Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetés)
Sziasztok!
Második héten tartok a diétában, úgy érzem a panaszom (hajhullás) felerősödött, de semmiképpen nem enyhült. Pár napig olyan álmosság volt rajtam, hogy bárhol el tudtam volna aludni. Szerintetek ez normális? Honnan tudjam, hogy mikor vezethetek be új ételeket, és mivel kezdjem?
Hello Mindenki!
Igen lehet mákot, már a terápia elejétől ;)
Két hónapja vagyunk candidások (fiam).
Sehol nem látom, hogy mákot szabad-e fogyasztani. Tud valaki segíteni?
Sziasztok!
Tudnátok segíteni nekem receptekkel? E-mail címemre : nimolorien@gmail.com-ra el tudnátok küldeni, akinek megvan? Igazából azzal vagyok zavarban, hogy a 2-3 hét szigorú visszafogás alatt mit is lehet enni....
Előre is köszönöm!!!!
AZ EHETŐ AMI A LISTÁN VAN
Gyümölcs: Nem édes gyümölcsök elsősorban szezonálisak
* • grapefruit
* • alma,
* • málna,
* • áfonya,
* • csipkebogyó,
* • eper,
* • szeder,
* • ananász,
* • kivi,
* • citrusfélék, grapefruit, citrom, savanyú narancs
* • gránátalma,
* • csonthéjasok (pl dió)
* • fenyőfélék
* • ribizli
* • meggy
* • olívabogyó
* • aszalt/szárított paradicsom(Csak ami simán olívaolajba van eltéve) ha nem tartalmaz cukrot, tartósítószert
Nekünk a lúgosítás a cél, mivel a candida akkor szaporodik el ha a szervezet el van savasodva. Ezt a csoportosítást hol találtad?
Friss gyümölcsök
Enyhén lúgosító
kókuszdió
meggy
görögdinnye
banán - minél érettebb, annál savasítóbbá válik
Savas, de lúgosító
grapefruit
citrom
Enyhén savasító
alma
sárgabarack
fekete áfonya
sárgadinnye
tőzegáfonya
datolya
füge
egres
szőlő
kiwi
mango
szeder
kopasz barack (nektarin)
narancs
papaya
őszibarack
körte
ananász
szilva
málna
ribizli
eper
cseresznye
mandarin
Akkor mi a savasító gyümölcsöket ehetjük főleg? Kivéve egy két gyümit.
Ezt csak érdekességképpen!!!!! Most találtam, és valószínű, hogy emiatt nem fogyasztható a görögdinnye? Mert magas a Glikémiás indexe....
Kisebb, mint 15: Zöld zöldségek, paradicsom, padlizsán, cukkíni, fokhagyma, hagyma
15: Szója, földimogyoró, friss sárgabarack
20-25: gyümölcscukor, fruktóz, keserű csoki, cseresznye, 3,5% tej
30 nyers krumpli, tejtermékek, lencse
35: füge, szárított sárgabarack, alma, barack
40: teljesörlésű tésztafélék (al dente főzve), teljesörlésű kenyér magvakkal, zabpehely, szilva
45: vadrízs, spagetti (al dente)
50: teljesörlésű tésztafélék
60: gríz, hosszú magvú rizs, banán, sárgadinnye
65: mazsola, kevert kenyér (nem teljesen fehér), hajában főtt krumpli, ananász, cukrozott lekvár
70: fehér kenyér, normál csoki, , kukorica, fehér rizs, tésztafélék fehér rizsből
75: görögdinnye
80: Coca-cola, főtt bab, pattogatott kukorica, méz
85: főtt krumpli melegen, gyors rízs, puffasztott rízs
90: chips, sült krumpli
95: módosított keményítő (sok kész ételben van)
100: szőlőcukor
110: sör, az elrettentő példa
A Glikémiás Index (GI) esetében az 55 alatti érték kívánatosnak, a 70 feletti pedig már rossznak számít.
Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint
kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt
raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak,
amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint gyors leesése követ, éhségérzetet okozva.
Miért nem lehet enni a görögdinnyét?
Hiszen kevesebb a kalóriatartalma mint 100g meggynek, vagy szőlőnek, azt pedig lehet enni.
Görögdinnye 100g - 29 Kcal
Meggy 100g - 52Kcal
Narancs db - 41Kcal
Szőlő 100g - 78Kcal
Ananász 100g - 53Kcal
Málna 100g - 29Kcal
Alma db - 31Kcal
Vagy a cukortartalom szerint:
Gyümölcsök
Cukortartalmuk szerint a gyümölcsök a következőképpen jönnek sorba (visszafelé 18%-tól 10%-ig): szőlő, cseresznye, szilva, ananász, körte, nektarin, kivi, cukordinnye, sárgabarack.
A banán még ennél is több szénhidrátot tartalmaz (24%), de ennek formája az érettségétől függ.
A következő gyümölcsök cukortartalma 10% és 5% között alakul ebben a sorrendben: mandarin, őszibarack, narancs, földieper, alma, görögdinnye és málna.
Akkor miért nem ehetünk pl. dinnyét, és miért ehetünk ananászt, vagy szőlőt???
A görög mehet....de még annyira nincs szezonja, ha tudsz várj vele amig idény lesz.
És nem sokat, és lassan bevezetve.
Anita, nagyon jól hangzik amit csináltál..és remélem fini is volt.
Örülök, hogy feltetted, hogy mennyi a CH-ja, de!
Sajna nem győzöm hangsúlyozni hogy ez nem fogyókúra!
Csak mert ha valaki számolja...akkor.....
Ma palacsintát sütöttem, ezzel meg is volt a héten a "tészta" étkezés :) úgy örültem, mert nagyon rég ettem már, leírom a receptet.
MÁSODIK időszakos!
1 db tojás
40 g zabpehelyliszt
3 g xilit
csipetnyi só
víz (ezt adtam hozzá utoljára, nehogy több lisztet kelljen hozzátenni)
3 g mangalica zsír a sütéshez (Tefal serpenyőm van, nem mindegyikbe elég ennyi)
Ebből kettő darab lett és összesen 242,2 kcal és 25,4 g CH (ha valaki számolja).
Tölteléknek 50 g sovány túrót összekevertem 100 g meggyel. Semmi édesítő nem kellett, csak az, hogy a hűtőből érkezzen, mert így hmmm nagyon finom volt és hűsítő :) Ez 97 kcal és 11,9 g CH.
Üdv: Anita
Szia!
Jaj de régen voltál itt!
Remélem hogy jól vagy és minden rendben van veled!!????
Ez a cucc..olyan mint egy kenyér????
Mivel v mihez eszed??!!!
Fincsinek hangzik!
hoztam egy uj recit:
csakis MÁSODIK időszakban a tojás és a sütőpor miatt:
2,5 dl zabpehely liszt
pici só
1 kávéskanál sütőpor
1 tojás
annyi víz,h nokedli sűrűségű legyen. Összekeveritek jo alaposan és mikrozhatos sütőbe 750 W-on (v maxon) kb 4-6 perc alatt készre süt :D nagyon finom.
Mehet bele naprafordo mag, lenmag, v bmilyen megengedett mag, fűszer.
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?