Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

96304. Pangea76 (válaszként erre: 96293. - Macskaringo)
2021. dec. 29. 17:30
Nem tudom kéttannyelvű után érdemes-e megint kéttannyelvű. Esetleg más nyelv, de az angol mellett mit érdemes vajon így megtanulni? Ugye a gyerek szerint semmit😀Úgyhogy ez sem jó opció.. Sajnos távolabbi tervek sem igazán vannak, max azt látom, hogy mihez nincs tutira affinitása.. Jó lenne, ha azt majd Ő találná ki:) Amúgy a 10-es faktválasztás sem annyira egyszerű, mondhatnám inkább, hogy bonyolult:) ott már eléggé dönteni kell . Miből emelt miből közép. De ha elég a közép kell e fakt, melyik erettsegi mikor, bekavar az új nat-nagyon is.. szóval kb mint egy felvételi, bár itt azon nem kell izgulni h bekerül-e. Max azon h a legjobbat válassza
96303. Pangea76 (válaszként erre: 96296. - Aquarius76)
2021. dec. 29. 17:23
Hat ott is jol meg van varialva a pont. Nyilvan nem lenne egyszerubb ha mindenhol 50+100+50 pont lenne..A sulik nagyon nem akarjak, h össze lehessen hasonlitani..inkabb össze vissza kitalálnak mindent😀 Mondjuk az Eötvös 0,2 pontja se semmi..ott tényleg ilyenek vannak, 1-1 pont aranyat ér:)
96302. eleonóra123 (válaszként erre: 96298. - Virgilius)
2021. dec. 29. 17:06

...nem akarta, hogy latinra menjek.😄

Az a sors keze volt, az ellen anyukád nem tehetett semmit!

Azért szédítették Őt hogy a lányodnak legyen latin nyelvvizsgája.

96301. Borian (válaszként erre: 96300. - Borian)
2021. dec. 29. 14:38
Huh, ma egyébként nagyon nyögve-nyelősen ment a felkészülés. Mi vagyunk a könnyelmű szülők, mert tegnap elengedtük barátnőzni (felvételi után). Voltak a Westendben ebédelni, megnézték a Pókembert, azután hazafelé rossz vonatra szálltak és Rákosrendezőről vissza a Nyugatiba, majd haza. Szerintem kicsit meghűlt, mert fájlalta a fejét, taknyos és nagyon nehéz volt ma bármire rávenni. Főleg, amikor kiderült, hogy 2019 van soron. Az nagy mumus nálunk. :D :D
96300. Borian (válaszként erre: 96296. - Aquarius76)
2021. dec. 29. 14:34

Ó, akkor lehet, hogy mégis osztálytársak lesznek. :-)

Mi is beírjuk az olaszt, rajzot és most már németet is. By the way, ott is van szóbeli.

Az olasz olyan szempontból nem hülyeség, hogy a nyelvre fókuszál, de van plusz egy év és a specialzáció szempontjából elég nyitott.

A rajz és német is végül azért került be a merítésbe nálunk, mert a Lászlóban elg rugalmas a fakt választás, és barátibb pontokkal be leet kerülni. :-) (Amúgy a lányomnak tesik az olasz, ha nem németre veszik fel, most ott tartunk, hogy angolt és olaszt tanulna és hagynánk a németet... Nem erőltetem. Ha 8 évig nem szerette meg, nem is fogja.

96299. Macskaringo (válaszként erre: 96298. - Virgilius)
2021. dec. 29. 14:34
Hát, egyelőre csak a pedagógiai programból tudunk kiindulni, ott azt írják, hogy az emelt érettségire készít fel a fakt. Persze tudom, hogy a valóság sokszor más, mint amit papíron kínálnak. Ha a suliban nem olyan lesz a színvonal, keresünk majd más felkészülési lehetőséget. Szerencsére végre nem ellenkezik a matek miatt, és elkezdte élvezni.
96298. virgilius (válaszként erre: 96297. - Macskaringo)
2021. dec. 29. 14:19

Ezekben a szakkör-ígéretekben én azóta nem hiszek, mióta anno anyámat szédítették vele a Dózsában, hogy majd úgymond "szabadsávon" tanulhatok angolt... mert nem akarta, hogy latinra menjek. :) Hát ez nem jött össze, ahogy fiam német-szakköre sem a Majorban, bár nem kizárt, hogy utóbbi rajta is múlott. :)

A matek fakt meg nem feltétlenül emelt, de legyen úgy. Én is ígéretesnek látom a Kőrösit, de a nyelvre fókuszáló sulikban a rendes emelt matek fakt ritka, mint a fehér holló.

96297. Macskaringo (válaszként erre: 96295. - Virgilius)
2021. dec. 29. 14:06
Igen, van matek faktra lehetőség, és a jelenlegi 11. és a 12. évfolyam órarendjében is van matek fakt, tehát volt is elég jelentkező. Bízom benne, hogy ez így lesz 2 év múlva is🤞 De ha nem jön össze a létszám, a pedagógiai program szerint szakköri keretek között készülhetnek az emelt szintű érettségire.
96296. Aquarius76 (válaszként erre: 96275. - Pangea76)
2021. dec. 29. 14:06

Lászlóban term.tudon, angolon és médián van szóbeli, rajzon alkalmassági. Vitt pont 30, az írásbeli 70 pontot jelent, de némelyik tagozaton súlyozzák.

Apit említettem fiamnak arra az esetre ha 90 pont felettit írna (erre kb. 1%esélyt adok), de hallani sem akar Apiról meg belvárosról. Istvánt is említettem neki erre az esetre, de arról sem akar hallani.

A Kölcseyt kizárta, mert az nyelvfokuszú, de neki ott csak az angol-olasz jönne szóba, de nem akar annyira olaszt tanulni. Ennek ellenére László olaszt is beírná, mert ő annyira oda szeretne járni.:) Próbálom lebeszélni az olaszról, kevés sikerrel. Mondtam neki, hogy nem biztos hogy jó ötlet bármilyen tagozatot bevállalni azért, hogy egy adott iskolába járhasson, de fiam hajthatatlan.

96295. virgilius (válaszként erre: 96293. - Macskaringo)
2021. dec. 29. 12:42
Van amúgy egyáltalán a Kőrösiben emelt matekos fakt? Csak mert lányoméknál pl nincs is... Aki műszakit vagy közgáz irányt céloz, az a másik tárgyból emeltezik, vagy leginkább a nyelvvizsgapontokkal sakkoznak.
96294. nadjamami (válaszként erre: 96251. - Borian)
2021. dec. 29. 12:41

Igen, ez így van, de majd jövőre külön tanárral és azután felvételi előkészítővel erősítünk, de sajnos az alap matek színvonalat nem tudjuk megváltoztatni a suliban.

Magyar az teljesen más, alapból is nagyon jól megy, meg a tanár is nagyon jó és a legtöbb típusú feladat nagyon fekszik neki, ám az az érdekes, hogy alsóban sokkal jobb volt matekból, ennyit számít a tanár is.

De elmegy megírja, azután meglátjuk. :D

96293. Macskaringo (válaszként erre: 96291. - Pangea76)
2021. dec. 29. 12:38

Néztétek a Xantus matek-angol kéttanos osztályát? Ott erős a nyelv is, és a matekot is emelt óraszámban tanulják.

(Ez lett volna igazán a lányomnak való, de mi be sem írtuk, mert a Kőrösi volt a "szerelme". Itt viszont nincs emelt matek. Szakkör van, arra jár, meg versenyre is ment/megy. Viszont itt órán csak a normál tananyagot veszik. Eddig minden dogája 100%-os, úgyhogy jöhetne neki nagyobb terhelés is matekból. A szakkör és a versenyzés azért jó, mert ott magyarul matekoznak, míg az órán és a dogákban angolul. Így legalább mindkét nyelven érteni fogja a matekot. Viszont magasabb szintű matekot nem tanulnak. Ő mindenképp matekból szeretne faktolni, remélem, ott majd ezekben is elmélyednek, és rendesen fel fog tudni készülni az emelt matek érettségire.)

96292. Pangea76 (válaszként erre: 96289. - Eleonóra123)
2021. dec. 29. 12:11
Persze, azt is biztosan beírjuk! Onnan van tapasztalat ismerőstől(sokat mesélt, kb végigkövettem a gyerek gimis éveit és szinte csak jókat;) Mondjuk az nem reál osztály volt, de az adott osztály/tanár/ofő úgyis nagy lutri..
96291. Pangea76 (válaszként erre: 96288. - Levia)
2021. dec. 29. 12:09

Ez sem érdekli.. matek, természet, nyelv igen..de már a 2. nyelven is agyal, lehet mégsem német..úgyhogy az írásbeli után nekünk még erősen gondolkodnunk kell majd..Akkor már a pontok tudatában..attól függően h mi lesz a realis. A vágyott suli megvan, de nem stresszelem ilyen kerdesekkel, hogy mi lesz, ha az nem jön össze?! 😀Ő nagyon bizakodó és ahogy látom kb 85 ponttól ott meglehet vmelyik tagozat. Ha nem a legvágyottabb, akkor ott másik. Ez van az első 3 helyen. Ha mégsem lenne az reális akkor van az én gondolataimban még 4-5 suli, amikről bevallom még keveset néztem utána(mindig próbálom bevonzani amire vágyunk, ha az nem jön össze, akkor majd jön a következő lépés). Oviban és ált suliban is így csináltam(vicces, de az oviba bekerülés sem sima dolog itt Pesten😀😀😀 Csak azzal az eggyel foglalkoztam, max vhol mélyen belül agyaltam a többin..Ált suliba kb nem tudom hova mentek volna, ha nem kerülnek be ide.. Egyik suli sem tetszett igazán. Na most is ezt érzem, hogy írásbeli után fogok majd komolyabban ezen gondolkodni, ha úgy alakul. Persze megvan, hogy miket írunk be, de azok között semmi sorrend..

Ahogy alakulnak a dolgok nem vagyok abban biztos, hogy itt márciusban szóbelik lesznek a sulikban:(

Az online szóbeliktől tartok, hallottam negatív dolgokat..

96290. virgilius
2021. dec. 29. 12:08
Igazán rugalmas tagozatok csak az e5ben es a majorban vannak. Apiban legalabb a fizika-torivel lehet varialni a matek melle. A nehezseg az orvosi irany, ha vki megis azt szeretne, de vinnie kell tovabb a plusz matekorakat is, vagy humanon a torit. De azert ezek nem olyan megugorhatatlan problemak, hogy erdemes lenne miatta ejteni egy amugy nagyon jo iskolat.
96289. eleonóra123 (válaszként erre: 96287. - Pangea76)
2021. dec. 29. 12:07
VPNÉG reál osztályát néztétek?
96288. levia (válaszként erre: 96287. - Pangea76)
2021. dec. 29. 11:33
Api hatosba átvétellel becsatlakozni? Hatha valaki átfelvételizik más suliba és felszabadul a helye? A hatosok ÁLTALÁNOS tanterv szerint tanulnak.
96287. Pangea76 (válaszként erre: 96285. - Borian)
2021. dec. 29. 11:30

László nagyon messze van sajnos, az már teljesen kiesik nekünk.. Fazekast megpróbáljuk, de az túl nagy falat, nem vágyik oda igazából.

Az Api lett volna a 2-3. de így…Ez tényleg nagy elköteleződés és neki a műszaki pálya tuti nem jövőkép. Teljesen más érdeklődésű, tehetsége sincs hozzá:)

96286. levia (válaszként erre: 96284. - Borian)
2021. dec. 29. 11:22

Az éppen nem. Inkáb leendő közgázos.

"MATEMATIKA-TÖRTÉNELEM szakirányra térés lehetőségei

A humán tagozatról:

11-12. évfolyamon

Magyarból a matematika-fizika szakos osztályfél magyar csoportjához csatlakoznak (-2 óra)

Matematikából heti +2 óra emelt szintű képzést kapnak"

96285. Borian (válaszként erre: 96282. - Pangea76)
2021. dec. 29. 11:21

ha főleg a matek érdekli és amellett nem utálja a törit, nézzétek meg a Fazekas társ tud tagozatát. Ott matek-töri-vel gazdasági pályára készít.

De jó lehet a László matek-angol tagozata is, ahová Aquariusék pályáznak. Ott sem nyomatják a fizikát.

96284. Borian (válaszként erre: 96281. - Levia)
2021. dec. 29. 11:18

ez egyébként tök jó

és fordítva is lehet? :-) humánosokból lehet fizikus?

96283. levia (válaszként erre: 96281. - Levia)
2021. dec. 29. 11:18
Elköteleződésében még bizonytalannak az Api 4 évfolyamos struktúrája nagyon merev. Aki megingathatatlanul mernökként vagy orvosként tekint magára gyerekfejjel, annak persze szárnyakat és lehetőséget ad.
96282. Pangea76 (válaszként erre: 96280. - Levia)
2021. dec. 29. 11:17
5/5 fizika? Te jó ég! Rengeteg!!! De le lehet adni es felvenni a törit? Ez picit elrémisztett, pedig erősen ott volt a sor elején az Api.. a matek miatt(nem a fizika miatt)😀
96281. levia (válaszként erre: 96278. - Levia)
2021. dec. 29. 11:14
És csak a mat-fiz és a humán között van átjárás 11.-től.
96280. levia (válaszként erre: 96277. - Pangea76)
2021. dec. 29. 11:13

Ha marad mat-fizes, akkor a 4 év alatt matekból a heti órái: 5/5/6/6

fizikából: 3/3/5/5

96279. Borian (válaszként erre: 96277. - Pangea76)
2021. dec. 29. 11:12

Szerintem az adott tagozat órahálójától függ. Én pl. zöldfülőként érdeklődtem a biosz fakultációról, de kiderült, olyan nincs, nekik az órarendben van bent eleve 4-5 biosz 11-12-ben.

Kémia viszont nem, abból fakultálni kell.

De ezek szerint marad plusz egy tárgy lehetőség...

96278. levia (válaszként erre: 96277. - Pangea76)
2021. dec. 29. 11:09

"Tagozatmódosítási lehetőség

A matematika-fizika tagozatról:

11-12. évfolyamon

Fizikából a humán tagozatos osztályfél fizika csoportjához csatlakoznak

Történelemből heti +2 óra emelt szintű képzést kapnak"

96277. Pangea76 (válaszként erre: 96276. - Levia)
2021. dec. 29. 11:02

Igen, emlékszem..Szóval nem az az elsődleges cél nekünk sem. Csak a matek miatt esetleg érdekes lehet.

Lehet, h fizikatanártól is függ? Az új NAT szerint 10.után már nincs is fizika, csak nem kötelező azt folytatni ha vki más irányba megy. Vagy mégis? Erre kiváncsi lennék..

96276. levia (válaszként erre: 96275. - Pangea76)
2021. dec. 29. 10:54

Sütanapocska meselte, hogy az Api mat-fiz-en nem lehet megszabadulni az emelt szintű fizikától akkor se, ha más érdeklődés alakul ki.

"Egyedül a fizika tanáruk kötelezi őket versenyezni, számomra kicsit érthetetlen módon még a leggyengébbeket is. És sajnos ezzel azt érte el, hogy a fél banda véglegesen megutálta a tantárgyat, ami ugye emelt fizikát tanuló srácoknál nem szerencsés."

Csak infóként.

96275. Pangea76 (válaszként erre: 96271. - Aquarius76)
2021. dec. 29. 10:41

Matekon sincs szóbeli? Hogy számít bele a vitt pont és hogy az írásbeli?

Amúgy ha nincs messze az Api matek-fizika tagozatát is irjátok bele!

Ott eleve a vitt pont csak 10 talán, a magyart meg felezik…Szóval jó matekosoknak ez nem rossz. Sőt szokott lenni mentesség is, 2 éve biztosan volt, talán tavaly is.. 2 éve 50 matekkal nem volt szóbeli meg volt vmi összpontszámos mentesseg is.. Mi beírjuk

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook