Miért fontos a nokedli? (beszélgetés)
Jéééé! Én nem teszek hagymát a rakott krumpliba!
A kolbászkarikákat megfuttatom zsiradékon, kiszedem őket, a "kolbászzsírt" (általában olaj) a tejfölbe keverem.
most csak kíváncsiságból utánanéztem. a pörkölt mindig is paprikával készült.
"A pörkölt nevét jellegzetes alföldi pásztorételként, parasztételként egykorú szerzők az 1780-as évektől folyamatosan megemlítették és sajátos vonásának tartották, hogy őrölt fűszerpaprikával készítik"
Ma igen :)
Régen is pörköltnek hívták, csak épp a paprika még Amerikában volt. Nehéz lett volna beszerezni.
Ma igen, és elég unalmas is lett sajnos. 200 év múlva megint más lesz.Tényleg nehéz elképzelni, hogy nem mindig, minden úgy volt, ahogy te ismered?
így van. aza lényeg, hogy mindenki meg tudja csináni úgy ahogy ő szereti.
nagyon sokat küzdöttem régen, de ma már anyum is kijelenti, hogy van amit jobban főzök mint ő.
a nokedli is megy XD
és nem annak hívták.. és ha a nagyanyámnak töke lett volna ő lett volna a nagyapám :D
nyilván változnak a főzési szokások. de ha valaki megkérdezi mi a magyar konyha alapja: paprika, hagyma, tejföl triumvirátus a dizsnózsírral tuti felkerüla listára :D
Ott a hús kap egy kérget, a végén is húsíze van.
Mások vagyunk, más az ízlésünk, ennyi.
??????????? mióta újítás??? alföldi gyerek vagyok. itt 100 éve még a paprikában is paprika van :D
az északon volt szokás. ot még a kolbászba sem tesznek.. és még csak nem is csíp..
szentségtörés..
bezzeg a csabai. az csíp is, van is színe. ahogy a pörinek, halászlének, gulyásnak is.
én a hagyma alapba teszem mikor a hús még sehol nincs. sosem keserű :) az a titka, hogy le kell venni a tűzről és csak utána beletenni.
nekem őszintén az nem ízlik amibe utólag kerül bele a paprika..
Végül is igen, néha oda-odasült, nem lehetett mindig kavargatni. Meg jó is úgy, más az íze, mint a főtt húsnak.
Azt sem szeretem én, hogy sok étel eleve pörkölt alapról indul, szinte minden étel minden piros volt nálunk is, míg nagyon meg nem untam.
Azóta több gyömbér fogy, mint paprika. :D
Eltekintve attól, hogy a paradicsom ázsiai, a paprika amerikai. Maga a lecsó szerb területről érkezve honosodott meg nálunk.
Pirospaprikás ételt esetleg Petőfi ehetett már, addigra eléggé elterjedt. De Balassi azért nem írt ódát a pörkölthöz, mert akkor még nem volt kitalálva.
De amúgy szittya magyar ételek, igen. :D
Hiba?
Nem!
Gyűlölöm a pörköltet a szagával együtt!
Petrezselymes nokedlit szoktam csinálni párolt hússal tejfölös lecsóval.Azt én is megeszem és nem is büdös.És van nokedli is!!! :D :D
További ajánlott fórumok:
- Tudtad, hogy minden hányás tartalmaz répát és nokedlit?
- Miert szokták azt mondani, hogy az anya-gyermek közötti kötődés kialakulasahoz fontos, hogy az anya természetes úton szülje meg gyermekét...
- Miért fontos, hogy foglalkozzunk a babánkkal, nem egyszerűbb csak hagyni?
- Karácsonykor miért fontosabb a zaba, mint a pihenés?
- Miért fontosabbak az állatok, mint az az emberek?
- A tojásos nokedliben a nokedli másnap miért zöldül be?