Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek? (tudásbázis)
Én nem teszek tojást a töltelékbe, mert miért kellene? Mi szerepe van a tojásnak?
A rizst nem szabad megfőzni, az úgy jó, ha együtt fő minden!
Ha sok a rizs az nem probléma, attól nem lesz kemény, max inkább rizzsel töltött káposzta lesz. Én így is szeretem, de a fiúk nem. Én a töltött paprikába sem teszek tojást, felesleges.
Az erdélyi töltött káposzta jó házi, igazi füstölt hústól és a füstölt kolbásztól meg a tejföltől erdélyi, és nem kell berántani, se habarni. Persze a káposzta sem mindegy. Legyen elég érett, kissé sárgás színű, de még roppanós a szála. Vásárlás előtt jó megkóstolni, legyen se túl sós, se túl savanyú, hanem éppen jó, mert a káposztát kicsavarni, kimosni vétek, abból már nem lesz soha jó étel. Én sok káposztalével kérem, és mindet bele is főzöm, mert a jó, természetesen erjedt lé és a finom füstölt húsok együtt adják az igazi összhatást.
Nem boszorkányság, de gyakorolni kell. Apám erdélyi, ő tanította alföldi anyámat erre:) Én meg tőle tanultam.
A tojás csak összefogja a tölteléket, attól nem lesz ehetetlenül kemény, az biztos. Két tojás ideális egy kiló húshoz, a fél kiló rizs viszont nagyon sok, a felel bőven elég.
Legközelebb a rizst előbb meg kell főzni félpuhára enyhén sós vízben, majd még 5 percig gőzölődni hagyni, utána leöblíteni hideg vízzel, és így összekeverni a fűszerezett hússal, mert a nyers rizs nem fő meg savanyú káposztalében. A darált hús és a főtt rizs mennyisége térfogatra legyen kb. egyforma, vagy a hús legyen kicsit több, akkor még finomabb.
A pulykahús valóban száraz, kellene hozzá némi zsiradék, de akkor ugye már majdnem ugyanott vagyunk, mint egy jó szaftos dagadóval:) Én főztem már pulykából is az egészség jegyében, meg lehetett enni, de nem az igazi. Karácsony minden évben egyszer van, hát nem hiszem, hogy érdemes utánzatot készíteni.
Erre csak annyit, hogy amikor én ettem tradicionális töltött káposztát, egyáltalán nem ízlett. Semmi vágott káposzta hozzá, csak a begöngyölt apró töltelékek, és persze tojás nélkül.
Ez lenne az "erdélyi" módszer?
Lanyok!!! En erdelyi vagyok,a toltott kaposzta kesziteserol, talan en is tudnek nehanyat.,de itt az elhangzotagba , ugy tunik az nem toltott kaposzta?!! Hogy tojas a toltott kaposztaba?
hu...........)))ha valaki kivancsi ra hogy erre fele hogy csinalom mar jo sok eve, irjon!!)
Legközelebb ezt is kipróbálom :-))))
Köszi :-)
Mindig teszek a gombócba apritott sav. káposztát.
Érdemes kipróbálni.
Ennyire kemény csak nem lehet.....
Nekem is és szerintem másoknak is lehetett szárazabb a töltelék....de azért szerintem senkinek sem kellett kukába dobnia.
Ha jó az ízesítés...só , bors, p.paprika, ...., akkor annyira rossz nem lehet.
Mondom tejföllel tálalva megehető :-)))
sajnos nem igen tud mit kezdeni vele mert ha sokáig főzi a külső része szétmegy a közepe ugyanugy kemény marad.
Esetleg annyit tud vele kezdeni, hogy a gombócot szétmorzsolja vagy ujra darálja és 1 tojással összekeveri, ha van otthon zsirszalonnája vagy bármilyen szalonna azt hozzádarálja , mivel a pulyka száraz hú olyan és hozzá a rizs az életben nem fő meg :((( és az lenne a jó hogyha lenne othon káposzta levele és abba tölteni.
Ha nincsen akkor annyit tud tenni vele hogy átformázza a dolgokat és csinál belőlle más kaját amiben nem gáz ha van rizs
PL: rakot káposzta vagy bármilyen rakott zöldség, a tetejére peddig besamell mártás csináll abból ami kijön folyadék elégnek kell lennie a rizs puhulásához.
Besamell mártás
15 dkg margarin ' kocka' vizgözön felolvaszt bele 3.5 evőkanál bl.55 liszt/ finom liszt/ addig kevergetni mig egy nagy csomó nem lesz belőlle. majd felönteni annyi tejjel, hogy sürü legyen mint egy jó tejföl. kihűteni ilyenkor nem jó mert hűlés közben ki-keményszik
Nos köszönöm lányok azt mondta szomszédnéni holnap megpróbálja ugy hogy egy -egy réteg gombócra tesz szódabikarbónát és átfőzi egy órát kb ha ugy sem puhul sajnálattal de kidobja:-(
Köszönjük a hsz.kat
További boldog karácsonyt
Igen!Ezt nem lehet pontosan megmondani,leírni!Ezt sacc/kb ra csinálja az ember!Ránézésre,vagy hogy mondjam?Ezt érezni! :DD
Én sem tudok semmihez pontos arányokat,mikor kérik!Egyszerűen aki rutinos,az tudja,miből mennyi kell! :)))
További ajánlott fórumok:
- Töltött káposzta ... és egyebek
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Első töltött káposztám 1,5 órán keresztül főtt tartaléklángon, de még kemény... fog ez még puhulni? Mennyi kell neki?