Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Nyelvtan, helyesírás. Téged is zavar? fórum

Nyelvtan, helyesírás. Téged is zavar? (beszélgetés)

1 2 3
78. globus (válaszként erre: 75. - Érdekes73)
júl. 21. 11:32
Én ékezetet úgy csinálok, hogy azt a gombot kicsit hosszabban nyomom. Néha nem eléggé.
77. csemár (válaszként erre: 70. - Érdekes73)
júl. 21. 11:28

Az ingerküszöbünk nem egyformán magas (vagy alacsony).

Az ún. "nyelvtannácik" "védelmére" mondom: nem kéne sértésnek venni, ha valaki figyelmeztet, hogy nem korrekt, amit leírtam.

Egy dolog az, hogy a tévedésemre figyelmeztetnek, s valami egészen más dolog, ha a személyemben sértegetnek.

"Lenyelvtannácizni" valakit - ez sértegetés.

Valamikor "régen" aki leérettségizett, attól elvárható volt, hogy ismerje a helyesírást. Tehát a tanárok, mérnökök, orvosok stb., de az értelmiségi középmezőny is tudott helyesen írni. A nyomdászoknak, gépíró kisasszonyoknak pedig egyenesen kötelező volt. (Volt!)

júl. 21. 10:33
Nem zavar
75. Érdekes73 (válaszként erre: 73. - Globus)
júl. 21. 10:09
Nekem folyamatosan átírja és nincs rendes magyar billentyűzet se sokszor azért vagyok zagyva :) Most asztali gépen írok.
74. 55Judit (válaszként erre: 71. - Lolita2112)
júl. 21. 08:37
Én is így vagyok ezzel.💖
73. globus (válaszként erre: 70. - Érdekes73)
júl. 21. 07:02
A más szóvá alakítása talán beállítás kérdése lehet, nálam ezt soha nem csinálja. De az apró gombok mellényomása, leginkább ékezet lemaradása gyakori.
júl. 21. 04:15
néha
71. lolita2112 (válaszként erre: 66. - 55Judit)
júl. 21. 03:04
kedves judit!nagyon jol estek kedves szavaid!korabbvan epp ezert hagytam ott egy forumot,mert nekem "estek".akkor azonnal elhagytam ezt a klubbot es bizonyos szemelyeket kerulok itt es igy nincs surlodas tobbe!egyesek tudod tul konnyen itelkeznek a masik felett!
júl. 19. 11:38
Nem igazán mert az okostelefonok mindent is átírnak szenvedés vele nincs rendes billentyűzet stb... A zagyva se füle se farka iromanyokat meg átugrom .
69. csemár (válaszként erre: 68. - 55Judit)
júl. 19. 11:36

Köszönöm!

Lényegében ugyanazt írtam, mint Te: tévedni emberi dolog, nem jut pokolra senki, ha elvét egy betűt, egy ékezetet, pongyolán szerkeszt meg egy mondatot.

Az "agybaj" ott kezdődik, amikor valaki azt hiszi, hogy ő "a Jani", amiért semmibe veszi az anyanyelve szabályait. Vagy bármely nyelvét, amelyen kommunikál, hiszen az is az anyanyelve valakinek.

Mi magyarok kissé szervilisen viszonyulunk pl. az angolhoz, mert az világnyelv, és hajlamosak vagyunk alábecsülni a saját nyelvünket, mert..."CSAK".

68. 55Judit (válaszként erre: 67. - Csemár)
júl. 19. 11:05
👍
67. csemár (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 19. 10:51

Engem nem zavar, hanem elkeserít, ha valakinek rossz a helyesírása.

Méginkább zavar (és elkeserít) az, ha ebből érdemet próbál magának "fabrikálni".

Nyelvhelyességi, helyesírási dolgokban "nagyvonalúskodni" semmilyen körülmények között NEM érdem!

Szerintem.

(És "egy kicsit" értek hozzá, becsszó!)

66. 55Judit (válaszként erre: 61. - Lolita2112)
júl. 19. 08:59

Hibát mindenki vét, még az is elüthet betűt vagy kezd mondatot kisbetűvel akinek egyébként jó a helyesírása.

Ismerve a körülményedet, a te írásoddal Lolita az égvilágon semmi baj nincs. Azzal hogy írsz magyarul még ha ejtesz is hibát, gyakorolsz, ezért nem felejtesz. Ha mégis úgy érzed, van kitől kérdezni itt magyar környezetben. A kötekedők felett nézzél át nyugodt szívvel, tudva hogy te több vagy náluk.

Engem az okos, jó szándékú, intelligens emberek helyesírási vétése nem zavar. Ő is emberből van. Viszont az nagyon amikor valaki rendszeresen a primitív megnyilvánulásai mellett még a helyesírása is szándékosan rossz. Elég lenne bőven annyi hiba, amit tudta nélkül ejt. Szerencsére mostanában nem botlok ilyenbe.😉

65. srcrss (válaszként erre: 27. - Heszter8888)
júl. 19. 08:46
Ezt én is írhattam volna. 😄
64. srcrss (válaszként erre: 63. - Lolita2112)
júl. 19. 08:17

"meg aztan akik otthon elnek allandoan is kovetnek el hibakat!"

Igazad van.

63. lolita2112 (válaszként erre: 62. - Srcrss)
júl. 19. 07:47
ezt elhiszem,de az ido folyaman ha az ember alig hasznal egy nyelvet valojaban el lehet felejteni helyesen leirni 1-1 szot,meg aztan akik otthon elnek allandoan is kovetnek el hibakat!
62. srcrss (válaszként erre: 61. - Lolita2112)
júl. 19. 07:38
Körülöttem sincsenek magyarok.
júl. 19. 07:33
nem zavar egyentalan.nagyon regota kint elek es engem is megszoltak itt tobben a helyesirasom miatt,deha tudnak parom angol,gyerekeim is angolul beszelnek,es itt itt mindenki angolul beszel...nos igy nem is olyan nehez felejteni 1-1 szo leirasat helyesen.itelkezni konnyumasok folott!
60. srcrss (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 18. 12:47
Ha semmi dolgunk egymással, akkor nem.
59. csemár (válaszként erre: 58. - 3272f5ad6f)
2023. febr. 25. 14:35
Az ilyesmi ráfogható arra, hogy mobilról netezik valaki.
58. 3272f5ad6f (válaszként erre: 57. - Csemár)
2023. febr. 25. 14:30
Ha többször írja helytelenül, pl. egybe vagy külön, az nem véletlen. Vagy nöljél fel - írja valahol egy helyesíró. 🤦🏼‍♀️😄 És ők a leghangosabbak...
57. csemár (válaszként erre: 56. - 3272f5ad6f)
2023. febr. 25. 13:55

Ez vicces, de - van benne valami!

S tudod, miért nem?

(Szerintem azért, mert a fórumcsevej elég spontán "műfaj".)

56. 3272f5ad6f (válaszként erre: 53. - Csemár)
2023. febr. 25. 13:51
Nem, nem tartják be. Itt a nyelvtannácik sem írnak helyesen. 😄
55. csemár (válaszként erre: 40. - Globus)
2023. febr. 25. 13:24

Az is lehet, hogy némelyikük okosabb. (Mert a szabályok elsajátításához nem "okosság" kell elsősorban, hanem motiváltság és szorgalom.)

Az viszont biztos, hogy ez a tábor a vehemensebb, a hangosabb.

54. ae4e2771d0 (válaszként erre: 49. - Főnix3)
2023. febr. 25. 12:55
Azon a napon, amikor a hejjjjjjjjesirást tanították, nem voltam iskolába.
53. csemár (válaszként erre: 49. - Főnix3)
2023. febr. 25. 12:52

"Az oktatás a kis hazánkban nem mindig megfelelő.Főleg általános iskolában."

"Általában" "talán"...

Csakhogy az órára mindig CSAK EGY tanító/tanár néni/bácsi megy be, akire aztán a Pisti/Jóska/Zsuzsi/stb. gyerek vagy figyel, vagy nem, s aki vagy megtanulja a leckét, vagy nem.

Engem nem zavar, túlságosan az, ha valaki hibát vét, mellékes, hogy nemtudásból vagy véletlenül.

Az viszont nagyon zavar, ha valaki a trehányságát pökhendien érdemnek tünteti fel, s kinevezi nyelvtannácinak az olyanokat, akik ("csak" "simán") betartják a helyesírási szabályokat.

2023. febr. 24. 08:44

Azért a helyesírás tudása nem ördögtől való dolog.

Az írt szöveg mindenkiről kiállít egy bizonyítványt, első olvasatra.

51. Channa* (válaszként erre: 49. - Főnix3)
2023. febr. 24. 08:38

Nem tudom, hogy az oktatás hiánya e, én egyértelműen nem fognám arra, inkább arra gondolok, hogy kevés a gyakorlás + az olvasás hiány.

Egyébként azt mondják, hogy már nem fontos a helyesírást tudni, mert úgy is javítja pl. a szövegszerkesztő. Persze, az egy más kérdés, hogy valakit érdekel, ha az írása csupa piros aláhúzással van tele;)

Még az is lehet, hogy sokaknak tetszik, hogy milyen színes úgy...

2023. febr. 23. 23:02

Ha eltudom olvasni, engem nem zavar. Bosszankodás nélkül olvasom.

Nem vagyok hajlandó ilyen dolog miatt mérgelődni! Ismertem már nagyon értékes embert rossz helyesírással, és olyat is, akinek a helyesírása kifogástalan, de mint embert ,nem tudtam megtűrni magam mellett.

49. Főnix3 (válaszként erre: 8. - 5d8fd6c5cb)
2023. febr. 23. 22:58

Én közép suliban tanultam meg hejesenn irní. 🤣

Vicceltem! 🤣

Az oktatás a kis hazánkban nem mindig megfelelő.Főleg általános iskolában . 🤷🏻‍♀️

1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook