Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények fórum

Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények

1 2 3
25. 4b6a2525df (válaszként erre: 24. - Katinkaboszi)
2009. jún. 2. 08:09

Egyszer, ha nagyon vállalkozókedvű leszel próbáld ki a négyhúsos húslevest. Igaz nem is hús,inkább csont. /disznó csont, amiről a karajt, tarját lebontják, a marha az marhaolalas, a csirke az csirke far-hát és eg pulykaszárny, vagy pulykanyak)


Pár évvel ezelőtt vendégek leptek meg és mindenből volt itthon egy kicsi és lesz ami lesz alapon összeraktam egy nagy fazékba,

Nos a "falusi" idős hölgyek kétszer is vettek belőle.

Azóta anyósom (aki 78 éves) is csak igy főzi a húslevest.

Mondjuk amarhahúst kihagyja belőle, meg persze a csirke far-hát helyett Ő házi fél tyúkot tesz bele:)

2009. jún. 2. 07:54
Ki fogom én is próbálni ezt a 10-12 fűszert a húslevesbe, amit magyaráztok, biztos finom, ha így használjátok, mindig tanul az ember :))
23. Polli (válaszként erre: 21. - Emrus)
2009. jún. 1. 15:50
emrus örülök, hogy segíthettem. :)
22. emrus (válaszként erre: 13. - Katinkaboszi)
2009. jún. 1. 11:21
Én is így tudtam, és nem is használtam sok fűszert, egészen addíg amí nem hallottam a tv-ben a tíz fűszert és kipróbáltam és nagyon finom lett a leves. Sőt 12-őt teszek bele, mert a szerecsnydiót és a gyömbért kihagytam.
21. emrus (válaszként erre: 20. - Polli)
2009. jún. 1. 11:17
Polli, te egy zseni vagy, csak végigpásztázom az írásodat, és már kész is az oly régóta keresett halfűszerem, köszi.
20. Polli (válaszként erre: 18. - 4b6a2525df)
2009. máj. 31. 13:44
köszönöm, aranyos vagy...még egyszer elnézést. :(
19. 4b6a2525df (válaszként erre: 13. - Katinkaboszi)
2009. máj. 31. 11:48

Én meg csak olyan húslevest főzők, amibe az általat felsorolt húsok egyszerre vannak benn:)

köménymagot, babérlevetlet és sáfrányt nem teszek bele, viszont szegfüborsot igen.

2009. máj. 31. 11:46

268. Polli 2009-05-30 23:37


Egy kis segédlet a fűszerek felhasználásához. . .


Ánizs (és a csillagánizs)

mártások, sütemények, pudingok,

gyümölcslevesek, édes rizsek,

keleten: főzelékek


Babér

levesek, mártások, pácok, pástétomok,

savanyú és ecetes ételek,

(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)


Barbecue

levesek, mártások,

tokányok, vagdaltak, sültek


Bazsalikom

levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,

paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek

(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)


Borecet

saláták, húspácok


Boróka

pácok, mártások, főzelékek,

sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok,

káposztás ételek


Bors

levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok


Borsfű (csombor)

mártások, saláták, pácok, sült húsok,

bablevesek és -főzelékek,

krumplis, gombás és káposztás ételek,

(feketebors pótlására is használjuk)


Borsmenta

gyümölcssaláták, húsok töltelékei


Cayenne bors

mártások, sült húsok, rizsek, halételek,

sajtos és tojásételek


Chili

pástétomok, tokányok,

tojás-, hús- és halételek


Curry

mártások, húsok, halak,

tojásos, paradicsomos, rizses ételek


Citromfű

mártások, főzelékek, töltelékek,

gyümölcslevesek, -saláták,

gomba-, szárnyas- és vadételek


Citromhéj

húsos töltelékek, roston sült húsok és halak


Citromlé

saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek


Édeskömény

saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények


Fahéj

sütemények, gyümölcslevesek,

rizs- és tojásételek


Fekete üröm

mártások,

liba- és sertéssültek,

káposzta- és gombaételek


Fokhagyma

levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok


Gyömbér

mártások, sütemények,

angolos húsok,

hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek



Izsóp

pácok, pecsenyék,

burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták


Kakukkfű

levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek

(jól társítható petrezselyemmel és babérral)



Kapor

mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok



Kapri

mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak

(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)


Koriander

mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek

(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)



Kömény

levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,

káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek



Kurkuma

mártások,

ételek színezése



Lestyán

levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták



Levendula

hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták, gyros (savarma)



Majoranna

mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek,

halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,

tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek



Mustár

pácok, mártások, körözöttek



Olajbogyó

mártások, saláták

(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)



Pirospaprika

mártások, saláták, húsok, körözöttek,

magyaros fogások



Petrezselyem

levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek,

sült és párolt húsok, halételek, tojásételek

(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)



Rozmaring

mártások, pástétomok, töltelékek,

szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek,

ecetes halak, gombás ételek,

olaszos és franciás fogások



Sáfrány

húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók

(helyettesítője a sáfrányos szeklice)



Snidling (metélőhagyma)

saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok,

burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,

tojásos, sajtos és túrós ételek,

sült krumpli



Szardella (vagy szardellapaszta)

mártások, öntetek

(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)



Szegfűbors

mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak,

gyümölcsös ételek, édes sütemények



Szegfűszeg

mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,

olasz területen: sült és párolt húsok



Szerecsendió (és a szerecsendió virág)

mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek



Szurokfű (oregano)

levesek, töltelékek, pástétomok, mártások,

bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,

spagettik, pizzák



Tárkony

levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek,

bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,

Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek



Tárkonyecet

saláták, mártások



Torma

mártások,

főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője

(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)



Turbolya

levesek, tyúk- és báránysültek



Vanília

mártások, sütemények, gyümölcsételek



Zeller

mártások, saláták, főzelékek,

hús- és halételek,

tojásos és túrós ételek



Zsálya

pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek,

halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek,

lágy sajtok

17. 4b6a2525df (válaszként erre: 14. - Polli)
2009. máj. 31. 11:46
Átmásolom:)
16. emrus (válaszként erre: 13. - Katinkaboszi)
2009. máj. 31. 08:39
Látom, te is teszel fokhagymát és babért, a levesbe, látod ezt soha nem mertem megpróbálni, pedig a szomszédasszonyom is tesz mindíg a húslevesbe, én úgy gondolom nem jó, valahogy olyan kocsonya íze lesz nem?
15. Katinkaboszi (válaszként erre: 14. - Polli)
2009. máj. 30. 23:48
kocogunk, kocogunk :DD meglessük mindnyájan ott :DDDD
14. Polli
2009. máj. 30. 23:38
A konyhai fortélyokhoz tettem be véletlen a fűszernövények felhasználását...szíveskedjetek ott olvasni..mindenkitől elnézést kérek a mujaságomért. :((((
13. Katinkaboszi (válaszként erre: 10. - Emrus)
2009. máj. 30. 22:25

Én a Mamitól mindig azt tanultam, hogy minél több fűszer kerül egy ételbe, elnyomják egymást, ezért olyan, mintha nem is tennénk bele, a kevesebb több.

Bár ez konyhája válogatja, ki hogy szereti.:)


Én a húsleveseket húsok szerint fűszerezem.

marhahúsba fokhagyma, bors, köménymag,pici babérlevél, és kevés sáfrány, no és az elmaradhatatlan csípőspaprika.


A pulykahóst hasonlóan, de ide még teszek egy kis szerecsendiót is.


A tyúkhúst pedig kömény és babér nélkül, de mindegyikbe jöhet kevés zöldpaprika és kis paradicsom is :)

2009. máj. 30. 10:10

KORIANDER

Illóolajat,cukrot,fehérjét,C vitamint tartalmaz.

Felfúvódást csökkentő, szélhajtó, emésztést javító és vértisztító teakeverékek alkotórésze.

Közkedvelt fűszer a sültek,húspácok szószok készítésénél, uborka és paprika eltevésben.

11. emrus
2009. máj. 30. 08:30
A kakukkfű, nagyon jó ízesítője a paradicsomos ételeknek és természetesen az oreganó.
10. emrus
2009. máj. 30. 08:29
Azt hallottam, hogy az igazi húsleves fűszerezése az amikor legalább tíz fűszerből áll össze egy íz. Én a következőket teszem bele, bors, köménymag, borsikafű, tárkony, bazsalikom, kurkuma, mustármag, koriander, szegfűbors.
2009. máj. 30. 07:40

hali Évikém...én is csatlakozom az előttem szólókhoz :))

Hasznos és jó ez így osszegyűjtve, röviden, lényegrehatóan (olvastam már fűszerekről, de hajlamos vagyok belekeveredni ha túl sok valamiről infó és nem áttekinthető)

8. 4b6a2525df (válaszként erre: 7. - Katinkaboszi)
2009. máj. 29. 09:20

Boszi, ne csak nézegess, hanem irj is légyszi:)


Szükség van az ötletekre:)

2009. máj. 29. 07:35

Sziasztok és hello kedves Evam :)

Elolvastam, bár van egy csomó füszerkönyvem, de azért hasznos és ki fogom nyomtatni feltétlenül, no meg annyi fűszerünk van, csak itt Mo-n, hogy felsorolni is rengeteg.

MInden esetre jó kis cikk lett, gratutlálok és benézek többször is, mindig tanul az ember. :)

A többi cikkednek,fórumodnak is nagyon jó a látogatottsága és a baráti köre, szóval ott a helyem veletek :)))

2009. máj. 28. 18:28

A FAHÉJ

frissit, erőt ad, gyorsítja az emésztést, csökkenti a hasban fellépő feszültségeket és a puffadást.

Zöld teába, vagy sült almába téve pedig kiváló gyomornyugtató

5. 4b6a2525df (válaszként erre: 2. - Vereskati)
2009. máj. 28. 18:24
Köszi:)
4. 420d81d5ce (válaszként erre: 3. - Cepheus)
2009. máj. 28. 13:47
Jó! Köszönjük! Szeretem én is nagyon:)
2009. máj. 28. 12:07

Ha megengeded a listához:


CSOMBOR (borsikafű)

Kertben, cserépben is könnyen termeszthető, nagyon finom illatú fűszer, hajtását morzsolva, zacskózva is árulják. Jellegzetes aromája kicsit a bors és a majoranna keresztezésére emlékeztet, de nagyon egyedi.


Isteni pl majonézes krumplisalátába, illik húsokhoz, hüvelyesekhez, káposztához, de savanyúság készítéséhez is felhasználhatjuk fűszerként. Bors helyett használhatják érzékeny gyomrúak (bár erősebb ízű), csökkenti a puffadtságot, féregűző hatása is ismert.

2009. máj. 28. 11:14
Jó lett a cikk:) Gratulálok:)
2009. máj. 28. 10:03
A fűszerek változatos aromája, vitamin-és ásványi anyag tartalmuk nélkülözhetetlen a konyhában. A legjobb, ha egészben vásároljuk és csak a felhasználás előtt őröljük vagy reszeljük őket.
Az őrölt fűszert levegős helyen tároljuk.

Ugrás a teljes írásra: Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook