak egyetlen egy olyan eset előfordul, ahol akár az anya, akár a gyermek életét veszti, vagy maradandó károsodást szenved, és ez egyértelműen visszavezethető az otthonszülésre, addig ezt , úgy, ahogy van, be kell tiltani.