Növények a lakásban (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Növények a lakásban
Azért irtam le mind a két növény adatait,mert képről elég nehéz megmondani.
Árnyékkedvelő növény,északra néző ablakba vagy a lakás fényszegény zugaiba való.
15-21C fokot szereti,80%-os páratartalmú levegőt kívánó virág.
Öntözése:-bőségesen,a föld állandóan nedves legyen.
Néha permetezheted is,de ne közelről.
(ja az imádkozó virágról beszélek)
Amit 'Szti emlit,MARANTA LEUCONEURA
Imádkozó növénynek is mondják!(igy igaz:)
Mikroklíma:-meleg,árnyékos
Méret:-15-30 cm magasra nő,széltében 40 cm is lehet.Tápanyag:-tavasszal,nyáron és ősszel kéthetenként kell öntözni.
Ültetés:-minden tavasszal át kell ültetni virágföldbe.
Párás levegőt szereti,igen igényes növény!
A második virág: SYNGONIUM PODOPHYLLUM
Fejlődése során több féleképpen lehet futtatni.
Futtathatjuk mohával burkolt pálcára,vagy nagyobb rúd mellett,ill.függőkosárban lecsüngetni.
Mikroklíma:-meleg,félárnyékos
Hajtásai akár a 2 métert is elérhetik.
Tápanyag:-tavasztól-őszig kéthetente öntözzük.
Ültetés:-tavasszal,virágföld és lombföld egyenlő arányban keverékbe,de csak akkor ha már a gyökerei kitöltik a cserepet.
Ha az a növény, amit Bazsó mond, akkor:
Túl sok napfény miatt, vagy a száraz szobalevegőtől, esetleg a vízhiánytól a levelek összepöndörödnek, végük elsárgul.
Ugyanez lép fel fényhiány esetén is.
Kedves ZITA!
Az első virág neve: CALATHEA MAKOYANA(kehelyvirág)
Hasonlít a MARANTA LEUCONEURA!
Ez a növény a levéldísznövények csoportjában nagyon dekoratív.Kisebb példányait palackkertbe vagy nagyobb floráriumba lehet ültetni.
Mikroklima:-meleg,árnyékos
Elérheti az 1m-t is,kb.60cm-es kiterjedéssel.
Tápanyag:-tavasszal és nyáron kéthetente,ősszel és télen havonta egyszer kell öntözni.
Ültetés:-tavasszal 2 rész virágföldhöz,keverjünk 1 rész lombföldet.
15cm-es cserépben már csak felszíni talajcserét kell végezni,nem szükséges átültetni.
Páraigényes növény,cserepét kaviccsal megtöltött lapos párologtató tálcára érdemes tenni.
Érzékeny növény.
Érdekességként megemlítjük, hogy imádkozó növény elnevezéssel is illetik, levelei különös alvó helyzete miatt, ugyanis az éjszakai órákban valamennyi levél a nappali szétterülő állapotból fokozatosan közel függőleges formát öltve, zacskószerűen besodródik, és csak hajnaltájban állnak vissza az eredeti helyzetükbe.
Sziasztok,SEGÍTSETEK!!!!!!
A MARANTHA nevű virágomnak össze pöndörödik a levele,mi lehet az oka?
nem ,mert nálam párás a levegő,mert rengeteget mosok,és a vzet sem sajnálom tőlük.A 3 cserép virág kb.2 liter vizet kap:)Mert jó nagy cserépben vannak:)
Szeretik a nagy helyet:)
S NEM KOKAD LE A VIRÁG HA CSAK HETENTE EGYSZER ÖNTÖZÖD
MERT NÁLAM IGEN NEKEM LEGALÁB KÉTSZER KELL LOCSOLNI
HETENTE ÖNTÖZÖM ÉS VILÁGOS HELYEN VAN AZ ABLAK ELŐTT.MÁR ILYENKOR TÁPOLDATOT IS ADOK NEKI:)
JA ÉS ÁLLOTT VÍZZEL ÖNTÖZÖM
Kaptam ám egy másik fajta növénykét is:)))
De nem tudom a nevét,majd holnap lefényképezem a telcsimmel és felteszem őket:))))))
Talaltam ket helyen is jo jellemzest( hozzateszem, nem kell paras levego, anelkul is megvannak, es nekem egesz evben viragoznak, nem csak marcius es szeptember kozott)
Spathiphyllum (Vitorlavirág)
Magyar neve: Vitorlavirág
Származása: Közép- és Dél-Amerika
Jellemzői: Mutatós levéldísznövény, amelynek sárgás torzsavirágzata van, amit fehér fellevél vesz körül. Hosszú nyelű, lándzsa alakú, fényeszöld levelei vannak, mely egész éven át díszítheti szobánkat.
Igényei: Egész évben világos vagy félárnyékos meleg, párás helyen érzi jól magát.
Gondozása: Nyáron mérsékelten, de rendszeresen öntözzük lágy, szobahőmérsékletű vízzel, időnként permetezzük meg a leveleit. Tavasztól őszig kéthetenként enyhén tápoldatozzuk, télen kevésbé öntözzük
Betegségek, kártevők: A túl nagy töménységű tápoldat barna pontokat idézhet elő a leveleken, tűző napfényen a levelek megsárgulnak, elégtelen gondozáskor elmarad a virágzás.
Masik:
A vitorlavirág
A vitorlavirág (Spathiphyllum Mauna Loa) azon kevés szobanövényünk egyike, amely kevés fénnyel is megelégszik, és ennek ellenére virágzik. Amit azonban virágnak hiszünk, valójában buroklevél, amely köpenyszerűen borítja a zöldes fehér torzsavirágzatot.
A vitorlavirág a kontyvirágfélék családjába tartozik, a kálának és a flamingóvirágnak a közeli rokona. Hazája Közép-Amerika, Kolumbia, ahol a párás őserők aljnövényzete között növekszik. Mindössze 4-5 vitorlavirágfaj terjedt el szobanövényként, ezek közül a Mauna Loa lett a legközkedveltebb, mert szép, félig felálló, csillogó levelei vannak. Virágzata 60-80 cm-es száron fejlődik, amelyet kezdetben fehér buroklevél takar. A virágok március és szeptember között folyamatosan nyílnak.
Nevelése 18-25 C-fok közötti szobahőmérsékletet és párás környezetet kíván. Ügyeljünk, hogy télen ne csökkenjen a hőmérséklet 15 C-fok alá. Permetezzük gyakran, de arra ügyeljünk, hogy virágaira víz ne kerüljön, mert azok megfoltosodnak. Nyáron legyen a növény szórt fényben, ha az ablakpárkányon tartjuk, árnyékoljuk, hogy leveleit ne érje közvetlen déli napsugár. Lehetőség szerint esővízzel vagy lágyított vízzel öntözzük, nyáron gyakran, de ne vigyük túlzásba; talaja inkább nyirkos legyen, ne vizes! Télen mérsékeljük az öntözést. Rendszeresen, kéthetenként tápoldatozzuk, de azt virágképzéskor szüneteltessük, vagy erősen hígítsuk a tápanyagot. A túlzott trágyázás barna foltokat idézhet elő a leveleken. Trágyázáskor földje ne legyen száraz!
Átültetésére a tavaszi hónapok alkalmasak, ekkor tőosztással szaporíthatjuk, ügyelve, hogy gyökerei ne sérüljenek. A növényeket évente ültessük át. Földje durva tőzegrostból, lombföldből és homokból álljon. Valamennyi érett istállótrágyát is keverjünk a földhöz. Fontos, hogy jó vízáteresztő legyen a közeg. Magvetéssel is nevelhetünk új növényeket, ehhez azonban izzasztókamra és talpmeleg szükséges.
A vitorlavirág vízkultúrás nevelésre is alkalmas.
Kertbarát Magazin
leirom a tapasztalataimat, aztan netrol is megkeresem, mit irnak rola.
Eloszor is mindenhol szeret, de a legjobban a fenyes szobaban. Ha ablak kozelebe rakod, azt meghalalja, de nekem a konyham nem tul napos, es ot is elvan a draga. Hetente mondjuk ketszer adj neki vizet, de a legjobb, ha akkor teszed, amikor a tobbit is locsolod. En kiprobaltam oket minden nap locsolva, neha a cserepbol folyt ki a viz, azt is remekul birta, mig ha nem ontoztem hosszu ideig, akkor csak lefekudtek a levelei a cserepre es a tartojara, logtak lefele. Teljesen ugy nez ki olyankor, mint amit ki kell dobni, bevegeztetett, de ha vizet kap, kis idon belul ujra a helyukon vannak a levelei, mintha mi sem tortent volna. Nem lesz vele semmi gondod.
Gondolkodtam azon, miert mehetne tonkre gyorsan. Esetleg ha a gyokereinel valami kis eloskodo elne, ami elragja, ilyen gond lehet akkor, ha ok nelkul tonkre mennek. Remelem annyi oromed fog telni benne, mint nekem az enyeimben :)
Én most ígéretet kaptam hogy minden hónapban vehetek magamnak egy szép virágot:)
Antea,Légyszi írj le mindent a Vitorla virágról:)
Hogyan,mennyit kell öntözni?Milyen helyre tegyem.....stb:)
Légyszi-Légyszi:))))))))))))