Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Megkésett beszéd - ha későn kezd beszélni a gyerek fórum

Megkésett beszéd - ha későn kezd beszélni a gyerek (beszélgetés)

35. 754c7e07c3 (válaszként erre: 34. - 0c89f979f8)
2007. jún. 18. 18:44
De jó. Bár odaugorhatnék az időben az én fiam 18. szülinapjára. Köszi, hogy megkérdezed. Nagyon kíváncsi vagyok mire emlékszik.
34. 0c89f979f8 (válaszként erre: 32. - 754c7e07c3)
2007. jún. 18. 17:16
Ezt nem kérdeztem tőle, de ha találkozom vele holnap, akkor megteszem. Most azonban valóban dumagép, alig lehet lelőni. Igaz, 18 éves és mindig szerelmes. :-)))
2007. jún. 18. 11:38
Na nekem azért nem nagyon fogad szót,viszont bölcsiben igen!Igazából semmi kézzelfoghatót nem mondtak.Dokinéni egyik gyereke 3 éves múlt mikor elkezdett folyékonyan beszélni,előtte szinte semmit nem mondott.Szóval mimdenki azt mondja hogy várjak,biztos nemsoká elkezd majd beszélni,és hallok sok pédát hogy kié hány évesen kezdett csak beszélni és mégis milyen ügyes.Bízok benne hogy hamarosan én is ugyanezeket tudom már másnak javasolni...:-))Valamit kimond,de sokszor ha mondom hogy mond már hogy:...akármi,egyszerüen mondja hogy nem és otthagy.Pedig amúgy nem eröltetem.Szóval én is tanácstalan vagyok és csak várni tudok...
32. 754c7e07c3 (válaszként erre: 27. - 0c89f979f8)
2007. jún. 17. 21:15
Azért nem semmi, hogy 4 évesen kezdett beszélni. Amúgy ő vajon emlékszik rá? Én alig várom, hogy megkérdezzem tőle, hogy mi volt ez?
31. 754c7e07c3 (válaszként erre: 28. - Ccd9bb7d17)
2007. jún. 17. 21:13
Szia, mikor elindítottam a fórumot előtte rákerestem, de nem adott ki semmit. Látom, szinte ugyanaz a problémánk. Annyi különbséggel, hogy az én fiam nem fogad szót. Ennek gondolom megvan a magyarázata, viszont a nem beszélésnek nincs. Már voltam szakembernél, először pszichológusnál, aki vizsgálta az értelmét, és a kettőnk viszonyát. Nálunk két nagytesó van, egész nap beszélek hozzá, de volt olyan nap, amikor megkérdeztem, hogy hívják és befogta a fülét, hogy ne halljon. Nagyon aggódok érte, bár mintha mostanában már megindult volna. Neked miket javasoltak?
30. 754c7e07c3 (válaszként erre: 27. - 0c89f979f8)
2007. jún. 17. 21:06
Köszi az infót, nagyon jó, hogy nem csak én kínlódok. Mégegyszer köszönöm.
2007. jún. 17. 18:22
Egyébként beszéltem már erről dokinénivel,bölcsisnénikkel és tervezem beiktatni a nevelési tanácsadót.Nyugtatnak mindenhol hogy nagyon értelmes ügyes gyrerk,ne aggódjak.De csak kevés az a pár szó amit tud szerintem...
2007. jún. 17. 18:20
Szia!Kezdtem már én is egy fórumot ha későn kezd beszélni a gyerek címmel,hasonló gondjai,miatt.Én is olyan jellegű válaszokat kaptam mint te.Május12év volt 3éves Mátékám,ügyes gyerek,nagyon eleven,de bölcsikében szófogadó.Én is sokat beszélek hozzá,tesója dumagép alapból,közösségbe jár,sok sok mesét hall,stb.Nemrég még pár szavas volt a szókincse,most sem sokkal több,de örülünk minden egyes újjab szónak amit kimond, és ebből mostanában egyre több van,de aggódok mindíg mikor hallom a kortársait folyékonyan beszélni,minden biztatás ellenére is.Tudom hogy egyre ügyesebb,tudom hogy más is van így,valahol biztos vagyok benne hogy ő is ugyanolyan ügyes társalgó lesz majd mint a tesója,de azért csak nem tudom abbahagyni az aggódást...
2007. jún. 17. 17:56

No, itt az infó.

A sógornőm már elmúlt négy éves, óvodába járt és még nem beszélt. Sőt, nagyon szépen elmutogatott mindent, amit akart. Még a gyerekeket is megtanította az óvodában a saját jelnyelvére! Egyetlen szót tudott vagy akart mondani: anya. Ezután egyik napról a másikra elkezdett folyékonyan beszélni. Sejpített egészen második vagy harmadik oszályig. De amint beszélni kezdett verseket mondott fel, sokat beszélt.

Szerintem ne ijedj meg. Anyósomék is elvitték orvoshoz, de ő megnyugtatta őket, hogy időben elkezd majd a gyerek beszélni. Ezt az időt mindig a kicsi tudja, hogy mikor jön el!

Remélem, tudtam segíteni!

2007. jún. 16. 21:18
Nagyon köszönöm.
2007. jún. 16. 21:00
Holnap megkérdezem anyósomat, úgyis beszélni akartam vele. Ha nem gond, így csak holnap tudnék érdemleges választ adni.
2007. jún. 16. 20:56
Köszi a választ. Azt nem tudod véletlenül, hogy amikor megszólalt, tisztán beszélt-e? A gyerekem rengeteget halandzsázik, elkezdett beszélni mellé, de nem hagyja abba a "kínait".
2007. jún. 16. 20:27

Szió!

Nekem még nincs gyerekem, de a kisebbik sógornőm már elmúlt 4 éves, amikor megszólalt. Apósom azzal szokott viccelődni, hogy azóta sem hagyja abba! Most 18! :-)))

A viccet félre téve, ne ijedj meg, ha akar úgyis megszólal! Nem szabad erőltetni! Figyeld meg, lassan belekezd a mondókájába.

2007. jún. 13. 14:39
Szakembereknél voltam. Mindenki azt mondja, hogy semmi gond, majd kinövi. Senki semmit nem talált. Ezért kérdeztem, hogy van-e valakinek valami tapasztalata ebben. A másik két fiam időben, sőt nagyon korán beszélt.
21. KIRA7 (válaszként erre: 20. - 754c7e07c3)
2007. jún. 13. 07:07
Nevelési tanácsadó!
2007. jún. 11. 13:20
Sziasztok, szeretnék érdeklődni, a ti gyerekeitek mikor kezdtek beszélni? Ezenkívül van-e tapasztalatotok mit lehet csinálni egy megkésett beszédű gyerekkel? Minden érdekel. A legkisebb fiam 3,5éves, és keveset beszél, de sokat hablatyol. Tanács?
19. iz_eniko (válaszként erre: 17. - Ccd9bb7d17)
2007. márc. 25. 11:35

Kedves Jutka2,szivesen,es oruok hogy megnyugodtal egy kicsit.

Miert is torje O a kis nyevet,ha beszelnek helyette vagy amugy is megertik mit akar?

Nagyon "huncutok"neha ezek a kis emberkek!

18. dundy
2007. márc. 25. 08:36

Az én kisebb fiam nem beszélt 3 éves korában, a pszchol. szerint menjek 1 éve + gyesre. én beírattam oviba,de annyira nem beszélt több hónapos pszichoped kezelés után, hogy öööüüüááá. ezt én mind megértettem otthon mert rá mutatott.Szal beírattam, járt több évig logopédushoz ( több10 ezer ft, mert ingyen nem táláltam senkit sem. Most annyit beszél, hogy sokszor tűrtőztetéssel rászólok,hogy fogja rövidebbre.Jelenleg többször beir a tantónő az ellenőrzőbe, mert beszél óra alatt.

de kéren Én, több ezret kifizettem, hogy tudjon beszélni, adjon le olyan őrát, hogy a gyereknej ne legyen igénye megszólalni más témában.

Ja és a tanitónőnek nincs gyereke pedig 40 elmúlt.

17. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 16. - Iz_eniko)
2007. márc. 25. 08:10
Köszönöm!Szerintem az is a gond nálunk,hogy a tesó mindent elmond helyette,aztán ő meg profin ki tudja magát fejezni a saját kis nyelvén.Én is úgy érzem mostmár,hogy hamarosan megered a nyelve
16. iz_eniko (válaszként erre: 1. - Ccd9bb7d17)
2007. márc. 25. 00:07

En most leirom a keresztfiam esetet,azert hogy megnyugodj valamennyire.3 eves koraban szavakot mondott(nem tul sokat),de mondatokat nem alkotott.Akkor evben nyaron elmentek a tengerre es amikor hazajottek,a gyerek mondatokban beszelt.Abban a ket hetben valami kihozta belole azt hogy kommunikaljon.Lehet hogy a kornyezetvaltozas?Nem tudom mi, mert nem vagyok szakember.Most mar 26,es annyit beszel,hogy csak gyozzed hallgatni.

Bisztosan nalatok is elobb-utobb valami kihozza a gyerekbol azt hogy mondatokban fejezze ki magat.Csak turelem es ne keseredj el ,mert ez a problema masoknal is fennalt ,de megoldodott magatol.

Minden jot nektek,Eniko.

2007. márc. 24. 10:06
13 hónapos korban még biztosan nem baj.A nagyobbik fiam 1 évesen még semmit nem mondott,másfél évesen pedig már majdnem folyékonyan,értelmesen beszélt.Ezért is furcsa nekem,hogy a kicsi nem akar,igaz az utóbbi hónapban már nagyon sokat fejlődött,így már kevésbé idegesít a dolog.
14. baby61
2007. márc. 23. 21:41
Nem minden gyerek egyforman fejlodik.Minden gyerek kulon egyeniseg.Ha biztos vagy benne,hogy a gyerek nem ijedt meg semmitol,ne agodj,beszelni fog,de azert azt ajanlom,hogy keres fel egy logopedust vagy egy pshiologust ok majd velemenyt mondanak.A te megnyugvasod erdekeben .Fel a fejjel minden OK lesz.
2007. márc. 23. 12:48
Az én kisfiam még a tieitektől is kisebb, 13 hónapos. Mindenre EEEEEE-t mondt. Nemrég beszéltem egy anyukával, egyidősek a gyerkőcök. A kislány, már a tesóját is elnevezte és egy pár szót már mond. Az enyém igaz, hogy mondja, hogy babababa, de hiába kérdezem tőle, hogy ki van a képen nem mondja. De megkérdezem, hogy hol a baba, mutatja és EEEEEget.:) Ugye ez sem baj még?
2007. márc. 23. 12:39

Az én kisfiam is elmúlt már 3 éves, amikor érthetően beszélni kezdett. Anyósom már azt hitte, valami baja van.

Most ha egy kis csöndet akarok, úgy kell rászólni, hogy halgasson. Szépen, választékosan beszél, és a korához képest nagyon bő a szókincse, úgyhogy ne aggódj!

11. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 10. - Pandan)
2007. márc. 15. 19:19
Szia!csak ma olvastam,örülök hogy irtál!Egyre inkább nyugszok megfelé,főként azért,mert egyre több érthető ,vagy legalább hasonló dolog fordul elő a halandzsájában,és mozgásilag igazán nem vagyunk lemaradva,sőt...!Néha nem bánnám ha csak egy icipicit kevesebb mozgásigénye lenne,erős gyanúm hogy így leszünk majd a beszédével is!legalábbis remélem!Nekem is második neve a Máté,de mi azt használjuk.
10. Pandan (válaszként erre: 9. - Ccd9bb7d17)
2007. márc. 5. 09:53

Szia Jutka! Ne hallgass a tanító nénire és főként NE aggódj!!! Amúgy sem normális, amit manapság az oviban és aztán az iskolában elvárnak a gyerektől (lásd: Vekerdi, érdemes olvasgatni, inkább őt, mint bármilyen tanítónőt!!!). Úgy gondolják, hogy már az oviban számolni (pl. két számjegyű számokkal szorozni!!!) és olvasni kell tudnia a gyereknek, nem normálisak (szerencsére ez nem a mi ovinkban fordul elő, mi Montessori oviba járunk, nagyon szuper)! Ráadásul ez törvénytelen is, mármint számolni tanítani a gyereket az ovódában! Semmiben sem fogja a fiadat meggátolni, ha csak 3 éves kora után fog elkezdeni beszélni, az oviban majd utóléri a többieket. Ezt tapasztalatból állítom, ugyanis az én fiam, aki mozgásában szintén jócskán megelőzte a korát (már 9 hónaposan önállóan járt, 1 évesen több mint 1 órán focizott, és valóban focizott, nem csak a labda után szaladgált) a 3 éves szülinapja előtt egyetlen szót sem beszélt. Tökéletesen tudott kézjelekkel-mutogatással komminikálni bárkivel. Én nem is aggódtam emiatt (a teljesen normális gyerekorvosunk is azt mondta, hogy ráérek majd akkor aggódni, ha elmúlt már 3 és még mindig nem beszél, de ő még olyan gyereket nem látott, aki ne tanult volna meg beszélni), csak a "kedves" rokonság volt oda meg vissza, hogy miért nem beszél már ez a gyerek. Ezért 2 és fél évesen elvittem a kerületi logopédiai szolgálathoz (ha nagyon aggódsz, azt megpróbálhatod, ott majd megnyugtatnak, hidd el), ahol a szellemi érettségét vizságálták különböző feladatokkal (játékokkal). Két nagyon helyes doktornő volt, abszolút szimpatikusak voltak és teljesen megnyugtattak, mivel úgy látták, hogy jóval intelligensebb, fejlettebb a koránál (nagyon gyorsan és ügyesen megoldott minden feladatot). Persze ez nekem nem volt újdonság, addig is tudtam, de azért engem is megnyugatott, hogy egy szakértő is megerősített a hitemben. Ahogy a fiam betöltötte a három évét (szinte napra pontosan) elkezdett szép lassan beszélni. Azt azért elmondom, hogy igazából beletelt másfél évbe, mire utólérte a többieket, de napról-napra jobban feljődött a beszéde az oviban (az ovi és az ottani MEGFELELŐ ovónéni nagyon sokat segíthet). Beirattam zenés-táncos különórára is, ahol körtáncokat, gyerekdalokat tanulnak, szerintem az is fejlesztő hatású. Egyébként a logopédiai szolgálatnál azt javasolták, hogy minél többet mozogjon, mert igazából a mozgás az, ami fejleszti az agyat és valahogy összefügg a beszédkészség fejlődésével is! Persze a mesék is nagyon fontosak, de inkább a mozgást fejlesszétek. Még valami: ismerek olyan kisfiút, aki 5 éves korában kezdett el beszélni (addig egy szót sem), és jóval intelligensebb, ügyesebb a társainál az iskolában. Szóval nyugi, utól fogja érni a társait, hidd el!!! És üzenem a tanítónéninek, hogy sem az óvodában, sem pedig az iskolában nem kell a gyereknek megírnia a doktori disszertációját!!!! Ráadásul később sem az fogja igazán boldoggá tenni.

(még egy privát megjegyzés: az én kisfiam 1 hónap múlva lesz 5, és az ő második keresztneve is Máté)

9. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 8. - Gyöngyi)
2007. márc. 4. 16:49
Mesélünk sokat,beszélgetünk,válaszol ő,csak mátékanyelven.Úgy gondoltam ha májusig(akkor 3 éves) nincs változás,megkérdezek egy ált. gyerekorvostól hozzáértőbb szakembert,de nem igazán tudom kihez forduljak.nevelési tanácsadó?logopédus?még utánna kell érdeklődnöm,ki ebben "illetékes"
2007. márc. 4. 15:42

Jótanács:Mese,mese, mese!!!!! Sok-sok beszélgetés akkor is, ha ő nem válaszol.

4 éves kortól megkésett beszédfejlődésről beszélünk, ami gátolni fogja a tanulásban...senki ne várjon addig, forduljatok szakemberhez.Lehet, hogy Ő is azt fogja mondani, hogy nincs semmi baj, de nem érdemes kockáztatni, 4 évesnek már beszélni kéne!

(egy tanítónéni)

2007. márc. 4. 15:08
PICI MÉG,NE AGGÓDJ.AZ ÉN FIAM MEG NEM TUD MÉG EGYEDÜL FELÖLTÖZNI:(DE ERRŐL ÉN TEHETEK,MERT ELKÉNYEZTETEM.
6. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 4. - ZITA9770)
2007. márc. 4. 13:43
Hát igen,nagyfiam első szavainak is örültem nagyon,most meg nem bánnám,ha néha csak egész picit csendben tudna maradni.Ha megkérem hogy halkabban,vagy kicsit csendben,Mondja hogy jó,csak...Meddeg kell csendben maradni,és miért,stb.A picikém bölcsis ősz óta,ott mindenki szépen beszél,amikor kimondott egy szót,volt olyan gyerek,aki szaladt bölcsisnénihez,hogy a Mátéka tud beszélni:-)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook