Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Gyógy- és fűszernövények fórum

Gyógy- és fűszernövények (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Gyógy- és fűszernövények

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
2014. júl. 19. 16:48

Minden növény gyógy és fűszernövény...csak annak kell utána járni mennyit miből???

pl a kövérke....ültetni sem kell.

439. zefex
2014. máj. 21. 07:43

A citromfüvet szárítani szoktam. Mostanában kaptunk rá, hogy a friss citromfüvet összevágom, forró vízzel leöntöm, édesítem (én cukrot vagy mézet használok) és citromlevet is teszek rá. Nagyon finom, üdítő ital lesz belőle. Szoktam tenni hozzá egy kevés friss mentát is.

Én a tárkonyra és kaporra öntök annyi tiszta szeszt(etil), hogy épp ellepje majd hagyom érni, utána felöntöm ecettel. Ezt ételízesítéshez használom.

2014. máj. 20. 16:21
Szárítással nem vész el a hatóanyaga.A bükki füvesember tinktúránaj is készíti.Gabonaszesszel kell a virágzás előtti növény félcentisre vágott leveleit leönteni.Így eláll.
437. Vivvv (válaszként erre: 436. - Évanéne)
2014. máj. 20. 16:00
Ez engem is érdekelne. :)
2014. máj. 20. 13:09

Sziasztok!

Arra kérnék tippet, hogy a citromfüvet hogyan érdemes eltenni télire, ha szeretném minél több hatóanyagát megőrizni?

Fagyasztani nem szeretném, szárítani szoktam. Olvastam citromfű szörptől, de arra utaló írást nem találtam, hogy a forralt, cukros cuccnak marad-e bármi hatóanyaga... Szerintetek?

435. Vivvv (válaszként erre: 434. - Zefex)
2014. máj. 19. 21:27
Nagyon koszonom! :) A borsmenta nagyon novekszik a citromfuvel egyutt. Teljesen igazad van. Terjeszkedik. Imadom nezni. :) Viszont valami megtamadhatta a citromfuvet, mert rozsdaszeru akarmi van a leveleken. :( Mostanaban nem igazan van idom bongeszhetni, igy meg nem neztem utana, de remelem semmi komoly baja nincs. A rozmaringot ugy oldottam meg, hogy hordozhato - azt nem tudom hogy ez hosszabb tavon is jo hely lesz - e neki. Ez az elso olyan ev, hogy sajat novenyeim vannak, de lassacskan csak beletanulok... :)
434. zefex (válaszként erre: 433. - Vivvv)
2014. ápr. 11. 14:45

A napos helyet szeretik, de a borsmenta nálunk nagyon árnyékos helyen van, mégis jól tűri, írtam is korábban, hogy mindent ki akart túrni, de időnként visszatérítem az eredeti helyére.

A rozmaringot védeni kell az erősebb fagytól.

A bazsalikomot kivéve mindegyik évelő, tehát olyan helyet kellene választanod, ahol évekig lehetnek.

433. Vivvv
2014. ápr. 9. 15:27

Hűha, de jó hogy rátaláltam erre a fórumra! :) Igaz látom, jó régi. :) Amennyire időm engedi megpróbálok olvasgatni, mert most szereztem be pár fűszernövényt és jól jönne egy kis tudás. :)


Borsmenta, citromfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom. Ezek vannak. :) Teljesen tanácstalan vagyok, még azt sem tudom hol tartsam őket. Remélem találok itt hasznos információkat. :)

432. Anna0129 (válaszként erre: 431. - Zefex)
2012. szept. 5. 11:49

Köszönöm szépen a segítséget!

Nagyon örülök hogy találtam itt valakit :)


Nekem ezek még nagyon fiatalok, és egy cserépbe vannak ültetve, majd próbálom őket kordában tartani :D

431. zefex (válaszként erre: 430. - Anna0129)
2012. szept. 5. 08:13

A petrezselyem, a kakukkfű és a menta fagytűrő. A fiatal rozmaringot védeni kell télen. A társítással nincs gond.

A petrezselyem nem évelő, jövőre majd felmagzik, de addig is ellát levéllel.

Nálunk a menta nagyon eluralta a helyet, összefüggő szőnyeget alkot, kitúrt maga mellől lassan mindent és vészesen közeledik a medvehagymához.

2012. szept. 4. 18:28

Sziasztok!


Nemrég hoztam létre egy kis konyhakertet az erkélyemen.

Egy nagyobb cserépbe ültettem mentát, kakukkfüvet és metélőpetrezselymet. Jó ötlet hogy egy cserépbe vannak ültetve?

Illetve van még rozmaringom is. Képek az erkélyes naplómban.

Ezek fagytűrő növények?

429. betty53 (válaszként erre: 357. - Nehita4)
2012. jún. 27. 21:16

szióka!

anyukámtól úgy láttam, hogy az egész tő paradicsomról kiválaszt

egy szép nagyot, azt nem szedi le, hanem az anyatövön hagyja,

amíg teljesen meg nem érik, magyarul túl érik. akkor leveszi, és

félárnyékos helyen kiszárítja egy újság papíron, ahol a leve elpárolog és csak a héj és a mag marad, megszárad, és úgy teszi el a következő évre, amit elültet, a földbe, nem baj hogy a papír reá tapadt. Remélem hasznát tudod venni.


üdvözlettel betty

428. betty53 (válaszként erre: 407. - Lilibeth59)
2012. jún. 27. 20:55

Szióka!

maga a citrom, vagy a citromfa érdekel. Enni akarod, vagy

termeszteni.?????

Ha enni, akarod, a boltokban megtalálod, ha termeszteni

úgy már kissé nehezebb.-

Mediterrán növény, fagyérzékeny, Nekem van 4 éves, de még

nem virágzott. Szép kis fává nevelődött. A leveleit összemorzsolva

nagyon kellemes citrom illata van. Ki fogom várni amíg, a termésével is megörvendeztet.


üdvözlettel betty

427. Anna0129 (válaszként erre: 426. - Zefex)
2012. márc. 23. 20:19
Köszönöm :)
426. zefex
2012. márc. 22. 13:49

Ajánlom a terebess honlapot. Itt rozmaring leírása:

[link]

425. Anna0129 (válaszként erre: 423. - Zefex)
2012. márc. 22. 10:43
Esetleg a rozmaring vágásáról is tudsz hasonlót?
424. Anna0129 (válaszként erre: 423. - Zefex)
2012. márc. 22. 08:38
Köszönöm :)
423. zefex
2012. márc. 21. 21:10
Itt vannak információk a metélőhagymáról, nem ollózom be, túl sok lenne [link]
2012. márc. 21. 19:31
Tudnátok nekem még abban segíteni, hogyan kell vágni a metélőhagymát. Ugyanis most vettem elsőnek és szeretném használni is. vágjam le az egésznek a tetejét, esetleg tövig és újra nől? Vagy csak a tetejéből annyit amennyi kell? Vagy csak egy részét, de azt tövig?
421. Anna0129 (válaszként erre: 420. - Zefex)
2012. márc. 21. 10:07
Megkaptam, köszönöm :)
420. zefex (válaszként erre: 419. - Anna0129)
2012. márc. 21. 08:32
Elküldtem.
419. Anna0129 (válaszként erre: 418. - Zefex)
2012. márc. 20. 20:26
manna0129@gmail.com
418. zefex (válaszként erre: 417. - Anna0129)
2012. márc. 20. 16:03
Nem látom az e-mail címedet, amire elküldhetném.
417. Anna0129 (válaszként erre: 416. - Zefex)
2012. márc. 20. 15:03
Ha esetleg megtalálod a táblázatod elküldenéd? :)
416. zefex
2012. márc. 20. 09:36

Levélpetrezselymet, zellert, bazsalikomot és rozmaringot biztosan lehet balkonládába ültetni. A petrezselymet már el lehet vetni, mert nagyon lassan kel ki, viszont jól tűri a hideget, a fagyot is. A zeller palántát én a piacról szoktam beszerezni és nagy cserépbe teszem.

Van valahol egy táblázatom, hogy mit mivel lehet társítani, de most nincs kéznél. A petrezselyem nagyon "válogatós". Szerintem inkább külön kellene.

2012. márc. 20. 09:13
Van tippetek milyen fűszernövényt érdemes balkonba ültetni így tavasszal és hogy melyeket lehet egymás mellé is ültetni?
414. zefex
2011. nov. 30. 21:09

Legelőször úgy készítettem el a csicsókát, hogy belecsempésztem a gyümölcssalátába és nagy sikere lett.

Előtte valami konyhai újítással mellé fogtam, és akkoriban nem voltak a "fiúk" vevők a kísérletezgetéseimre, ezért kellett álcázni :)

413. zefex (válaszként erre: 411. - Lilibeth59)
2011. nov. 30. 21:06

Tavasszal kell elrakni. De szerintem most is lehet, ha nincs átfagyva a föld, mert nem érzékeny a fagyra. Én valahogy nem találom édesnek. Legutóbb úgy készítettem el, hogy sós vízben rövid ideig forraltam, majd vajon tovább sütöttem, majd petrezselyemzölddel megszórtam. Nagyon finom köret lett, és gyorsan elkészül. Annyi hátránya volt, hogy "szelesített".

Én is várom mások tapasztalatát!

412. Lilibeth59 (válaszként erre: 409. - Zefex)
2011. nov. 30. 18:42

Ezt mind esszük, céklalét isszuk, és salátának is kiváló, szeretjük.

Hát szükség van szintetikus vitaminokra? Ugye, hogy nincs!

A naspolyafánk sajnos kiszárad, pedig sokat termett éveken át...

411. Lilibeth59 (válaszként erre: 409. - Zefex)
2011. nov. 30. 18:39

Jó, hogy említitek a csicsókát. Most kaptam egy pár gumót, ezt tavasszal kell elrakni, mint a krumplit?

Recepteket, aki tud, írjon!

Olvastam róla, hogy nagyon egészséges és finom, bár édes, amit én már nemigen kedvelek, de valamivel majd visszaveszek az édes ízéből.

Akármit tudtok róla, írjatok, légyszi!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook