Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ma mérték a 6, 5 éves kisfiam iskolaérettségét, ahol 90-es IQ-t állapítottak meg! Szerintetek ez jó érték? Csak 1 feladatban hibázott! fórum

Ma mérték a 6, 5 éves kisfiam iskolaérettségét, ahol 90-es IQ-t állapítottak meg! Szerintetek ez jó érték? Csak 1 feladatban hibázott! (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4
65. zebracsikó (válaszként erre: 64. - 9ea67a7a1c)
2009. ápr. 8. 13:10

én ugyanezt gondolom!

Szerintem ez nem IQteszt volt, hanem valami hasonló.

Szülő beleegyezése nélkül azt amúgysem végezhetik el.

2009. ápr. 8. 07:16

Végigolvastam és én is kiváncsi lennék....már csak azért is mert többféle iskolaérettségi teszt van valamint az IQ számitására is nagyon sokféle,amit gondolom én érdemes egyénre szabottan megcsináltatni.Nálunk pl más okbol kifolyólag csináltak egy intelligenciatesztet de ott nem pontokat vagy értéket adtak meg hanem egy subteszt kort.....

Mondjuk nekem ez utóbbi megfoghatóbb mint egyetlen szám......

Iskolaérettségi vizsgálatok is az ovoda programjátol függően változhatnak,a nagyfiamnál olyan kérdések voltak többek közt hogy hol a bokád és könyököd valamint 10ig kellett számolni...Megnyertek valami páyázatot és mostmár bődületes dolgokat kérdeznek és 20ig kérik a számolást oda-vissza....és csak két tanév telt el azótta......

Ez hosszú lett de lényeg hogy nem vagyok meggyőződve arrol hogy ez egy "igazi IQ teszt" volt szakemberrel megfelelő körülmények között elvégezve....

63. supin
2009. ápr. 8. 06:56
Boldog légy! Hisz ő még csak most kezd ::.
2009. ápr. 8. 05:26
Igen ez jó. 70 % feletti érték már jó.
61. zebracsikó (válaszként erre: 59. - Kobagabi)
2009. márc. 31. 18:44

Az oviba ment ki pszichológus és minden suliba menő gyereknél elvégezte ezt a tesztet? Külön-külön kivitte a gyerekeket és egyenként történt a felmérés?

Ilyet még sosem hallottam!

Ha gond van a gyermek iskolaérettségének megítélésével, akkor a Nevelési Tanácsadóba küldik a gyereket, ahol pedagógiai és egyéb vizsgálatokkal (IQ-t is mérnek) felmérik a gyermeket.


Amúgy a 90-es IQ teljesen normális, átlagos.


Függ kicsit az eredmény, hogy melyik tesztet alkalmazza a vizsgálatvezető, valamelyik teszet "alulmér" valamelyik meg kicsit "felülmér" - szokták mondani.


Engem érdekelne, melyik tesztet végezték el, ha van rá lehetőséged, megkérdeznéd?

60. Banocska (válaszként erre: 59. - Kobagabi)
2009. márc. 31. 17:14

hát bevallom, az egész kiszámítási módszerről nem sokat tudok, ami biztos, hogy egy rendes iq tesztnl az idő-faktort fogalmam sincs milyen módon de beszámítják. logikusan súlyozni kéne a válaszoknál eltöltött időt, attól függően hogy jó volt e a válasz vagy nem, esetleg ki nem töltött mező stb. gondolom én...

egy icipicit számoltam azalapján amit


kb így csinálhatták, de ez még annak is röhelyes aki csak egy kicsit is ért önmagában a matekhoz: háát, a gyerek 6.5 éves, a szintje mondjuk 6 (ez jöhetett ki a teszt alapján ahhoz h kijöjjön nekik a 90), osszuk el a kettőt, a hányados (92!!) lesz az iqja?!?! jah, és mivel ez egy 0 és 1 közötti szám (majd próbáld ki!!), szorozzuk fel 100al, hogy szép kerek és iq szintre hasonlító legyen...?!?!

(megnéztem egyébként fordított osztással is, tehát a valós életkort osztottam el a vélt-el, így 130 jött ki :):):)


szóval én a helyedbe erősen átgondolnám h mégis mivel akarnak megetetni....mellesleg lefordítva a számolást, ahhoz h ez alapján a számítás alapján 90 jöjjön ki, a fiadnak az életkorának megfelelőnél rosszabb tesztet kellett írnia ugyebár, hisz a teszt szerint 6 éves szinten lenne, Te szerinted meg egyáltalán nem "buta", sőt,mások is azt mondják ez jó eredmény.. szal az egész bűzlik ahogy van.

tehát én a helyedbe, ha télleg ennyire fontos h mennyi a lurkó iqja, utánamennék ennek, mert bűzlik. erősen.

59. kobagabi (válaszként erre: 58. - Banocska)
2009. márc. 31. 16:45

Hát nem tudom...

Kb. 20 feladat volt. Lentebb írtam milyenek. És a végén kiszámolta az IQ-t. Van ugye egy életkor, esetünkben 6év5hó, és van egy mért életkor a teszt alapján. Na a kettőt elosztották egymással, és szorozták 100-al, így jött ki a 90-en. Lehet ez nem is IQ szám volt? Dehát kifejezetten ezt mondta: Tehát a teszt alapján az IQ-ja:90.

2009. márc. 31. 16:30

ja és hirtelen a topic címét visszaolvasva...

csak 1 feladatot rontott..... ez eleve nem lehet 10 százalék, vagy csak abban az esetben ha nagyon kevés feladat volt.

egy rendes iq tesz 40-50 kérdésből áll, ahol nem csak a válaszok helyességét nézik, hanem azt is - kérdésekre lebontva - mennyi időt vett az illető igénybe...


szal képzelem mennyire minősül megbízhatónak az az 'iq teszt'...

2009. márc. 31. 16:27

Sziasztok!

amit én tudok az IQ-ról, tsztekről stb: (nem minden hozzászólást olvastam vissza, ha ismétlek bocsi)

- az ország (Magyarország) átlagos IQ-ja 100. Ez tény.

- elméletileg (hangsúlyozom, elvileg ezek a helyes és nemzetközileg elfogadott teszt eredménye), ezeknél a teszteknél az IQ szintet egyforma mérőszámmal, értékrenddel mérik, ellenben nem mindegy hogy az illetővel milyen ország tesztjét töltetik ki. Miután pl Amerikában mások a szociális elvárások, társadalmi normák, szokások, kult. különbségek stb mint pl Magyarországon, sok értelme nincs kitölteni más ország tesztjét, hisz nem mutat reális értéket.

- minden életkornak, érettségi szintnek megvan a saját iq-tesztje, ez azt jelenti hogy nyilván másféle tesztet töltetnek ki, csináltatnak meg egy kétévessel (merthogy már nekik is van ilyen),mint egy kisiskolással, felnőttel stb, de fontos megjegyezni, hogy az értékelés nem változik. Ezzel arra gondolok, hogy azért mert valaki gyerek, nem számít pl egy 100as iq jobbnak, mint egy felnőtt ember 100-ja. Gyerekként is átlagos, felnőttként is átlagos érték (jelzem, a normális, hivatalos teszteknél, nem az xy által kitaláltnál.

- ami az én tudomásom szerint szintén tévhit: az iq nem edzhető. Nem lesz több ha gyúrsz rá egy hónapig (tesztekkel, kontroll és referenciacsoportokkal bizonyított tény), ergo nem fog a gyerekeknek pl 2 évente 5öt ugrani az iq-juk...... (gondoljuk el 80évesen mennyi lenne... vagy 30évesen "beáll" ?!?! :)

- vannak kimondottan a különböző részképességekre kreált tesztek, pl numerikus iq teszt, a matek készséget , logikait mér. vannak vizuális tesztek, ábrákra, térbeli dolgokra megy rá.

vannak kommunikációt tesztelők és igy tovább.

nem mindegy tehát hogy mit rakunk a gyerek ill magunk elé, nagyon kevés olyan teszt van amit hozzáértő emberek készítettek, a többit nem szabad készpénznek venni (lásd kiskegyed stb).


a Mensa-s iq teszteket tudom ajánlani, országokra, de legalábbis nagyobb régiókra lebontva, életkor szerint.

ne higgyünk el mindent, még az ovónéninek sem.

arról nem beszélve hogy irgalmatlan hülyeség az (és bocs, ilyet tényleg nem sűrűn mondok),

hogy egy iskolaérettségi tesztből fogták és számoltak egy iq-t.... semmi de semmi köze nincs egyiknek a másikhoz, ha csak a témakörök specializálódását tekintjük, méginkább nem.


fontos megjegyezni hogy senkit sem megbántani stb akartam, csak leírtam amit ezzel kapcsolatban tudok.

2009. márc. 31. 16:06

Na most jövök az oviból. Akiket ma mértek átlagban 80-at értek el! Akkor a fiam 90-ese jó nagyon!


És itt nem megírták a tesztet, hanem csak kérdezgették pl. ellentétekről, vagy sorozatot kellett folytatni, képekről beszélni, felismerni mi nem való a képre, ill, mi hiányzik róla. Rajzolni kellett, számolni...stb.

2009. márc. 31. 14:23

Egy felnőtt esetén a MAWI IQ teszten szerzett 90 pont valóban az átlagosnak inkább az alsó határán lenne. De nem tudni, hogy itt milyen tesztről volt szó, korrigálták-e egyeltalán az életkorra vagy csak úgy megíratták, aztán ők nézegették kicsit, stb. Én egyeltalán nem tartom jónak ilyen célból az IQ mérést: a gyerek teljesítményét nagyon sok dolog befolyásolja, viszont egy gyengébb eredmény évekre megbélyegezheti (nem a 90-re gondolok).

Intelligencia mérést csak indokolt esetben és csak gyerekpszichológus által tartok elfogadhatónak.

Egy népszerű szállóige szerint az intelligencia az, amit az IQ teszt mér.

54. Jaina (válaszként erre: 53. - Mandula71)
2009. márc. 31. 14:00

"Fejleszthető-e az intelligencia?

Gyakorlatilag alig. Nagyrészt genetikailag kódolt, tehát velünk született tulajdonság. Teszttréninggel, agytornával el lehet érni egy kis emelkedést az eredményben, és fordítva, ha az ember a tesztíráskor kimerült, dekoncentrált, akkor kicsivel rosszabb eredményt ér el a teszten, de intelligenciahányadosa jelentős mértékben ettől még nem változik. Egész életünk során közel azonos marad."

Forrás: [link]

53. Mandula71 (válaszként erre: 21. - 318512f90e)
2009. márc. 31. 13:24
Tévedés. Az IQ változik...
52. klenca
2009. márc. 31. 12:19

Szerintem jó, ha mérnek IQ-t iskolába lépés előtt, csak az eredményről a szülőket is illik tájékoztatni.


Azért jó, mert sajnos be-bekerülnek az általános iskolába 62 alatti IQ-val rendelkező nebulók, akikkel vért izzad a tanító. De őket a szakemberek egy speciális iskolában nagyon jól meg tudnák tanítani írni-olvasni, stb.

Volt már olyan, hogy a szülő nem engedte át a gyermekét, majd 2 bukás után mégiscsak ott kötött ki a gyermek.


A 90 teljesen jó, ha szorgalmas lesz, a legjobb tanulók közé tartozhat.


Ha 80 alatti IQ-t mérnek egy gyermeknél, az is tájékoztató jellegű lehet a szülő felé.

Ne várjon kitűnő eredményt senki olyan gyermektől, akinek a képességei ezen a téren nem kimagaslóak. Mennyivel több boldog gyermek lehetne, ha a szülők ezt nem kudarcként élnék meg.


Nekem van egy kimagasló IQ-val rendelkező + szorgalmas gyermekem, aki viszont olyan béna a kétkezi munkában, hogy mindenki jobban fog járni, ha ő majd az eszével fogja a kenyerét keresni.


Van olyan gyermekem is, akinek az IQ-ja elmarad a nagy átlagtól, tőle nem várok magas átlagot, ennek ellenére elég jó tanuló saját képességeihez képest. Ő viszont nagyon ügyes a kétkezi munkákban, nagyon jók a kapcsolatai, s vele is az a célom, hogy boldog emberré neveljem.

2009. márc. 31. 12:09
90 az egy normál átlag,teljesen jó!
2009. márc. 31. 11:48
hogy, mert hibazni egyet...ez elfogadhatatlan :))))
49. Jaina
2009. márc. 31. 11:12
Nekem 9 évesen 128-at mértek, de ahogy tudom 90 - 100 az átlag, szal semmi gond nincs azzal a gyerekkel :))))
2009. márc. 31. 10:52
Annyira köszönöm a válaszaitokat! Kicsit megnyugodtam, mert az átlagos tényleg teljesen rendben van:)
2009. márc. 31. 10:49
90 és 110 között átlagos az IQ. De ez tényleg függ attól is, milyen tesztet használnak. Nem hiszem hogy gond lenne ezzel a gyerkőccel! :)
2009. márc. 31. 10:41
Sziasztok.Az én lányomnak is csináltak IQ tesztet,és neki 100-as lett.Azt mondták,hogy ez teljesen jó,átlagos.Egyébbkén 6,5 éves,és megyünk suliba,már felvették.Úgyhogy a 90-es teljesen rendben van.
45. kobagabi (válaszként erre: 39. - RoniSize)
2009. márc. 31. 10:37
Köszi ez alapján ki is tudtam számolni:)
44. kobagabi (válaszként erre: 42. - Correct)
2009. márc. 31. 10:37

Köszönöm!

Közben rájöttem, hogy is számolhatta ki ezt a 90-et.

Van ugye a rendes életkor, ami nála:6,5 év. Viszont emlékszem valami olyat mondott, hogy mérés szerint 6 év körüli. A kettőt elosztva, és szorozva 100-al, kijön a 90 nagyjából.

43. cicaanya (válaszként erre: 2. - RoniSize)
2009. márc. 31. 10:36

Na ez hülyeség!!!!!!

pont jó se kevesebb se több!!!!!!!!!!!!!

majd isiben kialakul,akinek meg nem csináltak majd iskola felméri!

42. correct (válaszként erre: 41. - Kobagabi)
2009. márc. 31. 10:29

:) Innentől meg fejlődni fog és fejleszteni is lehet!

Sok sikert Nektek mindenhez!

41. kobagabi (válaszként erre: 38. - Correct)
2009. márc. 31. 10:28
Kösz:) Ezek, és a vélemények alapján én is átlagosnak gondolom.
40. kobagabi (válaszként erre: 39. - RoniSize)
2009. márc. 31. 10:27

Semmi gond, nem vagyok sértődékeny:)

Ismertem, aki felmérte, és úgy gondoltam pusztán tapintatból mondja azt, hogy szuper! De én is átlagosnak nézem ez alapján, ami azért jó.

2009. márc. 31. 10:22

Akkor meg is magyarázom butaságomat. a 90-es IQ pont kategóriaváltásnál van. [link]

Elnézést kérek az anyukától, ha megbántottam az elején butaságommal, de mégegyszer mondom, ha mondta, aki a tesztet felvette, hogy szuper, akkor felesleges itt kérdezni.

Az intelligencia szintje biztos változni fog más mérésekkel, más tesztekkel.

38. correct (válaszként erre: 37. - Kobagabi)
2009. márc. 31. 10:22

:)

Ami tuti de nagyon tuti, hogy baj nincs vele és, hogy ez nem negatív eredmény. Minimum/legalább átlagos.

37. kobagabi (válaszként erre: 34. - Correct)
2009. márc. 31. 10:18

Köszi a védelmet:)

Nem bántódtam meg igazán, hisz pont azért tettem fel a kérdést, mert magam sem voltam biztos abban, hogy tényleg jónak számít-e, vagy csak mondják, hogy meg ne bántsanak!

36. kobagabi (válaszként erre: 26. - 318512f90e)
2009. márc. 31. 10:15
itt is én kértem!
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook