Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Különleges fiúnevet a babának! Tippeket kérek! :) fórum

Különleges fiúnevet a babának! Tippeket kérek! :) (beszélgetés)

1 2 3 4 5 6 7
124. Cszsuka (válaszként erre: 114. - Drnéni)
2009. máj. 20. 07:13

Az én kislányomat nem a neve, hanem a származása miatt nem akarták megkeresztelni. Amikor született, még nem voltunk házasok az apjával, sőt, el sem volt válva. Ezt a pap kizáró okként tüntette fel. Én is megkérdeztem,hogy ez milyen szabályzatban van, s mutasson írást, hogy Keresztelő Szent János talán válogatott azok között, akiket megkeresztelt?!

Ennek ellenére másik templomba kellett mennünk, ahol szó nélkül elvállalták a keresztelést.

123. Magdi8 (válaszként erre: 104. - Ében11)
2009. máj. 19. 22:54
Nem konkrétan egy névre gondoltam, hanem úgy általában. Középiskolában volt egy olyan nevű osztálytársam, hogy Fényes Napsugár. Aranyos neve volt, de nagyon sokat cikizték miatta, és ez még nem is olyan nagyon különleges. Én mind a két gyerekemnek olyan nevet adtam, amit nem lehet agyon becézgetni, és nem is cikizik érte őket. /Norbert és Viktória/
122. ében11
2009. máj. 19. 17:04

az szép, hú néha röpködnek a nevek a homokózban.

Nekem meg egy Titusz ismerősöm(2éves).

Nem is tudom milyen nevet adnék, ha jönne a tesó?

121. Meli74
2009. máj. 19. 16:47
a családban van még Koppány, Kadosa ,Keve ismerek olyat is akit Keszi-nek hívnak
120. Meli74
2009. máj. 19. 16:43
igen
119. ében11 (válaszként erre: 118. - Meli74)
2009. máj. 19. 16:19
így tudtam én is, és a János csak a keresztlevélbe van, az egyházi nyilvántartásban ugye?
118. Meli74
2009. máj. 19. 16:02
sziasztok az én kis fiam neve Zekő és mikor megkereszteltettük nem volt semmi gond a nevével csak kelett választani egy olyan nevet ami van a szentek között és János lett
117. samsam
2009. máj. 19. 16:01
hm, Vendel, Vencel... nekem ezek ugranak be. hogyan lehet becézni, az más kérdés, nem tudom. A kisfiam neve Vince.
116. drnéni (válaszként erre: 70. - Nina89)
2009. máj. 19. 15:58
Botondból úgyis rengeteg van, azt hiszem, 2008-ban az első 5-ben valt benne. A Noel most nekem is nagyon megtetszett, mi is fiúnevet tudunk nehezen találni.
115. Dorka29 (válaszként erre: 113. - Ében11)
2009. máj. 19. 15:57

Nem teljesen így értettem.

A mély hangrendű vezetéknévhez inkább magas vagy vegyes hangrendű nevet jobb a hangtan szempontjából választani, és értelemszerűen a magas hangrendűhöz mélyet vagy vegyeset.

De abban igazad van, hogy sok mély hangrendű név komornak is hangzik.

114. drnéni (válaszként erre: 87. - 73cdbfbb2c)
2009. máj. 19. 15:54
Micsoda marhaság! Jézuson is számon kérné, hogy zsidó neve van? (Sőt, zsidó is!)
113. ében11 (válaszként erre: 112. - Dorka29)
2009. máj. 19. 15:51
van benne valami...én azt hiszem írtam már korábban a magánhangzókról (a,u,ó)komorabb (e,i,ü,ő) vidámabban cseng.
112. Dorka29 (válaszként erre: 111. - Trapiti)
2009. máj. 19. 15:50

A Bársony Dános ténlyeg nem a legjobb, legalábbis hangrendileg semmiképp. Ugyanezért nekem a Gábor is túl komor ezzel a vezetéknévvel.

Olyan sok bejegyzés volt, hogy nem olvastam végig, így nem tudtam, hogy ez a vezetéknév.

111. trapiti
2009. máj. 19. 15:10

A Dános nagyon szép szerintem, bár a "Bársony Dános"-on azért elgondolkoznék...

A Remig szerintem teljesen jó felnőtt korban is, sőt... szerintem inkább felnőttes név.

Egyébként szerintem ha van az embernek egy-egy kedves ismerőse, akihez kötheti a nevet, akkor az olyan neveket is meg lehet szeretni, ami egyébként nem tetszett... így voltam én a Dezsővel. El nem tudtam képzelni, hogy lehet így hívni egy gyereket, amíg aztán meg nem ismerkedtünk egy családdal, ahol a kisfiú Dezső, Dezsinek és Désnek becézik... azóta kifejezetten tetszik a neve :)

110. Dorka29
2009. máj. 19. 13:55
A szomszédságban van egy kisfiú, aki a Dános nevet kapta. Ezelőtt még soha nem hallottam ezt a neve. Annek ellenére, hogy ritka név a hangása nem olyan extrém, idegen.
109. ében11
2009. máj. 19. 11:20

inkább papja válogatja melyik nevet gondolja zsidónak(Évát?).

Nálunk is vissza szoktak kérdezni, bár az Ébent használják másra ébenfa ébenfekete stb.Néha úgy hallják hogy Éden,a kórházban két kisfiú is ezt kapta még bent voltunk.Viszont a gyerekek elsőre megjegyzik jól!

2009. máj. 19. 11:16
Hát...szerintem pap válogatja hogy megkereszteli-e zsidó néven, vagy sem. Aki nekünk elutasította a lányom keresztelését, egy öreg vaskalapos pap volt. Visszatérve arra, hogy a gyereknek kicsi korban aranyos a név, de mi lesz ha megnő.......nos a fiam, Remig. És amiko kicsi volt és valamilyen rendezvényen színpadra hívták, kb. 5x kérdezték meg a nevét tőle. Aztán láttam a kérdező fején, hogy azt gondolja magában, a gyerek nem tudja a saját nevét.:) Most, hogy 10 éve, nagyon büszke a nevére, nagyon szereti.
2009. máj. 19. 09:53
Kolos :)
106. ében11
2009. máj. 19. 09:52
:-), bár én meg ezért írtam be a Koppányt, aki meg ugye pogány volt(majdnem zsidó :-) )nem kell ezeket komolyan venni...valakinek eszébe jut elgondolkodni a neveken valakinek meg nem.A gyerekek példáját kell követni, ők teljesen természetesen kezelik, megkérdezik és utánna úgy hívják ennyi...
105. samsam
2009. máj. 19. 09:39
akinek fontos a név eredete, ajánlom: Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm... :) bocs, de ezen a zsidó neves izén felhúztam magam. Mi az, hogy nem keresztelik meg, ha zsidó eredetű a neve? ezzel az erővel nem idézgethetne a Bibliából sem......... (evangelisták, és azt hiszem a főszereplő, egy bizonyos Jézus is zsidó származású)
104. ében11 (válaszként erre: 102. - Magdi8)
2009. máj. 19. 09:13
Melyik névre gondoltál?
103. Cszsuka
2009. máj. 19. 07:29
Érdekes, hogy a zsidó neveken így fenn lehet akadni. Az én lányom Eszter. Senki nem kérdezte meg, hogy katolikus létemre miért ezt a nevet választom. Azt mondták, hogy szép, bibliai név és kész.
102. Magdi8
2009. máj. 18. 22:48
Én a Te helyedben azért meggondolnám az ilyen különleges nevet. Amíg kicsi, lehet, hogy aranyos az ilyen név, de majd az iskolába, vagy kamasz korában, esetleg felnőttként nem biztos, hogy értékelni fogja.
101. ében11
2009. máj. 18. 21:05
bizti úgy volt vele, nem tudjátok hogy kell intézni ő meg elintézi és még a pénzt is elkéri úgyse tudjátok meg kell e vagy sem.
100. 73cdbfbb2c (válaszként erre: 99. - Ében11)
2009. máj. 18. 19:46
Az anyakönyves akarta a pénzt. Nem értek hozzá, és nem is értettem a dolgot. Mondjuk nem Én intéztem. De probléma volt, az biztos.
2009. máj. 18. 12:50

de ki akarta elkérni a 40000Ft-ot?a pap vagy az anyaköves?

A keresztlevélbe sok olyan név van amit nem anyakönyveznek, sok-sok bibliai név,az anyakönyvbe(ami az igazolványunkba is kerül) csak a Ladó féle utónévkönyből lehet választani vagy kérelmet kell írni, hogy tegyék bele amit szeretnétek.

Nekem nem került semmibe se a kérvényezés!

98. 73cdbfbb2c (válaszként erre: 88. - Ében11)
2009. máj. 18. 12:44

Hát...nálunk ez nem ment simán. Bár nem is gondolkodtunk előre, mert gondoltuk minek, ha ez a név létezik. Igaz, csak a katolikus naptárban, de létezik. Az Én fiam a dédpapája után kapta a nevét. Igaz, Őt Remigiusznak hívták. Hogy elfogadják-e keresztelésnél a zsidó nevet vagy nem, valószínűleg hogy papon is múlik. Ahol a lányomat először akartuk megkeresztelni, ( mivel ott volt a fiam is és az esküvőnk is ), ott egy idősebb pap volt a vezető, nem engedte. És a Jezsuitáknál pedig érdekes módon fel sem hozták a kérdést, hogy keresztény név-e vagy sem.

Amikor a fiamat szültem, azt mondták, hogy 40.000Ft ennek a névnek a bejegyzése, mivel nem létezik, vagy honosítani kell, vagy már nem tudom mi volt a problémájuk. De bebizonyítottuk hogy létezik.

97. Yulcsy
2009. máj. 18. 12:42
Bársony Kornél, de valaki korábban írta a Gábort.Az nagyon jól hangzik.
2009. máj. 18. 12:04

igen eszembe jutott egy divatos magyar név:Koppány, bár ő meg ugye pogány volt,szóval olyan régről származnak a nevek-amit általában adunk-hogy fölösleges bizonyos dolgokon agyalni(honnan miért stb.)

Max. ha családi vonatkozása van vagy tényleg hittbéli.

95. szakál a sakál (válaszként erre: 94. - Ében11)
2009. máj. 17. 21:50

Sőt...!!!!

Péter, János, József, Máté... Ha már a fiú neveknél járunk...

Így vigyázni kell ha valaki nem akar zsidó nevet a gyerekének...

Melesleg ahol nem akarták megkeresztelni a babát... hát reformátusokra tipplek... ott sok az eszes ilyen szempontból... Katolikusoknál és valóban a még radikálisabb jezsuitáknál ez nem számít, sőt ott a bibliai nevek (zsidó nevek) "divatosak", sokszor használtak is...

1 2 3 4 5 6 7

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Hoxa Facebook