Meghalt egy csecsemő otthonszülés közben (beszélgetés)
Sokan, sokszor kérdeznek...
Ha valakit érdekel, találtam egy irományt, érdemes elolvasni! Pláne azoknak, akik őszintén érdeklődnek a különbségek iránt.
:)))
Hagyd ezt abba! Még a végén "minden" kiderül, s lehet majd az értelmiséget szidni! :))
Pedig én emlékszem a tanfolyamokról szakmunkásokra éppúgy, mint egyetemi végzettségűekre. Se a külső, se a végzettség nem meghatározó. A legkülönfélébb emberek közül jönnek az otthonszülők, s csak a közös bennük, hogy gyermekeiket intézményen kívül, szabadon, háborítatlanul kívánják világra hozni. Ennyi, semmi több. De ezt sokan sose lesznek képesek felfogni....:(
:))))
Nem is sima a hajam, hanem enyhén hullámos, de ha hátul összefogom, akkor ezt nem látni.
A vörös tüsi mellett javaslom még a fekete-sárga melírozottat, a tépett frizurát, vagy a lilát, rózsaszínt. Van választék bőven! :)
A bestresszelés egyáltalán nem hülyeség. Mivel a baba érző lény, nem feltétlen tetszenek neki a vizsgálatok. :) A maga módján tud is jelezni, tiltakozni! Vagy te még nem hallottál olyan esetről, amikor a baba elkúszik a szívhanghallgatás elől (ilyenkor szokott olyan papír keletkezni, ami azt mutatja, kihagy a szívhang, holott a világon semmi gond), az uh elől? Avagy egy jól irányzott rúgással lelöki a monitor vevőkészülékét? Gondolod, hogy mindez pusztán véletlen? Gondolod, hogy szülés közben csak az anyák képesek stresszelni és tudatalatt leállítani a szülés folyamatát? A babának semmihez semmi köze???
De nem emiatt lesz problémás, hanem amiatt, hogy mindennemű tök fölösleges kütyü és beavatkozás megzavarja az ő részéről is a szülés folyamatát, ami aztán szép sorjában komplikációkhoz vezethet. A komplikáció miatt pedig sokszor problémás gyerek születik, csak "szerencsére" olyannyira gyenge fokon, hogy az nem kerül a nagy nyilvánosság elé.
Láttál már ilyet? Én tapasztaltam is. A szülésznők is mondták a kórházban, hogy a legtöbb baba nagyon nem szereti a monitorozást, az enyém meg még annyira se bírta: rendszeresen megfordult!! nst közben. Még aggódtunk is, hogy elférjen visszafordulni. Amúgy meg nekem is elég kellemetlen élmény volt már akkor a forgása, gondolom, a baba se örült neki...
Képzeld, nem hülyeséget beszélt Dodica, csak te vagy tájékozatlan. A sima uh-t se szeretik a babák, az orvos, akihez terhesgondozásra jártam is mondta, hogy nem nagy élmény nekik.
Előbb nézz utána dolgoknak, aztán beszélj.
hosszú barna haja van mindőtöknek,sima.....ez a közös azthiszem mert amúgy mindőtök totál más:))
én már ép pedzegettem úgy naplóban ha otthonszülnék levágatom majd előtte vörös tüsisre és effélék nehogymár tipikus legyek a hosszú barna hajammal:)
Bestresszel....Ekkora hülyeséget...És ettől lesz valaki problémás gyerek, vagy sikertelen felnőtt.
Istenem!!!!!!!!!!!!!!
Kihagytad, hogy a baba pont a monitorozástól stresszel be.... Ő ugyanis nem gép.
Érzi a kütyüt, s zavarhatja is. Olyannyira, hogy akár képes le is rúgni a hasról! (S ez nem vicc!)
Elég baj az. :(
Elárulnád, mi a tipikus külső úgy mégis?
Erre mondom, hogy már aki.
Én amíg dolgoztam, mindig ott voltam a kismama mellett. ÉS nem pénzért, mert azt sosem fogadtam el. És ne higyjétek, hogy ez akkora ritkaság, csak meg kell találni az ilyen szakembereket is.
Szerintem nem véletlenül van olyan kismamám, akitől (3 éves a kislánya) még mindig havi szinten 1-2 képet kapok. Jól esik. A sok rossz mellett, amit hallani lehet, jól esik, hogy engem ennyire szerettek a kismamák. ÉS NEM VOLTAM EGYEDÜL. Sok jó bába és orvos van, akik örömtelivé tudnak tenni egy kórházi szülést is.
A vajúdás során minden baba veszélyeztetett (ezért egy kórház sem láthatja be az ellenkezőjét). A ctg nem egyszerűen arra való, hogy kimutassa, van-e szívhang, hanem hogy milyen, és hogyan változik a méhkontrakciók függvényében. Ezért nézi meg minden esetben orvos, nem elég a szülésznő (ő csak regisztrálja). Segítségével hamar látható, ha a baba stressznek van kitéve. Az is követhető, hogy hogyan reagál a stresszre. Amíg képes kompenzálni, nincs szükség beavatkozásra, legfeljebb több figyelemre. Ha a baba kompenzáló mechanizmusai kezdenek kimerülni, a szívműködés ismét változik, ekkor beavatkozásra van szükség. Ez a lehetőség nagy biztonságot ad, én soha le nem mondanék róla. Ezért kérdeztem, hogy megoldott-e otthonszülés esetén, és nagyon csodálkozom a válaszon. Nem csak a baba túléléséről, hanem későbbi problémák megelőzése miatt is fontos, hogy ha a baba hyoixiás, mihamarabb kikerüljön.
Én nagyon örülök, hogy sok otthonszülő számára csodálatos élményt jelentett a baba érkezése, és kívánom, hogy így is maradjon, de még jobban örülnék, ha a továbbiakban biztonságosabb körülmények között történhetne a dolog.
Ez az! Még várandósság alatt jártam úgy, hogy nst-n voltunk, aott hagytak egyedül, egyszer csak eltűnt a szívhang. Nem ijedtem meg, mert éreztem mozogni a babát, de amikor már vagy tíz perce senki nem jött be, a párom elindult, hogy keressen valakit. Teljesen feleslegesen voltam a gépen. Bejött egy szülésznő és kezdtük elölről a vizsgálatot, bár mondtam, hogy mozog a baba, de a csaj erősködött, hogy muszáj megnézni, van-e gond, mivel nincs szívhang... Most erre mit mondjak? Ha valóban nem vert volna a kis szíve, totál mindegy, ennyi idő alatt rég meghalt volna a gyerekem, a császáros műtő melletti szobában...
Szerintem ennek az egésznek max. úgy lenne értelme, hogy folyamatosan ott van valaki, aztán ha eltűnik a szívhang, gyorsan megnézi, nem fordult-e el a baba, esetleg simán szívhangot hallgat, hogy tényleg van-e gond és ha igen, akkor azonnal cselekszik. Másként teljesen felesleges a dolog. Ha pedig felesleges, akkor minek is?
Abban pedig tökéletesen egyetértünk, hogy sokkal inkább olyan valaki, aki minden rezdülésemet érti és érzi, mert órák óta rám van hangolódva és csak engem figyel, mint egy ilyen személytelen és felesleges gépi megfigyelés.
Bocsi, de akkor nem tudom, hogy milyen kórházakban járhattál, mert én egy vidékiben dolgoztam, és MÉGIS KÖTELEZŐ VOLT A FOLYAMATOS CTG MONITORIZÁLÁS.
Azonnal látszott, ha baj van. A szívhanghallgatást inkább középkori módszernek nevezném.