Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mi a véleményed arról, ha valaki öregségi nyugdíj mellett dolgozik? fórum

Mi a véleményed arról, ha valaki öregségi nyugdíj mellett dolgozik? (beszélgetős fórum)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
476. Bözsi néni (válaszként erre: 475. - Bözsi néni)
2020. dec. 8. 23:27

Ja, most látom, hogy régi a hozzászólás.


Nem figyeltem, azt hittem, mai a fórum.

475. Bözsi néni (válaszként erre: 470. - Pukkancs3)
2020. dec. 8. 23:26
Ez már tavaly júliustól megváltozott. Nyugodtan állhat munkaviszonyban.
474. globus (válaszként erre: 472. - Ina87)
2020. dec. 8. 18:41
Mindenkinek más-más összeg elegendő, ezt nem tudják kívülállók megítélni.
2018. febr. 19. 06:10
ez mindenkinek a magan ugye,biztosan veszem,hogy szuksege van penzre es nem jo kedvebol dolgozik egy nyugdijas!
472. ina87
2018. jan. 30. 22:53
aki elég nyugdíjat kap vagyis ki tud jönni belőle,azt simán feketére büntetném,aki viszont azért vállal pluszt mert amúgy nem jön ki belőle annak nem szolnék semmit.
471. globus
2018. jan. 30. 20:16
Most rúgtak ki egy közel 25 éve itt dolgozót, hogy másnaptól (kifejezetten) nyugdíjast vehessenek fel.
2017. ápr. 11. 18:02

A nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultság harmadik alapfeltételét: azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem állhat a nők kedvezményes nyugdíját igénylő hölgy.


E feltétel kapcsán fontos ismernünk a hatályos szabályozás tartalmát, amely a következő:


a nyugdíjigénylő azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat - esetünkben a nők kedvezményes nyugdíját - megállapítják,


a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a Tbj. rövidítéssel közismert tövény) 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban


sem Magyarországon,


sem - a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló közösségi rendelet hatálya alá tartozó személy esetében - Európai Unió/Európai Gazdasági Térség államaiban, ideértve Svájcot is,


sem - a szociálpolitikai (szociális biztonsági) egyezmény hatálya alá tartozó személy (ha az egyezmény eltérően nem rendelkezik) - az adott szerződő államban


nem állhat.


Nézzük meg pontonként, mire vonatkoznak ezek a hivatkozott törvényhelyek:


Tbj. 5.§ (1) bekezdés a) pont: munkaviszony, közalkalmazotti viszony, közszolgálati viszony, az igazságügyben dolgozók szolgálati jogviszonya, közfoglalkoztatási viszony, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonya, a fegyveres erők és testületek tagjainak különféle szolgálati jogviszonyai - akár teljes, akár részmunkaidőben történik a foglalkoztatás.


Tbj. 5.§ (1) bekezdés b) pont: a szövetkezet tagja, aki e minőségében munkaviszony, vállalkozási jogviszony, vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik (kivéve a szociális szövetkezetben tagi munkavégzés keretében munkát végző tagot és az iskolaszövetkezeti tanuló tagot).


E két kategória esetén e jogviszonyokat a nyugdíjigénylőnek meg kell szüntetnie legkésőbb azt a napot megelőző napon, amelytől a nyugellátást a részére megállapítják!

A Tny. 83/B. § rendelkezései szerint:


(1) Ha az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött, a 18. § (2a)-(2d) bekezdése alapján megállapított (ez a nők kedvezményes nyugdíja), vagy a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 3. § (2) bekezdés c) pontja alapján továbbfolyósított öregségi teljes nyugdíjban részesülő személy (ez szintén a nők kedvezményes nyugdíja azon hölgyek esetében, akik 2011. december 31-én már rendelkeztek 40 évi jogosultsági idővel) a tárgyévben ... biztosítással járó jogviszonyban áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Ha a fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást ... vissza kell fizetni. E § alkalmazása során a fizetendő nyugdíjjárulék alapjába nem számít bele a 83/C. § (1) bekezdése szerinti jogviszonyból származó, a szünetelés időtartama alatt szerzett kereset, jövedelem (vagyis az a kereset nem számít be, amit a közszférában keres közalkalmazottként, köztisztviselőként a nyugdíjas - ilyen eset lehet például, ha az év egyik felében közalkalmazottként, majd a másik felében már munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban dolgozik a nyugdíja mellett).


(2) A nyugdíjfolyósító szerv a nyugdíj folyósításának szüneteltetéséről, újbóli folyósításáról, valamint a jogalap nélkül felvett nyugellátás visszafizettetéséről - a nyugellátásban részesülő személynek a 97. § (5) bekezdése szerint tett bejelentése, illetve az állami adóhatóság által közölt éves keretösszegre vonatkozó összesített adatok alapján - hivatalból dönt. (A hivatkozott 97.§ (5) bekezdése szerint a nyugellátásban részesülő személy tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra jogosultságát vagy a nyugellátás folyósítását érinti.)


(4) A nyugellátás szüneteltetésének időtartama alatt az érintett nyugdíjasnak minősül.

2017. ápr. 11. 17:50
Igen, nem mindenre vonatkozik, de vannak kitételek. Pl. verseny szférában bár mennyit lehet dolgozni.
2017. ápr. 11. 17:46
ÚGY TUDOM HA valaki a nők 40 éves jogviszonyával megy nyugdíjba és nem éri el a rá vonatkozó nyugdíj-korhatárt, akkor az nem dolgozhat a nyugdíj mellett. Ez egy szocpol intézkedés volt. Tehát akinek kicsi lenne a nyugdíja, és persze van lehetősége még dolgozni, ahonnan nem nézték ki, jobb ha meggondolja.
467. 16b5d6ae34 (válaszként erre: 465. - 04ff23dd29)
2012. dec. 10. 22:19
Tökéletesen igazad van!
466. badonyimariaeva (válaszként erre: 465. - 04ff23dd29)
2012. dec. 10. 17:14
Pontosan!
2012. dec. 10. 16:57
Arra gondolok, hogy talán még nem szeretne éhen halni...
464. petrikek (válaszként erre: 461. - CILUSKA)
2012. dec. 10. 16:41

Ez viszont nem gáz szerintem... pontosan azért szúrják ki a maszekok szar pénzzel a szemünket mert vannak olyan hülyék, akik dolgoznak annyiért... ha senki nem vállalná el a munkát (hangsúlyozom senki) minimálbérért, akkor ki dolgozna? elöntene a szar minket, nem lenne aki a boltok pénztárába állna... csak ezeknek az embereknek nincs önbecsülésük...

és elvállalják szarért hugyért, hogy aztán sírhassanak, meg vegetálhassanak...

463. petrikek (válaszként erre: 461. - CILUSKA)
2012. dec. 10. 16:39

Ez nem harácsolás... öngondoskodásnak hívják.... nem a gyerekeink és unokáink jövőjéről kell gondoskodnunk, hanem a saját magunkéről.. a sajátjukról gondoskodjanak majd ők... inkább annyit kell elérni, hogy nekik ne kelljen minket eltartani szerintem.

+ mai tapasztalat: kolléganőm évek óta nyög, hogy ő már ezt nem bírja, hogy fog ő még 10 évet dolgozni stb (irodai munka)... erre jön a törvény, ő 40 év munkaviszonnyal elmegy nyugdíjba és megdumálja a főnököt, hogy még mellette maradhasson dolgozni... jéééé, hirtelen megfiatalodott, megegészségesedett...

Ez itt a baj....

Valaki írta, hogy a magas nyugdíjúak ne dolgozhassanak... ezt viszont nem lehet diszkriminálni... miért? Nekik a boltban is legyen drágább minden?

462. f9811ae891 (válaszként erre: 455. - Maruszja)
2012. nov. 9. 14:22
Ez megy mostanság. Nem tudom milyen jövőre számíthat a következő generáció, de nem sok jót várhatunk az az egy biztos!!!
461. CILUSKA (válaszként erre: 460. - Petrikek)
2012. okt. 26. 22:58

Rosszul gondolod!

A mi aktív időnkben nem volt fekete munka.

Mi azért dolgoztunk, hogy a gyermekeinknek, unokáinknak jobb legyen és nem harácsoltunk magunknak semmit.

Ennek isszuk most a levét.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy ilyen kevés bérért nem jön el egy fiatal dolgozni.

Nemrégen elhozott a főnököm egy fiatalembert, hogy tanítsam be.

Amikor megtudta a srác, hogy csak a minimálbért kapja meg (zsebre semmit) - nem vállalta el a munkát.

460. petrikek (válaszként erre: 458. - CILUSKA)
2012. okt. 26. 20:56

ehhez azért az is hozzátartozik, hogy ha valaki nyugdíjba megy és fix járandóságot kap (ami addigi munkájának "gyümölcs" (tehát ha volt olyan hülye, hogy minimálbérre volt bejelentve és feketén kapott pénzt pluszban) akkor legyen olyan nagyvonalú és adja már át a helyét egy fiatalnak....

Vagy rosszul gondolom? Szerintem ha valaki nem keresett annyit életében, hogy nyugdíjas korában megéljen, akkor ott valami nagyon gáz.

459. f9811ae891 (válaszként erre: 1. - Petrikek)
2012. okt. 24. 15:49
Jól teszi, csak engedje meg az egészsége.
458. CILUSKA
2012. jún. 22. 22:35

Rávisz a kényszer!

Én is szívesebben maradnék itthon a fenekemen, kertészkednék, unokáznék, neteznék, utazgatnék, stb.

DE ebből a kis nyugdíjból megélni nem lehet, csak vegetálni!

Aki sajnálja a nyugdíjasoktól azt a kis pénzt, amit így keresnek, annak azt javaslom, hogy godolkodjon el azon, hogy ő is lesz nyugdíjas (ha lesz, ha megéli, ha egyáltalán lesz nyugdíj még akkor).

Az viszont igaz, hogy azokat nem engedném nyugdíj mellett dolgozni, akiknek a nyugdíja túl magas.

457. mikono (válaszként erre: 443. - Tücsimücsi)
2012. jún. 22. 17:05

Na, látom régen volt ideírva, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni. :)

Nekem édesanyám(40 éves) és rokkant nyugdíjas. Szemüveg nélkül és sokszor szemüvegben sem lát jól, csak homályosan. Mégis 30ezret kap egy hónapra, ha nem lennék mellette én és a párom, nem élne túl egy egész hónapot egyedül a mai világban ennyi pénzből.

Sokszor mondja, hogy ha tudna feketén elmenne dolgozni, mert ez semmire se elég. ... na ennyit a rokkant nyugdíjakról.

Egyébként én meg tudom érteni azt, aki nyugdíj mellett dolgozik, még akkor is ha anyagilag nem lenne indokolt. Régen szerettem otthon ülni és egész nap heverészni, de már nem bírnám ki.

Ha én nyugdíjas lennnék és ha lenne rá lehetőségem, akár feketén, akár nem, de dolgoznék.

456. kerjan
2011. febr. 13. 15:37
Inkább nem nem mondom.Hatvankét évesen kemény munkát már nem lehet csinálni.Kivéve,...
2009. júl. 15. 10:20
Június 30-ig dolgoztam, most már "csak" nyugdíjas vagyok újra! De ne hogy azt higgyétek, hogy felvettek valakit a helyemre. Áh nem! Egy közhasznú ment a helyemre december 31-ig.
454. Maruszja (válaszként erre: 453. - Anyuci91)
2009. máj. 2. 16:58

Rájöttem időközben, hogy mire írtad. Priviben megválaszoltam.


Még annyit, hogy az idei évben annyit keresek, amennyit csak tudok!

2009. máj. 2. 16:02

Kedves Maruszja!


Ne haragudj,de lehet, hogy te már közel vagy hozzá, jó neked, de óvakodni kell, mert, ha történetesen emellett dolgozol, akár el is vehetik nem akarok ijesztgetni senkit, becsület kérdése az egész.

Hozzáteszem nem árt, ha budapesti lakos vagy akkor mindenképpen érdeklődjél a Fiumei uton az illetékes ügyintézőknél, akik ebben az ügyben felvilágositást nyujtanak az ügyfél számára.

Szivélyes üdv.Anyuci91

2009. ápr. 24. 16:45
Én meg már alíg várom, hogy leteljen az időm és itthon maradhassak újra! Szívesen átadnám már egy fiatalnak! Csak sajnos nincs státusz!
2009. ápr. 14. 07:30
Munkahelyet keresnék. Irodait.
450. varbóc
2009. márc. 15. 02:06
jó lenne kertesben lakni !
449. Maruszja (válaszként erre: 448. - Napfenyvirag)
2009. márc. 12. 20:39
Szia! Nem kertesben lakom és privit írtam Neked!
448. napfenyvirag (válaszként erre: 447. - Maruszja)
2009. márc. 12. 16:48
Június 30-val lejár az időd, vagy meg fog szünni a munkahelyed? Kertes házban laksz?. mert akkor össze tudod kötni a pihenést a nyári teendőkkel.
447. Maruszja (válaszként erre: 446. - Napfenyvirag)
2009. márc. 9. 13:02
Áh, de hogy veszem magamra! Én június 30-ig fogok dolgozni, azután abbahagyom, mert kell egy kis pihenés és jön a nyár is!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook