Otthon sütöd a kenyered? Te hogyan csinálod, beszéljük meg! (beszélgetés)
Szerencsém van az üsttel, mert még régen beleragadt a lapát és azóta sem jön ki. Volt nálam egy kölcsön kenyérsütőgép és akkor tapasztaltam mekkora gond, ha a lapát kivehető. Mindig bennemarad a kenyérben és kiszedhetetlen.
Emlékszem, a második kenyérsütővel jártam úgy, hogy bennemaradt a lapát, majd mint maradékot kidobta valaki...lapáttal együtt :).
Nem, baja nem lett...megjavult! :)
Eddig én is kézzel mostam, de miután elromlott, gondoltam vesztenivalóm már nincs. És bejött!
Jaj, ne is mondd :( Az elsőnek beesett a teteje, gondolom sok volt a folyadék...pedig előírászserűen tettem bele. Majd jött egy következő próba, kevesebb tejjel...majdnem tökéletes lett a teteje, de sajnos nem lett foszlós. Igaz, nem saját géppel sütöttem, a mamámé volt nálam kölcsönben, s betettem a kalácsot az övébe, amig az enyémben a kenyér sült. Na, ez így jó bonyolultra sikerült :)
A lényeg, hogy nem lett az az igazi kalácsíze....nekem mindig ez a gondom. Valahogy olyan, mint egy édes kenyér. Nem tudom mit kéne változtatni, hogy ne cukros kenyér érzetem legyen, amikor eszem.
Köszi az érdeklődést! Nincs valami ötleted?
Hát,nincs is annál jobb,mint mikor friss kenyér illatra ébred az ember.Még a kedved is jobb,nem?
Én egy közepes méretű városban lakom,de szerintem nem drágább,ha otthon sütöm,és mindig friss. :-))
Szia!
Sajnálom, hogy meguntad, én nagyon szeretem mikor reggel a friss kenyér illatára ébredek és ilyenkor teljesen mindegy, hogy mennyi a sütési idő.
Bár ezek szerint akkor nem kell főzni sem ,mert egyes kifőzdéknél olcsón lehet menüt kapniés legalább nem kell mellette állni!
Egyébként, nem tudom te hol laksz, de én egy kis faluban és nem állíthatom, hogy nagy a választék és olcsó is, így marad az "időigényes" sütögetés.
Édesre tettem, de elgondolkoztam mielőtt benyomtam.
Tizenéve vettem az első kenyérsütőgépet, aminek sajnos leégett a burkolata, de nagyon szuper kenyeret sütött...amúgy :). Azon próbáltam kalácsot sütni és sima programra tettem be...fantasztikus lesz, mint a briós, olyan könnyű tészta...azóta sem ettem olyat, egyik sem sikerült úgy, hiába van meg a recept. Azóta ez a 7. kenyérsütőm és visszasírom az elsőt!
Most találtam rá a fórumra, nem olvastam végig.
Régebben én is otthon sütöttem, de meguntam:(
Mire elkészült (órák kérdése) átszaladtam a boltba friss kenyérért:) Egész finomakat lehet már kapni, főleg a maszek pékségekben (Széchenyi, Boro ahová szoktam járni, de több féle is van felénk) és szerintem olcsóbb, mintha sütném. A hozzávalók, az én időm, az áram...igaz tudom mi van benne, de nem találtam még semmi olyat boltiban, hogy gondolkodjak rajta:D
Sziasztok!
Nekünk is ez lett az első gépünkkel, de még nem vittük el javíttatni. Mondjuk csak a szimeringgel van baj.
Húh, én ennyire nem vagyok profi :) Gondolom szimeringnek hívják, mert nem a lapát :) de így legalább lesz egy új üstöm is, mert a régi kicsit már viseltes. Igen, megkérdeztem, 3.600,-az ára.
Köszi, ha meglesz, folytatom a sütögetést :)
Szia!
A bodzát még nem próbáltam.A gépednek a szimeringje vagy a lapátja ment tönkre.Csak az árak miatt.1 lapát olyan 5-600 Ft,viszont a szimering egy kisit drágább.Nekem 3000 Ft-ba került,de azt hiszem megérte.
Sok sikert.Üdv Nyáriné
Nagyon köszönöm! :)
Vajon a bodza lekvárt is elkészíthetném vele?
Közben tönkrement a kenyérsütőm tekerő része az üstben, be kell szereznem egy újat, addig szünetel a "pékség" nálam. Pedig a család is már kezdte elfogadni!
LEKVÁR RECEPT:
* -Bármilyen gyümölcs (eper,sárgabarack,őszibarack,szilva,stb)
* -1 zacskó 2:1 ben cukrot 1250 gr megtisztított gyümölcsönként,
* én ezt szoktam hozzá használni(ebben már benne van a cukor is és minden).
* Előző este a megtisztított gyümölcsöt a cukorral összekeverem és merülő mixerrel összetöröm,folcpakkal letakarva hűtőbe teszem.
* Másnap,addigra jól összeérik 900 gr-onként a gépüstjébe teszem, citromléből kb 3 kupaknyit öntök még bele,mindig minden egyes főzésnél.(ettől zselésebb lesz és nem folyik annyira)A "jam" programon ami 1óra 20 perc elindítom.Amikor már az utolsó 5-6 percnél tart kicsi lábosba 2 kisebb lekváros üveget vízbe téve a gázon melegíteni kezdek.Mire felforr a víz addigra a gép is leáll.Forrón beletöltöm és késhegynyi nátrium benzonátot(tartósítót) szórók a tetejére,majd folpack és a kupakot rázárni.Olyan 5-10 percig forralom majd száraz dunsztba teszem.Ezt addig csinálom amíg van elkészített massza.Nem baj ha nem 1 nap alatt van meg,csak akkor hűtőbe kell tenni az előkészített masszát.A lekvár azonnal is fogyasztható,természetesen akkor semmi tartósító nem kell rá és hűtőben 1 hétig is eláll.
* A főzések között nem mosom el az üstöt csak amikor kész.Forró vízzel áztatni kell egy kicsit,de mivel teflonos ezért könnyen lejön.A gépet ha össze is csapja a végén mosószeres ruhával áttörölve könnyen lejön,de ez nem annyira vészes.Esetleg a gőz miatt víz csepegés lehet a végén,de ez sem gond.Nem kell megijedni,mert a lapátok kilátszanak.Az én gépembe 1300 gr kenyeret lehet sütni,de ezt a receptet az előző gépemhez adták,ami azt hiszem 1000 gr-os volt.Már 5 éve csinálom és még van most is az elsőkből,de nem romlott meg egy sem.
Az idén már epret is tettünk és most sárgabarackot is.Viszont tavaly szilvát ami a szinte kemény volt és csúnya,de isteni finom lett.
Szia!
Egy kicsit mindig késésben vagyok,de írom a kuglóf receptet:
-300 ml tej
-1 egész tojás
-500 gr liszt
-1/2 csg száraz élesztő
-1 csg vaníliás cukor
-2 nagy mérő cukor (kb 2 evőkanál)
-csipet só
-10 dkg margarin
Az üstebe ebben a sorrendben és a dagasztási programot kell elindítani.(dough)Ha szereted a mazsolát vagy a szárított gyümölcsöt benne,akkor 1 pohárba(kb 2 dl)háromnegyedéig tölteni és meleg vizet ráengedni,hogy teljesen ellepje.Ezt érdemes már akkor megcsinálni amikor a gépet elindítottad.A tésztába csak miután megkelesztetted utána kell rátenni.
Amikor lejárt a kuglófformát ki kell vajazni,de lehet zsírozni is,hogy jobban kijöjjön amikor kész.Bele kell a tésztát igazgatni,nem lesz folyós ezért könnyen formálható.A beáztatott szárított gyümölcsöt lecsepegtetés után rá kell szórni és bele nyomkodni a tésztába.A formába tett tésztát még kb 1 órán át letakarva pihentetjük.A sütőt előmelegíteni elektromos sütőben 200 fokon készre sütni(gáz sütőbe közepes fokozaton).Amikor a teteje egy kicsit megbarnult akkor zsírpapírral letakarni és úgy sütni tovább.Kb 20-30 perc alatt készre sül. Én úgy szoktam megnézni,hogy jó e,hogy az illata finom kiveszem és ha a tetejét óvatosan megütögetve szépen kong biztos jó.Tányérra borítom kicsit várok és leveszem a formát róla.Ha esetleg nem sült meg visszalehet tenni a formába és vissza a sütőbe.A szárított gyümölcs helyett lehet darabos csokit is bele tenni úgyis nagyon finom.
Remélem sikeres lesz.
További ajánlott fórumok:
- Szeretők egymás közt, beszéljük meg problémáinkat! (csak olyanoknak, akik nem ítélik el a szeretőket!)
- Konfliktusrendező fórum - avagy beszéljük meg ITT!
- Celeb vagyok, ments ki innen! 2014- Beszéljük meg!
- Napi dolgok - beszéljük ki
- Apa külföldön a család meg itt...gyertek beszéljük ki, mi fáj...
- Hajfestés otthon-Te hogyan csinálod?