Osteoporosis (csontritkulás) (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Osteoporosis (csontritkulás)
Én nem vagyok érintett, de Anyukám igen. Ne várd meg az első csigolya összeroppanást!
Sajnos aki érintett ebben a betegségben, addig nem érzi... Pokoli fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár. Az ajánlott hatóanyag csodát tesz, örülj neki, hogy az értékeid miatt már felírható. Anyukámnak semmi mellékhatása nincs. Nem tudod megakadályozni, hogy tovább romoljanak az értékeid, ez már az a szint. Bármilyen hihetetlen, ez egy rohadt betegség és a gyógyszer elutasítása (erre a hatóanyagra gondolok) a betegség romlásával jár.
Szia! A lumbális gerincrész gyengesége napi tíz perc célzott tornával szépen megerősíthető. A youtube-on Béres Alexandránál ingyenesen találod ezeket, hátizom illetve mélyizom torna néven.
Ezek a bajok legtöbbször a gyenge izomzat miatt alakulnak ki, ami súlyos okozója és súlyosbítója a csontritkulásnak is, nem csak az isiásznak, sérveknek, porckorongbajoknak stb.
A jó hír, hogy napról napra tehetsz ellene és pár hónap alatt rengeteget javíthatsz az állapotodon. Javasolt után a jóga is, valamint a súlyzós edzések. Ez alatt az egy-két kilós kézisúlyzóval, célzottan végzett gyakorlatok értendők. Napi fél óra is rengeteget használ, a lényeg, hogy ikatasd be minden nap! Mellé sok-sok tempós séta, éppen csak annyira, hogy picit megemelkedjen a pulzus és picit lihegj.
Fél év múlva magadra sem fogsz ismerni.
Remélem, olvastátok a cikekket, melyek tudományos lapokban jelentek meg és a legújabb kutatásokat tartalmazzák a témában! A jó hír az, hogy életmóddal visszafordítható, sőt, sokaknál gyógyítható is a csontritkulás. Igen, azon is múlik, mit esztek, de a legfontosabb az erősítő típusú testedzés. Az elmélete az dióhéjban, hogy minél nagyobb az izomzat, annál jobban feszíti a csontokat, hiszen az izmok a csontokra tapadnak. Így a test kénytelen sűríteni a csontot az állandó feszítés miatt.
Természetesen nem a krónikusan szélsőséges esetekre gondolok. Olvassatok utána, rengeteg magyar nyelvű lap is személézte ezeket az elmúlt hetekben.
A rossz hír, hogy a házimunka nem számít erősítő edzésnek.
Mindig variálok.
Tudod, készítem a növényi tejeket. Remélem már te is!
A reggeli növényi tejembe teszek chia magot, gyorsan összeturmixolom és úgy jóllakok mint a duda. Ha olyan tejet készítek aminek van szűrleménye ahoz teszek egy kis kókuszolajat hogy formába tudjon dermedni, ha mák vagy szezám akkor pici mézet is. Ez megy a hűtőbe szívecsés bonbonformába nyomkodva és rájárok.
Nekem vannak könyveim is a témáról, hallgatok videókat is, itt a neten olvasgatok is.Elkezdtem kiírni egy füzetbe a fontos infókat, hogy ne kelljen mindig keresgélni itt-ott. Pl.Ca- tartalmú élelmiszerek, mellé írva, melyikben mennyi van.
Vegyél mákot, szezámmagot ! Majd leírjuk, - gondolom, Judit is, mi hogyan használjuk.
Majd írok " 55Judit"- nak, hogy jöjjön ide kicsit a fórumra, mert tőle már tanultam ezt-azt !
A youtube-on vannak videói Bokor Katalinnak. Hallgasd őt is ! Az ő nevét már több évtizede ismerem, mert régen megvettem a " Táplálékod legyen gyógyítód !" c.könyvét, el is olvastam. Nagyon tanulságos a sorsa, és hogy idős létére nem szed gyógyszereket! Róla is olvass ! Tőle tudom, hogy muszáj szedni a K2- vitamint ! Ő nagyon megjárta régen, amiért nem szedte.
Nekem is írt fel a reumatológus heti 30000 NE D3- vitamint. Ezt kevésnek tartom, én napi 8000 NE- t szedek. Igaz, megmérettem a laborvizsgálatkor a D- vitaminszint emelt, ami kicsit lejjebb volt az ajánlott legalacsonyabb értéknél, mert csak 75 fölött jó. Neked is ajánlom, hogy méresd meg ! Nálunk ez 6000 Ft- ba került 2 éve. Nekem nem írtak fel K2- vitamint, ezt magamtól szedem. Azt mondta a reumatológus, hogy továbbképzésen azt mondták, nem kell szedni. Akkor ő ne szedje ! Mondtam neki, hogy kell, mert különben a kalcium lerakódik az erekben is, és jön az érelmeszesedés a következményeivel együtt.
Olvasgasd Szendi Gábor írásait, hírleveleit, rengeteg információt találsz mindenről !
Én olyan kollagént szedek, amiben halkollagén is van ( Kollagén l + ll.)
Semmi bajod nem lesz 2 szemtől !Ne rettegj, mert a stressz többet árt !
Voltál laborbizsgálaton ? Én igen, és csináltattam D- vitaminszint mérést. Kiderült, hogy alacsonyabb nálam, mint kellene. Azóta megemeltem a D- vitamin adagomat ( természetesen K2- vitaminnal szedem !). Én is citrokalciumot szedek, 100 mg-os tablettát napi 1 db-ot.
Olvasgasd Szendi Gábort, ő erröl is és sok mindenről ír, a csontritkulásról is, a biszfoszfonátokról is, és ezer más dologról !
Engem is érdekelni szokott más témában is hogy kinek mi válik be, sőt mielőtt kipróbálnék valamit, felkutatok sok véleményt is a termékről. De ez is lehet csalóka, mert egyikünk érzi a hatását másikunk nem, annak függvényében hogy milyen a szervezetünk. Pl. hiába szeded a D3 vitamint nyakló nélkül mert azt mondom hogy nekem segít több téren is, ha nincs a te szervezetedben a hasznosulásához elég magnézium és K2 vitamin, a te szervezeted nem fogja hasznosítani.
Itt is az van hogy én leírtam régen is hogy miket alkalmaztam akkor mikor sokat javult a csontsűrűségem, mégsincs arra garancia hogy a másnál is úgy hasznosulnak a készítmények mint nálam.
Az orvos azt hiszi hogy a csontritkulásban szenvedőnek elég egy minimális D vitamin és egy rakás kalcium amit nem is lenne szabad adni senkinek aztán jóvan. nem javulsz? Ejnye! Akkor szedjed a biszfoszfonátot! Erre megy ki a játék, nem mondja meg mit tehetnél, a cél az, hogy mennél többen szedjék a gyógyszart.
A csontozatunk 80%-a kollagén! orvos soha nem mond olyat hogy azt pótold. kell mellé egy csomó ásványianyag is de természetes formában mert ha megfelelő arányban vannak egymással, akkor tudják egymás beépülését támogatni!
Erre nem csak kapszulák vannak, hanem csodálatos magvak is. Elsősorban dió, mák, szezámmag de a többi olajos mag is hasznos! E mellé I-es típusú kollagén és sok mozgás. Mozgás nélkül bármit beszedhetsz, ki fogod pisilni! Semmi nem épül be. Elleben a csont a mozgásszegény életmód miatt bomlik lefelé!
Az én szobámban trambulin van ott, ahol mások a járókeretet tartják meg az ágy magasítót hogy könnyebb legyen le-fel közlekezdni az ágyról, ahelyett hogy erősítenék magukat.
Újabban naponta felváltva iszom a mák - és dió tejet. Eszem néha a szezám magot is, és abból is készül szezámtej. Szóval ezekben a magvakban a kalcium és foszfor arány megfelelő ahhoz, hogy a kalcium nagy mennyiségben be tudjon belőlük épülni a csontokba.
Receptet nem írok, van többféle a neten, youtube csatornán.
Myra drága! Nagyon merész dolog beteg emberektől egészségre vonatkozó tanácsot kérni!
Hogy miket szedünk és még mit csinálunk, legjobb lenne ha 1-2 oldalt visszaolvasnál, mert én leírtam már sokszor hogy én mikkel próbálkozok, ha új ötletem támad azt is ide írom mindig. Talán jó lehet ez kiinduló pontnak vagy azok kapcsán tovább tájékozódni, de én senkinek konkrétan nem mondom meg hogy ezt csináld vagy azt, hisz még magamat se sikerült kihúzni a gödörből.
Viszont ha azt mondom vegyél marhakollagén peptidet vagy mezeizsurló port egyél, azzal nem árthatok, másra is fogyasztják. Csak mindenről tájékozódjál bővebben.