Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények fórum

Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények

1 2 3
55. Polli
2009. aug. 15. 13:58

Körte: Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron; K (100 mg), P (20 mg), Ca (15,7 mg), Na (2,3 mg), karotin, E (0,4 mg) , B1- (30 l'g), B2- ( 30 l'g), B3-vitamin (0,3 mg)


Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vesebajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőlég hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani és ezzel

enyhíti a reumatikus fájdalmat.

54. Polli
2009. aug. 10. 13:54

Alma: Pektinben leggazdagabb gyümölcs; Ca (5,5mg), P (8 mg), Fe (0,3 mg), Mg (6 mg), Na (2 mg), K (112 mg), nyomelemek, A-, B1- (50 l'g) és C-vitamin (5 mg)


Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektintartalma, ami a sejtfal alkotó része. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve az alma tisztító hatású. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén - amikor az agy nem kap elég glükózt - ajánlatos az alma fogyasztása.


Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektintartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat (triglycerideket), amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedő a vér-, és máj-, vesetisztító tulajdonsága.

2009. aug. 10. 09:04

Katinkaboszinak, Pollinak köszönöm a választ!

Megpróbálom. A Duna mellett lakom és az ártérben elég sok csipkebokor van.

52. Polli (válaszként erre: 43. - Akác56)
2009. aug. 9. 20:38
A csipkebonyót megszárítjuk ősszel,mikor már egy picit megcsípte adér. Ezt követően leöntjük forróvízzel és lefedve állni hagyjuk majd azt követően mézzel édesítjük
2009. aug. 9. 18:59

[szerkesztés] FŰSZEROLAJOKRÓL

Az üzletekben kapható gyönyörű üvegekbe csomagolt fűszerolaj. Elkészítésük nem nagy ördöngösség, alapvető szabálya: amikor a fűszernövényeket az olajba tesszük, mindegyik legyen teljesen száraz, vízmentes, és a töltéskor ügyeljünk a levegő kizárására is, egyébként megpenészedik.


A fűszerolajok kiváló salátaízesítők, de húsos vagy zöldséges ételek készítésénél is felhasználhatjuk. Nem csak az ételkészítésekor, hanem asztali terítékként is alkalmazhatjuk, így lehetővé téve hogy ki-ki saját ízlésének megfelelően tovább fűszerezze az ételt. Alkalmazásuk: 1 tál ételbe ízlés és igény szerint 2-5 csepp fűszerolaj adagolása elegendő.


Aki még nem tette, érdemes kipróbálni, mert nem csak jobban ízesíti az ételt, hanem spórolhatunk is vele: 20 gr folyékony fűszer kb. 500-550 gr hagyományos fűszerrel egyenértékű!


Az itt leírt mennyiségnél többet nem érdemes készíteni, mert még a nagyobb családokban sem fogy el ez a mennyiség, és javasolt minden évben friss fűszerek felhasználásával új fűszerolajokat készíteni. Ha a hagyományos fűszerezési módszer mellett kívánjuk használni, akkor 1 család évi szükséglete kb. 50-100 ml.


[szerkesztés] Fűszerolajok előnyei

Dietikus szempontból a gyógynövényes olajok használatának két fő jelentősége van:


Szervezetünk lényegesen több minőségi természetes olajhoz jut, amelyben nagy mennyiségű fontos esszenciális zsírsavak találhatók. Ezek a nélkülözhetetlen anyagok, ha elegendő mennyiségeben adagoljuk, javítja az ellenálló képességet, elősegíti a gyulladásgátló anyagok képződését. Az esszenciális zsírsavak az emberi szervezet sok fontos funkciójához szükségesek. Ismert tény, hogy népességünk nagy része inkább hiányával, és annak minden következményével szenved. Főleg a szigorú zsírszegény diétáknál fordulhat elő ez súlyos formában. A zsírszegény diétáknál fontos korlátozni a zsírjellegű olajok fogyasztását, de általában nem szükséges csökkenteni a növényi eredetű olajok bevitelét.

Közismert, hogy egy sor diétánál változtatni kell a megszokott étel összetételét. Így pl.: magas vérnyomással szenvedőknél csökkenteni kell a só mennyiségét. Ugyanakkor sótlan ételek fogyasztása nem felel meg étkezési szokásainknak, és "íztelen" lesz az étel. Kevésbé ismert, hogy valamilyen aromatikus anyag használata kellemes ízt adhat a sótlan ételeknek is. Csak azt kell megszokni, hogy só helyett az ételeknek más aromájuk lesz. Ez a tény dietetikus szempontból kedvező helyzetet teremt, hiszen a minőségi gyógynövényolajos aromákat mindenki használhatja, még diétázó betegek is.

A tudományos kutatások szerint egészségünk megőrzéséhez a fehérjéken, szénhidrátokon túl szükségünk van járulékos táp-, íz- és illatanyagokra is, mint például illóolajok, vitaminok, ásványi anyagok, szerves savak, keserű anyagok, glikozidok. Ezek legnagyobb részt a fűszernövényekben találhatók meg. Sajnos a „modern” konyha leginkább csak a káros hatású fekete borsot, csípős paprikát és konyhasót használja nagyobb mennyiségben, érdemes tehát megismerkednünk más fűszernövényekkel is, velük még az unásig ismert ételeinket is újjávarázsolhatjuk.


A fűszerekről sok mindent le lehet írni, mit-mivel ízesíthetünk, milyen fűszerkeverékeket használjunk, de e kérdésben oly sokat számít az egyéni ízlés, hogy gyakorlatilag megjósolhatatlan a fogadtatása. Írásunkat ötletadónak szánjuk, buzdítva mindenkit a folyamatos kísérletezésre, hogy maga találja meg azokat az ízharmóniákat, amelyek neki és családjának a legjobbak. A variációk száma gyakorlatilag végtelen. A fűszernövények legtöbbje egyben gyógynövény is, tehát a diétás étkezésben is bátran felhasználhatjuk. Az ázsiai országok konyháiban elterjedt szokás, hogy majdnem minden fűszert úgy tesznek az ételbe, hogy előtte megpirítják. Létezik száraz pörkölés és olajon pirítás, azaz nem akkor teszik az ételbe, amikor már a víz is benne van, hanem előre megpirítják, vagy például a hagymapirítás közben. Érdemes kipróbálni, így az ízanyagok sokkal intenzívebbek.



FŰSZEROLAJOK KÉSZÍTÉSE


Kétféle módon készíthetünk fűszerolajat:


A hideg módszer

Széles szájú, jól záródó üvegbe friss - nem túl karakteres ízű - olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől védve, hűvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemű, illetve porló fűszereket előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük.



A meleg módszer

Eszerint egy üveget megtöltünk frissen szedett zöld fűszerrel, felöntjük olajjal, a száját gézzel lefedjük, s az edényt napos helyre állítjuk. Minden nap egyszer felkeverjük, majd két hét elteltével megkóstoljuk. Ha az olaj már elég ízes, akkor leszűrjük, s jól zárható üvegekben hűvös helyre tesszük. Ha még nem eléggé átütő, akkor friss zöldet szedünk, s az olajat arra rászűrve folytatjuk a pácolást. (Bármelyik utat is járjuk, arra vigyázni kell, hogy a levelekre, magokra tapadva ne maradjanak nagy légbuborékok az olajban, mert ezeken a pontokon a fűszer bomlásnak indulhat.)



Fűszerolajok

Szurokfüves

(Oregáno)


Az oregáno (szurokfű) jellegzetes és ismert gyógynövény. Valamikor varázserőt tulajdonítottak a szurokfűnek. Tartalmaz éterolajat, timol tartalmú illóolajat, vaszöldítő csersavat, keserűanyagot, gyantát. Köhögéscsillapító, étvágyjavító és idegnyugtató hatású. Kiválóan alkalmazható erős, görcsös hasi fájdalmaknál, javítja az emésztést.


Az oregános olaj nagyszerű ízt ad a vagdalt húsoknak, a borjú- és ürühús kiváló ízesítője. Alkalmas olasz, mexikói, spanyol specialitások, rizses ételek fűszerezésére. A zsírosabb ételek oragános olajjal való ízesítése a jobb emésztést teszi lehetővé.



Fokhagymás

A fokhagymának régi hagyománya van az emberi táplálkozásban. Átható illatát az éterolajok kéntartalma okozza. A fokhagymában találhatunk fehérjéket, glükózt, cukrot, C-, és B-vitaminokat. A kéntartalma is jelentős. A fokhagymának serkentő hatása van a gyomorsav képzésre, az epére, nyugtatja a belek izomzatát, hatással van a légzőszervekre, szabályozza a vastagbél baktériumait és javítja a szíverek vérellátását. Csökkenti a vérnyomást, használjuk influenzánál, bélélősködők esetén, felfújódás ellen. Fokhagymás olajunk tökéletesen helyettesíti a friss fokhagymát.


Használjuk mártásokba, levesekbe,salátákba, burgonyás ételekbe, mindenféle hús elkészítésénél. Javasoljuk közvetlenül a főzés befejezése előtt használni, de a legjobb kész ételekbe.



Gyógynövényes

A gyógynövényes fűszerkeverékben borsmentát, citromfüvet, zsályát, angyalgyökeret, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót és rozmaringot találunk. Ezek a gyógynövények kedvezően hatnak az emberi szervezetre, erősítik az immunrendszert, nyugtatják a bélrendszert és a gyomrot, fertőtlenítő hatásuk van. Korlátozzák a baktériumok elterjedését, étvágygerjesztőek és az ételeknek finom, jellegzetes ízt adnak.


A fűszeres olajkeverék kiválóan használható saláták, levesek, húsételek és rizs ízesítésére.



Grillező

Grillező és Grillező-csípős. Grillező olajat használjunk mindig, amikor az ételeknél finom, pikáns ízt akarunk elérni. A grillezett étel egészségesebb, mint a rántott, mert kevesebb zsiradékot használunk az elkészítésénél. Fontos, hogy az étel ízletes maradjon. Grillezett húst javasolnak az orvosok azoknak is, akik fogyni akarnak.


Grillezésnél vagy roston sütésnél javasoljuk a grillező olajba belekeverni egy kiskanál piros paprikát és egy nappal a sütés előtt ezzel a keverékkel bekenni a húst és halat. Sózni csak az elkészítés vége felé, vagy a tálalás előtt célszerű, mert így a hús zamatosabb lesz.


Tipp: Grillezés és roston sütés közben is kenegetjük a húsokat grillező olajjal.



Paprikás

A paprika ismert fűszernövény, kiváló étvágygerjesztő, segít az érelmeszesedés megelőzésében. A spanyol és a magyar paprika világszerte elismert. Az édes paprikát még a diétások is fogyaszthatják. Tartalmaz cukrot, fehérjéket, C, A, B vitaminokat és színező anyagokat.


Felhasználhatjuk húsételekhez, körözöttek ízesítéséhez, gulyás és pörköltételekhez.


Bazsalikomos

A bazsalikom mint gyógynövény, a dél európai konyha alapfűszere. Jelentős mértékben tartalmaz cserző- és aromatikus anyagokat. Az emberi szervezetben serkentő hatása van a gyomorsav képződésére, étvágygerjesztő, emésztéssegítő, puffadásgátló, és toroktisztító, köptető hatása is van. Javítja a vesék működését és nyugtatja az idegeket.


Bazsalikomos olajunk használható zöldséges és húsos levesek, mártások, mindenféle saláták ízesítésére, olasz pizza töltelékéhez, bab, spagetti, makaróni, túrós és tojás ételekhez, vadhúsok és halak elkészítésénél.



Borsfüves

A borsfű illatos gyógynövény, amely régi fűszerféleség. Aromatikus és cserzőanyagokat tartalmaz. Étvágygerjesztő, segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő és enyhe vizelethajtó hatása is van, valamint hasmenés ellen is használható.


A borsfüves olajat kellemes illatáért és csípősségéért célszerű használni ott, ahol borsot szoktak alkalmazni. Általában a borsfüves gyógynövényolajat hüvelyes ételek, kelkáposzta, tejfölös és paradicsomos mártások, zöldséglevesek és majonézek ízesítéséhez használhatjuk. Felhasználható baromfiak és vadak fűszerezésére, sütésnél, párolásnál és savanyításnál is.



Citromos

Citromos olaj számos organikus citromsavat tartalmaz. A citromlé cukor nélkül segít legyőzni a makacs megfázást, a szervezet kémiai egyensúlyának megőrzését. A citromlé kiváló antiszeptikum.


A citromos olajat ajánljuk halételek, zöldségsaláták, és különféle szendvicskrémek ízesítésére. Fontos, (a vitamin megőrzés miatt), hogy csak a készételt ízesítsük vele! (Készíthetünk narancsolajat is, amelyet hasonló módon használhatunk.)



Ligetszépe

A ligetszépe 100-150 cm magas, kétnyári, sárga virágú növény, mely hasonló az ökörfarkkóróhoz. Első évben csak tőrózsában fejleszt hajtásokat, második évben hoz füzérvirágzatot. Általában este nyílik ki, és 20-24 órán keresztül virágzik. A beporzást az illatuk segíti elő. Apró toktermése van, mely szabálytalan alakú barna magvakat tartalmaz. Az érett magvak 20 % olajat tartalmaznak, magas telítetlen zsírsav tartalommal. Főleg esszenciális linol savat /70%/, nagyon értékes gamma-linólén savat /9%/ tartalmaz. A 70-es évek elején kezdtek el érdeklődni az élelmiszeripari szakemberek a ligetszépe iránt. A 80-as években az Egyesült Államokban és Japánban, majd Nyugat-Európában is egyre inkább kedvelt gyógynövény lett.


Az olajban olyan zsírsavak találhatók, melyek két illetve több kettős kémiai kötést tartalmaznak. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért szükséges étkezés útján a szervezetbe juttatni pl. az un. gamma-linólén savat.


A Ligetszépe olaj alkalmazható a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésére. Enyhíti a menstruációs görcsös fájdalmakat. Kitűnő preventív hatást fejthet ki a különböző érrendszeri megbetegedéseknél.


A Ligetszépe kiváló étkezési kiegészítő, általában erősíti a szervezet ellenálló képességét.


Alkalmazása: napi 2 mokkáskanál étkezés közben illetve után. Fogyaszthatjuk natúr formában, de keverhetjük joghurtba, majonézbe vagy más ételfélékbe is.



Chilis

Az apró csilipaprikák frissen gazdagok C-vitaminban. Emésztést elősegítő hatásuk miatt használatuk széleskörű. Illatuk nem intenzív, de az ételek ízeit kiemelik. Általában nem egyféle paprikából készítik és egyéb fűszereket is tartalmaz. Így hazai alapanyagokból is könnyen elkészíthető, mind az édes, mind a csípős változata.


Kis mennyiségben használjuk a chilis piros olajat főként halételekhez, zöldséglevesekhez, gulyásokhoz, tojásételekhez, túrós-, sajtos-, húsos-, szendvicskrémekhez, valamint kínai, mexikói és magyaros ételekhez.



Köményes

A kömény az egyik legősibb fűszer, melyet Közép-Európában szinte mindenütt termesztenek. Már az ókorban is ismerték és használták. Illatát és ízét fűszer-, és illóolajok biztosítják, melyek a termésben és a levelekben egyaránt megtalálhatók.


A kömény kiváló hatást fejt ki az emésztésre, enyhíti a felfúvódás okozta panaszokat, csillapítja a légúti megbetegedéssel járó köhögést.


A köményes olaj alkalmazható levesek, mártások, saláták, köretek, sült húsok ízesítésére.



Majoránnás

A majoránnát már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és gyógynövényként használták. Ma már a homeopátiában is elterjedt. A növény illóolajat keserű anyagot, csersavat, gyantát, aszkorbinsavat és aromás anyagokat tartalmaz.


Segíti az emésztést, enyhíti a görcsös hasi fájdalmakat, valamint gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású. A majoránnás olajat levesek, sült húsok, főzelékek ízesítéséhez használhajuk.



Több összetevővel

Az ízeket szabadon kombinálhatjuk, különösen a szabadban készített ételek készítéséhez ajálhatók, a szükséges mennyiségek felmérésében pedig segíthet hat példa:


Hagymás olaj

5 dl olajhoz: 6 babérlevelet, 1 kávéskanálnyi fekete borsot, 5 gerezd fokhagymát, 2 kis fej hámozott hagymát és 3 darabka szerecsendió-virágot. A szorosan lezárt üveget legalább 2 hétig állni hagyjuk, sötét, hűvös helyen.


Köményes olaj

5 dl olajhoz: 1 kávéskanálnyi fekete borsot, ugyanannyi köménymagot és 5 gerezd fokhagymát. A szorosan lezárt üveget legalább 2 hétig állni hagyjuk, sötét, hűvös helyen.


Koriander olaj

5 dl olajhoz: 1-1 kávéskanálnyi borsikafüvet, koriandert és mustármagot. A szorosan lezárt üveget legalább 2 hétig állni hagyjuk, sötét, hűvös helyen.


Fokhagymás, gyömbéres olaj

0,5 l olaj, 5–6 gerezd fokhagyma (nem kell a legalsó hártyáját lehámozni, kb. 5 cm-es hámozott, friss gyömbér gyökér. A szorosan lezárt üveget legalább 2 hétig állni hagyjuk, sötét, hűvös hely


Pikáns fűszeres olaj

1/2 l nemes olaj, 2 gerezd fokhagyma, 5–6 db kicsi száraz csilipaprika, 5–6 szem borókabogyó, 1 kiskanál koriandermag, 2–3 babérlevél, 5 szem szegfűbors, 1/2 kiskanál bors. A jól lezárt üveget 2 hétig hagyjuk állni, sötét helyen.


Zöldfűszeres olaj

1/2 l nemes olaj, 1 kiskanál rozmaring, 1 kiskanál bazsalikom, 1 kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál mustármag vagy koriander. Szintén a 2 hetes érési idő után fogyaszthatjuk.


Citrusillatú fűszeres

1-1 megsikált citrom és narancs héja 4-5 szegfűszeg 1/4 kisujjnyi fahéj



Kakukkfüves-borsos

6-8 szál kakukkfű 1 ek. színes bors 1 ek. koriander



Fűszeres-csípős

1 babérlevél 4-5 gerezd fokhagyma 1/2 cseresznyepaprika 5-6 borókabogyó 4-5 szegfűszeg

Rozmaringos-fokhagymás

1 nagy szál rozmaring 4 gerezd fokhagyma 1 kk. szemes bors



A bemutatott példák alapján ki-ki elkészítheti a saját - családja által megszokott fűszerekből összeállított fűszerolajat, amellyel egyszerűbbé, intenzívebbé válik az ételek ízesítése.


Hivatkozások:


[link]

2009. aug. 9. 18:44

AVOKÁDÓ (bár nemigen tartozik ide:)



Az avokádó, vagy aligátorkörte , annak a növénycsaládnak a tagja, amelybe több aromás fa (pl. fahéjfa, kámforfa) is tartozik. Tápanyagokban nagyon gazdag gyümölcs, ezért sokkal inkább dió- vagy mogyorófélének tekinthetjük, mint egy húsos-leveses gyümölcsnek. Egy átlagos méretű termés kb. 300 kalóriát és 30 grammnyi zsiradékot, 12 grammnyi szénhidrátot és 4–5 grammnyi fehérjét tartalmaz.

A sok zsiradék (zsíros olaj) a tévhittel ellentétben egyáltalán nem jelenti azt, hogy a koleszterinszintet kedvezőtlenül befolyásolja. Koleszterin egyáltalán nincs benne, kétharmad részét pedig az olajsav alkotja.

Klinikai kísérletek eredményei szerint csökkentheti a koleszterinszintet és lassíthatja az érelmeszesedés folyamatát, de a rák kialakulásának a kockázatát is csökkentheti.

Az avokádó fontos kálium-, A-vitamin- (600 NE/100 g) és B-vitamin- (1–6, 12) forrás. Folsavtartalma elérheti a 70 mg/100 g-os szintet, ezért pl. a várandósság idején különösen ajánlott a fogyasztása.

Többszörösen telítetlen zsírsavai segítik a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülését.


Kitűnő helyettesítője a vajnak és a margarinnak, ideális tápláléka a növekvő gyerekeknek és vegetáriánusoknak.

Csekély cukortartalma miatt cukorbajjal (diabétesz) küzdők is bátran fogyaszthatják! Az avokádó fogyasztása és a bőrbe jól beszívódó olaját tartalmazó kozmetikumok használata nagymértékben hozzájárulhat a bőr szárazságának enyhítéséhez, illetve a bőr öregedési folyamatának lassításához.

2009. aug. 9. 18:41

ARTICSÓKA


A mediterrán konyha kedvelt alapanyaga. Bimbóinak vastag sziromlevelei ehetők. Vásárláskor a kisebb bimbókat válasszuk.

Készíthetünk belőle előételt fűszeres mártással, vagy megtölthetjük húsfélével.

Markáns íze miatt nem kell fűszerezni, elég, ha citromlével locsoljuk meg. Az articsóka levelét ( a népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban is felhasználják, serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó, koleszterinszint csökkentő, emésztést segítő.

Hatóanyagai: cinarin, szeszkviterpén-laktonok, alkaloidok, flavonoidok (szkolimozid), inulin, aromaanyagok, keserű anyagok.

A növény leveleiből készült teát általános erősítő, a máj méregtelenítését fokozza, epe és májbajok, magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak elleni szerként használják.

A virágkezdeményeket zöldségként fogyasztják.

A gyökérnek antibiotikus hatása is van.

2009. aug. 9. 18:39

ÁFONYA

Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz.

Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában lehet feltálalni. Különleges zamatán kívül az áfonyával a szervezetbe értékes tápanyagot is juttatunk. Lekvár, (dzsem), bor, szörp, vagy tea alakjában is nagyon jó hatású a bélflórára, mert a bél nyálkahártyáját ellenállóvá teszi, emésztési zavaroknál, krónikus bélhurutnál, bélfertőzéseknél, hasmenésnél, és szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.

2009. aug. 9. 18:37

ANGELIKAFŰ


(Angelica archangelica L.) A növény levele, és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt, az Altvater típusú likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. Illóolajat, angelikasavat, cukrot, keserű anyagot tartalmaz. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják, de felhasználják még gyógyteakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást megszüntető, idegerősítő teakeverék készítésénél. A gyomor- és bélproblémákkal küszködők étrendjének értékes fűszere.

46. 4b6a2525df (válaszként erre: 44. - Katinkaboszi)
2009. aug. 9. 18:35

Na ládde:)

Hát anélkülit kell venni:)

45. Katinkaboszi (válaszként erre: 43. - Akác56)
2009. aug. 7. 23:41

szia,

nekem jobban ízlik egészben, csak kicsivel tovább kell áztatni a vízben.

Árulnak mag nélkülit is, de a szőrök azért még ott maradnak, nos ezért is meg a savanykásabb ízéért sem szeretem annyira.

Próbáld meg mindkettőt, úgy meg tudod melyik ízlik jobban.

44. Katinkaboszi (válaszként erre: 42. - 4b6a2525df)
2009. aug. 7. 23:38
hát a cukortól, amit hozzátesznek :D édes kérdés :)
2009. aug. 7. 16:31

Sziasztok!

A csipkebogyó egészben is jó teának, vagy ki kell szedni a magját és a magja körül az apró kis szőröket?

42. 4b6a2525df (válaszként erre: 41. - Katinkaboszi)
2009. aug. 7. 16:11
Mitől édes a lekvár?:):)
41. Katinkaboszi (válaszként erre: 40. - Polli)
2009. aug. 6. 20:28

A csipkebogyót teában szeretem, bár a hecsedli lekvár is finom, csak édes :)

deee nekem jobb a bogyó teája, ha benne van a magja is, mert nem annyira húzós az íze :D

40. Polli
2009. aug. 6. 20:22

Csipkebogyó: Magas C-vitamin (400 mg) tartalma mellett B1- (100 l'g), B2-, K-vitamit, fontos ásványi anyagok és nyomelemek, valamint flavonoidok, karotinoidok, P (130 mg), Ca (50 mg)


A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal. és szerepe van az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásban (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak. A magas C-vitamin-tartalma miatt különösen ajánlott a meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére.

39. Katinkaboszi (válaszként erre: 38. - Polli)
2009. aug. 5. 22:38

Néha elfelejti azember :)


igen, az áfonya nagyon egészséges :)

38. Polli
2009. aug. 5. 14:56

Nagyon ritkán jártok be,:(((( hiába kukucskálok én ide.



Áfonya: Kiemelkedően magas K-tartalom; Ca, Fe, Mg, Mn, S, P, anticián, C- (20 mg), B1- (15 l'g), A-vitamin provitaminját, niacint


Ezeknek az összetevőknek köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az artériák és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, a mikroszkópikus vérzékenység esetén, visszértágulatoknál a benne lévő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek törékenységét.

37. Polli
2009. júl. 26. 22:02

Aki nem ismeri az angyalfüvet, annak ajánlom az alábbi honlapot.


[link]

36. emrus (válaszként erre: 35. - Katinkaboszi)
2009. jún. 16. 09:02
Köszi, de nekem az oldat kellett volna, mert a páromnak ideggyulladása volt a lábában és azt a akartam vele kezelni, de közben meggyógyult. Azért megnézem ott... is elolvasom miben segít a cukorka, úgyis megyek arra felé.
35. Katinkaboszi (válaszként erre: 32. - Emrus)
2009. jún. 14. 23:05
Verbéna nevű cukrot találsz minden I..Sp... nevű bolt pénztárai előtt, egyelőre azok is segíthetnek.
34. emrus
2009. jún. 9. 08:35
Igazad lesz, tényleg magamnak kell utánna járni.
33. Polli (válaszként erre: 32. - Emrus)
2009. jún. 4. 19:55
Bocsánat, de elfeledtem odaírni, hogy csak a nagy herbária boltokban árulják, (Rossman, DM, nagyáruházak kizárva) vagy magad gyűjtöd be. Növény mintát biztosan találsz a netten. :)
32. emrus (válaszként erre: 31. - Polli)
2009. jún. 4. 07:49
Megnézem még a herbária boltokban is, mert a migrénemre jó lenne, mert a gyógyszerek nem használnak. Füszernövényként nem találom, seholsem.
31. Polli (válaszként erre: 30. - Emrus)
2009. jún. 3. 19:26

A vasfű vagy verbéna (Verbena) a vasfűfélék vagy verbénafélék (Verbenaceae) családjának mintegy 200 fajt számláló, névadó nemzetsége.


Legtöbb fajuk Amerika trópusi-szubtrópusi területein él, de ebbe a nemzetségbe tartozik a vasfűfélék egyetlen, Magyarországon őshonos faja, a közönséges vasfű is. A kerti vasfű (V. x hybrida vagy V. x hortensis) több, amerikai faj keresztezésével létrehozott dísznövény.


Parlagos területeken, árokszéleken, mezei utak mellett vadon termő 50-80 cm magas évelő növény, hosszan elágazó szárral, és apró ötszirmú kékeslila vagy fehér virágokkal. A római korban kedvelt fűszernövény, vallási szerepe is volt, amulettként hordták, mára szinte teljesen elfeledett. Levesek, köretek, káposztából vagy tökből készült ételek és saláták ízesítője. Savanyúságoknak kellemes aromát ad, a szárított majd elporított gyökerével fűszerezett savanyú uborka kemény marad, ezért uborkafűnek is hívták. Különösen alkalmas a sószegény diétás ételek fűszerezésére. Friss, fiatal hajtásaiból ízletes salátát lehet készíteni. Gyógynövényként erősítő, máj- és epegyógyító teákba teszik.


A vasfűből készült kivonatokat belsőleg idegi kimerültségben, légutak hurutos állapotaiban, fájdalmas, rendszertelen és fejfájással kísért menstruáció esetén, továbbá sárgaság, epehólyag-gyulladás és epekőbántalom esetén javasolják. A vasfűből készült főzeteket, kivonatokat bőrfertőzések, sebek, aranyér, valamint zúzódások okozta fájdalmak enyhítésére használják. Remek gyulladáscsökkentő izületi gyulladások és bőrgyulladás esetén, jól csillapítja a fájdalmat migrén, fogfájás, izületi gyulladás fennállásakor, nyugtató hatással is rendelkezik, ezért használják idegkimerültség, elesettség esetén, de kifejti hatását gyomor- epe- és májbántalmak ellen is. A vasfű a gennyes sebek, körömágygyulladás kiváló ellenszere, de a magas vérnyomás ellen, és sópótló fűszerként is hatásos. Háziasszonyok használhatják levesek, köretek, káposztából vagy tökből készült ételek és saláták ízesítőjeként is. A savanyúságoknak kellemes aromát ad, a szárított majd elporított gyökerével fűszerezett savanyú uborka kemény marad. Különösen alkalmas a sószegény diétás ételek fűszerezésére. Friss, fiatal hajtásaiból ízletes salátát lehet készíteni.

30. emrus (válaszként erre: 29. - 4b6a2525df)
2009. jún. 3. 07:38
Ezt a fűvet még nem találtam meg sehol,semilyen áruházban, de nem is tudom hogy néz ki, és egyáltlán milyen kajába kell tenni?
2009. jún. 3. 06:31

VASFŰ: leveekhez, salűtűkhoz, mártáokhoz, főzelékekhez használhatjuk.

SÓSZEGÉNY ÉTRENDBEN KIVÁLÓ KONYHASÓPÓTLÓ

2009. jún. 2. 13:56

LESTYÁN-hoz még:

Teája nagyon jó gyomorerősítő, emésztést serkető, vizelethajtó.

Vese és epekő teák alkotórésze, de jó háziszernikotin és alkoholmérgezéseknél.


MAJORÁNNA: étvégygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású, ezért gyógyterákhoz is keverik.

A magas vérnyomásban szenvedők óvatosan használják

27. Katinkaboszi (válaszként erre: 25. - 4b6a2525df)
2009. jún. 2. 11:46

Meg fogom próbálni, mert nálunk a családi ebédeknél többen szeretik a húslevest (részemről nem) és megcsinálom, örüljenek :))


amit én többféle húsból készítek és nagyon finom, kipróbálhatjátok, az a gulyásleves.

Azigazi csak marhahúsból készül, ettől gulyás, de nálunk nem mindenki imádja, így teszek bele disznót és csirkét is.

Hát nem sok minden kell utána, egy kis tészta és kész. :)

A másik, a gulyásnál a lényeg, hogy ne sok zöldséget, de ne is keveset tegyünk, mert akkor finom igazán.

Fűszernek, paprika, paradicsom, a legelején kömény a hagymával és piros porpaprika és bors.

26. emrus (válaszként erre: 25. - 4b6a2525df)
2009. jún. 2. 10:05
Igen ezt én is hallottam, hogy nagyon jó, ha több fajta hús van a levesben. Na és akkor toldjuk meg a sok fűszerből eggyet című fejezettel, és olyan levest főzünk, hogy a csudánkra járnak.
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook