Megkésett beszéd - ha későn kezd beszélni a gyerek (beszélgetés)
No, itt az infó.
A sógornőm már elmúlt négy éves, óvodába járt és még nem beszélt. Sőt, nagyon szépen elmutogatott mindent, amit akart. Még a gyerekeket is megtanította az óvodában a saját jelnyelvére! Egyetlen szót tudott vagy akart mondani: anya. Ezután egyik napról a másikra elkezdett folyékonyan beszélni. Sejpített egészen második vagy harmadik oszályig. De amint beszélni kezdett verseket mondott fel, sokat beszélt.
Szerintem ne ijedj meg. Anyósomék is elvitték orvoshoz, de ő megnyugtatta őket, hogy időben elkezd majd a gyerek beszélni. Ezt az időt mindig a kicsi tudja, hogy mikor jön el!
Remélem, tudtam segíteni!
Szió!
Nekem még nincs gyerekem, de a kisebbik sógornőm már elmúlt 4 éves, amikor megszólalt. Apósom azzal szokott viccelődni, hogy azóta sem hagyja abba! Most 18! :-)))
A viccet félre téve, ne ijedj meg, ha akar úgyis megszólal! Nem szabad erőltetni! Figyeld meg, lassan belekezd a mondókájába.
Kedves Jutka2,szivesen,es oruok hogy megnyugodtal egy kicsit.
Miert is torje O a kis nyevet,ha beszelnek helyette vagy amugy is megertik mit akar?
Nagyon "huncutok"neha ezek a kis emberkek!
Az én kisebb fiam nem beszélt 3 éves korában, a pszchol. szerint menjek 1 éve + gyesre. én beírattam oviba,de annyira nem beszélt több hónapos pszichoped kezelés után, hogy öööüüüááá. ezt én mind megértettem otthon mert rá mutatott.Szal beírattam, járt több évig logopédushoz ( több10 ezer ft, mert ingyen nem táláltam senkit sem. Most annyit beszél, hogy sokszor tűrtőztetéssel rászólok,hogy fogja rövidebbre.Jelenleg többször beir a tantónő az ellenőrzőbe, mert beszél óra alatt.
de kéren Én, több ezret kifizettem, hogy tudjon beszélni, adjon le olyan őrát, hogy a gyereknej ne legyen igénye megszólalni más témában.
Ja és a tanitónőnek nincs gyereke pedig 40 elmúlt.
En most leirom a keresztfiam esetet,azert hogy megnyugodj valamennyire.3 eves koraban szavakot mondott(nem tul sokat),de mondatokat nem alkotott.Akkor evben nyaron elmentek a tengerre es amikor hazajottek,a gyerek mondatokban beszelt.Abban a ket hetben valami kihozta belole azt hogy kommunikaljon.Lehet hogy a kornyezetvaltozas?Nem tudom mi, mert nem vagyok szakember.Most mar 26,es annyit beszel,hogy csak gyozzed hallgatni.
Bisztosan nalatok is elobb-utobb valami kihozza a gyerekbol azt hogy mondatokban fejezze ki magat.Csak turelem es ne keseredj el ,mert ez a problema masoknal is fennalt ,de megoldodott magatol.
Minden jot nektek,Eniko.
Az én kisfiam is elmúlt már 3 éves, amikor érthetően beszélni kezdett. Anyósom már azt hitte, valami baja van.
Most ha egy kis csöndet akarok, úgy kell rászólni, hogy halgasson. Szépen, választékosan beszél, és a korához képest nagyon bő a szókincse, úgyhogy ne aggódj!
Szia Jutka! Ne hallgass a tanító nénire és főként NE aggódj!!! Amúgy sem normális, amit manapság az oviban és aztán az iskolában elvárnak a gyerektől (lásd: Vekerdi, érdemes olvasgatni, inkább őt, mint bármilyen tanítónőt!!!). Úgy gondolják, hogy már az oviban számolni (pl. két számjegyű számokkal szorozni!!!) és olvasni kell tudnia a gyereknek, nem normálisak (szerencsére ez nem a mi ovinkban fordul elő, mi Montessori oviba járunk, nagyon szuper)! Ráadásul ez törvénytelen is, mármint számolni tanítani a gyereket az ovódában! Semmiben sem fogja a fiadat meggátolni, ha csak 3 éves kora után fog elkezdeni beszélni, az oviban majd utóléri a többieket. Ezt tapasztalatból állítom, ugyanis az én fiam, aki mozgásában szintén jócskán megelőzte a korát (már 9 hónaposan önállóan járt, 1 évesen több mint 1 órán focizott, és valóban focizott, nem csak a labda után szaladgált) a 3 éves szülinapja előtt egyetlen szót sem beszélt. Tökéletesen tudott kézjelekkel-mutogatással komminikálni bárkivel. Én nem is aggódtam emiatt (a teljesen normális gyerekorvosunk is azt mondta, hogy ráérek majd akkor aggódni, ha elmúlt már 3 és még mindig nem beszél, de ő még olyan gyereket nem látott, aki ne tanult volna meg beszélni), csak a "kedves" rokonság volt oda meg vissza, hogy miért nem beszél már ez a gyerek. Ezért 2 és fél évesen elvittem a kerületi logopédiai szolgálathoz (ha nagyon aggódsz, azt megpróbálhatod, ott majd megnyugtatnak, hidd el), ahol a szellemi érettségét vizságálták különböző feladatokkal (játékokkal). Két nagyon helyes doktornő volt, abszolút szimpatikusak voltak és teljesen megnyugtattak, mivel úgy látták, hogy jóval intelligensebb, fejlettebb a koránál (nagyon gyorsan és ügyesen megoldott minden feladatot). Persze ez nekem nem volt újdonság, addig is tudtam, de azért engem is megnyugatott, hogy egy szakértő is megerősített a hitemben. Ahogy a fiam betöltötte a három évét (szinte napra pontosan) elkezdett szép lassan beszélni. Azt azért elmondom, hogy igazából beletelt másfél évbe, mire utólérte a többieket, de napról-napra jobban feljődött a beszéde az oviban (az ovi és az ottani MEGFELELŐ ovónéni nagyon sokat segíthet). Beirattam zenés-táncos különórára is, ahol körtáncokat, gyerekdalokat tanulnak, szerintem az is fejlesztő hatású. Egyébként a logopédiai szolgálatnál azt javasolták, hogy minél többet mozogjon, mert igazából a mozgás az, ami fejleszti az agyat és valahogy összefügg a beszédkészség fejlődésével is! Persze a mesék is nagyon fontosak, de inkább a mozgást fejlesszétek. Még valami: ismerek olyan kisfiút, aki 5 éves korában kezdett el beszélni (addig egy szót sem), és jóval intelligensebb, ügyesebb a társainál az iskolában. Szóval nyugi, utól fogja érni a társait, hidd el!!! És üzenem a tanítónéninek, hogy sem az óvodában, sem pedig az iskolában nem kell a gyereknek megírnia a doktori disszertációját!!!! Ráadásul később sem az fogja igazán boldoggá tenni.
(még egy privát megjegyzés: az én kisfiam 1 hónap múlva lesz 5, és az ő második keresztneve is Máté)
Jótanács:Mese,mese, mese!!!!! Sok-sok beszélgetés akkor is, ha ő nem válaszol.
4 éves kortól megkésett beszédfejlődésről beszélünk, ami gátolni fogja a tanulásban...senki ne várjon addig, forduljatok szakemberhez.Lehet, hogy Ő is azt fogja mondani, hogy nincs semmi baj, de nem érdemes kockáztatni, 4 évesnek már beszélni kéne!
(egy tanítónéni)
További ajánlott fórumok:
- Hány hónapos/éves volt a gyereked, mikor elkezdett beszélni?
- Ha a gyerek nem akar beszélni...
- Ti hogyan tanítottátok meg a gyerekeket egyedül enni, bilire szoktatni és rávenni hogy próbáljon beszélni?
- Mikor kezd el mondatokban beszélni egy gyerek?
- Szerintetek mikor ideális komolyabb dolgokról beszélni egy kapcsolatban? (pl. összeköltözés, gyerek...)
- Megkésett beszédfejlődés?