Különleges fiúnevet a babának! Tippeket kérek! :) (beszélgetés)
Az én kislányomat nem a neve, hanem a származása miatt nem akarták megkeresztelni. Amikor született, még nem voltunk házasok az apjával, sőt, el sem volt válva. Ezt a pap kizáró okként tüntette fel. Én is megkérdeztem,hogy ez milyen szabályzatban van, s mutasson írást, hogy Keresztelő Szent János talán válogatott azok között, akiket megkeresztelt?!
Ennek ellenére másik templomba kellett mennünk, ahol szó nélkül elvállalták a keresztelést.
az szép, hú néha röpködnek a nevek a homokózban.
Nekem meg egy Titusz ismerősöm(2éves).
Nem is tudom milyen nevet adnék, ha jönne a tesó?
Nem teljesen így értettem.
A mély hangrendű vezetéknévhez inkább magas vagy vegyes hangrendű nevet jobb a hangtan szempontjából választani, és értelemszerűen a magas hangrendűhöz mélyet vagy vegyeset.
De abban igazad van, hogy sok mély hangrendű név komornak is hangzik.
A Bársony Dános ténlyeg nem a legjobb, legalábbis hangrendileg semmiképp. Ugyanezért nekem a Gábor is túl komor ezzel a vezetéknévvel.
Olyan sok bejegyzés volt, hogy nem olvastam végig, így nem tudtam, hogy ez a vezetéknév.
A Dános nagyon szép szerintem, bár a "Bársony Dános"-on azért elgondolkoznék...
A Remig szerintem teljesen jó felnőtt korban is, sőt... szerintem inkább felnőttes név.
Egyébként szerintem ha van az embernek egy-egy kedves ismerőse, akihez kötheti a nevet, akkor az olyan neveket is meg lehet szeretni, ami egyébként nem tetszett... így voltam én a Dezsővel. El nem tudtam képzelni, hogy lehet így hívni egy gyereket, amíg aztán meg nem ismerkedtünk egy családdal, ahol a kisfiú Dezső, Dezsinek és Désnek becézik... azóta kifejezetten tetszik a neve :)
inkább papja válogatja melyik nevet gondolja zsidónak(Évát?).
Nálunk is vissza szoktak kérdezni, bár az Ébent használják másra ébenfa ébenfekete stb.Néha úgy hallják hogy Éden,a kórházban két kisfiú is ezt kapta még bent voltunk.Viszont a gyerekek elsőre megjegyzik jól!
de ki akarta elkérni a 40000Ft-ot?a pap vagy az anyaköves?
A keresztlevélbe sok olyan név van amit nem anyakönyveznek, sok-sok bibliai név,az anyakönyvbe(ami az igazolványunkba is kerül) csak a Ladó féle utónévkönyből lehet választani vagy kérelmet kell írni, hogy tegyék bele amit szeretnétek.
Nekem nem került semmibe se a kérvényezés!
Hát...nálunk ez nem ment simán. Bár nem is gondolkodtunk előre, mert gondoltuk minek, ha ez a név létezik. Igaz, csak a katolikus naptárban, de létezik. Az Én fiam a dédpapája után kapta a nevét. Igaz, Őt Remigiusznak hívták. Hogy elfogadják-e keresztelésnél a zsidó nevet vagy nem, valószínűleg hogy papon is múlik. Ahol a lányomat először akartuk megkeresztelni, ( mivel ott volt a fiam is és az esküvőnk is ), ott egy idősebb pap volt a vezető, nem engedte. És a Jezsuitáknál pedig érdekes módon fel sem hozták a kérdést, hogy keresztény név-e vagy sem.
Amikor a fiamat szültem, azt mondták, hogy 40.000Ft ennek a névnek a bejegyzése, mivel nem létezik, vagy honosítani kell, vagy már nem tudom mi volt a problémájuk. De bebizonyítottuk hogy létezik.
igen eszembe jutott egy divatos magyar név:Koppány, bár ő meg ugye pogány volt,szóval olyan régről származnak a nevek-amit általában adunk-hogy fölösleges bizonyos dolgokon agyalni(honnan miért stb.)
Max. ha családi vonatkozása van vagy tényleg hittbéli.
Sőt...!!!!
Péter, János, József, Máté... Ha már a fiú neveknél járunk...
Így vigyázni kell ha valaki nem akar zsidó nevet a gyerekének...
Melesleg ahol nem akarták megkeresztelni a babát... hát reformátusokra tipplek... ott sok az eszes ilyen szempontból... Katolikusoknál és valóban a még radikálisabb jezsuitáknál ez nem számít, sőt ott a bibliai nevek (zsidó nevek) "divatosak", sokszor használtak is...
További ajánlott fórumok:
- Kinek irányítanád az álmait, ha lenne ilyen különleges képességed?
- Milyen különleges ajándékkal kápráztassam el a szerelmemet Valentin napon?
- Milyen különleges nevet adjak a babának?
- Volt-e valami különleges „jel”, amiből megtudtad, hogy babát vársz? (Még a teszt előtt.)
- Neked milyen különleges képességed van?
- 5 hónapos babának mit adjak enni? Reciket, tippeket szívesen fogadok.