Nyugdíjigénylés visszavonható, ha már van határozat? (tudásbázis)
Hosszútávra megéri szerintem. Ami ugye nem biztos, de ha mégis...
Papirmunka nem volt sok.
Én úgy tudom, hogy akkor érvényesül ha egy teljes évet dolgozol tovább. Ezt a %-ra értem. A valorizációt nem tudom, bármi lehet. Állítólag 2022-ben jó volt, 23-ban nem, 24-ben megint jó. De lehet, hogy nem így van. Azt tudom, hogy a degresszioval nem számoltam. Ezt nem tartottam igazságosnak.
Nincs újraszámolás a valorizációs szorzók miatt.
Úgy tudom, hogy csak akkor számolnak újra, ha több időt vagy jövedelmet tudsz igazolni utólag, de azt is a nyugdíjbavonulás időpontjában érvényes valorizációs számaival.
Aki tovább dolgozik, annak nem érdemes ezen gondolkodni, mert a munkahelyi kifizetés növekedésével szinte nem veszít semmit.
Azzal pedig, hogy korábban megy valaki nyugdíjba korábban fog nyugdíjkorrekciót, ingyenes utazást, 13. havit kapni. És nem kell már tb-t fizetni.
Szóval, mérlegelj! Megéri-e a papírmunka?
Ez a gondom. Felreppent, hogy 10 ÷-kal jobb lesz az ideinél.
Aztán ha mégsem?
Most használtam a google AI-alapú áttekintést, mert nem szerettem volna több oldalt átolvasni a neten.
"Igen, a nyugdíjigény visszavonható, de csak az elsőfokú határozat jogerőre emelkedéséig, írásban, és ha a nyugdíjat még nem vették fel, vagy felvették, de 30 napon belül visszafizetik; ezt követően a „lemondás” 15 napon belül lehetséges, vagy visszamenőlegesen is igényelhető 6 hónapra, a részletek a Tny. 74. §-ában és 83. §-ában vannak, és mindig az elsőfokú döntés jogerőre emelkedése a kulcs."
Ha még van lehetőséged beszélned kéne egy tanácsadóval, ügyintézővel.
Igen, szerencsésebb benyújtani az igényt tavasszal, március környékén. Akkor még a megállapítással is bevárják a valorizáció közzétételét.
Azt, hogy van-e valamilyen kivárás, míg újra igénnyel élsz nem tudom.
Szerintem sem. Valahol benne is van, vagy a legkésőbb beadott doksin, hogy megmásíthatatlan.
Mióta elektronikusan mennek az ügyek, hamar bekerül a rendszerbe.
További ajánlott fórumok:
- Tudja már valaki, milyen új határozatot hozott ma a kormány a GYED-et ill. a GYES-t illetőleg?
- Ha nem fizet az ex gyerektartást, visszavonható a gyerek láthatási joga?
- Gyámhivatali határozat végrehajtása rendőrségi segítséggel! Hogyan zajlik?
- 70-es években születettek mik az elképzeléseitek a nyugdíjig?
- Hozhat-e ilyen határozatot egy társasház?
- Valaki tudna segíteni? Közgyógyellátás - határozat visszavonása a jogosult halála miatt