Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Növények a lakásban cikk

Növények a lakásban


Lakásunk minden egyes helyiségét más-más célra használjuk. A növények kiválasztásánál vegyük figyelembe az egész lakásban uralkodó fényviszonyokat, illetve a hőmérsékletet

Sok szempont lényeges: a helyiségek fekvése, a lakóhelyiségek használata. A nappali, a dolgozószoba általában napfényes, világos, meleg helyiség. A hálószobákban viszonylag kevesebbet fűtünk, hűvösebbek és szárazabbak. A konyha jó, ha világos, de nem túl meleg. A fürdőszobában is tartható növény főleg, ha van a helyiségben ablak mert itt a levegő párásabb.


A legtöbb szobanövény a sok fényt szereti, de van olyan is, mely tartható sötétebb szobában, ahol nem kap napfényt. Fontos szempont az is, hogy az ablak mely égtáj felé néz. A legvilágosabb a déli fekvésű, itt azonban vigyázni kell, mert a tűző napfény a déli órákban a legerősebb. Ilyenkor védjük a növényeket behúzott függönnyel vagy tegyük távolabb az ablaktól. Nyáron hosszabbak és világosabbak a nappalok, a levegő páratartalma magasabb, ezzel szemben télen a nappalok rövidebbek, a helyiségeket fűtjük és ezért a levegő is szárazabb.


A keleti és a nyugati fekvésű helyiségek megfelelnek a legtöbb növény számára. Mivel reggel és kora délután süt be a nap, így elég fényhez jutnak. Ezekbe a napos, meleg helyiségekbe ajánlott a bromélia, amely szobai körülmények között könnyen nevelhető. A gumós begónia, ami ősszel és télen kapható piros, rózsaszín és sárga színben.


Amarillisz: tél közepétől tavaszig kapható a virágboltokban.

Gloxínia: piros, fehér és lila színekben vásárolható. (lsd. a képen)

Kroton: vigyázni kell, hogy télen ne érje a hideg levegő. Érzékeny trópusi növény, ha nem kap elég fényt, levelei fakók lesznek.

Buzogányvirág: népszerű szobanövény, nagy levelei gyorsan nőnek.


Az északi fekvésű helyiségekbe kevés fény jut be. A levegő hűvösebb és szárazabb, mint az előzőeknél. Mégis a trópusi erdőkből származó növények: filodendronok, a különböző fikuszok viszonylag kevés fénnyel is beérik, de fontos, hogy az ablak előtt vagy a közelében helyezzük el őket.Vízipálma Kúszóka


Vízipálma: viszonylag igénytelen, a több éves példányok rendszeresen virágzanak.

Kúszóka: gyorsan fejlődik, csüngő növény, függesztve, ámpolnaként nagyon szép. A száraz levegőt nem kedveli.


A liliomfélék közül

Sáfrányfa

Sáfrányfa: a fényszegény helyiségek egyik legszebb szobanövénye. Igénytelen, a központi fűtésű lakásokban szépen fejlődik.

Borostyán: különböző fajtái gyorsan fejlődnek, mutatós kúszónövények.


A hűvös helyiséget kedveli

Szobafenyő: Jól érzi magát tavasztól őszig a kertben vagy az erkélyen. Nyáron tartsuk szobában.

Aszparágusz: fényigényes, világos lépcsőházban, verandán jól fejlődik.

Törpepálma: az egyetlen pálma, amely Európában is megtalálható. Hálás növény.

Ciklámen: őszi és téli hónapok kedvelt virága. A meleg szobában virágai, levelei lekonyulnak. Kifejezetten a hűvöset kedveli, két ablak közé is tehető.

Ide sorolható még a jácint, hortenzia, vizi fuxia, azálea stb. és még sorolhatnánk a leveles illetve virágos növények végtelen skáláját.

A mesterséges fénnyel is tudunk játszani. Különböző megvilágítási formákkal, irányított fényekkel izgalmas hatásokat érhetünk el, plasztikusan kiemelhetjük a növények alakját, színét, hangsúlyozhatjuk struktúrájukat.

Az általános világítás meleg fényt sugároz, kiemeli a sárga és vörös színeket, a halogén lámpák irányított és inkább hűvös fényt adnak.

A felülről történő megvilágítás kiemeli a levelek formáját, élénk árnyékot vet, optikai egységet ad a kisebb növénycsoportoknak.

Vigyázni kell az alulról való megvilágítással, ezzel elsősorban nagyobb méretű, bokros növényeket tudunk kiemelni.

Ha a fényforrás a növények előtt helyezkedik el, szépen kirajzolódnak a levelek körvonalai a falon.

Amennyiben a fény a növények háta mögül érkezik, az árnyék a mennyezeten illetve a térben látszódik.
Írta: elvira1, 2006. április 30. 15:59
Fórumozz a témáról: Növények a lakásban fórum (eddig 208 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook