Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait? (tudásbázis)
Sziasztok Lányok!
Engem dec7-én műtöttek,most már dolgozom 2-hete.Elég fárasztó volt az elején ,de ez is olyan ,hogy egyre jobb minden nappal.Nagyon jól bírom most már.Pedig állómunkát végzek.A hasam már egyáltalán nem is érzem a derekam szokott még egy kicsit fájni,de sokkal jobb az egészségem .A vasam még nehezen áll helyre a sok vérzés miatt,de igyekszem olyan ételeket enni és szedem is a vasat.Azt mondják a mákolaj nagyon jó erre.
Kívánok minden műtőttnek nagyon gyors felépűlést.
Üdv:Piroska
Szia !
Sajnálom, hogy Neked is át kellett ezt élni. Örülök hogy segitett felkészülni, ez a fórum. Kivánok mielőbbi jobbulást és egészséget, üdv.Judit
Sziasztok Lányok!
Három hetes műtött vagyok, 48 éves. Méheltávolításom volt, a petefészkek megmaradtak. Műtét előtt két hónappal elkezdtem olvasni a bejegyzéseket, és még csak most jutottam el odáig, hogy én is leírjam a saját tapasztalataimat. Előre bocsátom, nagyon sok hasznos információt kaptam tőletek, ami mind-mind segített a felkészülésben és a lábadozásom során is. Sajnos láttam a kórházban is - Kerepestarcsán Pető doktor műtött - hogy nagyon sok nő szenved és kerül ilyen helyzetbe, hogy csak a műtét segít rajta.
Hát, a legrosszabb valóban a kórházi néhány nap, és utána minden nap egy picit jobb. Nekem is be kellett feküdnöm előtte való nap, kaptam hashajtót, jött az altató orvos, de lényegében azon a napon nem történik semmi. Másnap átköltöztettek a megfigyelő szobába, ahol csak feküdtem délig az ágyon, mire rám került a sor. Elmondhatom, hogy kissé letargikus állapotban vártam, hogy értem jöjjön a műtős. Közvetlenül előtte egy szuri, és én a lifteknél már nem voltam magamnál. Műtét után az ágyamon iszonyatosan reszkettem, a szobatársaim takargattak be, aztán elég hamar fel is ébredtem. Úgy 2 órától este 9-ig, amíg a jó erős fájdalomcsillapítót meg nem kaptam, hát megszenvedtem rendesen. Aztán a következő nap is nagyjából hasonlóan telt. Volt egy csövem, amibe folydogált valami véres, meg a katéter. Azt ugyan a hajnali mosdatásnál kihúzták. Innentől kezdve aztán önállóan kellett csinálni ezeket a dolgokat, a pisilés nekem néhány napig csak állva ment, azonkívül húgyúti fertőzést is kaptam. Kedden műtöttek, szombaton jöhettem haza. Következő hét kedden kiszedték a varratot, egy húzás az egész, észre se vettem. Aztán tele lettem piros kiütésekkel. Az orvosom mondta, ez nem a műtéttel függ össze, valószínűleg jód allergia. Szedtem kalciumot és kb. tíz nap múlva el is múlt. A durva fájdalmak és ezzel együtt a fájdalomcsillapítók szedése nálam kb. 11 nap múlva szűntek meg, azóta jól alszom, 9-10 órát, és napközben is elvagyok. Kímélem magam, férjem és a nagy fiaim ellátnak.
Aki a műtét előtt áll, csak azt tudom mondani, erősnek kell lenni az első napok miatt, de utána teljesen jó, felszabadult érzés az, hogy soha többé nem kell a szenvedéssel együtt élni. A női dolgok pedig ugyanúgy megmaradnak, és állítólag a szexuális élet is gondtalanabb lesz! Erről még nem tudok beszámolni, de három hét múlva remélem, hogy igen!
Mindenkinek sok kitartást, türelmet, gyógyulást és jó egészséget kívánok!
Boldog Valentin napot nektek csajok!!!!:O)
További szép napot!!
huhhhhúúúúú :D
Jó hétvégét mindenkinek!
Bri
Szia te kis éjjeli bagoly:OD
Remélem mindenki jól van:O)
További szép napot nektek!!
Szia!
Ne félj, a varratszedés cseppet se fáj. 1 kötést elcsippent az picit furi, de a szálat olyan szépen kihúzza mintha vajból lennél :)
Az alvással én is így voltam, de az nem baj, amíg alszol gyógyulsz.
üdv Bri
Lányok!
Vigyázzatok magatokra!!!! Ez komoly! Semmi hősködés, és megbírom csinálni. Igen! Csak milyen áron????????
Üdv Rezeda
jupppi :DDD
Ugye nem is olyan borzasztó :)
Szerintem nem kell semmivel felkötni a hasad, elég ha szorosabb és magas fazonú bugyit veszel fel.
Saci írod, hogy még létezik az őskori beöntés. Bizony létezik, sőt nekem 2x is adtak, este és hajnalban...biztos ami biztos :P
Ma egy kicsit kitoltam magammal, takarítottam :(
Most meg kivagyok, mint a kacsa.
Tudom, tudom mért nem fogadok szót..
Sziasztok!
Nem tudom mitől de most jól érzem magam..
Ennek persze nagyon örülök..de félek,hogy ez meg változik..
Vagy most már minden rendben lesz???:O)
A nap végére egy kicsit érzem de nem vészes!
És képzeljétek:Meg néztem a varratot!!
És most már én törlöm magamnak:O)
Viszont a bal felemen apró pici eleven sebek vannak a varrat körül..
Szerintem ezt már írtam nem??
De nem sok 3-4.
Arra gondoltam,hogy mivel nem igazán tud szellőzni,ezért vannak ott azok a pici sebek??..
Mivel tudnám felkötni a hasamat???Nekem nincs haskötőm..:O(
Tudnátok valamit mondani helyette???
Nekem nem olyan nagy a hasam de rá lóg a felesleg:O(
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat.
Most azt kérdezném, hogy mennyire fáj a varratszedés.
Holnap megyek és félek kicsit, mert egy darab varatom van csak, de az végig a seb alatt.
Félek, ha kihúzzák akkor felszakad a seb.
Ill. másik kérdés: ti is sokat aludtatok?
A kórházba nem tudtam aludni, itthol viszont állandóan álmos vagyok.
Mindenkinek jobbulást!
Sziasztok!
Helló Lányok!
Próbálok gyors és rövid lenni, de többekre is reagálni:
Jade10: Örülök, hogy túl vagy rajta, és otthon pihengetve lábadozol. Csodálkoztam, hogy van még hely, ahol a beöntéssel "kecsegtettek", sok helyen már a "pezsgő kúp" van helyette. Cél ugyanaz, de kevésbé drasztikus. A felejtés: hát jó lenne, ha ennyi lenne, de lesznek biztos neked is kevésbé szuper napjaid, ha jön egy front, vagy olyan mozdulatot teszel ami még nem megy, ami sok. Ezeket próbáld meg elkerülni azért amennyire csak lehet. Has kötözése: 6. napon szedtek nekem varratot, rá egy hétre mentem a szövettanért, akkor ránézett a dokim és azt mondta még egy hétig legyen bekötve. (ez azt jelentette, hogy este zuhanyzás után új kötést tettem rá.)A seb szép volt már, csak szerintem azért kellett még egy hétig bekötni, mert a vágás egészen abban ahajlatban van, ahol a has rálóg, és hogy bekötve nem tud befülledni, könyebben gyógyul.)
igy is volt, h ogy estére nem tettem rá semmit, aztán napközben is csak egy kis gézcsíkot, illetve később- mivel nem volt nyitva, és nem váladékozott soha,mosdás, szárazra törlés után kamillás babahintőporral beporoztam, aztán kész.
Haskötő: ajánlották nekem is, - elég nagy a hasam- ha felkeltem, akkor használtam, ágyba, fekvéshez nem kell, nem is szabad. Ténykedéshez jó szolgálatot tett. Ülni-hajolni viszont így nehezebb.:-(
Kat68: biciklizés? Ha már nincsenek fájdalmaid, vagy más tünetek, akkor szerintem próbáld meg, aztán meglátod, birod-e, vagy még kicsit várni szükséges.
Benita Anyuka: szerintem várd meg a kontrollt mindenképp, azt a pár napot már igazán kibirjátok a pároddal.(addigra még gyógyultabb leszel.) Utána pedig ne félj az együttléttől. Add át magad a vágyaknak, és a kényeztetésnek és hidd el minden rendben lesz. Persze azért csak óvatosan!
Benimutti ez neked is szól!!! Pici félelem, rendben. Nagy óvatosság,- eleinte mindenképp- és minden jó lesz, ne félj! és elmúlik a félsz, és az óvatosság is alábbhagy. (asszem ez volt a baj nálunk is, hogy a 8 héten bevéreztem. de se a 6.on. se utána, se azóta. Csak egyetlen egyszer.
de, lehet, hogy épp mensi idő lett volna, és azért.vagy túl hevesek voltunk?
Neked még annyit, hogy köszi a torna ötletet. (még nem merem,mert hasfájással-szúrkálásokkal küzdök szinte mindennap, de ki fogom próbálni. )
Wellnessre is azért csak a műtét után 3 hóval megyünk, hogy tényleg mindent lehessen, és már jóval könyebben legyek mint a mondjuk a 6. hét után.
Rezeda63: azt mondod, hogy most ne erőlködjek a formába jövéssel, mert még esélytelen? főleg pár hét alatt? Akkor meg kell békélnem azzal, hogy most ez van, úgy nézek ki, ahogy, akinek nem tetszik, ne nézzen, hanem keressen vonzóbb látványt.(na nem a práom!!! mert kap ám a "pofájára":-))
és mindenki: hogy vagytok ma? Milyen a hangulatotok, és a hogy létetek? Vigyázzatok magatokra, pihengessetek, óvatosan ténykedjetek.
Kellemes napot mindenkinek.
Sziasztok!
Hogy vagytok ma reggel????
Szia !
örülök , hogy tul vagy a mütéten, most már csak türelem, és szépen fokozatosan felerősödsz.
A kötést leveheted, ha még nem tetted, eddig. Nincs a sebbel semmi- legalábbis az enyém egy hét után is csak egy piros vonal volt, sem var, sem semmi nem volt vele.
Haskötőt szerintem használhatsz ha felkelsz és járkálsz, fekve nem kell, de egy sál is megteszi :) Jobbulást kivánok Neked mielőbb:):)
A kerékpározást kérdezte valaki. Én kb 5 hetesen már kerékpároztam, érdekes módon egyáltalán nem volt rossz. Bár mi teljesen sik területen lakunk, nem kellett emelkedőre tekernem széllel szemben :):)
Legyen szép napotok :)
Szia!
Én is jegeltem annak idején, mikor láttam, hogy baj van, begyulladt a seb - és az orvos nagyon összeszidott érte, nekem támadt, hogy ki mondta, hogy jegeljem?! De ha nem tettem volna, talán nem fakad ki magáról és újra vágni kellett volna...:(
Ma már szerencsére mindez csak rossz emlék, meggyógyultam egészen.
Kívánok Neked is sok türelmet és minél előbb teljes gyógyulást, csakúgy, mint valamennyi Sorstársunknak!
Szia Jade !
Örülök hogy a legnehezebb részén Te is átestél.
Nagyon vigyázz magadra, mielőbbi gyógyulást Neked is és minden kedves sorstársamnak.
üdv Bri
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat:))
Sokat pihizek, és óvatosan jegelek. Óránként öt percet. Ennyit mondott a doki.
A bélműködésem még nagyon fáj, de ugye nekem IBS-m is van, így alapból is sokkal érzékenyebb.
Semmit sem fogok túlzásba vinni. Fő az egészség:))
Mindenkinek jobbulást!
Sziasztok!
Szia Beni!
A széklet rendeződése eltart egy ideig, de személye válogatja. Akinek műtét előtt is gondja volt a székeléssel (bélrenyheség) annak műtét után tovább tart, ha nem akkor hamarabb számíthatsz a normális ritmusra. A 8 hétbe még belefér z, hogy esetleg ezzel gondod legyen. Igyál sok folyadékot és egyél sok gyümölcsöt. Hashajtó csak akkor ha végleg semmi nem használ.
Üdv Rezeda
Szia Jade!
Jobbulást Neked itthon! Pihenj és kíméld magad! A kérdéseidre nem tudom a választ, de biztosan lesz aki igen! Sétálj amennyit csak bírsz, de ne erőltesd magad!
Üdv Rezeda
Szia Kat!
Szobabicajra gondolsz vagy rendes bringára???? Szerintem mindkettőt nyugodtan használhatod, de csak érzéssel!
Rezeda
Szia Saci!
A formába hozással ne fáraszd magad, részben mert néhány hét alatt úgy sem sikerül, részben mert nem szabad erőltetned magad. Engem egy éve műtöttek. 47 éves vagyok és 40 éves korom óta hetente 3-szor konditerembe jártam (míg nem volt sajátom) de a mai napig tapasztalom, hogy ha ha egy kicsit többet erőltetem magam (meg bírom csinálni alapon) V alakban fáj a hasam alja elől és hátul utána. Pedig Én hüvelyi műtött voltam nem volt hasi vágásom!
De egyébként jó kikapcsolódást. Én fél év után tudtam magam rászánni. Folyamatosan a fertőzéstől féltem.
Üdv Rezeda
Szia Benita!
Én kivárnám a kontrollt!!!!!!
Üdv Rezeda
Szia:O)
Hát a férjem is kivan már:ODDD
De be vallom én is...de csak szerényen:O)
Félek....
De te ne féljjjjjjjjj:O)))
Hiszen minden rendben volt nem??
Lehet kivárom inkább...férjem türelmes egyéniség,meg érti:O))
Képzeljétek el,hogy nekem a bal oldalon vannak apró pici eleven sebek..:O(
Nem sok csak 3-4.
Szerintetek mitől lehet ez???Arra gondoltam,hogy azért mivel rá lóg a hasam egy kicsit és nem szellőzik rendesen???!!!:O(
Tegnap előtt fel hívtam a dokimat,mert úgy volt,hogy megyek hozzá 6 hetesre..de mondta,hogy külföldön van:O(
És csak a jövőhéten tud fogadni!
Pedig már fel készítettem magam...:O)
Nekem is lenne egy kérdésem:O)
Szerintetek lehetne már közelíteni a férjemhez???
Vagy várjam meg a jövőhetet???
Sziasztok!
Nekem a varratot egy hét után szedte ki a dokim,ott meg kérdeztem,hogy hordhatok-e olyan fehérneműt ami le szorítja a hasamat?Azt mondta,hogy nyugodtan!!Most már lehet.
Én is örülök,hogy túl vagy rajta jade:O)
Ne aggódj minden rendben lesz!Pihenj sokat!!
Szia,most leszek én is 3 hónapos 16-án.
Szerintem már lehet,de ez csak az én magánvéleményem.
További ajánlott fórumok:
- Élet a méheltávolítás után
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Akiknek a kisfiát műteni kellett, mert nem szállt le a heregolyója, megosztanák velem a tapasztalatait?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is?