Otthon sütöd a kenyered? Te hogyan csinálod, beszéljük meg! (beszélgetős fórum)
:)))
Érdekes!
Olvastam egy érdekességet a neten:
Tilos a kenyérsütés az úgynevezett „asszonynapokon” – Kisasszony, Nagyboldogasszony –, a Boldogasszony minden más ünnepén (Sarlós, Havas, Gyümölcsoltó stb.), továbbá nagypénteken, bővedestén (karácsonyestén), Pál-, Márk-, Antal- és Mihály-napon, vasár- és ünnepnapon, valamint búzavetés idején, mert a búza üszögös lesz. A büntetés testi (a dagasztó asszony keze kisebesedik), vagy a kenyeret sújtja: véres, nyúlós, keletlen lesz, kővé válik, lapos marad. E tilalmakkal egyidejűleg megjelenik a lepénykenyér sütésének előírása, gyakran bizonyos „áldozati” jelleggel. Luca napján például a kenyérsütési tilalom kiegészül azzal a hittel, hogy aznap lepénykenyeret kell sütni; Luca ezt éjfélkor elviszi, illetve megbünteti a tilalom ellen vétőket.
Sziasztok!
Megvettem életem első kenyérsütőgépét!
Most próbálom ki,már sül benne az első kalács.A szomszéd csajtól kaptam egy receptet,kiváncsi vagyok,mi lesz belőle?!
Aztán majd jön sorban a többi recept kipróbálása is!
Nekem ez a két recept a kedvencem, mert jól variálhatóak:)
3 LISZTES KENYÉR
325 ml víz,
200 g finomliszt,
200 g rétesliszt,
200 g egyéb liszt (rozs, graham, stb.),
1 nagy mérőkanál cukor,
2 kis mérőkanál só,
20 g élesztő.
Ha nem akarsz bele "egyéb" lisztet tenni, tegyél helyette még 200 g finomlisztet.
Persze a kész kenyér minőségét tényleg nagyon befolyásolja az élesztő és a lisztek milyensége.
A kenyér teteje nálunk is egy kicsit mindig sápadt. Talán itt is írta valaki régebben, hogy sütés közben letakarja a gépet egy konyharuhával, úgy jobban megsül a teteje is.
Soklisztes kenyér:
összesen 60 dkg szárazanyag,
ebből 30 dkg BL 80-as liszt,
a többi (2-3 evőkanalanként) a következők voltak: hajdinaliszt, zabkorpa, szójaliszt, burgonyapehely, Graham liszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, fehér tönkölybúzaliszt, rozsliszt, búzacsíra.
4 dl folyadék (fele kefír, fele víz),
2 dkg margarin,
1,5 kk só,
1,5 kk cukor,
1 púpos kk sikér,
késhegynyi aszkorbinsav,
1/4 élesztő.
Kefír helyett csináltam már joghurttal és aludt tejjel is és sikerült!
Saját tapasztalat, hogyha nem instant élesztőt használsz külön célszerű felfuttatni és gyors programon is jó lesz:)
Örülök, hogy megoldódott a gond :)
Friss élesztőt használtál? Szárítottnál nálam nem szokott gond lenni a szavatosság.
Köszi mindenkinek a segítséget!
Képzeljétek, megtaláltam a bűnöst. Az élesztő szavatossági ideje lejárt július végén. Már minden oké a kenyérrel, de tegnap a nagy sietségben elfelejtettem beállítani a kenyérhéjárnyalatot, így automatikusan a legvilágosabbal sütötte...elég sápadtka lett, de isteni finom!
Köszi még 1x!
Még nincs egy éves, és elég jó márka...most már elbizonytalanodtam...a bontott élesztőt kiöntöttem, a lisztet majd panírozáshoz elhasználom...bontok újat mindkettőből.
Ha elromlott a gép, nagyon morci leszek!:)
A recept:
1 nagy hátsó sertéscsülök, vagy házi sonka, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, néhány szem feketebors, 3 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 7 dl víz.
A csülköt/sonkát előző este beáztatjuk. Másnap a levét leöntjük, és bő vízben feltesszük főni. A hagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a csülökhöz adjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és a csülök főzőlevébe tesszük a babérlevéllel és néhány szem fekete borssal együtt. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a csontjáról könnyedén lefejthető. Kivesszük a levéből, lecsepegtetjük, kicsontozzuk, lehetőleg úgy, hogy minél jobban egészben maradjon. Alaposan kihűtjük.
Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és pár kávéskanál lisztet, majd jól összekeverjük. Hozzáöntünk 4 dl langyos vizet, és elkeverjük. Langyos helyen 2 óráig kelni hagyjuk.
A lisztet átszitáljuk egy mély tálba, hozzáadjuk a megkelt kovászt, 1 teáskanál sót és 3 dl langyos vizet. Az egészet jól kidagasztjuk, amíg a tészta szép fényes felületű lesz. Letakarva langyos helyen megint 2 óráig kelesztjük. A tésztát egy kicsit átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Ráhelyezzük a csülköt/sonkát, befedjük a tésztával úgy, hogy minden oldalára jusson. Összenyomkodjuk a széleit. Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával, és hagyjuk egy kicsit száradni, amíg a tojás megdermed. Langyos helyen hagyjuk kelni. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütő 2. fokozat). A kenyeret villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben a gőz el tudjon távozni. Kb. 50 percig sütjük, amíg szép arany barna lesz.
Én már csináltam.:) De valamit elszúrhattam...nem lett az igazi.
Sonkával (húsvéti, házi) csináltam, ehhez kenyértésztát dagasztottam és beletekertem a kinyújtott tésztába a husit. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem, oliva olajjal kentem meg a tetejét és lehet, hogy túl hirtelen sütöttem, mert nagyon száraz lett a tészta. Az íze viszont nagyon ott volt!:)
Örülök neki.
Jó sütögetést én is ma azt csinálom a család óhaja a kalács.:-)
Szia!
Ma mgcsináltam a te receptedet, és fincsi lett! :) Holnap kipróbálom a másikat is! :)
bevált,és össze is keverte,az élesztő is felfutott. :-(
Na,mindegy,majd holnap újra sütök.
További ajánlott fórumok:
- Szeretők egymás közt, beszéljük meg problémáinkat! (csak olyanoknak, akik nem ítélik el a szeretőket!)
- Konfliktusrendező fórum - avagy beszéljük meg ITT!
- Celeb vagyok, ments ki innen! 2014- Beszéljük meg!
- Napi dolgok - beszéljük ki
- Apa külföldön a család meg itt...gyertek beszéljük ki, mi fáj...
- Hajfestés otthon-Te hogyan csinálod?