Olyan anyukák válaszát várom akinek Vencel vagy Bulcsú nevű a kisfia! Lehet pár kérdésem? (beszélgetés)
Én biztottam a topicnyitót,hogy nyugodtan adja a fiának ezeket a neveket. A Bulcsú egy magyaros vezetéknévhez kifejezetten jól hangzik, a Vencel pedig egy szlovák vagy német hangzásu névhez, igy választanám az l. és 2 nevet.
Ha nagy lesz a gyerek válasszon? ujabban a szülők joga annyira meg van nyirbálva, talán a név és vallás ( vagy éppen a vallás elhagyása, meg nem keresztelés ) maradt csak szülői jogkörben .
Bár a lázadó ifju választhat felnőtt korában uj nevet vagy újabb vallást.( de az utóbbi nem szokott jól elsülni )
Én a Bulcsúra szavazok, de biztos a hossza miatt...
A Boldizsár nekem nem tetszik és túl hosszú is szerintem.
persze túl,csak nem szeretném ide ki irni
annyit mondhatok h A betűvel kezdődik
ez is remek
a Bulcsút én sem adnám, de van ismerősi körben kisfiú, úgy tetszik a név, nincs vele baj.
Talán a Vencel Boldizsár jobban ishangzik, mint a Vencel Bulcsú
Persze a vezetéknév is számít, de ezen már biztos túlvagytok
Ha fiú lennék, nem szeretném ha Boldizsárnak hívnának :) De én továbbra is úgy gondolom, hogy a Bulcsú szép név.
Van egy ismerősöm, akit így hívnak, b betűvel kezdődik a vezetékneve is, és annyira jól hangzik együtt.
Egyébként ha kisfiam születne, Hunor lenne :)
Mi ilyen két nevesek vagyunk az első kettő fiamnak is két nevet adtunk.
Cifrának azért nem mondanám mert pl a Bulcsú tényleg ősmagyar név,csak roppant ritka.
Még mindig jobban tetszenek ezek mint a Benett pl.
Amúgy most felvetődött a kérdés mi lenne ha
... Vencel Boldizsár lenne
Szerintetek igy hogy hangzik?
Egyetértek, nekem is tetszik ez a név.
Egy hátránya lehet, külföldieknek nehezen kimondható.
De ezt a Vencel ellensúlyozhazja.
Szerintem semmi baj nincs a Bulcsú névvel és a Vencel is jó.
A jelentés? Nem hinném, hogy számít.
Bár én az egy nevet preferálom és azon belül is fiúknál a rövid neveket, de ez csak az én "hülyeségem" Ha nem léteznének az Ábel, Ákos, Ádám, Ármin, stb. nevek, akkor simán választanám ezeket.
A két fiamnak is két-két keresztneve van,és a hangzással sincs baj: az oviban is mindenki a becenevükön szólítja őket. Ráadásul a becenevük alapján meg nem mmondja senki a "rendes" nevüket.
Szóval,a kiejtéssel nem foglalkoznék.
Szerintem mindkét név vállalható,amit írtál,a kérdés már csak az számomra,hogy a vezetéknévvel együtt jól hangzik-e?
A Vencel nem rossz, a Bulcsú nem tetszik.
Az én unokáimnak is két keresztnevük van, az elsővel szólítjuk őket vagy becézve.
Ha a jelentést nem is nézzük, de a "dallamát", hangzását én mindenképpen "kóstolgatnám", ízlelgetném.
Számomra a névválasztásnál az is fontos szempont lenne, hogy a kisgyerek majd hogyan fogja kimondani, kiejteni a saját nevét 2, 3, 4 éves korában...
Egy kis beleérző-képesség kell, egy kis fantázia...és szinte hallom, ahogy majd így mondja: "Vencebúcsú". Vagy így mondják majd a bölcsis, ovis társai...
Nagyon egyszerű, próbáljátok otthon gyakran kimondani ezeket a neveket egymás után, fennhangon.
Nagy valószínűséggel az oviban a többiek majd elhagyják az L betűt, és a kisfiú előbb-utóbb "Búcsú" lesz, mert a kicsik nem fogják tudni kimondani "rendesen" (a teljes hasonulás miatt). Persze az összes többi névnél is fennáll ugyanez a helyzet, hogy az apróságok még nem tudják jól kiejteni a neveket...Selypítik, pöszítik, de a Bulcsú név esetében az mindenképpen "Búcsú" lesz. Szerintem.
És még az a "veszély" is fennáll, hogy a kisgyerekkorból rajta ragad a "Búcsú" név. Sosem felejtem el, hogy anyukám -amikor én álltam leendő gyermekeim névválasztása előtt- mindig azt mondta, hogy abba is gondoljunk bele, hogy a gyerekek egyszer felnőtté válnak...akik előbb-utóbb nénik, bácsik lesznek. És úgy válasszak nevet, hogy ha majd azt mondják neki sok-sok év múlva, hogy X néni, vagy Y bácsi, az ne hangozzék viccesen, vagy furcsán. Háááát...a Búcsúbácsi elég fura lesz....
Elnézéseteket kérem, hogy ilyen hosszan nyelvészkedtem itt, de tényleg csak belegondoltam a jövőbe, hogy ez a két név hogyan fog hangzani.
(A jelentését most nem taglaltam, én úgy vagyok vele, hogy ha tetszik egy név, akkor nem nagyon foglalkozom a jelentésével.)
És még valami. A vezetéknév sem mindegy, az is fontos, hogy jól csengjen a keresztnévvel! :)
Ez alapján mondogassátok ki, és döntsetek szívetek szerint!
Én csak e két névvel kapcsolatos érzéseimet, gondolataimat írtam le, köszönöm, ha végigolvastátok ezt a "kisregényt". :)
hmmmm mai napig eszembe nem jutott megnézni a gyerekeim nevének jelentését....
így nincs is minek rányomnia a bélyeget az egész életükre :-) :-)
Remek neveket választottál!
Jó egészséget!!
Én Bulcsú és Vencel nevű felnőtteket ismerek,
A B. biró, a két V. is komoly tisztséget tölt be, nemcsak rendes emberek, hanem jóképüek is.
( Cs.m. )
Szerintem semmi jelentosege nincs ennek.
Olyan nevet adj neki, ami neked tetszik es amit a szivedben erzel.
Az en nevem Krisztushoz tartozo, keresztenyt jelent :D Ugyan mar...
Egyebkent nekem tetszik mindket nev, es amig kicsi lehet Bubunak becezni :)
További ajánlott fórumok:
- Van köztetek akinek lapos a hasa vagy izmos és régebben nem volt az, lenne egy két kérdésem!:)
- Mikiegér platti bébik :O) Kérdésem az, hogy valakinek születtek-e már ilyen halai?
- Vodafone 858 smart telefonja van valakinek itt? Lenne néhány kérdésem!
- Van itt olyan eü-s, akinek tudnék írni és válaszolna néhány kérdésemre? (Vérnyomás, szív-érrendszer)
- Gödi Anyukákat keresek! Lenne pár kérdésem!
- Kislányom 6 hónapos, tápszeres. Kérdésem a szintén "tápszeres" anyukákhoz, hogy a váltásnál, hogy vezették be a 2-es tápszert?