Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
ez a zsákbamacska dolog tetszik nekem :-)
nyitottam egy új naplót a mini orchimnak is, ő egy kicsit nekem is zsákbamacska, mert 2 van és nem tudom, hogy ez melyik :-) már alig várom, hogy kinyíljon.
milyen fekvésű az erkélyed? én csak nyugatra tudnám kitenni a miltoniát a nap is elég erősen odatűz, nem lenne gond a keleti ablak után?
hol tudom megnézni az orchideáidat? nem igazán értem még a hoxa működését
Megnéztem, nagyon szép! Az enyémnek is kicsit halványabb zoldek a levelei, én már kitettem kb. 2 hete az erkélyre, pár napja fedeztem fel, hogy virágszárat noveszt, de még nagyon minike! A miltoniát télen huvosebb helyen kell tartani.
Remélem, hogy a Tiéd is fog újra virágozni! Az enyémnek nem tudom, milyen virága lesz, ez is zsákbamacska!
Hú, most ez nagyon jó hír :-)már 2 éjjel arról álmodtam, hogy ki kellett dobnom és én nem akartam...most végre nyugodtan alhatok :-)
Köszi az infót is a nevéről, még nagyon kezdő vagyok és csak ámulok,hogy mennyi fajta orchidea van.:-)
Van egy miltoniám is teszek fel róla képet, megnéznéd?Most nem virágzik, de már 4 új növénykéje van, csak olyan sápadtkák a levelei, ennek ilyennek kell lennie?
Miltonia alatt lesz a naplóban.
A levelek miatt szerintem se aggódj, ez "ilyen", nekem is van most ketto is, amelyikeknek ilyen bordó foltocskák vannak az új leveleiken!
A cambriád pedig szerintem Burrageara Nelly Isler, nagyon szép! De hogy az a penésszeru valami mi volt, azt sajna nem tudom, de jól tetted, hogy átultetted! Bogarak már nincsenek?
Szia! A lepkéddel szerintem semmi gond nincs, ha jól látom akkor ilyen fajta.
Hát a cambriára nem tudok semmit mondani, nálam nem maradt meg.
Várd meg a többieket, biztos lesz aki többet tud hozzáfűzni :)
Az ollót minden orchi után alkohollal fertőtlenítem és még tűz felett is áthúzom :-) Inkább attól félek, hogy ha bekerülne vmi kártevő ahogy te is írod meg lenne a baj :-(
Képet megpróbálok feltenni még nem tudom hogyan megy ez.
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Az egyik dentrom levelein valami ezüstös elváltozás van. Mi ez, és mit lehet vele tenni. Képet raktam fel a naplómpa.
Előre is köszönöm a segítséget.
mutass róla képet. a vírusbetegség a legritkább gond, különösen lepkénél. van olyan fajta, aminek a levelei foltosak.
egyébként vírust csak növénynedvvel lehet átvinni, csak úgy fertőzi meg a másikat, ha ugyanazzal az ollóval/késsel vagdosod vagy kártevő egymás után szivogatja őket.
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen járok-e, de mivel orchideával kapcsolatos kérdésem lenne megkockáztatom :-)
Először egy kis bemutatkozás:
Tavaly szeptemberben kaptam az első orchideámat (egy cambriát) azóta a gyűjteményem rohamosan nő, már 10 van :-) Sajnos a tapasztalatom nem nő olyan rohamosan :-( A cambriámat "sikeresen" túl öntöztem, de talán sikerül megmentenem. Az orchijaim keleti ablakban vannak, vékony függöny mögött, heti 1x átforralt, szobahőmérsekletű vízbe állítom öket, majd lecsurgatom, havonta egyszer tápoldatozom.Amúgy szépen fejlődnek, a lepkék is, leveleket, gyökereket hajtanak, virágoznak...szóval ránézésre minden rendben, de....ahogy a cambria megmentésével kapcsolatban kutakodtam, arra jöttem rá, hogy az egyik lepkém valszeg vírusfertőzött. Már amikor kaptam a levelei nem voltak egyenletes zöldek hanem olyan kicsit sötéttebb zöld foltocskák voltak rajta. Azt hittem, hogy a víztől van, mert olyan mint ha lespriccelték volna és a víz nyomot hagyott,de hiába töröltem át ugyanolyan maradt.Akkor arra gondoltam, hogy biztos ilyen fajta... Most azt találtam, hogy ez vírusfertőzés és gyógyíthatatlan...Van valami ötletetek, mit tehetek vele? Nem szeretném ha megfertőzné a többieket, elpusztítani sem szeretném, február 14-én kaptam, azóta is ugyanolyan gyönyörűek a virágai. Van valakinek hasonló tapasztalata? Előre is köszi!
Nekem is van egy meglepi színűm.
Most növeszti a virágászárat hosszú évek után. Már nem is emlékszem milyen színű lehetett :)
nekem is tetszik, különleges.
Nekem is van 3 lepkém, nem emlékszem, milyen színűek. Van, amelyik minap nyílt ki, nagyon szép lett. Van, ami még bimbós, és van, amelyik épp nem csinál semmit. Meglepetések lesznek.
a baba egyáltalán nem bíztos, hogy jó jel. lehet épp ezzel akar a növény túlélni, mert más esélyt nem lát.
a hősokk nem az én tapasztalatom (sőt nálam csak olyan orchi nevelt kölyköt, amelyik középen hozott virágszárat, és az is tőből nőtt) szóval azt olvastam, hogy nyár végén elég sokáig kinn hagyták és mikor bekerült a fűtött szobába, akkor nevelt gyereket.
nem olvastál félre valamit? szerintem az alvórügyet fedő kis levélszerű valami leszedéséről volt szó. ha magát a rügyet szeded le, akkor nem lesz, ami kihajtson.
ha kölyökre gyúrsz, azt vagy pasztával, vagy hősokkal lehet leginkább elérni, ha a növény magátol nem hoz. bár szerintem ez is fajtafüggő, hogy melyik hajlamosabb rá.
Oké,értem.Megpróbálom majd leszedni.És nem jobb minőségő virágszár nő ha teljesen új?vagy ezek az alvórügyekből növő virágszárak is jók?
Én igazából keiki-re hajtok,tehát akkor meg pláne nem kellene leszednem az alvórügyet,ugye jól gondolom?