Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetés)
KÓKUSZOS SZALONCUKOR
15 dkg kókuszreszelék
15 dkg nyírfa porcukor
1 tk rózsavíz
ásványvíz
20 dkg házi csokoládéöntet
A kókuszreszeléket tálba tesszük.
Hozzászitáljuk a nyírfa porcukrot.
Hozzáadjuk a rózsavizet.
További kevés ásványvíz adagolásával összedolgozzuk.
Fóliába csomagolva egy-két órára hűtőbe tesszük.
Majd szaloncukor formákat gyártunk belőle.
A csokoládét elkészítjük és megmártjuk benne a cukrokat. Sütőpapírra, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni rajtuk a csokibevonatot.
És pár szaloncukor recept
MARCIPÁNOS SZALONCUKOR
20 dkg mandulabél (héj nélkül)Ezt úgy lehet elérni, h felforraljátok a mandulátvízben és szépen ki lehet nyomkodni a héjából
15 dkg nyírfa porcukor (kávédaráló)
2-3 zöld kardamomhüvely magjai (én kihagytam)
20 dkg Házi Csoki öntet. Lásd Warj receptjei között
Ásványvíz (én rózsavizet raktam bele. nagyon illett hozzá
A mandulát finomra őrüljük.
Hozzászitáljuk a nyírfa porcukrot.
A karadamommagokat mozsárban porítjuk, hozzáadjuk a tál tartalmához.
Több lépésben, kevés vizet adagolva összedolgozzuk az alapanyagokat.
A házi marcipánunkat fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Majd szaloncukor formákat gyártunk belőle.
Az öntetet elkészítjük és megmártjuk benne a cukrokat. Sütőpapírra, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni rajtuk a csokibevonatot.
Pár recept az újaknak:
ZABSÜTI -2.időszakos
összekevertem egy tálban 20 dkg tk. zabpelyhet,
12 dkg tk. tönkölylisztet,
1 teáskanál szódabikarbónát,
1 teáskanál fahéjjat,
1, 5 teáskanál Stevia port -így nem túlzottan édes, ha valaki nagyon édes hatást szeretne, az dobjon bele nyugodtan még egy kanállal :) -,
10 dkg felolvasztott vajat,
4 db felkockázott kivit és
fél dl szójatejet (ez lehet zabtej is, ill. ha friss helyett mirelit gyümit használunk, akkor nem kell hozzá "tejpótlék", elég a gyümi a felolvasztott levével)
Ezt az érdekes masszát a receptajánlat szerint (én is így készítettem) érdemes kb. 20*25 cm-s tepsibe kisütni, a lényeg, hogy ujjnyi vastagságúra hagyjuk, így biztosan átsül. Én előmelegített légkeveréses sütőben 150 fokon 40 percig sütöttem, és elégedett vagyok vele
-2. időszaktol
KÓKUSZGOLYÓ:
50g darált korpovit (vagy más, tk cukormentes keksz),
50 g kókuszreszelék,
100g daráltdió,
1,5 ek karobpor,
100 g margarin/vaj, édesítő,
vanília rúd
tej amennyit felvesz.
-2. szakasz
ZABPEHELY TALLÉR
15dkg zabpehely
10dkg zabliszt (vagy tk liszt)
1/2 kk szodabikarbona
so
fahej
1 citrom reszelt heja
15dkg puha/olvasztott vaj
stevia/nyirfacukor
vanilia
keves novenyi tej vagy joghurt (hogy ne legyen szaraz a keksz)
1 tojas
1 tal: zabpehely, liszt, szodabikarbona, so, fahej, reszelt citrom hej
2. tal: vaj, pici joghurt vagy novenyi tej, edesito/nyirfacukor, vanilia
Habosra keverjuk a 2. talban levoket es hozzaadjuk a tojast, elkeverjuk. Ezuten az 1. talban levoket is osszekeverjuk, es osszeontjuk a ket talat.
Ragacsos tesztat kell hogy kapjunk, egy evokanal segitsegevel kis darabokat szaggatunk, gesztenye nagysagu gombbe formaljuk es le lapitjuk nedves kezzel. A tallerokat lisztezett tepsibe rakjuk.
170-180 fokon 10-15 percig sussuk
-2. időszak
ZABPELYHES KEKSZ
15 dkg puha vaj
csipetnyi só
12 dkg xilit (nyírfacukor)
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt
1 tk őrölt fahéj
1/2 kk szódabikarbóna
1. A vajat csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, jól kikeverjük, majd a tojással is eldolgozzuk. Belekeverjük a szódabikarbónás, fahéjjal elkevert lisztet, és a zabpelyhet.
2. Az összeállított tésztát hűtőbe tesszük kb. 1/2-1 órára.
3. A masszából kanállal diónyi darabokat tépkedünk, és egymástól kissé távolabbra, sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket, majd a megnedvesített kanál hátával korong-formára ellapítgatjuk.
4. Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 12-15 perc alatt.
5. Ha kisült, kissé még puha a sütemény, kihűlés után ropogóssá válik. Ne süssük túl, mert kiszárad. Kb. 35. db lesz belőle
-2. időszak
ALJ NÉLKÜLI TÚRÓS
50 dkg sovány túró
8 dkg lágy margarin
4,5 evőkanál teljes kiőrlésű tönköly búzadara
2 tojás
csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
negyed citrom leve
5 evőkanál nyírfacukor
1/2 teáskanál őrölt vanília ( nálam egy vanillia rúd volt)
Tetejére:
1 natúr joghurt
1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tojás
Az elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalókat összedolgozzuk,kivéve a tojás fehérjéket, azokat külön kis cukorral felverjük, majd összeforgatjuk a másik masszával és kivajazott piteformába rakjuk. A tetejére valókat összekeverjük, aztán ráöntjük és szépen elsimítjuk rajta.
180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
-2.időszak
Tojás helyettesítésére:
1 evőkanál lenmag 1 dl vízzel egy tojást helyettesít. Megfőzzük 1-2 perc alatt, akkorra megkocsonyásodik, olyan állagú lesz, mint a tojásfehérje. Leszűrjük és már használható is növényi fasírtokhoz pl.
Fokhagyma krémleves recept
1 közepes fej vöröshagyma
12 gerezd fokhagyma
1 ek olivaolaj
2 ek liszt (ha lehet, ne fehéret)
3/4 l húsleves, kockából
1 doboz zsírszegény natúr joghurt
ízlés szerint só, bors, szerecsendió
(citrlomlevet is rakhatunk bele, így inkább savanyú leves lesz)
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfuttatjuk, majd az összedarabolt fokhagymával rövid ideig együtt pároljuk. Beleszórjuk a lisztet, és megvárjuk, míg lepirul. Ekkor hozzáöntjük a kész levest, és a joghurtot, majd alaposan elkeverjük. Közepes lángon, fedő alatt 20 percig főzzük. Ezután botmixerrel pépesítjük, és fűszerekkel ízesítjük. Tálalásnál reszelt mozzarella sajtot szórhatunk bele. Puffasztott rízzsel is kínálhatjuk /a baguette helyett/, vagy pirítóst tördelünk bele.
Elkészítési idő: 30 perc
-1. időszak
Magyaros tofu zelleres lencsesalátával
400 g tofu
80 g vöröshagyma
400 g zeller
200 g vörös lencse (nem kell beáztatni)
fokhagyma
pirospaprika
20 g barnarizs-liszt
babérlevél
olaj
só
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajban aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, vízzel felöntjük, és a tűzre visszatéve beforraljuk. Hozzáadjuk a tofut és villával pépesre törjük, sózzuk, fűszerezzük zúzott fokhagymával, köménnyel, hozzákeverjük a rizslisztet. A masszát gerinc formába tesszük, és 160 c fokos sütőben megsütjük. A lencsét megmossuk, és sózott, babérlevéllel fűszerezett vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott zellert, sóval citromlével ízesítjük, olajjal összekeverjük. A frissen kisült tofuval tálaljuk.
-1. időszak
Karfiol fasírt
Egy nagy fej karfiol, 2 tojás, tk élesztőmentes liszt, tk élesztőmentes zsemlemorzsa, só, víz, olaj. A karfiolt rózsáira szedem és enyhén sós vízben megfőzöm, vagy megpárolom. A tojást elkeverem tk liszttel és tk zsemlemorzsával, majd hozzákeverem a karfiolt. Kevés olajba kanállal kis halmokat rakok és lelapítom (sütés közben megdagad). Fedő alatt világosra sütöm. Süthetem olajozott tepsiben sütőben is
-1. időszak
Zoldseges rizst:
Megfozod a barnarizst, a zoldsegeket felkozkazod (sargarepa, hagyma, cukkini, paprika stb, ) es egy serpenyoben kis olivaolajon megpiritod, so bors, mikor kesz osszekevered a rizzsel, megszorod petrezselyemmel, oreganoval is lehet, nagyon finom izt ad neki!
-1. időszak
Paradicsomos teszta:
Durumtesztabol es otthon keszitett paradicsommartasbol nagyon finom tesztakat lehet csinalni. Jo erett paradicsomokat meghamozol, felkockazol. Olivaolajon hagymat piritassz, radobod a paradicsomokat es hozza tehetsz egy kicsi vizet is, aztan szepen besurusodik kb 10 perc alatt. Oregano, bors, bazsalikom, izles szerint barmivel lehet izesiteni, osszekevered a kifozott tesztaval es kesz is. Lehet zoldsegeket is tenni a martasba, pl paprika, cukkini.
-1. időszak
Salata:
pl: tonhalkonzerv, paradicsom, uborka, paprika, olivabogyo, porehagyma (v. uj, v. lila) jegsalata, sararepa reszelve. Ezeket osszekevered, meglocsolod olivaolajjal, sozod, es kesz is. Nagyon finom es egyszeru.
-1. időszak
Brokkoli másképp:
fél kg brokkolit megpároltam, kevés sóval ízesítettem. 1 natúr joghurtba belekevertem 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, pici sót és fehér borsot. Ezzel a szósszal leöntöttem a brokkolit. Kb. 20 perc alatt kész
-1. időszak
De ez nem törvényszerű. Lényeg hogy sok zöldséget egyél, de ezt fogsz is mivel húst nem lehet, meg ugye sok köretet sem.
De pl halat ehetsz...vagy pl...sok más köretet!
Egyél változatossan, főzelékeket, leveseket, és stb..
Sütőtökleves
Egy sütőtököt meghámozunk, kimagozunk, kockákra vágunk(ekkorra már nagyon izmosak vagyunk:)és vízben felteszünk főni, hogy épp ellepje. Bele: só, bors, (bio vegeta-opcionális), néhány gerezd fokhagyma és gyömbér. Ha megfőtt, leturmixoljuk kb 1, 5-2 dl joghurttal és kész is
-1. időszak
Céklafasírt
20 dkg céklát, 20 dkg nyers sütőtököt(eredetileg édesburgonyát, de az elég drága és nem is volt itthon)lereszelek(eredetileg kis lyukún, én nagy lyukún csináltam), 2 gerezd fokhagymát, (1 tojást-opcionális, első néhány hétben nélküle), sót, borsot, darabka beáztatott házi tk kenyeret hozzáadok(épp volt itthon kenyérvég, nem muszály bele) és összekeverem. Eztán tk rozsliszttel kellett volna sűríteni, de én beáztatott zabpelyhet adtam hozzá. Ki lehet sütni olajban vagy szétterítve tepsiben
-1. időszak
Kölesdara brokkolival
Kölest kávédarálóval ledaráltam és 3x-os vízben felforraltam, ízesítettem, brokkolit kicsit megpároltam, tepsibe tettem és ráöntöttem a kölespürét, sütöttem, míg barnás lett a teteje. Szerintem a köles önmagában is jó lett volna, puliszkához hasonlít
-1. időszak
Zöldség-tál:
Tepsibe kockázva, szeletelve, darabolva rakj bele minedenféle zöldségmaradékot(mert akkor szoktam ilyet, amikor mindenből marad egy pici) pl: sárgarépa, cékla, brokkoli, cukkini, káposzta(ha vörös, vicces színe lesz), zeller, karfiol, hagyma, sütőtök, paprika stb. , fóliázd le és kb 40-50-percig párold a sütőben. Minden sütő más, amikor már puhul, de azért még kicsit ropogós, akkor jó. Kevés vajon vagy olívaolajon piríts meg egy kis tk lisztet, engedd fel növényi tejjel vagy joghurttal stb és öntsd le a zöldeket, mozarella sajtot is reszelhetsz rá és pirítsd meg a tetejét. hozzá esetleg zabpehely vagy más gabonafasírt nagyon jól passzol.
-1. időszak
Brokkoli krém leves:
egy zacskó mirelit brokkolit annyi vízben fel teszek főni, hogy éppen ellepje, ízesítem, 2-3 gerezd fokhagymával, szerecsen dióval, sóval, és "bio" ételízesítővel. Ha megpuhul (nagyon gyorsan) összeturmixolom, és kb fél pohár "bifidus"-os joghurtot keverek bele
-1. időszak
Padlizsán krém:
Egy- két padlizsánt sütőbe beteszünk, kb 1 órát sütjük. Amikor kihült, lehuzzuk a lila héját, csumáját, a húsát a magokkal együtt összeturmixolom, három vagy több gerezd fokhagymával, sóval, borssal ízesítem és kb fél deci olajat is keverek bele. Fél napig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek. Szabdtéri grillen sütve még finomabb lesz
-1. időszak
Kifli
fél adaghoz 20 dkg tönköly és 5 dkg zabpehelylisztet tettem, adtam hozzá szódabikarbónát és sütőport ill kb 1, 5 dl joghurtot, de lehet több is volt. Olyan puha, kicsit ragacsos lett a tészta és így sokkal finomabb lett meg omlósabb, mint múltkor. Kettészedtem a tésztát és úgy nyújtottam ki, így a fél adagból 16 kis kiflit gyártottam. A kinyújtott tésztát bekentem 3 ek joghurttal és ráreszeltem a mozzarellát, tetejét bekentem a kimaradt tojás fehérjével és megszórtam szezámmal
-1. időszak
Köszi a választ!
Kicsit visszaolvastam össze-vissza, és valaki azt írta hogy a táplálék 80-90%-a első időszakban zöldség kell, hogy legyen.. Hát ez szuper, vizsgaidőszakban fogalmam sincs ilyet hogyan tartanék be, hisz a mindennapi életben sem menne, mert annyira nem lenne energiám.
Sziasztok!
Lejjebb olvastam, hogy a gabonaköretekből (barna rizs, hajdina, köles stb.) nem szabad minden nap fogyasztani. Ugye kenyérből se lehet sokat. Akkor mitől laktok jól? Mert nekem az ilyen köretek és a kenyér veszi el az éhségérzetemet.
culinárisba pl, ott van csak vaíliát tartalmazó kivonat, de borsós az ára. Ugye figyelni kell mert ezek ált alkoholt tartalmaznak, de javaslom a vanília rudat.
Az a legegyszerűbb.
Valahol olvastam a kölesfasírt receptjét, de nem találom, és ma az lenne tökfőzelékkel.
Fel tudnátok tenni?
Sziasztok!
Én már 2,5 éve csinálom a diétát, már abba is hagyhattam volna, de mivel ismét terhes lettem és most meg még szoptatok, így azt ajánlották, hogy még folytassam. Ezért már sok mindent megsütöttem xilittel, de most végre eljött a nagy nap, és találtam egy kis cukrászdát a Baross utcában (bp-en), ahol szinte az összes cukrászdai sütemény (krémes, somlói, geszt. püré, eszterházy, stb.) xilittel és teljeskiörlésű liszttel készül. Nagyon örülök, hogy végre valaki ilyeneket is gyárt, mert a híres neves cukrászdák csak a zacskós xilitet árulják, de még egyféle sütit sem csinálnak ezzel. Itt meg ez a kis talponálló mindent ezzel gyárt.
Ha esetleg valaki más is belefutott már ilyen helybe, kérem irjon róla, hol van ilyen.
igen eheted a sütőtököt, sőt a ennek a fórumnak az elején van egy sütőtökös keksz, isteni finom.
a mennyiséget nem tudom, szerintem ha jól esik minden nap ehetsz egy szeletet.
és a recept:)
MANDULÁS SZALONCUKOR
20 dkg mandulabél (héj nélkül)
15 dkg nyírfa porcukor
2-3 zöld kardamomhüvely magjai(opcionális Én kihagytam, mert5 nem tudtam ilyet venni)
20 dkg házi csokibevonat, ezt már régebben warj leírta
0,3 dl ásványvíz ( én kicseréltem rózsavízzel)
A mandulát finomra őrüljük.
Hozzászitáljuk a nyírfa porcukrot.
A karadamommagokat mozsárban porítjuk, hozzáadjuk a tál tartalmához.
Több lépésben, kevés vizet adagolva összedolgozzuk az alapanyagokat.
A házi marcipánunkat fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Majd szaloncukor formákat gyártunk belőle.
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk és megmártjuk benne a cukrokat. Sütőpapírra, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni rajtuk a csokibevonatot.
Csinos karácsonyi papírba csomagoljuk a cukrokat.
Hát viszont szerintem attól függ hol tartanak, ha az elején akkor nem..engem nagyon el vitt volna, persze mint tudjuk én édességfüggő vagyok!
Szóval én végigcsináltam a karit, a szüli és névnapomat és a szilvesztert is édesség nélkül
De jöhet a recept!
Várom!
Tudom!
Sokat beszéltünk régen :)
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?