Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek? fórum

Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek? (tudásbázis)

1 2 3
2010. dec. 28. 12:03

Én nem teszek tojást a töltelékbe, mert miért kellene? Mi szerepe van a tojásnak?

A rizst nem szabad megfőzni, az úgy jó, ha együtt fő minden!

Ha sok a rizs az nem probléma, attól nem lesz kemény, max inkább rizzsel töltött káposzta lesz. Én így is szeretem, de a fiúk nem. Én a töltött paprikába sem teszek tojást, felesleges.

59. hajno1
2010. dec. 28. 10:44
Eh, majd elfeledtem, kell hozzá az a vastag falú vaslábos is (na jó, haladjuk a korral, lehet acélból is, de nagy, vastag lábos legyen), amiben igen lassan, 3-4 órán át nagyon kis lángon rotyog az a legalább 20 töltelék, így már majdnem olyan lesz, mint az eredeti, ami kemencében készült.
58. hajno1
2010. dec. 28. 10:39

Az erdélyi töltött káposzta jó házi, igazi füstölt hústól és a füstölt kolbásztól meg a tejföltől erdélyi, és nem kell berántani, se habarni. Persze a káposzta sem mindegy. Legyen elég érett, kissé sárgás színű, de még roppanós a szála. Vásárlás előtt jó megkóstolni, legyen se túl sós, se túl savanyú, hanem éppen jó, mert a káposztát kicsavarni, kimosni vétek, abból már nem lesz soha jó étel. Én sok káposztalével kérem, és mindet bele is főzöm, mert a jó, természetesen erjedt lé és a finom füstölt húsok együtt adják az igazi összhatást.

Nem boszorkányság, de gyakorolni kell. Apám erdélyi, ő tanította alföldi anyámat erre:) Én meg tőle tanultam.

57. hajno1
2010. dec. 28. 10:30

A tojás csak összefogja a tölteléket, attól nem lesz ehetetlenül kemény, az biztos. Két tojás ideális egy kiló húshoz, a fél kiló rizs viszont nagyon sok, a felel bőven elég.

Legközelebb a rizst előbb meg kell főzni félpuhára enyhén sós vízben, majd még 5 percig gőzölődni hagyni, utána leöblíteni hideg vízzel, és így összekeverni a fűszerezett hússal, mert a nyers rizs nem fő meg savanyú káposztalében. A darált hús és a főtt rizs mennyisége térfogatra legyen kb. egyforma, vagy a hús legyen kicsit több, akkor még finomabb.

A pulykahús valóban száraz, kellene hozzá némi zsiradék, de akkor ugye már majdnem ugyanott vagyunk, mint egy jó szaftos dagadóval:) Én főztem már pulykából is az egészség jegyében, meg lehetett enni, de nem az igazi. Karácsony minden évben egyszer van, hát nem hiszem, hogy érdemes utánzatot készíteni.

2010. dec. 28. 10:28
Hát a két tojástól. Én 1 kg húshoz (pont ennyit csináltunk) 1 tojást teszek és nem lett kemény:)
2010. dec. 28. 10:12
A tojástól tuti kemény ,de a rizs összefogja
2010. dec. 28. 10:01
Tojást sosem teszek bele. Szerintem attól kemény.
53. a14deb9047 (válaszként erre: 50. - Valika46)
2010. dec. 28. 09:13
Lehetne nyilvánossá tenni az erdélyi töltöttkáposzta receptjét??? Ettem kint és mennyei finom!!
2010. dec. 28. 08:49
ha tettél bele tojást,akkor attól kemény...
51. gerna (válaszként erre: 50. - Valika46)
2010. dec. 28. 08:07

Erre csak annyit, hogy amikor én ettem tradicionális töltött káposztát, egyáltalán nem ízlett. Semmi vágott káposzta hozzá, csak a begöngyölt apró töltelékek, és persze tojás nélkül.

Ez lenne az "erdélyi" módszer?

2010. dec. 28. 07:55

Lanyok!!! En erdelyi vagyok,a toltott kaposzta kesziteserol, talan en is tudnek nehanyat.,de itt az elhangzotagba , ugy tunik az nem toltott kaposzta?!! Hogy tojas a toltott kaposztaba?

hu...........)))ha valaki kivancsi ra hogy erre fele hogy csinalom mar jo sok eve, irjon!!)

49. SF
2010. dec. 26. 17:02
Én főtt rizst használok bele és sovány húst (zsírosan nem bírom megenni). Még sosem lett kemény.
48. a14deb9047 (válaszként erre: 46. - Klára51)
2010. dec. 26. 15:16
Nem valószínű, hogy megpuhul...
2010. dec. 26. 15:09
a sok rízstől...
2010. dec. 26. 14:36
jelentem a szomszédnéni káposztája mára ehető és puha:-)
2010. dec. 26. 10:57
Képzeljétek elvágta ketté a gombócokat és most oda tette ismét egy szódabikarbónával főni,majd írom mi lett az eredmény.
44. klára51 (válaszként erre: 42. - Édesmandula)
2010. dec. 26. 10:56
:-)
43. Kmeli
2010. dec. 26. 10:44
Sok rizst raktál bele
2010. dec. 25. 22:48
:) rendezhettek még gombócdobálást...ha már minden törik és ki akarja dobni...
2010. dec. 25. 21:54
én is jártam már így:nagyon sovány húsból készítettem....
40. 2d73eecfdb (válaszként erre: 38. - NOA)
2010. dec. 25. 20:17

Legközelebb ezt is kipróbálom :-))))

Köszi :-)

39. gerna (válaszként erre: 38. - NOA)
2010. dec. 25. 19:53
Én meg vöröshagymakrémet, egyenesen a tubusból... valahogy puhább és nem olyan darabos.
38. NOA
2010. dec. 25. 19:52

Mindig teszek a gombócba apritott sav. káposztát.

Érdemes kipróbálni.

37. gerna (válaszként erre: 32. - Klára51)
2010. dec. 25. 19:49
Szerintem vegye ki a gombócokat és főzze külön sós vízben vagy húsleves(kockás) lében puhára.
36. 2d73eecfdb (válaszként erre: 33. - Ancsyangel)
2010. dec. 25. 18:37
Na ez sem rossz ötlet :-))))
35. 2d73eecfdb (válaszként erre: 32. - Klára51)
2010. dec. 25. 18:36

Ennyire kemény csak nem lehet.....

Nekem is és szerintem másoknak is lehetett szárazabb a töltelék....de azért szerintem senkinek sem kellett kukába dobnia.

Ha jó az ízesítés...só , bors, p.paprika, ...., akkor annyira rossz nem lehet.

Mondom tejföllel tálalva megehető :-)))

2010. dec. 25. 18:33
A töltött káposztához való húsba nem szoktam tojást tenni,viszont rizst igen,attól puha a gombóc.
33. ancsyangel (válaszként erre: 24. - Klára51)
2010. dec. 25. 18:11

sajnos nem igen tud mit kezdeni vele mert ha sokáig főzi a külső része szétmegy a közepe ugyanugy kemény marad.

Esetleg annyit tud vele kezdeni, hogy a gombócot szétmorzsolja vagy ujra darálja és 1 tojással összekeveri, ha van otthon zsirszalonnája vagy bármilyen szalonna azt hozzádarálja , mivel a pulyka száraz hú olyan és hozzá a rizs az életben nem fő meg :((( és az lenne a jó hogyha lenne othon káposzta levele és abba tölteni.

Ha nincsen akkor annyit tud tenni vele hogy átformázza a dolgokat és csinál belőlle más kaját amiben nem gáz ha van rizs

PL: rakot káposzta vagy bármilyen rakott zöldség, a tetejére peddig besamell mártás csináll abból ami kijön folyadék elégnek kell lennie a rizs puhulásához.

Besamell mártás

15 dkg margarin ' kocka' vizgözön felolvaszt bele 3.5 evőkanál bl.55 liszt/ finom liszt/ addig kevergetni mig egy nagy csomó nem lesz belőlle. majd felönteni annyi tejjel, hogy sürü legyen mint egy jó tejföl. kihűteni ilyenkor nem jó mert hűlés közben ki-keményszik

2010. dec. 25. 18:05

Nos köszönöm lányok azt mondta szomszédnéni holnap megpróbálja ugy hogy egy -egy réteg gombócra tesz szódabikarbónát és átfőzi egy órát kb ha ugy sem puhul sajnálattal de kidobja:-(

Köszönjük a hsz.kat

További boldog karácsonyt

31. 04e95f637a (válaszként erre: 29. - 2d73eecfdb)
2010. dec. 25. 18:02

Igen!Ezt nem lehet pontosan megmondani,leírni!Ezt sacc/kb ra csinálja az ember!Ránézésre,vagy hogy mondjam?Ezt érezni! :DD

Én sem tudok semmihez pontos arányokat,mikor kérik!Egyszerűen aki rutinos,az tudja,miből mennyi kell! :)))

1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook